ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
«Σκληραίνει» η διπλωματική αντιπαράθεση
  • Για «ώρα της αλήθειας» έκανε λόγο ο Κόλιν Πάουελ, εκφράζοντας την άποψη ότι «τελικά θα υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας»
  • Για πιθανότητα «άσκησης βέτο, στην παρούσα φάση», μίλησε ο Ρώσος Πρόεδρος

Ετοιμοι για επίθεση

Associated Press

Ετοιμοι για επίθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΟΝΝΗ.--

«Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας», προειδοποίησε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε, πάντως, να κάνει περαιτέρω σχόλια για την κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας, που άρχισε, ήδη, να κυκλοφορεί γραπτώς ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να τη μελετήσουν πριν την έναρξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Βρετανός πρωθυπουργός επαναδιατύπωνε την υποστήριξή του προς την Ουάσιγκτον, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε για πρώτη φορά δημοσίως την πιθανότητα η Μόσχα να χρησιμοποιήσει «μαζί ή χωρίς τη Γαλλία», το δικαίωμα «βέτο» που διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την πεποίθηση ότι «τελικά όλοι θα συγκατανεύσουν στην αναγκαιότητα χρήσης στρατιωτικής βίας», εξέφρασε ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος, πιθανότατα, θα παραστεί αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, με πρώτο τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δεν έχαναν ευκαιρία να τονίζουν ότι «πλέον, μετά την αποκάλυψη του νέο μηνύματος του μπιν Λάντεν, είναι δεδομένη η διασύνδεση του Ιράκ με την αλ Κάιντα». Στο μήνυμα ακούγεται η φωνή, όπως λέγεται, του μπιν Λάντεν να καλεί τους μουσουλμάνους να υπερασπίσουν τον ιρακινό λαό «απέναντι στους άπιστους σταυροφόρους», αν και εξαπολύεται επίθεση και εναντίον του ιρακινού καθεστώτος «ως άπιστου».

Ο Φλάισερ προσπάθησε να δικαιολογήσει πώς το κείμενο του μηνύματος ήταν στα χέρια της Ουάσιγκτον ένα 24ωρο πριν μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα». Δήλωσε ότι «όταν υπάρχει ένα τόσο σημαντικό μήνυμα, τότε πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν γι' αυτό» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει την αλήθεια κατάματα».

Associated Press

Το φερόμενο ως μήνυμα του μπιν Λάντεν έγινε αντικείμενο συζήτησης και σε Γερμανία και Ιταλία. Πηγές, προσκείμενες στις γερμανικές αρχές ασφαλείας υποστήριζαν ότι, με βάση τις αναλύσεις τους, το μήνυμα μοιάζει αυθεντικό, αλλά συμπλήρωναν ότι το περιεχόμενό του δεν καταδεικνύει καμία σύνδεση ανάμεσα στο Ιράκ και στην αλ Κάιντα. Αντίθετα, πεπεισμένος ότι το μήνυμα «ενισχύει τη γνήσια τρομοκρατική απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ», εξέφρασε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει τη γαλλο-γερμανική πρόταση, δηλώνοντας ότι «οι θέσεις των 2 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών είναι σεβαστές και σημαντικές, αλλά δεν εκφράζουν τη θέση της Ευρώπης».

Από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, ανακοινώθηκε ότι επιστρατεύτηκαν άλλοι 39.000 έφεδροι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εφέδρων που έχουν ανακληθεί, το τελευταίο δίμηνο, να έχει φθάσει τις 150.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι, ήδη, στον Κόλπο. Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι της κατατέθηκε επίσημο αμερικανικό αίτημα για παροχή «βοήθειας» σε μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση και επιφυλάχτηκε να αποφασίσει μετά από «την απαραίτητη γνωμοδότηση του ΟΗΕ». Η Ρουμανία, από την άλλη, γνωστοποίησε ότι επιτρέπει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμια της χώρας, και ότι αποστέλλει 278 ειδικούς στην απολύμανση από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

«Ηθική» ο Μπλερ, «βέτο» ο Πούτιν

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί, ακόμη και τώρα, να καταλήξει σε μια δεύτερη απόφαση που θα γνωμοδοτεί υπέρ της στρατιωτικής λύσης», εκτίμησε, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο. Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε, για μια ακόμη φορά, να κατευνάσει την οργή της κοινής γνώμης της χώρας του, υποστηρίζοντας πως «είναι γεγονός ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα προκαλέσει την απώλεια πολλών αθώων πολιτών. Ομως το Ιράκ οφείλει να αφοπλιστεί και η μοναδική άλλη λύση, εκτός από τη στρατιωτική επέμβαση, θα είναι η επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων, κάτι που θα στοιχίσει τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αθώους, οπότε πλέον τίθεται ένα ηθικό δίλημμα». Ενώ ο Μπλερ έθετε «ηθικά διλήμματα», ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε την αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μια επικείμενη επίθεση.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός Καγκελάριος ολοκλήρωνε τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, με τον οποίο «διαπίστωσαν, σε πλαίσιο συνεργασίας, ότι διαφωνούν». Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Σρέντερ επέμεινε στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της ιρακινής κρίσης και τόνισε ότι «τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εντός του ΝΑΤΟ και όχι υπό ή κατά του ΝΑΤΟ». Ο Αθνάρ, από την πλευρά του, υιοθέτησε την αμερικανική λογική, σύμφωνα με την οποία «η αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράκ δεν είναι θέμα επιθεωρήσεων αλλά ιρακινής βούλησης».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, που συνεχίζει τις επαφές του στη Γαλλία, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 δήλωνε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να συναινέσει στην παρούσα φάση σε χρήση βίας διότι θεωρεί ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκείς αιτιολογίες. Κατά συνέπεια, εξετάζουμε πάντα το ενδεχόμενο χρήσης βέτο, μαζί ή χωρίς τη Γαλλία». Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, συνομιλούσε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον οποίο επανέλαβε ότι η Μόσχα «επιθυμεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσα από εντατικότερους ελέγχους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ» και ότι εκτιμά ως «σχίσμα στη διεθνή κοινότητα την ανάληψη δράσης χωρίς ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ».

Οπως έγινε γνωστό, τόσο ο Ιβανώφ, όσο και ο Κινέζος, ο Γάλλος και ο Γερμανός ομόλογός του, θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Αντιμέτωπη με την κρίση

Η Ελληνική Προεδρία προετοιμάζεται για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που δέχτηκε να συγκαλέσει μετά από τη «συμβουλή» Γερμανών και Γάλλων, γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία των «15» να καταλήξουν σε κοινή θέση για το Ιράκ θα οδηγήσει την ΕΕ σε βαθιά κρίση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, η Αθήνα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σύνθεση των απόψεων και την ενιαία έκφραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τις εξελίξεις, ενόψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής, συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, δήλωσε ότι εντάσσεται στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, για να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και κάθε μέσο για τη συμμόρφωση του Σαντάμ Χουσεΐν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι θα προωθήσει το μήνυμα αυτό και στις συναντήσεις που θα έχει την Κυριακή με τους Αραβες ομολόγους του, με τους οποίους θα συναντηθεί στο Κάιρο, ύστερα από πρόσκληση του γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Στις συναντήσεις αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, που θα αποτελέσουν, επίσης, αντικείμενο συζητήσεων στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «15». Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η Ελληνική Προεδρία καταβάλλει προσπάθειες για να υπάρχει μια ενιαία φωνή της Ευρώπης, που θα της δίνει τη δυνατότητα να παίζει το ρόλο της διεθνώς, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ήδη η κοινή θέση της 27ης Ιανουαρίου και ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα ως προς την ιρακινή κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να διατυπωθεί τη Δευτέρα μία κοινή στρατηγική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε: «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε στη Σύνοδο μια ενιαία στάση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η Ελληνική Προεδρία θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις θεσμικές και πολικές δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της». «Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτυπώσει σε κείμενο, κατά τρόπο ενιαίο και αποτελεσματικό, τη στάση της υπέρ της διατήρησης του προβαδίσματος του ΟΗΕ στο θέμα του Ιράκ και υπέρ της συμμόρφωσης του Σαντάμ Χουσεΐν με τα προβλεπόμενα από το ψήφισμα 1441. Αυτό είναι το ευκταίο. Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, δε συνεπάγεται ότι ακυρώνεται, ανακόπτεται ή ανατρέπεται την προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση αδυναμίας να διατυπώσει ενιαία άποψη και να επαναβεβαιώσει τη θέση που εκφράστηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισέλθει σε περίοδο βαθιάς κρίσης, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη στιγμή που συζητείται η θεσμική εξέλιξή της».

Κατηγορηματικός, εξάλλου, υπήρξε ο κ. Μπεγλίτης και σε ό,τι αφορά τη φημολογία για ενδεχόμενη αναβολή της υπογραφής των Συνθηκών προσχώρησης των νέων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου, στην Αθήνα. «Δεν έχουμε απολύτως καμία τέτοια ενημέρωση, είτε επίσημη, είτε ανεπίσημη και θεωρώ ότι θα επρόκειτο για μεγάλο στρατηγικό λάθος εάν το εσωτερικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επηρέαζε την πορεία της διεύρυνσης», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων ή οπλικών συστημάτων είτε στο Ιράκ είτε στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συλλογικής αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα τάσσεται πολιτικά υπέρ της επανενεργοποίησης του μηχανισμού συλλογικής αλληλεγγύης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζει μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ», δήλωσε ο Π. Μπεγλίτης και διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή σε αυτή τη θέση, είτε μεσολαβήσει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, είτε κάποια διμερής συνεννόηση για αποστολή δυνάμεων».

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υστερία τρόμου!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Το ηχογραφημένο μήνυμα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που μας είχε προαναγγείλει από το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, τα περιέχει όλα... Ιράκ, ευρύτερη περιοχή και φυσικά απειλές για επιθέσεις αυτοκτονίας, γεγονός που όχι μόνο «αποδεικνύει» κατά τους Αμερικανούς τη διασύνδεση της «Αλ Κάιντα» με το Ιράκ, αλλά και προωθεί τους στόχους συνολικά της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», ειδικά ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, αλλά και τον παγκόσμιο αντιπολεμικό ξεσηκωμό, σε τουλάχιστον 70 κράτη, το Σαββατοκύριακο.

Τι είπε λοιπόν ο Μπιν Λάντεν; Τίποτα... Επανέλαβε απειλές κατά ΗΠΑ, αλλά και Αράβων που θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ κατά του Ιράκ, λέγοντας ότι «το αίμα τους πρέπει να χυθεί», κάλεσε, δε, τους οπαδούς του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας, λέγοντας ότι είναι σημαντικές στον πόλεμο κατά της Αμερικής.

Εννοείται, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και οι αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που μέχρι σήμερα πάντα εξέφραζαν αμφιβολίες για ανάλογα μηνύματα του Μπιν Λάντεν, τώρα έσπευσαν να κάνουν λόγο για αυθεντικό μήνυμα, εκτιμώντας ότι η φωνή που ακούγεται ανήκει στον «άρχοντα του τρόμου». Την εκτίμηση ότι πρόκειται για αυθεντικό μήνυμα του ηγέτη της «Αλ Κάιντα» έκανε και ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα όσα μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα» μπορεί να σηματοδοτούν «τη γέννηση μιας τρομοκρατικής συμμαχίας».

Η εκμετάλλευση του μηνύματος, είναι δεδομένη και εκτός του Ιράκ, νομιμοποιείται η κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκεται σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή και για δύο βδομάδες. Χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, προς το ραδιοφωνικό σταθμό της Ουάσιγκτον, WTOP, κατέστησαν σαφές ότι η χώρα βρίσκεται «σε κίνδυνο» αφού οι τελευταίες πληροφορίες και οι δηλώσεις Μπιν Λάντεν, συνιστούν «την πιο σημαντική απειλή από την 11η Σεπτέμβρη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιπυραυλικά συστήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί περιφερειακά της Ουάσιγκτον, αλλά και αεροπορικές συστηματικές περιπολίες από το Στρατό και την Εθνοφρουρά, ενώ είναι σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα ελέγχου του Στρατού.

Σε ανάλογο κλίμα και ίσως με μεγαλύτερη ένταση και το κλίμα τρομο-υστερίας που έχει πλήξει τη Βρετανία. Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε κεντρικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Το επίπεδο συναγερμού είναι ανάλογο με εκείνο την εποχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη και ήδη άνδρες του Στρατού περιπολούν στα αεροδρόμια του Χίθροου, αλλά και του Μάντσεστερ, του Στάνσεντ, του Λιντς και του Τζέρσεϊ. Οπως μετέδωσε το BBC, περίπου 1.000 αστυνομικοί και 450 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Χίθροου «Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας του επιβατικού κοινού» δήλωσε ο Μάρτιν Γκάφνεϊ, ανώτατος αξιωματούχος της Σκότλαντ Γιαρντ.

Παρόλο που οι Αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για τη φύση της απειλής, η Σκότλαντ Γιαρντ και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης της «Αλ Κάιντα» εναντίον πολιτικού αεροσκάφους με τη χρήση πυραύλων εδάφους - αέρος, ανάλογης με αυτής που έλαβε χώρα στην Κένια, στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Βουλής

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής (του Μπούντεσταγκ), κατά την οποία ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD) πρόκειται να προβεί σε δήλωση για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Με βάση τη θέση που πήρε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της σοσιαλδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του είναι κατά του πολέμου και δε θα μετάσχει ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα σ' αυτόν. Τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης είναι «ιστορική απόφαση που θα καθορίσει την εξέλιξη και στην Ευρώπη στα επόμενα 10 ως 15 χρόνια».

Πρόκειται, είχε τονίσει, αν θα διατηρηθεί «ο πολυπολικός κόσμος» ή μια μόνη δύναμη θα καθορίζει τα πάντα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φραντς Μιντεφέρινγκ, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε «χωρίς περιορισμούς» υπέρ του Σρέντερ.

Ωστόσο ο Χανς - Ούλριχ Κλόζε, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, (σοσιαλδημοκράτης) άσκησε αυστηρή κριτική στο Σρέντερ. Στο τηλεοπτικό κανάλι «Φένιξ» δήλωσε: «Από άποψη εξωτερικής πολιτικής βρισκόμαστε μπροστά σε σωρό ερειπίων». Στην κορυφή των δύο κυβερνήσεων (γερμανικής και ΗΠΑ), τόνισε, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που «δεν μπορούν πια να επανορθωθούν».

Στο μεταξύ τα δύο «χριστιανικά» κόμματα της αντιπολίτευσης (CDU και CSU) έχουν υποβάλει πρόταση για τη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη με την οποία τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της στάσης 8 κυβερνήσεων της ΕΕ, δηλαδή υπέρ του πολέμου. Μόνο ένας βουλευτής τάχθηκε κατά της πρότασης αυτής. Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη στάση του Σρέντερ σαν «κίνδυνο για τη Γερμανία».

Τη στάση του Σρέντερ κριτίκαρε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Μίχαελ Ρογκόφσκι, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος έξω από το χώρο της ΕΕ. Διαφωνία διαφαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και στο θέμα της στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας, με την αντιπολίτευση έκδηλα υπέρ της υποστήριξης.

Το περιοδικό «Stern» (του Αμβούργου) δημοσιεύει δήλωση του Σρέντερ ότι εξασφαλίζει πλήρη ελευθερία κινήσεων στη Γερμανία, των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ακόμα και στην περίπτωση πολέμου χωρίς εντολή του ΟΗΕ.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ταυτίζεται με Μπους και Μπλερ ο Χάουαρντ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Το Ιράκ δεν εννοεί σοβαρά τη διαδικασία αφοπλισμού του και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει», επανέλαβε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, εν πτήσει προς Λονδίνο, όπου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ και τον εκεί υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο...

Ο Χάουαρντ είχε μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του στις ΗΠΑ, όπου, εκτός από τη συνάντηση και την πλήρη ταύτιση θέσεων που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους, έκανε επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και άλλους αξιωματούχους.

Ωστόσο, η (για ευνόητους λόγους) θερμή υποδοχή που συνάντησε ο Χάουαρντ σε Ουάσιγκτον και Ν. Υόρκη δε φαίνεται πως θα επαναληφθεί κατά την επάνοδό του στην Καμπέρα, όπου έχει ξεσπάσει πολιτικός σάλος με αφορμή τις απαράδεκτες επικριτικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αυστραλία, Τομ Σίφερ, για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Ο Σίφερ επέκρινε(!) τις αντιδράσεις των Εργατικών στα σχέδια πολέμου, συνιστώντας τους «να υποστηρίξουν σθεναρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας και εκείνης των ΗΠΑ για σκληρή στάση στο Ιράκ»! Ο Χάουαρντ, απ' την πλευρά του, όχι μόνο δεν έβαλε στη θέση του τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά τον υπερασπίστηκε, λέγοντας πως δεν έδινε οδηγίες στους Εργατικούς, αλλά υποστήριζε τη θέση της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους...

To BBC απαγορεύει...

Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν και ψευδαισθήσεις να διαλύονται. Ο Μαρκ Ντάμαζερ, αναπληρωτής διευθυντής ειδήσεων του «εγκυρότατου» βρετανικού BBC, με επιστολή του κοινοποίησε τον κατάλογο των δημοσιογράφων και αρχισυντακτών στους οποίους απαγορεύεται ρητώς να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και τη διαδήλωση που θα καταλήξει στο Χάιντ Παρκ, το Σάββατο.

Παρουσιαστές ειδήσεων, ανταποκριτές, συντάκτες, παραγωγούς και αναλυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο, αλλά και οποιοσδήποτε που μπορεί να «συνδέεται με εμάς»... εκτός των φιντανιών, στους οποίους επιτρέπεται φυσικά να παρευρεθούν, υπό τον όρο ότι αντιπροσωπεύει «την ιδιωτική του ταυτότητα, χωρίς να υπάρξει ουδεμία νύξη ότι εκπροσωπεί ή μιλά εκ μέρους του BBC».

Αυτό υποτίθεται εντάσσεται στην «προσπάθεια και το καθήκον» του δικτύου να παραμείνει «ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ειλικρινές», εν αναμονή των εξελίξεων όσον αφορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ!

Η απόκρυψη ή η υποβάθμιση μίας τόσο σημαντικής αντιπολεμικής κινητοποίησης και η ταυτόχρονη απαγόρευση των συντακτών του βρετανικού δικτύου να παρευρεθούν εντάσσεται κατά την πάγια βρετανική λογική στην «ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα». Κάτι που φυσικά δεν ισχύει για τις πολεμικές ιαχές ακόμη και του πλέον αδιάφορου πολιτικού αναλυτή, που βρίσκει άπλετο χώρο και υπερβολικό χρόνο στο «έγκυρο» δίκτυο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ