ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΑΣΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ - ΩΚΕΑΝΙΑ
Παντού οι λαοί στο πόδι

Νότια Αφρική

Associated Press

Νότια Αφρική
Η Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ιμπεριαλιστικού Πολέμου δε θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις αραβικές χώρες, όπως και ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Χαρακτηριστικά, στη Δαμασκό, περισσότεροι από 200.000 Σύροι, κρατώντας παλαιστινιακές, αλλά και συριακές σημαίες, καταδίκασαν την πολιτική του Τζορτζ Μπους και το ρόλο της ισραηλινής κυβέρνησης και φώναξαν συνθήματα, όπως: «Κάτω οι ΗΠΑ» και «Οχι στον πόλεμο». Πορείες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν και στο Λίβανο, όπου στη Βηρυτό διαδήλωσαν περίπου 10.000 άνθρωποι, στην Ιορδανία, στο Αμμάν, περίπου 3.000, αλλά και στο Τελ Αβίβ, όπου 2.000 άτομα αψήφησαν το κλίμα μίσους που έχει επιβάλει η πολεμοχαρής κυβέρνηση του Αριελ Σαρόν και βγήκαν στους δρόμους της πόλης για την ειρήνη.

Το μήνυμα, πάντως, έφτασε και στην Αφρική. Στο Γιοχάνεσμπουργκ, περίπου 20.000 Νοτιοαφρικανοί συμμετείχαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο.

Δυναμικό «παρών», έδωσαν και οι λαοί της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στο Σίδνεϊ την Κυριακή, δύο μέρες μετά την τεράστια διαδήλωση της Παρασκευής στη Μελβούρνη (στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι), περισσότεροι από 250.000 Αυστραλοί δημιούργησαν καινούριο ρεκόρ συμμετοχής σε αντιπολεμική πορεία. Οι διαδηλωτές, για μια ακόμη φορά, καταδίκασαν τη σύμπλευση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ με την κυβέρνηση Μπους (θέλει, μάλιστα, να στείλει και χιλιάδες Αυστραλούς στρατιώτες για να πολεμήσουν κατά του Ιράκ) και τον προειδοποίησαν ότι «αν δεν ακούσει το λαϊκό μήνυμα, αυτό θα είναι και το τέλος της πολιτικής του καριέρας». Πάντως, ο Χάουαρντ, σε δηλώσεις του μετά και από αυτό το συλλαλητήριο, δεν έδειξε να πτοείται... Σημαντικές ήταν, πάντως, και οι πορείες στην Αδελαΐδα, όπου η συμμετοχή άγγιξε τις 70.000, αλλά και στο Μπρίσμπεν, όπου οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 50.000. Τέλος, και στην Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας το πλήθος των διαδηλωτών έφτασε τις 10.000.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια γροθιά, μια φωνή

Βραζιλία

Associated Press

Βραζιλία
Η αμερικανική υποήπειρος, που στενάζει εδώ και δεκαετίες υπό την μπότα των Γιάνκηδων και βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση εξέγερσης από άκρη σε άκρη, δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτήν την «παγκόσμια μέρα αντιπολεμικού ξεσηκωμού».

Το «Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ» και το «Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο» αντήχησε σε 12 πόλεις της Βραζιλίας. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτές που έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, που χρωματίστηκαν και από την καρναβαλική περίοδο, ενώ στην πρωτεύουσα Μπραζίλια η μεγάλη πορεία που είχε διοργανώσει το Κίνημα των Ακτημόνων-(MST) κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. «Εξω οι Γιάνκηδες από το Ιράκ και τη Βενεζουέλα» δήλωσαν αποφασιστικά οι χιλιάδες που πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Καράκας, στη Βενεζουέλα.

«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή. Συνολικά 4 μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν, με μεγαλύτερη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Αϊρες, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την καταρρακτώδη βροχή και κατέληξαν στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν επίσης, σε αρκετές πόλεις του Μεξικού, στο Σαντιάγο της Χιλής, σε αρκετές πόλεις της Ουρουγουάης, με κύρια αυτή στο Μοντεβίδεο, στη Λίμα του Περού, στο Κίτο του Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κόστα Ρίκα, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Τζαμάικα ακόμη και στο μικρό νησί της Καραϊβικής, τη Γουαδελούπη!

Χιλή
Χιλή
Ουρουγουάη
Ουρουγουάη
Διεργασίες

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Το ερώτημα προβάλλει βασανιστικό σε πολλές χώρες...

Στην Ιταλία, η γενική απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα για το Σάββατο 15 του Φλεβάρη, όχι μόνο είχε επιτυχία, αλλά συντέλεσε στο γεγονός, το μπλοκ των εργατικών συνδικάτων να είναι το μεγαλύτερο σε όγκο που πήρε μέρος στη συγκέντρωση στη Ρώμη.

Στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί πλατφόρμα των εργατικών συνδικάτων κατά του πολέμου (USLAW), ήδη η σκέψη για στάσεις εργασίας αλλά και γενική απεργία κυοφορείται.

Η απουσία αρκετών συνδικαλιστικών ενώσεων από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Λονδίνου αλλά και των άλλων βρετανικών πόλεων, έρχεται σε αντίθεση με τη ριζοσπαστικοποίηση των ίδιων των Βρετανών, και αμέσως μετά τη συγκέντρωση δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που κατέθεσαν την πρόταση: Γενική απεργία κατά του πολέμου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ