ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΝΑΤΟ
Το μεγάλο παζάρι...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η «εμπλοκή» στο ΝΑΤΟ συνεχίστηκε και χτες, μέχρι αργά το βράδυ, στις Βρυξέλλες, παρά τη νέα αμερικανική «αναδίπλωση» και τις «συμβιβαστικές» προσπάθειες του γγ του ΝΑΤΟ, Βρετανού λόρδου Τζ. Ρόμπερτσον, ώστε να καλυφθεί, προσωρινά, η ανοιχτή πολιτική κρίση εντός του ΝΑΤΟικού Συμβουλίου (NAC) και να «μετατοπιστεί» η διαμάχη με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης. Η εκρηκτική εμφάνιση του αλληλοσπαραγμού της «Δύσης» δεν πρόκειται, βέβαια, να καταλαγιάσει και η εσωτερική ρήξη του «ατλαντισμού» αναμένεται να διαπιστωθεί, εκ νέου, την ερχόμενη Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αφού, όπως ομολόγησε χτες από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, «η ρήξη στο ΝΑΤΟ είναι παράλληλη με αυτή στην ΕΕ. Είναι το ίδιο πρόβλημα, που εκφράζεται σε διαφορετικούς οργανισμούς, ένα πρόβλημα βαθύ και σύνθετο, και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι διαχωρίζει συνειδήσεις και χώρες». Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ακολουθούν παράλληλες πορείες ως «συνδικάτο του κεφαλαίου» από τη γέννησή τους, στη μακρόχρονη ακμή τους και, βέβαια, τώρα, που «σπάνε» τα δεδομένα και αλλάζει εκ νέου ο παγκόσμιος συσχετισμός ισχύος, μόλις μια δεκαετία μετά τη λήξη του «ψυχρού πολέμου». Οπως δήλωσε προχτές το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «η διακήρυξη της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι η πρώτη συμβολή, όχι για τη δημιουργία συνασπισμού ή άξονα εναντίον οποιουδήποτε, αλλά για έναν κόσμο προβλέψιμο και πολυπολικό». Προς το παρόν, ο κόσμος βυθίζεται κάθε μέρα και πιο πολύ στο τούνελ της ενδοϊμπεριαλιστικής αποσύνθεσης με εκπληκτική ταχύτητα, σήμερα στο ΝΑΤΟ, αύριο στον ΟΗΕ, τη Δευτέρα στη σύνοδο της ΕΕ. Για πρώτη φορά, εδώ και καιρό, οι «ανησυχίες» των κυβερνώντων συνοδεύονται από δημόσιες εκδηλώσεις των «διαφωνιών», αντί να μασκαρεύονται πίσω από ηθικολογικές «σύμπνοιες» ή το «θεό» του όποιου Μπους.

Στο ΝΑΤΟ

Η «εμπλοκή» στο ΝΑΤΟικό Συμβούλιο των Βρυξελλών συνεχιζόταν, μέχρι αργά χτες βράδυ, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ενώ η ευρωπαϊκή καθεστωτική προπαγάνδα προσπαθούσε να ξεγελάσει την «κοινή γνώμη» επαναφέροντας την «απειλή» της «Αλ Κάιντα» και με τα (...) βρετανικά τανκς να περικυκλώνουν το αεροδρόμιο του Λονδίνου ενόψει «τρομοκρατικής επίθεσης»!!! Η προχτεσινή αμερικανική «αναδίπλωση» στο NAC και η οπισθοχώρηση των ΗΠΑ από τα «αιτήματα» της 16.1.2003 προς τους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ έλαβαν χτες «επίσημη» μορφή, η οποία συζητήθηκε σε δύο συνεδριάσεις των πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων των 19 κρατών-μελών, μία πρωινή και μία βραδινή. Η χτεσινή μέρα χαρακτηρίζεται από την απεγνωσμένη προσπάθεια του γγ του ΝΑΤΟ, Βρετανού λόρδου Τζ. Ρόμπερτσον, να επέλθει πολιτική «συμφωνία», εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μασκαρευτεί όπως όπως η ανοιχτή κρίση, πριν τη συνεδρίαση του ΟΗΕ αύριο Παρασκευή. Ταυτόχρονα, υπήρξαν εντατικές «διαβουλεύσεις μεταξύ πρωτευουσών», οι οποίες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, παράλληλα με τις συνεδριάσεις του NAC στις Βρυξέλλες. Η τελευταία «γραμμή» οπισθοχώρησης των ΗΠΑ, όπως μορφοποιήθηκε στην επίσημη χτεσινή «συμβιβαστική» πρόταση του γγ του ΝΑΤΟ, αφορά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, σχετικά με την κατάληξη της, εδώ και ένα μήνα, διαφωνίας, η αμερικανική πρόταση περιορίζεται, πλέον, στη ΝΑΤΟική «προστασία» αποκλειστικά της τουρκικής επικράτειας και μόνο για την περίπτωση «επιπτώσεων» από τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Μ' άλλα λόγια, αφαιρούνται, πλέον, και ως ετεροχρονισμένη, η αμερικανική απαίτηση για «προληπτική» συμμετοχή όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη «λογική του πολέμου» ενόψει έναρξης των επιχειρήσεων στο Ιράκ, και όλες οι «διευκολύνσεις» που είχαν απαιτηθεί για την «προετοιμασία» της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την «αυτοκρατορική» τους εκστρατεία ανεξάρτητα από τις διαφωνίες των «αντιφρονούντων», όπως λέγονται, πλέον, στο ΝΑΤΟ «συμμάχων» τους. Δεύτερον, ο γγ του ΝΑΤΟ πρότεινε χτες στους τρεις «αντιφρονούντες» να υπάρξει «κοινή» απόφαση του ΝΑΤΟ η οποία θα τονίζει την «πρωτοκαθεδρία» του ΟΗΕ στις εξελίξεις σε σχέση με το Ιράκ. Πρόκειται εμφανώς για την γελοιωδέστερη υποκρισία όλων των εποχών, αλλά θα επέτρεπε να τελειώσει το (...) μαρτύριο στο NAC και να «μετατεθεί» η διαφωνία από τις Βρυξέλλες στη Νέα Υόρκη, έστω και την τελευταία στιγμή. Μέχρι αργά χτες βράδυ διπλωματικοί κύκλοι του ΥΠΕΞ της Γαλλίας δήλωναν, και σωστά, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε εντολή από το ΝΑΤΟ προς τον ΟΗΕ!!! Από την πλευρά του ο διαρκώς εκνευρισμένος πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς, δήλωνε και χτες ότι αποτελεί «υποχρέωση» του ΝΑΤΟ να καταλήξει σε «κοινή» απόφαση.

Παγκόσμιο το αντιπολεμικό μήνυμα

Από τις εκδηλώσεις στο Μόναχο

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις στο Μόναχο
Το κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ ολοένα και δυναμώνει, αφού οι προγραμματισμένες για την 15η Φλεβάρη διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του κόσμου αυξάνονται καθημερινά. Οι κινητοποιήσεις βέβαια έχουν ήδη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικά στη Μέση Ανατολή ο κόσμος διαμαρτύρεται σχεδόν καθημερινά, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι και στο Μόναχο περίπου 20.000.

Το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης είναι πλέον σαφές ότι έχει ξεχειλίσει και στις 15 Φλεβάρη θα αγκαλιάσει ολόκληρη την Υφήλιο.

Αναλυτικά, στην Αμερικανική ήπειρο διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στον Καναδά, στην Κούβα, στον Ισημερινό, στη Γουατεμάλα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Τζαμάικα, στο Μεξικό, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Ουρουγουάη.

Στην Ευρώπη μέχρι στιγμής διαδηλώσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία (αν εκεί οι αρχές κάνουν τον παν για να απαγορεύσουν την πορεία στους δρόμους της Βουδαπέστης), στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία (Βόρεια και Νότια), στην Ιταλία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην ΠΓΔΜ, στη μικρή Μάλτα, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας, στη Σλοβενία, στην Τουρκία (της οποίας η κυβέρνηση θα έχει την πιο άμεση συμμετοχή), στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Ουκρανία.

Διαδηλώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν και στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Χονγκ-Κονγκ (Κίνα), στην Ινδονησία, στην επίσης μουσουλμανική Μαλαισία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Πακιστάν, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες.

Φυσικά η 15η Φλεβάρη δε θα αφήσει ανεπηρέαστη και τη Μέση Ανατολή και τη γειτονική Αφρικανική ήπειρο, αφού κινητοποιήσεις θα γίνουν στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική αλλά και στη Ρουάντα.

Με δεδομένο ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αντιτίθεται σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η συμμετοχή στα συλλαλητήρια αναμένεται τεράστια. Το μήνυμα θα είναι παγκόσμιο και συγκλονιστικό.

Δυτικοί φιλειρηνιστές στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποφασισμένες να μείνουν στην ιρακινή πρωτεύουσα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό δήλωναν μερικές δεκάδες ηλικιωμένες γυναίκες, κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες συμμετέχουν στην Ομάδα «Ειρήνη για το Ιράκ». Οι Αμερικανίδες έχουν φτάσει, εδώ και λίγες ημέρες, στο Ιράκ και αναμένουν μια δεύτερη ομάδα της οργάνωσής τους εντός των επόμενων 24ώρων. Οπως δήλωσαν, είναι «εθελόντριες απροσδιορίστου χρόνου» και θα παραμείνουν στο Ιράκ, ακόμη και αν αρχίσει ο πόλεμος, επειδή επιθυμούν να διατρανώσουν ότι «ο ιρακινός λαός δεν είναι εχθρός και ότι τα σχέδια επίθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι παρά σχέδια μιας ανήθικης σφαγής».

Χτες, μια ομάδα από τις ηλικιωμένες Αμερικανίδες πραγματοποίησε σύντομη διαμαρτυρία έξω από την κεντρική μονάδα παροχής ηλεκτρισμού της Βαγδάτης, αλ Τάζι, η οποία είχε βομβαρδιστεί το 1991 βυθίζοντας όλη την ιρακινή πρωτεύουσα στο σκοτάδι. Οι διαδηλώτριες υποστήριξαν ότι αν ο αμερικανικός στρατός πλήξει τέτοιου είδους στόχους, τότε «διαπράττει έγκλημα πολέμου».

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη κατευθύνονται, μέσω Συρίας, 50 Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι φιλειρηνιστές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σχηματίσουν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από πολιτικούς στόχους σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ένας από τους επικεφαλής τους, ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Τζον Ρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Αγκυρα, κάλεσε τα αμερικανικά στρατεύματα «να μην πλησιάσουν το Ιράκ. Ερχονται για να σκοτώσουν αθώους πολίτες και να εξυπηρετήσουν μόνο συμφέροντα. Δεν είναι αμερικανική υπόθεση να καταστρέψουμε ένα λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ