ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40

Οσάμα Μπιν Πάουελ

Ευρωατλαντικά

Η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να βαδίσει κατά του Ιράκ ακόμη και μόνη της. Στρατιωτικά δεν έχει την ανάγκη από καμία βοήθεια ή συνεργασία. Πολιτικά, όμως, είναι επιβεβλημένο να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μόνον έτσι μπορεί να εκτονώσει και να χειραγωγήσει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να συντηρήσει το «παραμύθι» για τον αμερικανικό αγώνα κατά του «κακού», υπέρ της «δημοκρατίας» και του «δικαίου».

Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση, το αμερικανικό «καλό» και «δίκαιο» συγκρούεται μετωπικά με τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να πληρώνουν σε υπερδιπλάσια τιμή το μαύρο χρυσό, αν οι ΗΠΑ καταλάβουν το Ιράκ και αναμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη της περιοχής. Σ' αυτήν την περίπτωση, όχι μόνο θα μετατραπούν τα συμβόλαια, που έχουν υπογράψει οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρίες με το καθεστώς του Σαντάμ, σε άχρηστα χαρτιά, αλλά, ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξομειώνει τις τιμές του πετρελαίου, κρατώντας υπό ομηρία τις οικονομίες της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Η ευρωατλαντική «σύγκρουση» αυτή τη φορά αφορά στην «ταμπακέρα». Αυτός, μάλλον, είναι και ο λόγος, για τον οποίο πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδύθηκαν τη «φιλειρηνική» τους λεοντή, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την αντιπολεμική διάθεση των Ευρωπαίων πολιτών.

Eurokinissi

Ο «χοροπηδηχτούλης» (στο μέσον) δεν είναι άλλος από τον κύριο Μπερνς, πρώην «ανθύπατο» των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν πρεσβευτή τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, λοιπόν, ο κ. Μπερνς έγινε «Τούρκος» προχτές, λόγω της μη λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ για το θέμα Τουρκίας - Ιράκ.

Βέβαια, ο κ. Μπερνς, λόγω αξιώματος, δεν είναι ένας απλός «Τούρκος». Είναι... πασάς. Και όπως κάθε πασάς, έτσι κι αυτός, έχει τα «γιουσουφάκια» του.

Τι σημαίνει αυτό; Ρωτήστε την κυβέρνηση για τη στάση που κράτησε ο εκπρόσωπός της στο ΝΑΤΟ και θα καταλάβετε. Τόσα ελληνικά «γιες» μετά από κάθε ξέσπασμα του κ. Μπερνς ποτέ δεν ξανακούστηκαν έτσι μαζεμένα, λένε οι πληροφορίες.

Βλέπετε, η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι υπέρ της ειρήνης...

Η σθεναρή προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας για την ενότητα της ΕΕ ταρακούνησε το Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το «Ποντίκι» της περασμένης βδομάδας.

Δουλιά δεν είχε ο διάβολος...

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επαναβεβαίωσε χτες ότι η συμμαχία ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και το Ιράκ είναι προφανής. Ως απόδειξη πρόβαλε το τελευταίο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν και μετέδωσε το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ζαζίρα. Πρόκειται για το μήνυμα που είχε στα χέρια του ο Κόλιν Πάουελ πριν μεταδοθεί, πριν καν το παραλάβει το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι!

***

Αυτές οι «μαντικές» ικανότητες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν μπορεί παρά να δημιουργούν υποψίες. Εξακολουθεί να έχει η Ουάσιγκτον σχέσεις με τον παλιό της φίλο; Τον κρύβει κάπου; Το βέβαιο είναι ότι τον αξιοποιεί σαν σκιάχτρο.«Αν δεν είναι μια συμμαχία με τον διάβολο, τότε δεν ξέρω για τι μιλάω», κραύγασε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Αρι Φλέισερ. Μόνο που δε διευκρίνισε ποιος είναι ο διάβολος. Ο Σαντάμ ή ο Λάντεν;

***

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιος κι αν είναι ο «διάβολος» η Ουάσιγκτον έχει συνεργαστεί πολύ στενά μαζί του στο πρόσφατο παρελθόν. Οπως υποστήριξε ο Αρι Φλέισερ, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται μια ισλαμική οργάνωση σαν την Αλ Κάιντα να συνεργάζεται με το κοσμικό ιρακινό καθεστώς, «η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα ανθρώπων που έχουν προφανώς διαφορετικά συμφέροντα και καταλήγουν να εργάζονται μαζί». Το γνωρίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί αυτό.

***

Γνωρίζουμε και εμείς οι υπόλοιποι τι συμβαίνει στη συνέχεια όταν για κάποιους λόγους χαλάσει η συνεργασία μεταξύ των «αταίριαστων» φίλων. Το είδαμε το 1991 στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου όταν ο μπαμπάς Μπους τιμώρησε τον πρώην συνεργάτη του Σαντάμ. Το ζήσαμε στο Αφγανιστάν, όταν οι Αμερικανοί κυνήγησαν τον πρώην άνθρωπό τους Οσάμα Μπιν Λάντεν, είμαστε έτοιμοι να ξαναζήσουμε την ίδια ιστορία με τον υιό Μπους και το δεύτερο πόλεμο στον Κόλπο...

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη.

1947 Δυνάμεις ανταρτών μπαίνουν στη Σπάρτη και απελευθερώνουν 176 φυλακισμένους αγωνιστές.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ.

1961 Την επιβεβαίωση της θεωρίας περί γέννησης του σύμπαντος από αρχέγονη έκρηξη, γνωστή ως «Μπιγκ Μπαγκ», ανακοινώνουν Βρετανοί επιστήμονες.

1963 Την ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ - Ευρώπης ερήμην της Γαλλίας αποφασίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανακοινώνουν επίσης ότι θα επιδιώξουν την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην ΕΟΚ.

1970 Υπό τον πλήρη έλεγχό της έχει θέσει το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης η Μαφία, χάρη στην εκούσια ή ακούσια συνεργασία των 45.000 εργαζομένων.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ