ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Παλλαϊκή συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου καλούν στα Προπύλαια και στην πορεία στις 15 του Φλεβάρη

Η λαϊκή δράση ενάντια στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ ξεδιπλώνεται καθημερινά πολύμορφη, μαχητική, αποφασιστική. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού αυτή η δράση είναι μονόδρομος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση που ήδη έχει εμπλέξει τη χώρα στο νέο τυχοδιωκτισμό να απεμπλακεί, αλλά και ως συμβολή στην πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στον άδικο πόλεμο. Για όλ' αυτά μιλούν και σήμερα στο «Ρ» προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, απευθύνοντας κάλεσμα παλλαϊκής συμμετοχής στα Προπύλαια και στην πορεία το ερχόμενο Σάββατο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας, σημείωσε:

«Οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, που οι ιμπεριαλιστές είναι αποφασισμένοι να εξαπολύσουν κατά του Ιράκ, θα έχουν πρωτοφανή έκταση σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις 15 του Φλεβάρη θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών και σε εκατό πόλεις των ΗΠΑ. Δηλώσεις κατά του πολέμου υπογράφουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες και εκατό νομπελίστες απ' όλες τις χώρες του κόσμου.

Ολοι όσοι καταδικάζουν τις εγκληματικές προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν κάνουν καμιά διάκριση, αν δηλαδή ο πόλεμος θα γίνει με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οχι μόνον γιατί το Συμβούλιο αυτό είναι όργανο των ΗΠΑ, όχι μόνον γιατί είναι υπεύθυνο για ένα πρωτοφανές έγκλημα διαρκείας, δηλαδή για το δολοφονικό εμπάργκο κατά του λαού του Ιράκ που πεθαίνει κατά χιλιάδες κάθε μέρα από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων από το 1991 μέχρι σήμερα! Αλλά και γιατί έχει "λησμονήσει" τη βασική αρχή του καταστατικού του ΟΗΕ ότι οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά διεθνής διαφορά. Υπάρχουν μόνον η εγκληματική βουλιμία του στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πετρελαίων του Ιράκ και οι δήθεν κίνδυνοι από τα όπλα μιας χώρας που λιμοκτονεί και πρέπει ν' αντιμετωπιστούν με "προληπτικό πόλεμο". Είναι γελοίο πρόσχημα που το απορρίπτουν και οι πιο στενοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δε συντάχθηκε με αυτούς, αλλά εκτός του ότι ήδη συμμετέχει στην πολιορκία του Ιράκ με μια πολεμική φρεγάτα και την παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών εδαφών και του εναέριου χώρου, δήλωσε ότι θα εκπληρώσει όλες τις "συμμαχικές της υποχρεώσεις"!, αν και γνωρίζει ότι το 88% του ελληνικού λαού είναι κατά του πολέμου.

Αλλά αυτό το 88% των Ελλήνων πρέπει να πει το ΟΧΙ στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 15 του Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα δεν πρέπει να συμμετάσχουν δεκάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Αττικής και να βροντοφωνάξουν:

- ΟΧΙ στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- ΟΧΙ στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο.

- Ν' ανακληθεί η πολεμική φρεγάτα μας από τον Περσικό Κόλπο.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας.

- Ν' απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου από εκείνους που θα κάνουν την εγκληματική αυτή επίθεση».

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Επιβεβλημένη η μεγάλη λαϊκή αντίδραση

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της ΝΑΣ, με δήλωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Με τις σημερινές συνθήκες είναι επιβεβλημένη μια μεγάλη λαϊκή αντίδραση που θα εκφραστεί με το συλλαλητήριο στις 15 του μήνα. Είναι ο μόνος τρόπος να φανεί η παλλαϊκή αντίθεση στον προετοιμαζόμενο και αποφασισμένο ήδη από τις ΗΠΑ ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Ηδη έχει πέσει το προσωπείο του Προέδρου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των κέντρων που τους στηρίζουν. Προς χάριν αδυσώπητων οικονομικών συμφερόντων θα θυσιαστούν χιλιάδες αθώοι πολίτες που το μόνο τους σφάλμα είναι ότι κατοικούν σε μια χώρα που έχει πετρέλαιο. Το απαράδεκτο όμως γεγονός για τη χώρα μας είναι η υποκριτική στάση της κυβέρνησης, που παρέχει παντοειδείς διευκολύνσεις στους Αμερικανούς και ως άλλος Ιανός εμφανίζεται δήθεν να συμμετέχει στο προετοιμαζόμενο συλλαλητήριο. Επίσης πρέπει να καταγγελθεί η υποκριτική στάση της στο θέμα της συμπαράταξης ευρωπαϊκών χωρών με την αμερικανική πολιτική υπέρ του πολέμου. Μια τέτοια απαράδεκτη στάση δε συνάδει προς το δήθεν ευρωπαϊκό όραμά της και αποκαλύπτει την πλήρη συμπόρευσή της με τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Θα είμαστε δίπλα σας

Ο Αντώνης Κακαράς, διδάσκων στο Πανεπιστημίου Αιγαίου, αρχιπλοίαρχος ε.α., μας δήλωσε:

«Μόνον ένας τρόπος υπάρχει, για να μην εξαπολύσουν άλλον πόλεμο οι κυβερνώντες τις ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Να τρομάξουν από την παγκόσμια κατακραυγή. Να καταλάβουν, πως δεν τους συμφέρει και πως θα χάσουν περισσότερα, απ' όσα θα αρπάξουν.

Οι στόχοι αυτού του πολέμου είναι γνωστοί, και σχετικοί μόνον με τον έλεγχο των πετρελαίων και του κόσμου ολόκληρου.

Ο προβαλλόμενος από τις ΗΠΑ λόγος (αφοπλισμός του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής) ισχύει απόλυτα για το Πακιστάν, την Ινδία, το Ισραήλ, τις υπόλοιπες χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και πάνω απ' όλους για τις ΗΠΑ, που διαθέτουν πυρηνικά και άλλα όπλα, και το γνωρίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Κανείς δε ζητάει να τους επιτεθούν, γιατί θα ήταν παράλογο. Ενώ δε θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις παράλογο για το Ιράκ, ούτε για τη Βόρειο Κορέα που, απ' ό,τι διαφαίνεται, εστιάζεται ως ο επόμενος στόχος της Νέας Τάξης.

Η παράσταση του Κόλιν Πάουελ στον ΟΗΕ με τα επιχειρήματα που θύμιζαν πολεμικά παιχνίδια των υπολογιστών για παιδιά, δεν έπεισε κανέναν.

Το καθεστώς του Ιράκ είναι αυταρχικό και ο λαός του είναι ο μόνος αρμόδιος να το αντιμετωπίσει. Εξίσου αυταρχικό είναι το καθεστώς των ΗΠΑ, και πολύ πιο επικίνδυνο για την παγκόσμια κοινότητα και την ειρήνη. Ηδη με κάθε αυταρχικότητα άπλωσαν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο, εάν αληθεύουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της περιοχής.

Θα είμαστε δίπλα σας στις 15 Φεβρουαρίου για να φωνάξουμε μαζί, ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ΟΧΙ στον πόλεμο κατά της Κορέας.

Καλούμε τον κάθε γονιό για τα παιδιά του, τον κάθε νέο για το μέλλον του, τον κάθε άνθρωπο γιατί έτσι πρέπει, να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας για τον πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ