ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Δε θέλουν κοινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για κοινή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, που, οργανωμένοι σε μαζικούς φορείς και συνδικάτα, επιλέγουν να διαδηλώσουν «συν γυναιξί και τέκνοις» ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που αξιώνουν να κλείσει η βάση εξόρμησης των φονιάδων, η Σούδα, που αρνούνται να νομιμοποιήσουν τον πόλεμο, είτε αυτός αφορά στην κατοχή των πετρελαιοπηγών από τους Αμερικανούς, είτε αυτός αφορά στην κατοχύρωση των γαλλικών συμφερόντων στη Μοσούλη. Ανθρώπων που στο σύνθημα «όχι στον πόλεμο του Μπους», απαντούν «ούτε Γάλλοι, ούτε Γερμανοί, ούτε Αγγλοι και Αμερικανοί» και προβάλλουν ευθέως ως μόνη επιλογή το «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη, ο ιμπεριαλισμός».

Την ίδια ώρα, πέφτουν και οι μάσκες από τα πρόσωπα όσων επιχειρούν να εγκλωβίσουν το ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα, στα πλαίσια υπεράσπισης ενός από τους ιμπεριαλιστικούς πόλους. Αυτοί που και στο Ναύπλιο χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως «διαδηλωτές» που ενίσχυσαν -έτσι είπαν Ρέππας και Πρωτόπαππας- τις κυβερνητικές θέσεις, δήλωσαν χτες προκλητικότατα ότι αρνούνται να διαδηλώσουν μαζί με όσους επιμένουν να δείχνουν ως ένοχο τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό!

Συγκεκριμένα: Αφού για δύο σχεδόν βδομάδες οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που οργανώνουν ξεχωριστό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, απαξιούσαν ακόμα και να απαντήσουν στην πρόταση της ΕΕΔΥΕ (έχει καλέσει εξαρχής σε συγκέντρωση στα Προπύλαια) για κοινή πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, προχτές τελικά ως πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δεν έκαναν δεχτή ούτε την αντίστοιχη πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για «να ενωθεί ο κόσμος σε κοινή πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία».

Οπως η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει η πρόταση που κατέθεσε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «δυστυχώς δεν έγινε δεχτή». Παρ' όλα αυτά το ΠΑΜΕ επιμένει να ζητά τουλάχιστον «να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση από τώρα, για την πρώτη ημέρα που τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τον πόλεμο.»

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσαν δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝ και δορυφορικών τους σχημάτων, ο πρόεδρός της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, αφού είπε ότι η σχετική πρόταση για κοινή πορεία συζητήθηκε, υποστήριξε ότι «δε συμπίπτει το πρόγραμμα για κοινή πορεία» και με πρόσχημα ότι «θα πρέπει να ανατραπεί ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα», ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ. Πίσω, βέβαια, από τέτοιου είδους υπεκφυγές, υποκρύπτεται το γεγονός, ότι ορισμένες δυνάμεις δε θέλουν ούτε κοινές πορείες, ούτε κοινή πραγματική αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική δράση.

Και ενώ στα λόγια αποδέχονται την πολυμορφία του αντιπολεμικού κινήματος, κάτι άλλωστε που εκφράστηκε (Γένοβα, Φλωρεντία κ.λ.π ) και θα εκφραστεί και το Σάββατο με διαφορετικές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, στην πράξη επιδιώκουν να τσουβαλιάσουν όλες τις δυνάμεις κάτω από την ομπρέλα των διάφορων σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης «φόρουμ». Δηλαδή, να υποτάξουν το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα πίσω από τον «άξονα της Ειρήνης» του Σρέντερ και του Σιράκ..!

Οι λαοί, όμως, που το Σάββατο θα ξεχυθούν στους δρόμους και στις πλατείες όλης της Γης, αυτοί που θα διαδηλώνουν στις 50 σχεδόν πόλεις της Ελλάδας, δεν παραγράφουν το ρόλο του «ευρωπαϊκού άξονα» -έστω και μισού- στο ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, στην τραγωδία του παλαιστινιακού λαού. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να συμπαραταχτούν με τους «καλούς ιμπεριαλιστές» ενάντια στους «κακούς Μπους και Μπλερ». Αντίθετα, θα συνεχίσουν να αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό στο σύνολό του, να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους και σκοπούς αυτού του βρώμικου πολέμου και απέναντι στο αδηφάγο ιμπεριαλιστικό σύστημα, απαιτώντας πριν απ' όλα από τις εθνικές τους κυβερνήσεις καμία συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα.

Απέρριψαν την κοινή πορεία

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με αφορμή τον πόλεμο που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές σε βάρος του λαού του ΙΡΑΚ, των λαών της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής, συμμετέχει και αγωνίζεται δραστήρια για την επιτυχία του Αντιπολεμικού Συλλαλητηρίου το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Εχουμε υπόψη μας, ότι η ΓΣΕΕ και άλλοι φορείς, την ίδια μέρα διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Εκτιμούμε και προτείνουμε να ενωθεί ο κόσμος σε κοινή πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, για να καταδικάσει τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση:

α) Να πάρει πίσω την υπογραφή που έβαλε στην Πράγα για "συνδρομή" στις ΗΠΑ και την ελεύθερη χρήση της βάσης στη Σούδα και

β) Να ανακαλέσει το ελληνικό πολεμικό πλοίο που έχει στείλει στον Περσικό Κόλπο.

Την πρόταση αυτή για κοινή πορεία την καταθέσαμε χτες (σ.σ. προχτές) στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά δυστυχώς δεν έγινε δεχτή.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση από τώρα, για την πρώτη ημέρα που τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν τον πόλεμο. Εναν πόλεμο που θα έχει χιλιάδες αμάχους θύματα, καταστροφές και άλλες πολύπλευρες επιπτώσεις για τους λαούς και πολλαπλάσια κέρδη για τις πολυεθνικές και τα μονοπωλιακά συγκροτήματα».

Νέες συμμετοχές για τα Προπύλαια

Ενα μόλις 24ωρο πριν από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν να δηλώνουν συμμετοχή και να καλούν τα μέλη τους, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

-- Κάλεσμα για να δώσουν μαζικό «παρών» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια απευθύνει προς όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και στο Χαρτί η επιτροπή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που έχει συγκροτηθεί στο χώρο μετά από πρόσφατη σύσκεψη. Να σημειώσουμε ότι στην επιτροπή συμμετέχουν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Χαρτεργατών, το σωματείο Πρακτορείων Τύπου και συνδικαλιστές από τη ΣΟΦΤΕΞ και τη «Χαρτελλάς».

-- Απόφαση συμμετοχής στη μεγάλη αντιπολεμική κινητοποίηση στα Προπύλαια έλαβε η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργά μέρος.

-- Η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, συμμετέχει στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και καλεί επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

-- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών, καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στα Προπύλαια, για να συμβάλουν στην αποτροπή του πολέμου.

-- Στα Προπύλαια καλεί και το Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων.

- Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), καλεί τα μέλη, τους φίλους του, όλο τον Κοκκινιώτικο λαό, να πάρει μέρος στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στη Λέσβο

Τη συμμετοχή των οικοδόμων της Λέσβου στην αντιπολεμική διαδήλωση το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, δηλώνει σε ψήφισμά της η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και καλεί όλες τις φιλειρηνικές, αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όλο το λαό του νησιού να δηλώσουν μαζικό «παρών».

ΑΚΤΙΟ
Σε κλοιό η βάση των ΑΒΑΚΣ

Σε περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης των ΑΒΑΚΣ του Ακτιου στις 23 Φλεβάρη 2003 καλεί το λαό της περιοχής η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για να εκφράσει την αντίθεσή του στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του λαού του Ιράκ. Η Συντονιστική Γραμματεία, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της περιοχής να συσπειρωθεί και να αντιπαρατεθεί με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της. Επίσης, σημειώνει πως ήδη η ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου με τα δολοφονικά «ιπτάμενα γεράκια» των ΑΒΑΚΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα και συντονίζει τις πολεμικές προετοιμασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ