ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα κατόρθωμα μηχανικής

Το ασύλληπτο, για τα μέχρι τότε δεδομένα, κατόρθωμα του μεγάλου Ελληνα μηχανικού, Μαρίνου Χαρμπούρη, ο οποίος μετέφερε με πρωτοποριακές μεθόδους τον τεράστιο βράχο των 2.000 τόνων που πάνω του στήθηκε το γνωστό άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στην Πετρούπολη, «ζωντανεύει» με έκθεση που διοργανώνουν το ΤΕΕ και η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Φλεβάρης - Μάρτης).

Με τη βοήθεια ομοιωμάτων του βράχου και των ιδιοφυών κατασκευών του μηχανικού, με σχέδια και με μια ταινία που αναπαριστά το μεγάλο κατόρθωμα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα γνωρίσουν την προσωπικότητα του Μ. Χαρμπούρη και τις λεπτομέρειες μεταφοράς του βράχου, από ένα βάλτο της Φινλανδίας στην Πετρούπολη, διανύοντας μια απόσταση 20 χιλιομέτρων! Ο Χαρμπούρης υπερηφανευόταν για το έργο του, αλλά και για το ότι αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές, κάτι πρωτοφανές για εκείνη την εποχή... και όχι μόνο.

Ο Μ. Χαρμπούρης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1729. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το 1759 πάει στη Βιέννη και καταλήγει στην Αγία Πετρούπολη. Γίνεται αξιωματικός του Σώματος Μηχανικών του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του στρατηγού Μπέτσκι, αρμόδιου για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων. Ο Κεφαλλονίτης μηχανικός εντυπωσίασε για πρώτη φορά, όταν κατασκεύασε το μεγάλο, σε όγκο και ύψος, ατελιέ του γλύπτη Φαλκονέ. Ενάντια στις προβλέψεις ότι το κτίριο θα κατέρρεε με τον πρώτο δυνατό... άνεμο, αυτό δεν έγινε.

Η εντυπωσιακότερη επιτυχία του Χαρμπούρη ήταν η λύση που έδωσε για τη μεταφορά του τεράστιου βράχου από τη Φινλανδία στην Πετρούπολη, για να γίνει η βάση του αγάλματος του Μ. Πέτρου, το οποίο φιλοτέχνησε ο Φαλκονέ. Ο Χαρμπούρης απέρριψε κάθε γνωστό μηχανισμό κύλησης και κατασκεύασε δικό του. Το μοντέλο του μηχανισμού εγκρίθηκε, παρά τη νέα καχυποψία των κύκλων των τεχνικών, για την αποτελεσματικότητά του. Εκτός από τον μηχανισμό κύλησης, ο Χαρμπούρης επινόησε και εφάρμοσε πολλές πρωτοποριακές λύσεις και για τη χερσαία μεταφορά του βράχου (ανοίγοντας δρόμο που δεν υπήρχε και εκμεταλλευόμενος τον πάγο) και για τη θαλάσσια μεταφορά, με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας που στήριζαν δύο μεγάλα πολεμικά πλοία. Ο ίδιος επέβλεψε κάθε στάδιο της επιχείρησης και έμενε στο εργοτάξιο των 400 και πλέον εργατών που χρησιμοποιήθηκαν στη μεταφορά. Η επιχείρηση ξεκίνησε το χειμώνα του 1768 και στις 22 Σεπτέμβρη 1770, ο βράχος βρισκόταν στην πλατεία όπου θα στηνόταν το άγαλμα.

Το κατόρθωμά του ξεπέρασε τα σύνορα της Ρωσίας, έγινε θρυλικό και αποτέλεσε και το υλικό για το βιβλίο του Χαρμπούρη, το οποίο εξέδωσε στο Παρίσι (1777). Αντίθετα, το τέλος του μεγάλου μηχανικού ήταν άδοξο: σφαγιάστηκε και ληστεύτηκε από Ελληνες εργάτες του, στο πρότυπο αγρόκτημά του στην Κεφαλονιά, 14 χρόνια μετά το κατόρθωμά του...

Βραδιές τραγουδιών

Εξι συναντήσεις με τους φίλους των τραγουδιών του στην Αθήνα θα έχει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, που ξεκινά αύριο τις εμφανίσεις του, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Συγγρού 143, τηλ. 210.9316.101-4). Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δυόμισι ωρών, βασισμένο κυρίως στους δύο τελευταίους δίσκους του, «Βραχνός Προφήτης» και «Αγρύπνια». Από αυτό, βεβαίως, δε θα λείψουν και παλιότερα τραγούδια του. Μαζί του τραγουδούν ο Γιώργος Μιχαήλ και η Δέσποινα Σελίδου. Εμφανίσεις επίσης στις: 10,11,14,15,16/2.

100 χρόνια ελληνικής ζωγραφικής

Λεπτομέρεια από το έργο του Ν. Γύζη, «Παλλάς Αθηνά»
Λεπτομέρεια από το έργο του Ν. Γύζη, «Παλλάς Αθηνά»
Τριάντα εννέα έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830 - 1930, περιλαμβάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που εγκαινιάζεται στις 18 Φλεβάρη και θα διαρκέσει έως τις 30 Μάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με τίτλο «Η γένεση της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής», θα εκτεθούν 39 συνολικά έργα, από τα οποία τα 26 ανήκουν στη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδας και τα 13 στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται για έργα των: Ν. Γύζη, Γ. Ιακωβίδη, Ν. Λύτρα, Κ. Μαλέα, Σπ. Παπαλουκά, Κ. Παρθένη, Γ. Τσαρούχη, Θ. Βρυζάκη, Κ. Βολανάκη, Ι. Αλταμούρα, Ν. Ζαχαριά κ.ά. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 ετών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέχνη και λόγος

Εργο του Αλ. Φασιανού
Εργο του Αλ. Φασιανού
Είκοσι έργα σε λάδι με θέμα τη γυναικεία μορφή, παρουσιάζει ο Στάθης Ανδρουτσάκης στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά «αισθησιασμός και μυστήριο, λάμψη και τρυφερότητα, λυρισμός και ρωμαλεότητα, τόλμη και λακωνικότητα μας μεταδίδουν οι βηματισμοί, οι μεταθέσεις, οι κινήσεις και οι στάσεις των σωμάτων του, που πολιορκούνται από ένα φως διεισδυτικό και ταυτοχρόνως περιθάλπον». Διάρκεια έκθεσης έως τις 28/2.

Το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, «Νάρκισσοι και Κανίβαλοι» (εκδόσεις «Καστανιώτη») θα παρουσιαστεί στις 17/2 (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Μούσσες» (7ος όροφος), του πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ανδρέας Μήτσου, Κώστας Καναβούρης. Σε μια προσπάθεια εικαστικής απόδοσης του θέματος του βιβλίου, στην γκαλερί (8 μ.μ.) θα παρουσιαστεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Τ. Καμπάνη, Σ. Κατσιρέα, Μ. Κελαϊδή, Ν. Κόνιαρη, Μ. Κυριαζοπούλου, Γ. Λαναρά, Β. Παπαδαντωνάκη και Γ. Σκαρβέλη. Διάρκεια έκθεσης έως 1/3.

«Εργα σε Χαρτί» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Αλέκου Φασιανού, που παρουσιάζεται (έως 28/2) στο Λονδίνο. Η έκθεση οργανώθηκε από το εκεί παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Παρουσιάζονται οι «Νικητές», τα αυθεντικά έργα που κόσμησαν την τελευταία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επίσης εκτίθενται πενήντα ακόμη έργα σε χαρτί, χαρτόνι, λάδι και φύλλα μπρούτζου.

«Αφιέρωμα στην Κλάρα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μάρθας - Νατάσας Ζούπα, που φιλοξενείται στο παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο. Πρόκειται για πρόσωπα, που προβάλουν ποικίλες ιδέες και συναισθήματα και καλούν το θεατή να ανακαλύψει δικές του ιδέες και συναισθήματα.

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Αρχίζει στις 10/2 το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», που διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η ΓΓ Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Ινστιτούτο (Σίνα 31). Φέτος συνεργάζονται το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί μεγάλο αφιέρωμα στο μεταπολεμικό ιταλικό ντοκιμαντέρ, με ταινίες των Αντονιόνι, Τζουρλίνι, Ρίζι, Μαζέλι, Κομαντσίνι, Βαντσίνι, Ελμέρ. Επίσης θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σύγχρονων Ελλήνων και Γάλλων σκηνοθετών και μεγάλο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ του νέου τσίρκου. Πρόκειται για ταινίες που αναφέρονται στη ζωή των ανθρώπων του τσίρκου. Επιπλέον, ως συνέχεια των περσινών προβολών ταινιών από τη Λ. Αμερική και την Ασία, φέτος θα προβληθούν ταινίες από: Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιράν, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Υεμένη. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 16/2.

Γιανίτσαροι και Μπούλες

Κατασκευή μάσκας και αποκριάτικο δρώμενο με τίτλο «Γιανίτσαροι και Μπούλες» διοργανώνει το Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Συγκεκριμένα, για παιδιά 5 έως 8 χρόνων θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 22/2. Για παιδιά 9 έως 13 χρόνων, στις 16 και 23/2. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής χαρταετού, την 1η και στις 2 Μάρτη. Τα προγράμματα ξεκινούν στις 10 το πρωί και ολοκληρώνονται στη 1 το μεσημέρι. Κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήριο: 10 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3671043 και 3671044. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

Το νέο Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων αποτελείται από τους: Πάνο Λουκάκο (πρόεδρος, αντιδήμαρχος), Π. Αλιβιζάτο, Κ. Βαρώτσο, Β. Βιτσαξή, Δ. Κατσούδα, Αικ. Ρωμιοπούλου, Η. Σγουράκη, Ε. Τσαλδάρη, Τ. Χρυσικάκο, Π. Ζούνη, Δ. Πιατά, Ν. Αθανασίου, Α. Φιλίνη, Ζ. Βαλάση, Αν. Ποντίκη.

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλίκης Ρωξάνη με τίτλο «Forget Me Not» φιλοξενείται στην γκαλερί «Χριστίνα Λέντζου» (Ελαιών 15, Νέα Κηφισιά).

Εργα των Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα και Πέτρου Πετρίδη θα παρουσιάσει, αύριο, στο Χιούστον των ΗΠΑ, η ορχήστρα «Χιούστον Σινφονιέτα», που διευθύνει ο Γιώργος Μπλύτας. Σολίστ θα είναι η ελληνικής καταγωγής μέτζο Ελένη Αποστόλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ