ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετος αναπηρίας και ... επενδύσεων

Ως αγορά για επιχειρηματική δράση αντιμετωπίζονται και τα άτομα με αναπηρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά συνέπεια ως έτος επενδύσεων το 2003, το λεγόμενο και Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων.

Αυτό προκύπτει και από τη χτεσινή παρουσίαση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε Τουρίστες με Αναπηρία».

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου έχει τίτλο «Η Αγορά» και αναφέρει: «Η ευρωπαϊκή αγορά των ατόμων με αναπηρία εκτιμάται ότι είναι 36 εκατομμύρια άτομα. Ποσοτικά, τα άτομα με αναπηρία, ανά κράτος, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της αγοράς τουρισμού έχουν ως εξής: 8 εκατ. άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, 15 εκατ. άτομα που ταξιδεύουν στο εσωτερικό, 22 έκατ. άτομα που πραγματοποιούν ημερήσιες επισκέψεις στο εσωτερικό»...

«Εκτός απ' την ευρωπαϊκή αγορά των 36 εκατομμυρίων ανθρώπων υπάρχει και η παγκόσμια με 610 εκατομμύρια ανθρώπων με αναπηρίες», επισήμανε ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση, αφού ήταν απ' τους πρωτεργάτες της έκδοσης την περίοδο που ήταν Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστική χώρα σε τουρισμό αναπήρων», τόνισε με στόμφο ο διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου στην Αθήνα.

Πάντως, ο Χρ. Παπουτσής ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είχε υποσχεθεί στα ΑμΕΑ την «άμεση θέσπιση Δημοτικής Εκπτωτικής Κάρτας 40% υπέρ των ατόμων με αναπηρίες για όλα τα είδη πρώτης ανάγκης από όλα τα καταστήματα της πόλης». Επίσης, είχε αναθέσει σε εταιρία «την παραγωγή μιας σειράς διαφημιστικών ταινιών, μια από τις οποίες αναφέρεται στα προβλήματα μετακίνησης συμπολιτών με κινητική δυσκολία», που θα χρησίμευαν στην προεκλογική του καμπάνια.

Η ...κοινωνική ευαισθησία στο απόγειό της και σε συνέχειες, δηλαδή.


Μ. Χ.

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους σπουδαστές

Την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που βρίσκονται στην τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων και καταλήψεων των Σχολών Μηχανικών Χίου και Πλοιάρχων Οινουσσών, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των εφοπλιστών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, το νομοσχέδιο προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και την παράλληλη υποβάθμισή της, εντατικοποιώντας την εκμετάλλευση σε βάρος των νέων ναυτεργατών.

«Στηρίζουμε - συνεχίζει - τον αγώνα τους μέχρι τη δίκαιη ικανοποίηση των αιτημάτων τους για δημόσια δωρεάν ενιαία ναυτική εκπαίδευση, ενταγμένη στο υπουργείο Παιδείας. Αποστρατικοποίηση των σχολών, νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των σπουδαστών και κατάργηση των αντιδημοκρατικών - εσωτερικών κανονισμών που επιβάλλουν ΥΕΝ και Λιμενικό Σώμα. Κατοχύρωση του ναυτεργατικού επαγγέλματος. Ασφάλεια των ναυτεργατών και επιβατών στη θάλασσα».

ΔΗΣΕΚ
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε» και σε όλους τους εργαζόμενους στα εμφιαλωμένα ποτά, εκφράζει η «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση» (ΔΗΣΕΚ). Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΣΕΚ χαιρετίζει τους αγώνες των εργαζομένων, καταγγέλλει τους δικαστικούς διωγμούς εργαζομένων και συνδικαλιστών, σαν μια προσπάθεια να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημά τους. Καλεί δε, την εργοδοσία και την πολιτεία, να κατανοήσουν πως η σκληρή και αντεργατική στάση τους και η μη επίλυση των δίκαιων αιτημάτων, μόνο αδιέξοδα δημιουργεί.

Αντιστέκονται στις απολύσεις

Νέα τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό «Μακεδονία TV», διεκδικώντας την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου Δώρας Μάνιου. Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) καλεί όλους τους δημοσιογράφους μέλη και μη μέλη της Ενωσης να μετάσχουν στη στάση, προασπίζοντας τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν οι γιατροί στις 13 Φλεβάρη

Με απεργιακές κινητοποιήσεις «υποδέχονται» οι γιατροί της χώρας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003.

Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 23 του μήνα, ενώ για την ίδια μέρα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας.

Οι γιατροί αντιδρούν στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την Υγεία και κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

Την πραγματοποίηση 15ήμερων κινητοποιήσεων από τις 10 του Φλεβάρη ανήγγειλαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας.

Μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των κατά τόπους Ενώσεων, οι γιατροί προχωρούν σε στάσεις εργασίας και αποχή από τα καθήκοντά τους. Διαμαρτύρονται για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η δημόσια περίθαλψη εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, πως τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2003 δεν επαρκούν και αυτό θα οδηγήσει σε περικοπές εφημερευόντων γιατρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ