ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Το έγκλημα μπορεί να αποφευχθεί
  • Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για το Ιράκ
  • Δήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος

Παρεμβαίνοντας στην προς ημερησίας διάταξης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για το Ιράκ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, κατάγγειλε τα κατασκευασμένα, αβάσιμα ή απαρχαιωμένα προσχήματα των ΗΠΑ και της Αγγλίας, για να δικαιολογήσουν το επικείμενο έγκλημά τους κατά του ιρακινού λαού και της ανθρωπότητας. Μεταφέροντας τα αισθήματα των λαών μας, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάψει να τηρεί στάση ανοχής ή Ποντίου Πιλάτου. Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Οι διοικήσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας, δυστυχώς με τη συνενοχή και πολλών, αν όχι όλων των κυβερνήσεων, των μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προχωρούν προς μια γενικευμένη επίθεση - και με πυρηνικά όπλα - κατά του ιρακινού λαού, με ανυπολόγιστες συνέπειες γι' αυτόν και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για να στηρίξουν τη σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητη επίθεσή τους, κατέθεσαν στον ΟΗΕ ανυπόστατα και απαρχαιωμένα στοιχεία αντλώντας τα είτε από το εργαστήριο κατασκευής "αποδείξεων" της CIA, είτε από μελέτες φοιτητών, είτε από τηλεφωνικές υποκλοπές του 1990, όπως αναγνώρισε προχτές ενώπιον δημοσιογράφων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Με τέτοια προσχήματα και τεχνάσματα πάνε να διαπράξουν ένα φριχτό έγκλημα κατά του μαρτυρικού ιρακινού λαού, που, όπως είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω την περασμένη εβδομάδα επιτόπου με άλλους 33 ευρωβουλευτές, πληρώνει βαρύτατο τίμημα για πάνω από 12 χρόνια ως συνέπεια των βομβαρδισμών του 1991 (και με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου), του εμπάργκο και του τυραννικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

Κύριε πρόεδρε, μεταφέροντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαών μας, που ξεσηκώνονται καθημερινά, διακηρύσσουμε:

  • όχι στον πόλεμο και στο εμπάργκο κατά του Ιράκ,
  • να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ιρακινού λαού, όπως και κάθε λαού, να καθορίζει το μέλλον του,
  • τέρμα στη χρησιμοποίηση του ΟΗΕ για νομιμοποίηση εκβιασμών και πολέμων κατά των λαών,
  • το έγκλημα μπορεί να αποφευχθεί.
  • Το ΕΚ να πάψει να τηρεί στάση ανοχής ή Ποντίου Πιλάτου και να αντιταχθεί καθαρά στον επικείμενο εγκληματικό πόλεμο».
Δήλωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Εξάλλου, με δήλωσή τους, με την ευκαιρία της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για το Ιράκ, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν τα παρακάτω:

«Ξεσκεπάστηκε ακόμη περισσότερο η πολιτική συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης και της προεδρίας στο πλευρό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Το μόνο που βρήκε να αναμασήσει ο κ. Γιαννίτσης στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την επείγουσα συζήτηση για το Ιράκ στις 12.02.03 ευθυγραμμιζόμενος με το Δανό Επίτροπο, ήταν οι παράλογες ηγεμονικές απαιτήσεις του Μπους, υιοθετώντας στην ουσία τις απαιτήσεις για παράδοση του Ιράκ χειροπόδαρα δεμένου. "Ο Σαντάμ Χουσεΐν δε φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί. Πρέπει άμεσα να αλλάξει στάση, αλλιώς...". Μίλησε αδιαφορώντας για τα όσα λένε οι επιθεωρητές, μίλησε αδιαφορώντας για το ότι οι λαοί μας αντιτάσσονται στον πόλεμο σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ.

Αδιαφορεί ο κ. Γιαννίτσης και η κυβέρνησή του για το τι θα σημάνει ένας νέος πόλεμος κατά του Ιράκ, όχι για το τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά για τον μαρτυρικό ιρακινό λαό που ήδη πληρώνει βαρύτατο τίμημα από τους βομβαρδισμούς του 1991 και τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε το 1991 και διατηρείται μέχρι σήμερα.

Αδιαφορεί η Ελληνική Προεδρία για το ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για το Ιράκ και την περιοχή αλλά για τον κόσμο ολόκληρο. Δε βρήκε μια κουβέντα, έστω και απαλής κριτικής να απευθύνεται προς την αμερικανική διοίκηση. Αντίθετα, όλη του η τοποθέτηση άφηνε να διαφανεί η έγνοια του να στηρίξει την πολιτική και τα συμφέροντα των ΗΠΑ, υιοθετώντας στην ουσία τα ψεύδη και τους εκβιασμούς τους, ενώ την ίδια στιγμή επέμεινε στην "ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής θέσης" που πρόσφατα γελοιοποιήθηκε, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διαχειριστεί τις ενδοκοινοτικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Ο κ. Γιαννίτσης χειροκροτήθηκε και επαινέθηκε από ομιλητές των πιο φιλοπόλεμων δυνάμεων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα έχει όμως την κατακραυγή του ελληνικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου. Μια βροντερή απάντηση θα του δοθεί στις 15 Φλεβάρη. Και έπεται ισχυρότερη συνέχεια»!

Νεκροί ήδη, με έγκριση από τα Ηνωμένα Εθνη

Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες των «Γιατρών του Κόσμου» που επέστρεψαν από το Ιράκ

Ο υπ' αριθμόν ένας παράγοντας θνησιμότητας του πληθυσμού του Ιράκ και ιδιαίτερα των παιδιών είναι οι διάρροιες, λόγω της έλλειψης κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Αν πραγματοποιηθεί η επίθεση στη χώρα, το ιατροφαρμακευτικό εμπόρευμα στα νοσοκομεία δεν είναι περισσότερης διάρκειας από 2-3 βδομάδες, εξαιτίας του εμπάργκο! Ο λαός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην πρόσβαση τροφίμων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία το 30% του πληθυσμού είναι χρόνια υποσιτιζόμενο και ένα 10% βρίσκεται στα όρια του λιμού! Αυτήν την τραγική κατάσταση περιέγραψαν χτες σε συνέντευξη Τύπου μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των «Γιατρών του Κόσμου», οι οποίοι πραγματοποίησαν διερευνητική αποστολή στη Βαγδάτη από τις 22 Γενάρη μέχρι τις 2 Φλεβάρη.

Στόχος της αποστολής ήταν η διαπίστωση των άμεσων αναγκών στα νοσοκομεία της Βαγδάτης, αλλά και στην περιφέρεια, καθώς και η διερεύνηση των επιπτώσεων του ουρανίου στην υγεία των κατοίκων, με έμφαση στα παιδιά. Μια περιγραφή των όσων διαπίστωσε η αποστολή έκανε ο Ν. Κανάκης, μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα φάρμακα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη και με «ελαφρά τη καρδία διάφοροι τεχνοκράτες των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύουν κατά καιρούς διάφορα φάρμακα». Εξαιτίας αυτής της κατάστασης καθημερινά πεθαίνουν αθώοι πολίτες από ιάσιμες μορφές ασθενειών.

Θα υπάρξει, είπε, μεγάλο κύμα προσφύγων, το οποίο είναι άγνωστο πού θα μετακινηθεί, καθώς τα σύνορα με τις άλλες χώρες είναι κλειστά. Διαπιστώθηκε ένα κατεστραμμένο και άκρως επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων σύστημα ύδρευσης, λόγω των συνεχών συρράξεων και της αδυναμίας ανακατασκευής του. Τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή, αλλά και των τερατογενέσεων παραμένουν σήμερα υψηλά και πλήττουν κυρίως τα παιδιά, ενώ λόγω των παραπάνω ελλείψεων, την εμφάνισή τους στην περιοχή έχουν κάνει ασθένειες του παρελθόντος, όπως η χολέρα κ.ά.

«Πρέπει να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο. Κάθε φορά γίνεται το ίδιο, οργανώσεις σαν τη δική μας μετά από έναν πόλεμο κάνουμε αποστολές, προκειμένου να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Φτάνει πια. Ο ρόλος μας δεν μπορεί να είναι μόνο αυτός. Οι οργανώσεις μας δεν μπορεί να περιμένουν να γίνει ο πόλεμος και μετά να πάρουμε επιδότηση για να περιθάλψουμε τον κόσμο. Πρέπει να πούμε ΟΧΙ στον πόλεμο», υπογράμμισε ο Ι. Μουζάλας, μέλος του ΔΣ. Δήλωσε δε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» καλούν τους πάντες να συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο στις 15 του Φλεβάρη. Τέλος, οι «Γιατροί του Κόσμου» κάνουν έκκληση για εθελοντές, φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και χρήματα.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μαζικό προσκλητήριο για Προπύλαια - Βουλή - Αμερικάνικη Πρεσβεία

Μαζικό προσκλητήριο, με ψηφίσματα και αποφάσεις των αντιστασιακών οργανώσεων, για συμμετοχή σε παλλαϊκά αντιπολεμικά συλλαλητήρια για την καταδίκη και την απόκρουση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που προετοιμάζεται ενάντια στο Ιράκ, απευθύνουν δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις και παραρτήματά τους σ' όλη την Ελλάδα, με επικεφαλής τις κορυφαίες οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και της ΠΟΑΟ.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων καλούν τους αντιστασιακούς να πάρουν μαζικά και μαχητικά μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα, καλούνται να συμμετάσχουν με τα λάβαρα των παραρτημάτων τους σε προσυγκέντρωση στην Πανεπιστημίου και Αιόλου (στο ύψος των γραφείων του «Ρ») στις 11 το πρωί του Σαββάτου, απ' όπου θα πορευτούν στα Προπύλαια και από εκεί προς τη Βουλή και την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, επίσης, καλεί τους αγωνιστές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Εκτός των άλλων οργανώσεων, αποφάσεις και σχετικά ψηφίσματά για συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την 15η Φλεβάρη, από τα Προπύλαια, εξέδωσαν και: Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών που θα συμμετέχει και στην πανεκπαιδευτική της 1ης Μάρτη, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κυψέλης (καλεί σε ένα γρανιτένιο Μέτωπο ενάντια στους καινούριους φασίστες πολεμοκάπηλους, καμιά συμμετοχή και διευκολύνσεις στον πόλεμο κλπ). ΠΕΑΕΑ Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης (εκφράζει και την αντίθεση στη διεύρυνση της ΕΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και την υποστήριξη στους λαϊκούς αγώνες για τα δικαιώματά τους). ΠΕΑΕΑ Ιλίου. Η ΠΕΑΕΑ Ξάνθης καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνουν Επιτροπές Ειρήνης και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Απόλυτα αναγκαία η δική μας απάντηση

Στο «διάδρομο του θανάτου» έρχεται πρώτο το Ιράκ, αλλά δεν είναι μόνο. Του κάνουν συντροφιά και πολυάριθμα άλλα «κράτη-αλήτες», «κράτη-εγκληματίες» και «κράτη-παρίες», κατά τις προσφιλείς, στον Αμερικανό Πρόεδρο, σχετικές προσφωνήσεις. Η εκτέλεση όλων, συλλήβδην, έχει προαποφασιστεί, αλλά όχι και η σειρά. Είναι θέμα χρόνου. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, δυνατότητα στην περίπτωσή τους να γίνει έλεγχος DNA, για να αποδειχθεί η αθωότητά τους, όπως έγινε με 110 καταδικασμένους στην Αμερική και 13 εκτελεσθέντες, από το 1976, που, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ήταν αθώοι.

Οι επίσημες δικαιολογίες για την καταδίκη του Ιράκ είναι πολυάριθμες, αλλά διόλου πειστικές. Ανάμεσα σε άλλα: «Ο Σαντάμ είναι κακός άνθρωπος», «Ο Σαντάμ είναι τύραννος», «Είναι ανάγκη να υπάρξει δημοκρατία στη Μ. Ανατολή», «Ο Σαντάμ είναι επικίνδυνος για την ανθρωπότητα», «Ο Σαντάμ παράγει και διαθέτει μέσα μαζικής καταστροφής», «Ο Σαντάμ επικοινωνεί με την "Αλ Κάιντα"» κ.ά. Ωστόσο, οι ελεγκτές των HE δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα «όπλα μαζικής καταστροφής», και οι δήθεν αποδείξεις του Πάουελ ουδένα έπεισαν.

Αυτές οι ώρες είναι δραματικές για την υφήλιο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το προαποφασισμένο, από τον Αμερικανό Πρόεδρο και τους στενούς συνεργάτες του, «χτύπημα» κατά του Ιράκ έχει διασπάσει την Ευρώπη στα δύο. Αποδεικνύεται, έτσι, και με δραματικό τρόπο, ότι πέρα από την έλλειψη θεσμοθετημένης κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, η Ευρώπη και μετά από την ενοποίησή της, και μετά από τη δημιουργία του κοινού νομίσματός της, παραμένει πάντα ένας χώρος οξύτατων αντιθέσεων. Η Ευρώπη δείχνει πως ήταν ανέτοιμη για την ένωσή της και ανώριμη για να αποκτήσει κοινό νόμισμα. Ενα μεγάλο τμήμα της παραμένει, ακόμη, ως παράρτημα και ως ουραγός των ΗΠΑ.

Οι συνέπειες της διάσπασης προοιωνίζονται διόλου ευχάριστες. Και παρόλο που, προς το παρόν, οι προσπάθειες του κ. Μπλερ να πείσει τον κ. Σιράκ να άρει τις αντιρρήσεις του για το «χτύπημα» κατά του Ιράκ, χωρίς αποδείξεις περί της ενοχής του Σαντάμ Χουσεΐν και χωρίς την άδεια των Η.Ε., δεν τελεσφόρησαν, δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι θα εμμείνει, μέχρι τέλους, σ' αυτές. Εξάλλου, είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος έχασε έδαφος στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας, γιατί αυτό το αποτέλεσμα, που οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας του, κινδυνεύει να συσχετιστεί με την αντίρρησή του για το «χτύπημα» κατά του Ιράκ.

Οι δυσκολίες, τώρα, μοιάζουν να είναι υπέρογκες για την Ευρώπη, που θα έπρεπε να παραμείνει, με κάθε θυσία, μακριά από τις πολεμοχαρείς ιαχές του Αμερικανού Προέδρου. Προκειμένου η ΕΕ να παραμείνει στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει, είναι απαραίτητο να επιχειρηθεί συσπείρωσή της. Η συγκυρία, που εύχομαι να μην αποδειχθεί δυσμενής, εναποθέτει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, για τη χάραξη της μελλοντικής φυσιογνωμίας της Ευρώπης, που τώρα επανατίθεται επί τάπητος.

Η ΕΕ βιώνει κρίση, ίσως, τη χειρότερη από την ίδρυσή της. Τώρα, βρίσκεται στην ιστορική στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, για το μέλλον της. Τώρα, της δίνεται η χρυσή ευκαιρία να απογαλακτιστεί από τον ασφυκτικό κλοιό των ΗΠΑ. Τώρα, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις δικές της βασικές αξίες, που ήταν πάντοτε και παραμένουν διαφορετικές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σ' αυτόν τον πόλεμο, και όλες οι δημοσκοπήσεις, καθώς και οι ογκώδεις αντιπολεμικές κινητοποιηθείς τους απανταχού της Ευρώπης αυτό αποδεικνύουν. Οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν από τους ηγέτες τους να εμμείνουν στη μη συμμετοχή τους στο «χτύπημα» κατά του Ιράκ. Οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν να εισακουστεί η θέλησή τους, που είναι ξεκάθαρη, από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, που έχουν εκλέξει με την ψήφο τους. Και η θέλησή τους είναι «μη πόλεμος».

Αν οι λαοί της Ευρώπης μπορέσουν να πείσουν τους ηγέτες τους να απόσχουν από τον πόλεμο, αυτό θα είναι η πρώτη αποφασιστική νίκη της ΕΕ.

Στις πολύ κρίσιμες αυτές ώρες, ο καθένας μας, ως Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και ως άνθρωπος, έχει σημαντικό ρόλο στα διαμειβόμενα. Ο καθένας μας οφείλει να διατρανώσει την αντίθεσή του στον άδικο και αποτρόπαιο αυτό πόλεμο, που θα αφαιρέσει αθώες ζωές και θα σπείρει την καταστροφή και τον όλεθρο σε μια χώρα που, ήδη, λιμοκτονεί από μακρόχρονο εμπάργκο, επειδή είχε την ατυχία να έχει πολύ πετρέλαιο στο έδαφός της.

Ο κ. Μπους, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ιππο τον κ. Μπλερ, ταπείνωσε την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα που προεδρεύει τώρα της ΕΕ. Είναι απόλυτα αναγκαία η δική μας απάντηση, με μια πανελλαδική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 15ης του Φλεβάρη.


Μαρία ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΙΒΑΝΗ

Παραλείφθηκε εκ παραδρομής

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» και στο θέμα που αφορά στη συλλογή υπογραφών εργαζομένων στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου κατά του πολέμου, παραλείφθηκε το όνομα του συναδέλφου Αρη Σκιαδόπουλου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
ΟΧΙ στον πόλεμο

«Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ», λένε οι αντιπρόσωποι των χιλιάδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν στη Γενική Αντιπροσωπευτική τους Συνέλευση τα μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου, μεταξύ άλλων, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση: Να πει ΟΧΙ στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Να προβάλει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μπλοκάρει απόφαση συμμετοχής της ΕΕ στον πόλεμο. Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσουν τώρα η ελληνική συμμετοχή και οι διευκολύνσεις στην προετοιμασία του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ