ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Τα μετοχολόγια αποκαλύπτουν τη διαπλοκή

Αόρατο παραμένει ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά και από τα στοιχεία που έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΡΣ

Η ουσιαστική αδυναμία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στο να «εντοπίσει» τον λεγόμενο «βασικό μέτοχο» στις εταιρίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και το νόμο, αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι.Λασκαρίδης.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Ι.Λασκαρίδης «εμείς έχουμε στοιχεία ποιοι ασχολούνται με τα ΜΜΕ και όταν κάποιος αναδείχτηκε μειοδότης σε έργο του δημόσιου. Τότε η υπηρεσία του Δημοσίου είναι υποχρεωμένη να μας στείλει κάποια στοιχεία, προκειμένου να εκδοθούν πιστοποιητικά διαφάνειας», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, εκεί εξαντλείται ο έλεγχος του Συμβουλίου. Παράλληλα, παρέδωσε στην Επιτροπή τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Αναφερόμενος στα στοιχεία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που έχουν αποστείλει στο ΕΣΡ τα ιδιωτικά κανάλια, τα χαρακτήρισε «ασαφή», ενώ δεν έδωσε καμιά περαιτέρω απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της Επιτροπής, σχετικά με το εάν είναι εφικτό να εντοπιστεί ο «βασικός μέτοχος». Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΡΣ συμπεριέλαβε και τον «902» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που παρέδωσαν «ασαφή στοιχεία», όταν η διεύθυνση του σταθμού έχει επί της ουσίας ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «902», ως τηλεοπτικού σταθμού του ΚΚΕ.

Ασαφή τα μετοχολόγια

«Ασαφή» δεν είναι μόνο τα στοιχεία που παρέδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η αδιαφάνεια και η διαπλοκή είναι σχεδόν ολοφάνερη από τα μετοχολόγια - πλην του «902» - των τηλεοπτικών σταθμών. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από διάφορες εταιρίες ορισμένες από τις οποίες είναι οφ σορ και το τηλεοπτικό τοπίο διατηρείται στο σκοτάδι.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ουσία παραμένει «αόρατο», δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να παίρνουν δημόσια έργα ή να συμμετέχουν με μεγάλα ποσοστά που υπερβαίνουν το γράμμα του νόμου, στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για παράδειγμα ούτε ο Βαρδινογιάννης, ούτε ο Κυριακού εμφανίζονται ακόμη και ως μέτοχοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που ελέγχουν, ενώ ορισμένοι είναι γνωστό πως είναι ιδιοκτήτες όχι μόνο σε έναν, αλλά σε περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα μετοχολόγια που έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ είναι ελλιπή, από τη στιγμή που δε δίνονται αναλυτικά τα στοιχεία των μετόχων - εταιριών. Ο κατάλογος του ΕΣΡ για τη μετοχική σύνθεση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας έχει συνταχθεί, με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβάλει στο ΕΣΡ οι εταιρίες μέχρι την 31η Γενάρη του 2003.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των τηλεοπτικών σταθμών που καλύπτουν με «πέπλο» αδιαφάνειας τους ιδιοκτήτες τους.

- Η εταιρία «Τηλέτυπος» (MEGA) παρουσιάζει ως μετόχους τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, την «Πήγασος Εκδοτική», τις εκδόσεις «Τεγόπουλος» και τις εταιρίες ALPHA Μετοχικού εσωτερικού, Brontos Holdings Limited Manotick και Holdings Limited.

- Ο ΑΝΤΕΝΝΑ τις εταιρίες Globecast Holdings Limited, Holnest Investments Limited, Praxis Global Holding Limited, Altavista Global Holding Limited, The bank o New York και τον Ευστάθιο Γουρδομιχάλη (ποσοστό 0,85%).

- Η Νέα Τηλεόραση (ΣΤΑΡ) εμφανίζεται με μετόχους το Ιδρυμα Τύπου ΑΕ και το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, ενώ σειρά έχουν οι εταιρίες Nosneb SA, Sinbad SA, Fairgreen Holding, Nocera LTD, Carambole Holding και Amnatos.

- Στον «Τηλεοπτικό Σταθμό Ελληνική Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ» (ALPHA) μεταξύ των μετόχων εμφανίζονται ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Αντώνιος Παπαδημητρίου, οι εταιρίες Alpha Επικοινωνιακά Δίκτυα, Προβολή κινηματογραφικών και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, Alpha Entertainment. Στη μετοχική σύνθεση του σταθμού σε υποσημείωση του ΕΣΡ αναφέρεται ότι δύο εταιρίες η Ολίμπιν Σίπινγκ Εντ Μάνατζμεντ και Nairview Panama έχουν μεταβιβάσει στον Γεώργιο Ψαρρά το σύνολο των μετοχών τους και το ΕΣΡ έχει ζητήσει από την εταιρία φορολογικά στοιχεία για τον Γ.Ψαρρά.

- Στην «Ελεύθερη Τηλεόραση» (ALTER) εμφανίζονται ως μέτοχοι ο Ανδρέας και Γιώργος Κουρής, η Δήμητρα Κούτρα, η Αναστασία Παυλόπουλου και η εταιρία Marfin.

- Στον τηλεοπτικό σταθμό «Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ» (TEMPO) του Μ.Ανδρουλιδάκη εμφανίζονται 11 μέτοχοι, ενώ σύμφωνα με το ΕΣΡ τα στοιχεία της εταιρίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί, γιατί λείπει μία σειρά από αναγκαία έγγραφα.

Αιτήσεις για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν υποβάλει επίσης οι τηλεοπτικοί σταθμοί «SEVEN», «Τηλε-Αστυ», «Μακεδονία» και ο «902». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον «902» το ΕΣΡ επικαλείται τυπικό λόγο για να χαρακτηρίσει «ασαφή» τα στοιχεία, τη στιγμή που και η ίδια η Γραμματέας του ΚΚΕ έχει δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως ο τηλεοπτικός σταθμός είναι του ΚΚΕ. Το ΕΣΡ, στα στοιχεία που κοινοποίησε, στέκεται στο θάνατο ενός από τους μετόχους του, Ιωάννη Γιάνναρη, που ενώ κοινοποιήθηκε η ληξιαρχική πράξη θανάτου, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη «ποιος υπεισήλθε στη θέση του θανόντος».

  • Σε συνάντηση που είχαν χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία γραφείων Τύπου και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Τύπου, ο οποίος ζήτησε από την ΕΣΗΕΑ να κάνει προτάσεις και για τα δύο μέρη του νομοσχεδίου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας δεσμεύτηκε να δώσει στην ΕΣΗΕΑ τα περσινά στοιχεία των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο. Στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει και η προθεσμία για την αποστολή από τα υπουργεία και της νέας κατάστασης που πρέπει να δώσουν στο υπουργείο Τύπου για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός έδωσε μία ακόμη υπόσχεση πως θα ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ από τη στιγμή και εάν τα υπουργεία του στείλουν τις καταστάσεις.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δεκανίκι» της κυβερνητικής πολιτικής

Πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία, ταυτόχρονα, εντείνει την επιχείρηση φθοράς της «ανίκανης» κυβέρνησης για να δείξει ότι αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή διαχειριστή.

Η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, που συνοψίζεται στη φράση «η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει κουραστεί», αντανακλάται σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστική η κριτική που ασκεί στον κρίσιμο τομέα που αφορά στα δημόσια έργα, θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή. Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο Θ. Ρουσόπουλος εμφάνισε το κόμμα του δικαιωμένο για την κριτική που ασκούσε χρόνια τώρα για τη «σαθρότητα στο καθεστώς ανάληψης, κατασκευής και παρακολούθησης των δημοσίων έργων», στο οποίο, όμως, δεν εμφάνισε κάποια εναλλακτική πρόταση. Περιορίστηκε να ζητήσει από την κυβέρνηση, «σήμερα, που η Πελοπόννησος έχει κοπεί στα δύο», να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες, αποφεύγοντας, όμως, να τις συγκεκριμενοποιήσει. Αντίθετα, ήταν περισσότερο σαφής, όσον αφορά στο αίτημα που απηύθυνε στο «κατασκευαστικό λόμπι», χωρίς, βέβαια, να το κατονομάσει έτσι, να μοιράσει τις δουλιές σε περισσότερους εργολάβους! «Απαιτείται να υπάρξει νέο πνεύμα στους παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, με την αποδοχή και λειτουργία κανόνων, που θα απελευθερώσουν ζωντανές και υγιείς δυνάμεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εργοληπτικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Δεν έχασε, όμως, την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κ. Σημίτη, με αφορμή τα όσα είχε πει πρόσφατα στα εγκαίνια της περιμετρικής της Πάτρας, λέγοντας ότι «ακόμη και σ' αυτόν το δρόμο, ο οποίος παραδόθηκε πριν από 53 μέρες, σήμερα το πρωί με ενημέρωσαν ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα». Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στο ρεύμα προς Πύργο, σημειώθηκε πτώση ενός τμήματος, στην άκρη του δρόμου και στο ίδιο σημείο έφυγαν οι προστατευτικές μπάρες. Για το έγκλημα, όμως, στην Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας προτίμησε να βάλλει κατά του Κ. Λαλιώτη, παρουσιάζοντας ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, για να επισημάνει «τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζονται τα έργα στα φυλλάδια και στις μακέτες».

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, υπέδειξε στην κυβέρνηση να καταφύγει στη λογική του εξιλαστήριου θύματος για να εκτονώσει την αγανάκτηση του κόσμου! «Υπάρχει πολιτική ευθύνη και η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει, επιτέλους, ότι υπάρχει και πολιτική ευθιξία», είπε χαρακτηριστικά.

Η ηγεσία της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για να μεγαλώσει την πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να συμμορφωθεί με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει. Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος στάθηκε στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για νέα μεταρρύθμιση δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ.

ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την ενέργεια

Ημερίδα με θέμα: «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής της ΕΕ», διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Ωρες εργασίας 15.30 - 20.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ