ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΘΗΝΑ 2004»
Εν αναμονή του «καπέλου» των προσαρμογών

«Καπέλο» πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών αναμένεται να προστεθεί στον προϋπολογισμό των εξόδων της «Αθήνα 2004» που θα αντιστοιχεί στα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών για τις Ολυμπιακές προσαρμογές. Στελέχη της εταιρίας εκτιμούν ότι ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός της εταιρίας που εγκρίθηκε προχτές από το ΔΣ, στην ουσία δεν μπορεί να έχει κανένα αντίκρισμα δεδομένου ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει και τρίτη αναθεώρηση.

Ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα εμφανιστεί ισοσκελισμένος ένας προϋπολογισμός στον οποίο θα έχουν προστεθεί τα κονδύλια για τις προσαρμογές και η απάντηση μάλλον βρίσκεται στην υπερτιμολόγηση των εσόδων από τις χορηγίες και το μάρκετινγκ, ασχέτως αν τελικά κάτι τέτοιο δε θα υλοποιηθεί. Οσον αφορά τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004», εμφανίζεται μεγάλη αύξηση στα έξοδα του τομέα της Τεχνολογίας (από 277 εκατ. ευρώ σε 342,33 εκατ. ευρώ). Ακόμα, οι δαπάνες για τις «ολυμπιακές απαιτήσεις» και άλλες ειδικές προσαρμογές φτάνουν τα 199 εκατ. ευρώ, ενώ το 2002 είχαν προϋπολογιστεί στα 152 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα της εταιρίας εμφανίζεται μείωση στην κατηγορία των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων από 736 εκατ. ευρώ σε 721,2 εκατ. ευρώ αν και υποτίθεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει σταθερή.

Σημειώνεται ότι σ' αυτόν τον προϋπολογισμό έχουν αλλάξει και τα χρονοδιαγράμματα απορρόφησης του προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004». Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία: το διάστημα 1998 - 2000 απορροφήθηκαν 45 εκατ. ευρώ, το 2001 - 2002, 345 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι για το 2003 θα απορροφηθούν 480 εκατ. ευρώ και για το 2004 - 2005 1.092 εκατ. ευρώ. Στον προηγούμενο προϋπολογισμό υπολογιζόταν ότι την περίοδο 1998 - 2001 απορροφήθηκαν 271,6 εκατ. ευρώ και την περίοδο 2002 - 2005 θα απορροφηθούν 1.690,4 εκατ. ευρώ.

Κονδύλια για τους Ολυμπιακούς ζητά η δήμαρχος Αθήνας

Τα απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη των προγραμμάτων, στο Δήμο της Αθήνας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ζήτησε η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, δε δεσμεύτηκε για το ύψος των κονδυλίων, μιας και το ύψος τους θα καθορίσει η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, ωστόσο, όπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κ. Σημίτης αντιμετώπισε θετικά τη λύση των προβλημάτων. «Σύντομα θα έχουμε καλά νέα», είπε η δήμαρχος. Πέραν των κονδυλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ντ. Μπακογιάννη και ο Κ. Σημίτης, συζήτησαν τις αρμοδιότητες του δήμου όσον αφορά τον τομέα του πρασίνου, όπου και παρουσιάζονται, όπως είπε, δυσλειτουργίες.

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Λαθεμένη απόφαση

Μαθαίνουμε, ότι η διοίκηση των ΗΣΑΠ αποφάσισε την «κατάργηση» των σημείων πώλησης εφημερίδων από τον υπόγειο σταθμό της Ομονοίας και, μάλλον και απ' όσους άλλους σταθμούς σήμερα υπάρχουν ανάλογα σημεία. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, το ακριβές σκεπτικό της, αλλά νομίζουμε πως η διοίκηση των ΗΣΑΠ πρέπει να ξαναδεί το θέμα. Η πώληση εφημερίδων στον σταθμό της Ομονοίας -αλλά και σε όποιους άλλους διεξαγόταν μέχρι σήμερα - συμβάλλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση και, ταυτόχρονα, την ενημέρωση των χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων, που διακινούνται καθημερινά με τον ηλεκτρικό. Και δε νομίζουμε, πως οι όποιοι λόγοι καλαίσθητης διαμόρφωσης των σταθμών επιβάλλουν μια τέτοια απόφαση, αφού - εκτός των άλλων - μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα και τα σημεία πώλησης των εφημερίδων.

ΚΚΕ
Παρεμβάσεις στη Βουλή για προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Λύσεις σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν διάφορες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Παναγιώτης Κοσιώνης, με οχτώ Ερωτήσεις που απευθύνονται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Συγκεκριμένα:

  • Με την πρώτη Ερώτηση ζητούν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ μέτρα για να μην αποξηρανθεί η Λίμνη Αμβρακία, η οποία παρά τις έντονες φετινές βροχοπτώσεις κινδυνεύει. Συγκεκριμένα, ερωτάται η υπουργός γιατί δεν επεκτείνεται το αρδευτικό αυλάκι που ξεκινάει από τον Αχελώο μέχρι τη λίμνη, έτσι ώστε να εμπλουτίζεται κατά τη χειμερινή περίοδο με ένα σημαντικό όγκο νερού προκειμένου να αποκατασταθεί.
  • Με τη δεύτερη Ερώτηση ζητούν να μάθουν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η παράκαμψη της Ναυπάκτου, που άρχισε εδώ και μια... εικοσαετία και ακόμη δεν έχει τελειώσει, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηχορύπανση, την καταστροφή της κεντρικής αρτηρίας και τον κίνδυνο ατυχημάτων.
  • Με την τρίτη Ερώτηση θέτουν το πρόβλημα της καθυστέρησης κατασκευής της παράκαμψης του Αγρινίου, που έχει μετατραπεί σε «γιοφύρι της Αρτας», αφού έχουν περάσει πέντε χρόνια από την έναρξη κατασκευής και ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε οι μισές εργασίες.
  • Με την τέταρτη Ερώτηση ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αποπεράτωση του Φράγματος Αχυρών, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια 15ετία και η ολοκλήρωσή του έχει καταντήσει εμπαιγμός.
  • Με την πέμπτη Ερώτηση που απευθύνεται στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τίθεται το ζήτημα της καθυστέρησης της κατασκευής της παράκαμψης Αμφιλοχίας, την οποία οι κάτοικοι ακούν μα δε βλέπουν, ενώ την ίδια στιγμή η διέλευση των οχημάτων μέσα από την πόλη δημιουργεί καθημερινά σοβαρά προβλήματα.
  • Με την έκτη Ερώτηση ζητούν να μάθουν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν θα κατασκευαστεί η παραλιακή οδός Παλαίρου - Περατιάς του Δήμου Κεκρωπίας, καθώς από το 1995 είχε αναρτηθεί η σχετική πινακίδα, γράφοντας ακόμη και τον προϋπολογισμό του έργου, αλλά πέρασαν ήδη επτά χρόνια και οι κάτοικοι ούτε καν την... ταμπέλα δε βλέπουν πια.
  • Με την έβδομη Ερώτηση ζητούν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει το όργιο των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων και αιγιαλού από ιδιώτες και των παράνομων εγκαταστάσεων - επεκτάσεων ιχθυοκαλλιεργειών κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής Αστακού - Μύτικα.
  • Τέλος, με την όγδοη Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να μάθουν από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας γιατί καθυστερεί η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου από τα νερά του Αχελώου ως το Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρού Αμφιλοχίας που πολλές φορές μέχρι τώρα έχει εξαγγελθεί από κυβερνητικούς παράγοντες χωρίς να έχει γίνει τίποτε.
Γλέντι των φίλων της Αντίστασης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ διοργανώνει, αύριο Κυριακή το μεσημέρι, στη 1 μμ, συνεστίαση - όπου καλούνται να συμμετέχουν, τα μέλη του, Αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης - στο κέντρο διασκέδασης «ΓΟΡΓΟΝΑ» (τέρμα Αχαρνών - Χαλκηδόνα), με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Υπάρχουν, ακόμα, αρκετές προσκλήσεις που θα είναι διαθέσιμες για τους φίλους της Αντίστασης που θα προσέλθουν χωρίς πρόσκληση στο γλέντι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 9.2.2003 πραγματοποιούν εκδηλώσεις - συνεστιάσεις οι παρακάτω οργανώσεις:

  • O Σύνδεσμος Βαρέως Αναπήρων Πολέμου 1940-'45 και εντεύθεν, πραγματοποιεί γενική συνέλευση, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος, 1ος όροφος).
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πάτρας πραγματοποιεί γενική συνέλευση, ώρα 10 π.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην πλ. Γεωργίου της πόλης.
  • Η ΠΕΣΑΘΕΑ διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 12 το μεσημέρι, στο Κέντρο «Μουσική Κιβωτός» (πρώην «Καστέλο»), Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Πληροφορίες - προσκλήσεις από Λυκούργου 9, 6ος όροφος, γραφείο 614. Τηλ: 210.3249.037.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αργυρούπολης διοργανώνει συνεστίαση, στις 2 μ.μ., στο κέντρο «Το κουτούκι της Φωτεινής» (Χαρ. Τρικούπη 23 - Αλιμος). Την εκδήλωση θα πλαισιώνει πλούσιο πρόγραμμα με ζωντανή μουσική.

Κόβουν την πίτα τους:

  • ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ Ιωαννίνων, ώρα 8.30 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο «Καρβούνης», στην Ελεούσα Ιωαννίνων.
  • ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω, ώρα 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου», στο παλιό Δημαρχείο.
  • ΠΕΑΕΑ Περιστερίου και ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, ώρα 10 το πρωί, στο δημαρχείο της πόλης.
  • ΠΕΑΕΑ Χαϊδαρίου, ώρα 10 π.μ., στο πρώτο ΚΑΠΗ (οδός Καρδίτσας και Δωδεκανήσου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ