ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Δυναμική λαϊκή κινητοποίηση

Συνεχίζεται ο αγώνας για την απομάκρυνση της υπερκορεσμένης και επικίνδυνης χωματερής

Δυναμικό «όχι» στη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής Ανω Λιοσίων είπαν χτες οι κάτοικοι της περιοχής. Στις πέντε το απόγευμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διαδημοτικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση της χωματερής, συγκεντρώθηκαν στα Σίδερα Ζοφριάς - όπου πραγματοποίησαν κατάληψη για μια ώρα του δρόμου - και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως, με κάθε τρόπο θα αγωνιστούν για να φύγει από την περιοχή. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο των Ανω Λιοσίων όπου πραγματοποίησαν συζήτηση γύρω από το θέμα και εξέδωσαν ψήφισμα μέσα από το οποίο επισημαίνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν πήρε κανένα μέτρο αλλά και των δημοτικών αρχών που δεν αντιστάθηκαν στα κυβερνητικά σχέδια. Παράλληλα τονίζουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Σπύρος Στριφτάρης, βουλευτής του ΚΚΕ ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων. «Η αγανάκτηση των κατοίκων, τόνισε, είναι δικαιολογημένη και φαίνονται αποφασισμένοι να μη δεχτούν άλλη κοροϊδία και άλλη συμπαιγνία της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα και να απομακρύνει τη χωματερή από τα Λιόσια γιατί είναι επικίνδυνη και υπερκορεσμένη και η παραμονή της είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία και την παραμονή των κατοίκων».

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και το σχεδιασμό της Περιφέρειας, με εντολή της κυβέρνησης, κατέκρινε και ο Στέλιος Μπιρμπάκος, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για τα Ανω Λιόσια» αναφερόμενος και στην πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής που προβλέπει την επέκταση της χωματερής με τη δημιουργία εργοστασίου πετρελαϊκών καταλοίπων. «Την ίδια στιγμή», σημείωσε, «λόγω της επικινδυνότητας της χωματερής, αποφασίστηκε η απομάκρυνση γειτονικού στρατοπέδου και ο χώρος όπως και οι γειτονικές περιοχές, θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης. Στο σχεδιασμό της Περιφέρειας υπάρχει η δημιουργία νέας χωματερής δίπλα στη σημερινή βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πόλης των Ανω Λιοσίων». «Εμείς, κατέληξε, 40 χρόνια πληρώσαμε το κοινωνικό μας καθήκον. Να μεταφερθεί τώρα η χωματερή σε περιοχές μη κατοικήσιμες».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση των επιστημονικών προτάσεων που υπάρχουν για μεταφορά σε άλλο χώρο της χωματερής, επέρριψε και ο Γεράσιμος Θεοδωράτος εκ μέρους της ΝΑΣ, και κάλεσε τους κατοίκους να αντισταθούν σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα.

Ανάκριση Ελληνα πανεπιστημιακού στις ΗΠΑ

Σε μια απίστευτα προκλητική πράξη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες αλυσόδεσαν και ανέκριναν επί τέσσερις ώρες Ελληνα πανεπιστημιακό, ο οποίος ήταν καταχωρημένος στα αρχεία των αμερικάνικων υπηρεσιών ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις! Η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αρκετές μέρες καθυστέρηση, μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, οι οποίες έγιναν το Σάββατο το βράδυ, αν και το περιστατικό ήταν γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση από την περασμένη Τετάρτη. Θύμα της αμερικανικής πρόκλησης ήταν ο 60χρονος καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Βένιος Αγγελόπουλος, ο οποίος ταξίδεψε στις ΗΠΑ με σκοπό να εκπροσωπήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνέδριο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Στο αεροδρόμιο, οι αμερικανικές αρχές του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, όπου τον ανέκριναν επί τέσσερις ώρες, προσπαθώντας να βρουν ποιες ήταν οι σχέσεις του με τον φερόμενο ως αρχηγό της «17 Ν» Αλεξ. Γιωτόπουλο. Ο Β. Αγγελόπουλος υπήρξε συμφοιτητής με τον Αλεξ. Γιωτόπουλο, τη δεκαετία του '70 στο Παρίσι. Αμέσως μετά το τέλος της ανάκρισης, ο Β. Αγγελόπουλος ενημέρωσε το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, ζητώντας τη δέουσα προστασία.

Για τον Χρ. Πρωτόπαππα, το παραπάνω περιστατικό ήταν μια απλή «κουβεντούλα» των Αμερικανών πρακτόρων με τον Ελληνα καθηγητή: «Υπήρξε μία επί τετράωρον κράτησή του στο αεροδρόμιο, υπό τη μορφή μιας συζήτησης από τις αμερικανικές αρχές...», ενώ όσον αφορά στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πως «υπήρξε άμεση παρέμβαση, ώστε να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα του πολίτη...».

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει συνέντευξη του δημοσιογράφου Μίμη Μανωλάκου, ο οποίος θα καταθέσει μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του κατηγορούμενου ως μέλους του ΕΛΑ, Κ. Αγαπίου: «Είμαι σε θέση να γνωρίζω - με την ιδιότητα του μέλους του Γραφείου Ευρώπης του ΚΚΕεσ., υπευθύνου Ιταλίας και του εκπροσώπου του "Ρήγα" - ότι ο Κ. Αγαπίου, από την άνοιξη έως το καλοκαίρι του 1970, είχε έρθει σε επαφή στη Β. Ιταλία και στην Ελβετία με στελέχη που ανήκαν στο δίκτυο υποστήριξης του Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας, το οποίο βρισκόταν τότε εν υπνώσει και προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί. Οταν, όπως έμαθα αργότερα, το δίκτυο ήταν διαβρωμένο από τις μυστικές υπηρεσίες Γαλλίας, των ΗΠΑ και ανατολικών χωρών. Υποθέτω ότι από τότε το όνομα του Αγαπίου κατεγράφη στα αρχεία της Στάζι και παρέμεινε».

Το «Εθνος» σε δημοσίευμά του σχετικά με τη σύλληψη και την πολύωρη ανάκριση από πράκτορες του FBI του καθηγητή Βένιου Αγγελόπουλου στη Νέα Υόρκη, αναφέρει: «Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κομπιούτερ του ελέγχου διαβατηρίων ο Ελληνας καθηγητής παρουσιαζόταν λίγο - πολύ ως "ύποπτος" για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αφού του τοποθέτησαν χειροπέδες και αλυσίδα στα πόδια, οι αστυνομικοί οδήγησαν τον κ. Αγγελόπουλο στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστεί "η φιλική κουβέντα" και στην Αθήνα...».

Στην «Ελευθεροτυπία» το δημοσίευμα για το παραπάνω θέμα τιτλοφορείται «Αεροτρόμιο JFK» και επισημαίνει: «Η αμερικανική "παρενόχληση" στον Ελληνα καθηγητή δε φαίνεται άσχετη με την παλαιά φιλία του κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα με το φερόμενο ως καθοδηγητή της "17Ν" Αλεξ. Γιωτόπουλο. Προσφάτως ο Βένιος Αγγελόπουλος, με άρθρο του στην "Ε", είχε κάνει αιχμηρή κριτική στο βιβλίο των δημοσιογράφων Αλ. Παπαχελά και Τ. Τέλλογλου για τη "17Ν"».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» επισημαίνει ότι «ο κ. Βένης Αγγελόπουλος, όπως αναφέρεται από επίσημες πηγές, είχε την ατυχία το όνομά του να συγκαταλέγεται μεταξύ των περίπου 200 Ελλήνων πολιτών που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα την οποία κατασκεύασαν τα... "σαΐνια" της CIA και του FBI και φέρονταν ως ύποπτοι για συμμετοχή στη 17Ν, η οποία λίστα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ακόμη ένα μνημείο ανικανότητας».


ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και θείο

ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ετών 91

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 18/2/2003 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Αφροδίτη. Τα παιδιά: Μάνια και Ανδρέας Μαυραγάνης, Νίκος Παπαδημητρίου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Απεβίωσε ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΕΤΖΕΠΗΣ και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 3.30 μ.μ. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεσθεί στον Αγιο Δημήτριο Κηφισίας και η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Τα παιδιά του: Γιάννης, Αθηνά, Μαρία. Τα αδέλφια του: Αικατερίνη, Τάκης, Βασίλης, Αλέξανδρος.

Οι λοιποί συγγενείς.

ΟΓΕ
Πρωτοβουλία ενάντια στην τηλεβαρβαρότητα

Σκέψεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεγάλη καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα «αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα» κατέθεσαν χτες στην αίθουσα Λογιστών οι εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων. Ολοι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι «στο ηλεκτρονικό ναρκωτικό που είχε εγκλωβίσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες εργαζόμενους». Από την πλευρά της η ΟΓΕ ανακοίνωσε πως στις 5 Μάρτη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και τηλεόραση». Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Ρ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ