ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ - ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ( ΣΦΕΑ ) 1967-1974
Φωνή οργής και διαμαρτυρίας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Πρόσκληση για παλλαϊκή συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, σ' όλη τη χώρα

Πρόσκληση για παλλαϊκή συμμετοχή στα αντιιμπεριαλιστικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια απευθύνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 και απαιτεί: Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο, καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου, τονίζεται: «Υψώνουμε φωνή οργής και διαμαρτυρίας για τον επικείμενο πόλεμο με τον οποίο απειλούν ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ, τη χώρα και το λαό του Ιράκ. Μετά από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την κατοχή του Αφγανιστάν, επιλέγουν να χτυπήσουν το γεωστρατηγικό χώρο της Μ. Ανατολής, με λεία τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, επικαλούμενοι, τάχα, ότι απειλούνται άμεσα από το Ιράκ με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ακόμη επικαλούνται ότι ο πόλεμος αυτός γίνεται στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του πολύπαθου λαού του Ιράκ ΠΟΙΟΙ; Αυτοί που επέβαλαν και υπέθαλψαν στρατιωτικοφασιστικές δικτατορίες όπου Γης και που σήμερα νομιμοποιούν τα βασανιστήρια σαν διαδικασία ανάκρισης και συντηρούν το κολαστήριο του Γκουαντανάμο. Αυτός ο πόλεμος αν πραγματωθεί δε θα αφανίσει μόνο το λαό και τη χώρα του Ιράκ, αλλά και θα ενταφιάσει το Παλαιστινιακό, θα αποδυναμώσει οικονομικά την Ευρώπη και τέλος θ' ανοίξει την όρεξη του πλανητάρχη για νέους "θριάμβους" με Ιράν και Β. Κορέα πρώτα υποψήφια θύματα.

ΖΗΤΑΜΕ

Από την ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της ΕΕ, να εξαντλήσει τις δυνατότητές της στην κατεύθυνση να αποσοβηθεί ο πόλεμος. Αν παρ' ελπίδα εκδηλωθεί, να εκφράσει με πράξεις τα αισθήματα και την κρίση του ελληνικού λαού: Καμία συμμετοχή ή διευκόλυνση στον επιτιθέμενο.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τα μέλη του Συνδέσμου, τον ελληνικό λαό και τη νεολαία του να ενεργοποιηθούν συντονισμένα και με τους άλλους λαούς για την αποτροπή του ιμπεριαλιστικού αυτού πολέμου και να συμμετάσχουν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που θα πραγματωθούν στις 15 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα και για την Αθήνα να πορευτούμε στην αμερικανική πρεσβεία με αντιπολεμικά συνθήματα.

Για το ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Πρόεδρος, Μιχάλης Βαρδάνης

Ο Γεν. Γραμματέας, Δημήτρης Πρωτοψάλτης»

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Πλατιά η απήχηση για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους. Το κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» βρίσκει πλατιά απήχηση στον εργαζόμενο λαό και στη νεολαία, στο χώρο της Παιδείας και της Τέχνης. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν «παρών» στο προσκλητήριο αντίστασης στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ, στον αγώνα για να μην εμπλακεί η χώρα μας με κανέναν τρόπο στο νέο ματοκύλισμα σε βάρος των λαών.

Ραντεβού στην πλατεία Αριστοτέλους δίνουν οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αποφάσεις των Συλλόγων τους, αλλά και της ΦΕΑΠΘ. Ειδικότερα, χτες ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Μαθηματικού, Φυσικού, Δασολογίας, Ιατρικής, Τοπογράφων, Παιδαγωγικού, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ΦΕΑΠΘ από την πρώτη ώρα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Μαζί με τους νεολαίους και οι καλλιτέχνες. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ προετοιμάζουν τη δημιουργική συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Σε Δράμα και Κατερίνη

-- Πικετοφορία διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 13 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Ειρήνης Δράμας.

-- Στην Κατερίνη αύριο, Παρασκευή 14 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Αντιπολεμική Συσπείρωση Μαθητών διοργανώνει συλλαλητήριο στην είσοδο του Πάρκου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παμπειραϊκή «υποδοχή» στα πολεμικά των ΗΠΑ

Αγωνιστική υποδοχή ετοιμάζουν οι Πειραιώτες στη ΝΑΤΟική αρμάδα που καταφτάνει το πρώτο λιμάνι της χώρας, από 19 μέχρι 24 Φλεβάρη. Σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 38 μαζικών φορέων του Πειραιά, την οποία διοργάνωσαν η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», προχτές το βράδυ, αποφασίστηκε, συγκεκριμένα: Την Τετάρτη 19 Φλεβάρη, μέρα άφιξης των πλοίων του ΝΑΤΟ, συγκέντρωση στις 9 π.μ. στον εκθεσιακό χώρο του ΟΛΠ. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 20 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το χώρο ελλιμενισμού των πλοίων.

Η επίσκεψη των πλοίων του ΝΑΤΟ στον Πειραιά εντάσσεται στις κινήσεις προετοιμασίας των Αμερικάνων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Στον Πειραιά θα καταπλεύσουν 6 φρεγάτες μαζί με άλλα συνοδευτικά πλοία.

Μιλώντας στη σύσκεψη η εκπρόσωπος της ΠΕΕΔΥΕ και νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, Ελένη Παπαδοπούλου, τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας στον προετοιμαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ και ξεσκέπασε την υποκρισία της και των άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ κάλεσε σε παλλαϊκό συναγερμό και συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Μεταξύ των φορέων ήταν και εκπρόσωπος του νομάρχη Πειραιά, ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος των πυροσβεστών Κ. Καράς, που τόνισε πως η συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά του πολέμου κρίνεται απαραίτητη. Η νομαρχιακή σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη, ο αντιδήμαρχος Νίκαιας κ. Αμανατίδης, ο επικεφαλής της «ΔΕ» δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού Απ. Συρίγος, ο επικεφαλής της «Κίνησης Πειραιάς Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης κ.ά.

Αμα έχεις τέτοιους φίλους...

Ο Λεωνίδας Κύρκος (Λ. Κ.) είναι μεταξύ εκείνων που θεωρούσαν τον Τσέχο διανοούμενο Βάτσλαβ Χάβελ (Β. Χ.) έναν γνήσιο επαναστάτη, που στη δεκαετία του '60 αγωνιζόταν όχι απλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για έναν «σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο». Ο ίδιος και το κόμμα του - όπως και πολλοί άλλοι - δεν έβλεπαν ή δεν ήθελαν να διερευνήσουν μήπως ο «επαναστάτης» Χάβελ έπαιζε κάποιο παιχνίδι των δυνάμεων που ήθελαν πάση θυσία την ανατροπή του σοσιαλισμού στην τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία Τσεχοσλοβακίας.

Ο Λ. Κ. και οι περισσότεροι από εκείνους που κυκλοφορούσαν με τη μάσκα του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσεχοσλοβακία και στις άλλες χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, δήλωναν περήφανοι και κατασυγκινημένοι όταν είδαν τον Β. Χ. να ορκίζεται το 1989 Πρόεδρος της Σ. Δ. Τσεχοσλοβακίας. Ομως, δεν έβγαλαν «κιχ», όταν στη συνέχεια έβλεπαν τον Β. Χ. να ξηλώνει το ένα μετά το άλλο τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στη Σ. Δ. Τσεχοσλοβακίας και να «σπάει» τη χώρα του σε δύο ανεξάρτητα κράτη (την Τσεχία και τη Σλοβακία), παραμένοντας ο ίδιος Πρόεδρος της Τσεχίας μέχρι και την προπερασμένη βδομάδα. Φαίνεται πως τα «έργα και ημέρες» του Χάβελ ήταν «ψιλά γράμματα» για τον κύριο Λ. Κ. και όσους δήλωναν υπέρμαχοι του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».

Προχτές, όμως, ο Λ. Κ. εμφανίστηκε δημόσια πολύ θυμωμένος με τον Βάτσλαβ Χάβελ, κατηγορώντας τον, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως «συμμορίτη». Αφορμή, η υπογραφή που έβαλε ο Β. Χάβελ - μια μέρα πριν λήξει η θητεία του ως Προέδρου της Τσεχίας - με τους ηγέτες άλλων 7 ευρωπαϊκών χωρών, σε επιστολή με την οποία υπονομεύουν τις προσπάθειες ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ και τάσσονται δημόσια στο πλευρό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των αξιώσεων του πλανητάρχη Τζ. Μπους για άμεση έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Ετσι, με άρθρο του στα χτεσινά «Νέα», ο Λ. Κύρκος, αφού χαρακτηρίζει «συμμορία» την απόφαση των 8 ηγετών της ΕΕ των «25», στην ουσία αποκαλεί συμμορίτη και τον εκλεκτό του Βάτσλαβ Χάβελ; Αντί άλλου σχολίου, για τον Β. Χάβελ όπως και για τον Λ. Κύρκο, ισχύει η γνωστή λαϊκή παροιμία: «Αμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς».


Λ. Τ.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Καταλογίζει έλλειψη πολιτικής στην κυβέρνηση

Από έλλειψη πολιτικής εκτιμά πως χαρακτηρίζεται η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με χτεσινές του δηλώσεις! Κρίνοντας προφανώς πως δεν αποτελεί πολιτική επιλογή και απόφαση η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει κάθε τεχνική διευκόλυνση στις ΗΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας η αμερικανική βάση στη Σούδα θα αποτελέσει βασικό ορμητήριο για τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος συμφωνεί με τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, πλην όμως θεωρεί ότι «η κίνηση αυτή δεν καλύπτει το κενό πολιτικής, που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση», αλλά ούτε «συγκαλύπτει την ταύτισή της με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και διατυπώνει το ερώτημα: «Με ποια γραμμή θα πάει η Ελλάδα στη συνάντηση κορυφής», αφού κατά τον ίδιο στα πλαίσια της ΕΕ υπάρχουν και «δυνάμεις που προσπαθούν να ματαιώσουν τον πόλεμο».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος κάλεσε ακόμα την ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ να εργαστεί ώστε αυτή να έχει μια φωνή κατά του πολέμου και αυτή η πολιτική να επικρατήσει.

Να πάρουν μέρος στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, καλεί τα μέλη της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ