ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
«Αδιάσειστα» με τον πόλεμο

Τα προσχήματα καταρρέουν. Η ελληνική κυβέρνηση «ψυχή τε και σώματι» έχει στρατευτεί στο πλευρό των ΗΠΑ και δίνει το βροντερό «παρών» της στο καθημερινό προσκλητήριο των «πρόθυμων» συμμάχων

Του Στάθη από την
Του Στάθη από την "Ελευθεροτυπία"
Υπήρχε κάποιος στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες το απόγευμα που δεν περίμενε τον Κ. Πάουελ να παρουσιάσει τα «αδιάσειστα» στοιχεία, για το οπλοστάσιο του Ιράκ - ήταν ήδη απόλυτα πεπεισμένος: Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου! Λίγο πριν είχε προβεί, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, σε ιταμό διάβημα προς τις ιρακινές αποστολές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, μεταθέτοντας στο Ιράκ όλες τις ευθύνες για το προσχεδιασμένο έγκλημα πολέμου των ιμπεριαλιστών!. «Η απόφαση 1441 προσέφερε στο Ιράκ μια τελευταία ευκαιρία ειρηνικού αφοπλισμού. Εάν δεν επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής, θα φέρει την ευθύνη για όλες τις συνέπειες», αναφέρεται ωμά στη χτεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η ελληνική κυβέρνηση «ψυχή τε και σώματι» έχει στρατευτεί στο πλευρό των ΗΠΑ και δίνει το βροντερό «παρών» της στο καθημερινό προσκλητήριο των «πρόθυμων» συμμάχων. Τα προσχήματα καταρρέουν. Η Προεδρία της στην ΕΕ, ευθύς εξαρχής ήταν αφιερωμένη στη διευκόλυνση των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και όχι βέβαια στην αποτροπή του πολέμου. Για το τελευταίο, καμία πρωτοβουλία δεν πήρε όλο αυτό το διάστημα, αφήνοντας το χρόνο να δουλέψει υπέρ των πολεμοκάπηλων. Κι όμως μπορούσε: Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κανένα «στοιχείο», όσον αφορά στην «απειλή» από το Ιράκ, οι εκθέσεις του ΟΗΕ δε δικαιολογούν επέμβαση, και κυρίως με μια φωνή οι λαοί της Ευρώπης είναι κατά του πολέμου...

Γνώμονας, όμως, της κυβέρνησης είναι να φανεί «χρήσιμη» στα αφεντικά της «νέας τάξης», να μπορεί να επικαλεστεί τη δουλοπρεπή στάση της στη μοιρασιά των λαφύρων του πολέμου. Από προχτές, μάλιστα, έχει έναν επιπλέον «λόγο», τον ανταγωνισμό με την Τουρκία... Σε κραυγαλέα αντίθεση με τα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας, αναλαμβάνει «όλες τις ευθύνες»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΔΥΟ ΔΙΣ. ΤΟ ΜΗΝΑ! «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση αυτή -(σ.σ. πρόκειται για την «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ, που έχει ουσιαστικά ρόλο υποστήριξης στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις κατά του Ιράκ) γίνεται με μία φρεγάτα («Ελλη»), ένα υποβρύχιο(«Ποσειδών»), μία πυραυλάκατο («Μυκόνιος»), ένα βοηθητικό σκάφος, ένα ναρκαλιευτικό(«Αλκυών») και το Ρ-3 και κοστίζει - συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας που βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα - περίπου 160.000 - 200.000 ευρώ (55-68 εκατ. δραχμές) την ημέρα! Το κόστος αυτό, που προκύπτει από απάντηση του κ. Γ. Παπαντωνίου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ κ. Π. Λαφαζάνη, αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ "φουλάρουν" τις μηχανές τους. Ηδη ζητήθηκε το Ρ-3 να κάνει 20 αντί 15 αποστολές το μήνα» (Λουκάς Δημάκας - ΝΕΑ).

ΓΛΩΣΣΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ: «Εχει φθάσει η ώρα να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος Ευρώπης και Αράβων. Και πρέπει οι Αραβες να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνές στερέωμα. Ομως δεν μπορεί να συνεχιστεί η δράση τρομοκρατών και καμικάζι στη Μέση Ανατολή, γιατί τότε οδηγείται σε αδιέξοδο η κατάσταση με την επίρριψη ευθυνών από τον έναν στον άλλον». (Γ. Παπανδρέου - κατά τη συνάντησή του με το Λιβανέζο πρόεδρο - ΝΕΑ).

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: «Η πολεμοχαρής στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ συνιστά απειλή για την παγκόσμια συνεννόηση και το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Μπους πολλές προσωπικότητες από το χώρο της διανόησης και της πολιτικής. Ο πόλεμος είναι «μια αποτυχία της δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της συνεννόησης: μια ήττα για ολόκληρη την ανθρωπότητα», υποστηρίζουν οι υπογράφοντες Φεντερίκο Μαγιόρ Σαραγόσα (πρώην γεν. διευθ. της UNESCO), Νόαμ Τσόμσκι (διανοητής, γλωσσολόγος), Μάριο Σοάρες (πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας), Ριγκομπέρτα Μεντσού, Τζόζεφ Ρότμπλατ, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ (Νόμπελ Ειρήνης), Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας) και Σούζαν Τζορτζ (πολιτειολόγος). (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ - Ατόπημα Σημίτη με «Το Πιστεύω μας» του Παπαδόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΡΑΤΟΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Κατέδειξε το εύρος της διαφθοράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η «ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΕΦΤΕΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ.

ΑΥΓΗ: ΤΗ ΔΙΜΕΤΩΠΗ ΠΟΛΩΣΗ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Χ. Τσιγαρίδας: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΝΑΙ, ΗΜΟΥΝ» ΑΛΛΑ ΩΣ ΤΟ 1991.

ΕΘΝΟΣ: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ: ΝΑΙ, ΗΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΩΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΑ 11,5 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΒΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Μιλάει στη «Β» ο εκλεκτός των ΗΠΑ που θα διαδεχτεί τον Χουσεΐν - ΕΤΣΙ ΘΑ ΡΙΞΩ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Α... ο Ζακύνθου, καλά - ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αυτόματοι φονιάδες: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η απόφαση για το εάν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι («"ξυπνα") πυρηνικά όπλα εναντίον του (εκάστοτε) "εχθρού" εναπόκειται, λίγο πολύ, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο κόσμος αυτός δεν είναι φανταστικός. Ο εν λόγω ηλεκτρονικός υπολογιστής αναπτύσσεται ήδη, και με ταχύτατους ρυθμούς, από το αμερικανικό Πεντάγωνο.... Την περασμένη εβδομάδα, η "Ουάσιγκτον Ποστ" έγραψε πως ο Τζορτζ Μπους έχει εγκρίνει τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων εάν δεχτούν, οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους, επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής. Και τώρα, οι "Λος Αντζελες Τάιμς¨" υποστηρίζουν, επικαλούμενοι απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τους, ότι το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι θα αποφασίζουν εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ("έξυπνη") πυρηνική βόμβα προκειμένου να καταστραφεί ένα υπόγειο καταφύγιο ("μπούνκερ") που φιλοξενεί όπλα μαζικής καταστροφής. Το πρόγραμμα αυτό θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό του 1,26 δισ. δολαρίων» (Κίτυ Ξενάκη - «ΝΕΑ»).

«Με λένε Χασίμ και ετοιμάζομαι να πεθάνω»: «Βαγδάτη 3. ΙΙ.2003. Αγαπητοί Ελληνες με λένε Χασίμ. Σε λίγες μέρες πρόκειται να πεθάνω. Οχι, δεν πάσχω από κάποια βαριά ασθένεια· απλώς η πόλη μου πρόκειται να βομβαρδιστεί. Δεν είμαι μικρό παιδί και δεν τα γράφω αυτά για να σας συγκινήσω. Μικρό παιδί ήμουν στον προηγούμενο πόλεμο, πάλι εδώ, στο Ιράκ. (...) Εδώ λοιπόν που ζούμε εμείς, πρόκειται να έρθει ο θάνατος. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Δεν είναι θέμα κισμέτ, αλλά πραγματικότητας. Πολλοί σαν και μένα εδώ στο Ιράκ, μετά τον τελευταίο πόλεμο βρήκαμε έναν τρόπο κάπως να τα βολέψουμε, κάπως να ζήσουμε. Τώρα μας έχουν βρει πάλι έναν τρόπο να πεθάνουμε.(...) (Χασίμ Α. και για την αντιγραφή Στάθης Σ. και Γρηγόρης Ρουμπάνης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ