ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δριμεία επίθεση Χριστόφια σε Κληρίδη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατηγόρησε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι ουσιαστικά διέλυσε το Εθνικό Συμβούλιο με τις δηλώσεις του για διαρροές και τις μομφές εναντίον των μελών του Σώματος.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αμφισβητεί την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης του είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι διαρροές εγίνοντο από συνεργάτες του.

Μίλησε, επίσης, για εκμετάλλευση του σεβασμού του κυπριακού λαού προς το Εθνικό Συμβούλιο. Τη στιγμή, πρόσθεσε, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται την ενότητα, υβρίζει, όπως είπε, τα μέλη του Εθνικού.

Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό και χαρακτήρισε δογματισμό τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για ιστορικές εξελίξεις το 2003.

Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του αρνούνται να παραδεχτούν τις μελέτες, τις οποίες κάνουν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπήρχαν εξελίξεις θα ήταν «μάννα εξ ουρανού», όπως είπε, για τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του και θα έσπευδαν να τις ανακοινώσουν.

Αναφερόμενος στα Ηνωμένα Εθνη ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τις επόμενες μέρες δεν πρέπει να κάμουν οτιδήποτε, το οποίο δε θα στηρίζεται εκατό τοις εκατό στην πραγματικότητα.

Να μην τρέξουν εσπευσμένα να κάμουν οτιδήποτε, το οποίο δε θα στηρίζεται στις πραγματικές προθέσεις, θέσεις και αποφάσεις των δύο πλευρών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι για την άρση του δεν πρέπει να στραφούν προς τη Λευκωσία, αλλά προς την Αγκυρα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε «ξεφτισμένο τροπάρι» τις κατηγορίες περί απορριπτισμού του Τάσου Παπαδόπουλου και πρόσθεσε ότι αυτό το κατασκεύασαν εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν επιχειρήματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών και δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Εληξε λίγο πριν από το μεσημέρι χτες η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Η συνάντηση άρχισε λίγο πριν από τις δέκα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο, και ολοκληρώθηκε γύρω στις έντεκα και τριάντα. Δεν έχει γίνει γνωστό σε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.

Αύριο δε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση λόγω της γιορτής του Μπαϊραμιού. Ο Αλβάρο ντε Σότο αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, για να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν σχετικά με την πορεία των απευθείας συνομιλιών. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα επιστρέψει στην Κύπρο έως την ερχόμενη Παρασκευή για την τελευταία, προ των εκλογών, συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Στηρίζουν Ντενκτάς οι Τούρκοι

Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλκατίρ Ακσού. Σύμφωνα με τον χτεσινό τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Κ. Ακσού δήλωσε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τις προσπάθειες και τις θέσεις του κ. Ντενκτάς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Τουρκίας, το 42,8% των Τούρκων πολιτών θεωρούν θετική την πολιτική του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, όσον αφορά στο Κυπριακό, ενώ το 40,7% θεωρεί ότι η πολιτική του ΑΚΡ στο Κυπριακό δεν είναι θετική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΑΝΑR, που δημοσιεύτηκε χτες στον τουρκικό Τύπο, το 60,8% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι οι προτάσεις Ανάν μπορούν να φέρουν μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό, το 17% το πιστεύουν, ενώ το 22,2% αρνήθηκε να απαντήσει.

Το 63,3% των ερωτηθέντων θεωρούν αρνητικές τις διαδηλώσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ ποσοστό 21,2% υποστηρίζει τους διαδηλωτές. Το 56,4% των ερωτηθέντων στηρίζουν την πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ το 29,6% είναι αντίθετο.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις
ο Παπαδόπουλος

Η εφημερίδα «Χαραυγή», όργανο του ΑΚΕΛ, δημοσιεύει χτες δημοσκόπηση, που φέρει τον Τάσο Παπαδόπουλο να προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,6%.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης με 33,9%, στην τρίτη ο Αλέκος Μαρκίδης με 9,1% και στην τέταρτη ο Νίκος Κουτσού με 3,1%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 4,9%.

Στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και με αντιπάλους τους Παπαδόπουλο και Κληρίδη, ο πρώτος παίρνει 48,8% και ο Γλαύκος Κληρίδης 42,5%, με 5,8% αναποφάσιστους και 2,8% λευκό.

Με αντιπάλους τον Τάσο Παπαδόπουλο και Αλέκο Μαρκίδη, ο πρώτος παίρνει 48,7% και ο δεύτερος 38,4%, με το ποσοστό αναποφάσιστων στο 7,6% και λευκό 4,4%.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία Symmetron MRCI, με δείγμα 1.200 ατόμων, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης και χρήση κάλπης.


ΑΙΓΑΙΟ
«Ζωτικά συμφέροντα» επικαλείται η Αγκυρα

Την έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων με την Ελλάδα για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, τονίζοντας πως «η τελική και δίκαιη διευθέτηση του θέματος του Αιγαίου θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Χακί Ακαλίν, αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την έναρξη ουσιαστικών διαβουλεύσεων με την Ελλάδα και πρόσθεσε πως τα προβλήματα μεταξύ των δυο χωρών θα μπορούσαν να επιλυθούν με καλή θέληση, κοινές προσπάθειες και επίδειξη αποφασιστικότητας από τις δυο πλευρές και όχι με την παρέμβαση τρίτων. «Η χώρα μας (η Τουρκία) έχει ζωτικά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο, όπως και η Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι το ζήτημα του Αιγαίου θα πρέπει να επιλυθεί με την επίδειξη αμοιβαίου σεβασμού σε αυτά τα δικαιώματα και συμφέροντα. Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνησή μας δεν αποκλείει καμιά μέθοδο λύσης που θα βασίζεται στην κοινή θέληση για επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με το Αιγαίο, στο σύνολό τους. Από αυτή την άποψη, ορισμένες επαφές στις οποίες δεν έχει δοθεί επίσημο καθεστώς και είναι διερευνητικές, συνεχίζονται», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα καταστεί δυνατή η άμεση επίλυση αυτών των ζητημάτων προκειμένου να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο Γ. Γιακίς τόνισε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων, τονίζοντας ωστόσο πως κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Αγκυρας για προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της στο Αιγαίο, όπως χαρακτηριστικά είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ