ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται ... «θεράπων ιατρός»!

Τα σενάρια περί «διαδοχής» στο ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε διαψεύσεις, αλλά η εικόνα «Βαβέλ» συνεχίζεται

Τα επίμονα σενάρια που υπό μορφή δημοσιευμάτων τον θέλουν να αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και περιγράφουν ως ένα βαθμό την κατάσταση «νευρικής κρίσης» που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα (αποπομπή Πανταγιά, καταψήφιση «ασυμβίβαστου» κλπ.), αλλά και τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων σε συνδυασμό με το κλίμα που προκαλούν οι επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις του τελευταίου διαστήματος, αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον ότι στον κυριακάτικο Τύπο υπήρξε «ομοβροντία» τέτοιων δημοσιευμάτων, όπου γινόταν λόγος είτε για πρόωρες εκλογές, είτε για αποχώρηση Σημίτη προ του 2004, είτε για διαδικασία «διαδοχής» του πρωθυπουργού από τον Γ. Παπανδρέου.

Αυτό το τελευταίο σενάριο, που επανήλθε δριμύτερο, δεν αφήνει αδιάφορο ούτε τον υπουργό Εξωτερικών, δεδομένου ότι παράγοντες μέσα στο ΠΑΣΟΚ από τη μια εκτιμούν ότι τον διευκολύνει στην κούρσα της διαδοχής, αλλά από την άλλη σημειώνουν πως στο φόντο μιας εκλογικής ήττας ο Παπανδρέου δε θα δεχόταν να παίξει ρόλο «Ράλλη του ΠΑΣΟΚ»...

«Ονειρα θερινής νυκτός»...

Από την πλευρά του, ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός» από εκείνους που επιδιώκουν να παρεμποδίζουν το κυβερνητικό έργο, και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια και συστηματικότητα το έργο της, τα αποτελέσματα του οποίου θα τα παρουσιάσει την άνοιξη του 2004 και θα τα κρίνει ο λαός».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ περιγράφεται από τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις φιλοδοξίες του, όχι όμως και να θέτει σε κίνδυνο την παράταξη με σενάρια περί διαδοχής. Κάτι που ακόμα πιο ανοιχτά είπε ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, μιλώντας για τους «βαρόνους» του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «όλοι κινούνται αρχηγικά, όλοι έχουν δημιουργήσει πολιτικά γραφεία, όλοι δημιουργούν τίτλους βουλευτών».

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Τ. Χυτήρης, όταν του ζητήθηκε χτες να κατονομάσει «ποιους έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός και αν είναι σε θέση να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό ποιοι επιδιώκουν παραίτηση Σημίτη, περιορίστηκε να απαντήσει: «Να μείνετε σε αυτό το οποίο δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ερμηνείες μπορείτε να δίνετε εσείς, όσες θέλετε. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής σε αυτό που δήλωσε. Μίλησε καθαρά».

Ο Θ. Πάγκαλος και οι ...«φίλοι» του κ. Σημίτη

Ομως, ο Θ. Πάγκαλος και πάλι (συνέντευξη στο MEGA), είπε ουσιαστικά πως γι' αυτό το κλίμα «διαδοχολογίας» δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με την έννοια ότι «ένας στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού» (ο Γ. Πρετεντέρης) ήταν που προκάλεσε τη συζήτηση περί «διαδοχής» με πρόσφατο άρθρο του στο «Βήμα». Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε επίσης τον Κ. Σημίτη ότι «για τη διαφθορά και τη διαπλοκή του Πανταγιά φταίει ο κ. Σημίτης αποκλειστικά και πρέπει να αναλάβει κάποτε τις ευθύνες του», ενώ μίλησε για «άλλο σύμβουλο του πρωθυπουργού» με «προσωπικές διασυνδέσεις», που «επειδή έχει φίλους και κουμπάρους παρεμποδίζει την επέκταση του σχεδίου πόλης στη Ροδόπολη»... Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός λειτουργεί διαλυτικά (!) μέσα στο κόμμα γιατί «θέλει να κάνει σημιτικά δίκτυα μέσα στο ΠΑΣΟΚ»...

Εντούτοις τάχθηκε υπέρ του να πάει το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη στις εκλογές γιατί «οποιαδήποτε αλλαγή αλόγου στη μέση του ποταμού θα ήταν καταστροφή για μας».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανοιχτές αγκάλες» στον Γλίξμπουργκ

«Πρόβα τζενεράλε» για την επιστροφή και εγκατάσταση αποτελεί το 24ωρο ταξίδι που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Κ. Γλίξμπουργκ, με τις ευλογίες και τις ολόθερμες ευχές της κυβέρνησης.

Από τις δηλώσεις των στελεχών της προκύπτει αβίαστα ότι σταθερή επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο την παρουσία του έκπτωτου μονάρχη, προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικές επιδιώξεις της, αποσκοπώντας αφ' ενός στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού και αφ' ετέρου στη δημιουργία ενός φιλοβασιλικού κόμματος σφήνα «στα δεξιά» της ΝΔ. Τα «σόου» του αίσχους που στήθηκαν από τα κανάλια το Σαββατοκύριακο, αποδεικνύουν περίτρανα για το πώς θα παιχτεί το «χαρτί» του Γλίξμπουργκ το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον αποδοκίμασε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο», αλλά του άνοιξε διάπλατα τις «πύλες» της χώρας (και τα κανάλια), αφήνοντας σαφώς να φανεί ότι προσβλέπει (και ευνοεί) σε μια «πολιτική κίνηση» εκ μέρους του τέως. Ο Γλίξμπουργκ είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές μέσω της πρεσβείας στην Αγγλία, από την περασμένη Παρασκευή, αλλά η κυβέρνηση αρχικά εμφανίστηκε δήθεν αιφνιδιασμένη. Ο τέως και η ακολουθία του επισκέφθηκαν τη χώρα, κάνοντας χρήση της συνθήκες του Σένγκεν και χρησιμοποιώντας διαβατήρια Δανίας με την επωνυμία Κωνσταντίνος «ντε Γκρέτσια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, στην αρχική του δήλωση έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση του ταξιδιού του, υποβαθμίζοντας σκόπιμα την πολιτική του σημασία. «Είναι ένας από τους εκατομμύρια Ευρωπαίους επισκέπτες που ήρθαν ή θα έρθουν μέσα στο 2003 στην Ελλάδα»(!), είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να «στριμώξει» τη ΝΔ, την οποία κάλεσε να πάρει θέσει με αφορμή την παρουσία βουλευτή της στο δείπνο που παρέθεσε σε «φίλους» του ο τέως. Από την πλατεία Συντάγματος ο Κ. Λαλιώτης επανέφερε έμμεσα το ανύπαρκτο δίλημμα «με τη βασιλεία ή όχι». «Λέμε "ναι" στη δημοκρατία και "όχι" στη βασιλεία»(!), είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, λες και δεν έχει απαντήσει οριστικά και αμετάκλητα ο ελληνικός λαός.

Εκ του ασφαλούς και αφού είχε γίνει ο «τζερτζελές» που ήθελαν ο Τηλ. Χυτήρης βγήκε χτες να επικρίνει δήθεν τα κανάλια για τον τρόπο που κάλυψαν την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο». Σχολιάζοντας την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζου στο βραδινό δείπνο του τέως ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Ρηγίλλης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στελέχη και βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι είναι βασιλικών φρονημάτων και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «άλλοι το λένε και άλλοι το έχουν κρυφό καμάρι, απ' όλα έχει ο μπαξές». Ταυτόχρονα, έκλεισε το μάτι στον Γλίξμπουργκ να συνεχίσει τις επισκέψεις του, λέγοντας ότι εάν η στάση του είναι όπως η προχθεσινή μπορεί να επισκέπτεται την Ελλάδα όποτε επιθυμεί και εφόσον κατέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο δε θα του απαγορευτεί η είσοδος.

Η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε να κάνει τον παραμικρό σχολιασμό και για να μη δώσει «πάτημα» στην κυβέρνηση αλλά και για να μην έρθει σε σύγκρουση με τους νοσταλγούς της βασιλείας που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόμματος. Φρόντισε επίσης να κρατήσει τους φιλοβασιλικούς βουλευτές μακριά από τον τέως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ