ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύνεται η κόντρα επιχειρηματικών συμφερόντων

Σε φάση περαιτέρω όξυνσης εισέρχεται ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματικών κύκλων στην Ελλάδα, προφανώς υπό την επίδραση και των αντίστοιχων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μάλλον να ενταχτούν και τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ιδιοκτήτη της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» Σ. Κόκκαλη.

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Συγκεκριμένα, στο φύλλο της Κυριακής η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη αρχεία της «ΣΤΑΖΙ» αποδίδει στον Σ. Κόκκαλη κατασκοπευτική σε βάρος της Ελλάδας δραστηριότητα έως και το τέλος της δεκαετίας του '80. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο επιχειρηματίας έδινε πληροφορίες στη ΣΤΑΖΙ για επιφανή πρόσωπα της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων ο Α. Παπανδρέου, ο Κ. Μητσοτάκης κ.ά., αλλά και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατία, τη στρατιωτική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας και αναφέρεται στα αρχεία της με τα κωδικά ονόματα Rocco, Kaskade και Krokus.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σ. Κόκκαλης αναφέρει πως το δημοσίευμα «αποδεικνύει την αθλιότητα της επίθεσης που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και εξαπολύει εναντίον του ο όμιλος Αλαφούζου». Ο επιχειρηματίας αντικρούει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ασύστολα και συκοφαντικά ψεύδη» και «νοσηρά φαινόμενα που προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς». Συμπληρώνει πως η υποτιθέμενη σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην ΛΔΓ έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις ανεξάρτητες αρχές της Γερμανίας και επιστέγασμα των ερευνών αυτών ήταν η έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου όπου «περιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι όλες οι σχετικές καταγγελίες αποδείχτηκαν εντελώς αβάσιμες». Τέλος, ο Σ. Κόκκαλης δηλώνει ότι στόχος του δημοσιεύματος είναι η εκβίαση της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος αυτού και θα πρέπει απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της, καθώς και ότι οι «αλαζόνες συκοφάντες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι προσπάθειές τους θα βρουν την απάντηση που τους αρμόζει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει το θέμα τόνισε ότι τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα δεν είχαν περιέλθει σε γνώση των αρχών που διερευνούν το θέμα, πράγμα που θα γίνει άμεσα και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν τη δουλιά της δίωξης αυτής, βγάζοντας το πόρισμά τους». Εξέφρασε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, διευκρινίζοντας πως «ένοχος είναι αυτός για τον οποίο υπάρχει σχετική απόφαση από το δικαστήριο», καθώς και ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα καθυστέρησης για παραγραφή. Οπως ξέρετε, υπάρχει σχετική εντολή, εφαρμόζονται νόμοι για την επιτάχυνση των διαδικασιών».

Παρέμβαση Κρουσταλλάκη

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης απέστειλε επείγον έγγραφο στον 4ο τακτικό ανακριτή που χειρίζεται αυτή την υπόθεση και του ζητάει να επισυναφθεί το προχτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» στη δικογραφία. Επίσης, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητάει την επίσπευση της έρευνας και να περατωθεί η ανάκριση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΝΔ: Πολιτική κάλυψη

Πολιτική κάλυψη, έμμεση αλλά σαφή, έσπευσε να δώσει η ηγεσία της ΝΔ στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», στηρίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία του. Η θέση της ΝΔ εκφράστηκε με δήλωση που έκανε αυθημερόν ο εκπρόσωπος Τύπου, με την οποία ζητεί, εμμέσως από τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει την «εκκαθάριση» της υπόθεσης. «Η ΝΔ εμπιστεύεται απολύτως την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη και προσβλέπει σ' αυτήν, για τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων, των οποίων έχει ήδη επιληφθεί», ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, φροντίζοντας κατά τ' άλλα να σημειώσει ότι «δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Δικαιοσύνης, σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της και στηρίζουμε τους λειτουργούς της».

Περισσότερο σαφής ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χτες ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλιά της», αλλά έσπευσε να υποδείξει ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να περάσει σε εφέτη ανακριτή, με βάση το γνωστό άρθρο της Ποινικής Δικονομίας. Γιατί, αλλιώς, η ανάκριση θα καθυστερήσει υπέρμετρα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Νευρική κρίση...

Νευρική κρίση επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και για άλλη μια φορά έχει αρχίσει ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και κινήσεων από πρωτοκλασάτους και μη, που επιβεβαιώνει την εικόνα «Βαβέλ» που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Μετά την αποπομπή Πανταγιά, η οποία συνοδεύεται από «απειλές» για «αποκαλύψεις» εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργικού «άλτερ έγκο» (συνεργάτες του Γ. Πανταγιά έλεγαν σε δημοσιογράφους να είναι σε ετοιμότητα γιατί αυτή τη βδομάδα «ο Γιώργος θα μιλήσει»...), προέκυψε ένας νέος γύρος ΠΑΣΟΚικής «ενδοσκόπησης».

Ετσι ο μεν Κ. Λαλιώτης με εγκύκλιό του προς τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (και ενόψει της περιβόητης «ανασυγκρότησης» που θα ξεκινήσει με... απογραφή των μελών του ΠΑΣΟΚ), συνιστά ξεπέρασμα φαινομένων που καθιστούν το κόμμα του «σε "αυτιστικό" κόμμα αξιωματούχων», μιλά για «μικρόκοσμους κάποιων ομάδων και ατόμων», κάνει λόγο για «ατελείωτη εσωστρέφεια» και «σύνδρομο ανεξήγητης ηττοπάθειας». Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας διέξοδο στην εφαρμοσμένη υποκρισία της δεκαετίας του '80 (σσ: «άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα», έλεγαν τότε...), δεν παραλείπει να συστήσει να μην καθηλώνεται το ΠΑΣΟΚ στα όρια του «κυβερνητισμού» και ζητά την «αποκρατικοποίησή του»...

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δημ. Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης με συνέντευξή του στο «Βήμα», σε μια προσπάθεια να πλασαριστεί στην ηγετική ομάδα του «μέλλοντος» και να δηλώσει «παρών» στις διεργασίες της επόμενης μέρας, εμφανίστηκε επικριτικός για τη στάση των συναδέλφων του, κατηγορώντας τους ότι «υπάρχει ένα αίσθημα κορεσμού από τις επιτυχίες, που τείνει να λάβει τη μορφή της πολιτικής ανορεξίας»...

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν αντιδράσεις, με άλλους να συμφωνούν μαζί του (Βενιζέλος) και άλλους (Τσοχατζόπουλος) να εκφράζουν τη διαφωνία τους για τέτοιου είδους, λίγο - πολύ «απολίτικες» προσεγγίσεις.

Στο παραπάνω βαρύ κλίμα (κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη λεγόμενη «επικοινωνιακή ομάδα» που συνεδρίασε χτες το βράδυ στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη), θα πρέπει να προστεθούν οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος παρομοίασε το κόμμα του με «εμποροπανήγυρη»...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, αρνήθηκε χτες ότι υπάρχει «εσωστρέφεια» στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτήριζε «συνήθη» διαδικασία αυτό το μπαράζ δηλώσεων και έκανε λόγο για «δημιουργικό διάλογο» και «προβληματισμό»...

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τη Λεμονιά Ιακώβου παιδοψυχίατρο και υπεύθυνη του θεραπευτικού τμήματος εφήβων του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ με θέμα: «Παιδιά και γονείς, μια αμφίδρομη σχέση».
  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα για το πρόσφατο ταξίδι του στο Ιράκ.
  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θέμα: «κοινοβουλευτικός έλεγχος και νομοθετικό έργο». Επιμέλεια - παρουσίαση Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του με θέμα: «Ο επικείμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ και οι πολιτικές δυνάμεις».
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου συναντά τους Γ. Σπάθα και Β. Λέκκα.
Συνεστίαση της ΚΟ Μεσσηνίας

Η Κομματική Οργάνωση Μεσσηνίας πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο Τετάρτη, 12 Φλεβάρη, στις 8.30μ.μ., στο κέντρο «Γρηγόρης».

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την ενέργεια

Ημερίδα με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ», διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Ωρες εργασίας 15.30 - 20.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ