ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση!

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Πρόεδρο, υποστηριζόμενο από όλες σχεδόν τις δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις, της Κύπρου

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο πλησιάζουν. Σε επτά μέρες, στις 16 του Φλεβάρη, οι Κύπριοι θα κληθούν να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τον Τάσο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο Πρόεδρο της Κύπρου, υποστηριζόμενο από το σύνολο, σχεδόν, των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων της Μεγαλονήσου. Οι γνώμες, οι απόψεις του επικρατέστερου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ, υποψήφιου για την προεδρία δεν μπορεί παρά να παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.

-- Ποια είναι τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο κυπριακός λαός και ποια, κατά την εκτίμησή σας, η ευθύνη της κυβέρνησης Κληρίδη για αυτά;

-- Χωρίς αμφιβολία το πολιτικό πρόβλημα, το Κυπριακό, είναι μακράν το σημαντικότερο. Η συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του νησιού, πέραν των άλλων, διαιωνίζει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας ανάμεσα στους Κυπρίους.

Η πολιτική ζωή του τόπου έχει συγκροτηθεί ιστορικά γύρω από το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ατζέντα των πολιτικών θεμάτων.

Η συντηρητική διακυβέρνηση των δέκα τελευταίων ετών έχει εμφανίσει ελλείμματα και έχει επισωρεύσει πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν συνολικά τους πολίτες και ειδικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Σειρά οικονομικών δεικτών, συγκρινόμενοι με τους ευρωπαϊκούς φαίνονται θετικοί, όμως υπάρχει μια δραματική επιδείνωση σε τομείς όπως είναι η ανεργία, η παραγωγικότητα, το δημόσιο χρέος, κλπ. Συνοπτικά, επισημαίνω ότι το χάσμα που χωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς έχει διευρυνθεί, ενώ ο αριθμός των πολιτών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει αυξηθεί ανησυχητικά.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση μοιάζει με καράβι ακυβέρνητο. Σε όλους τους τομείς. Στο Κυπριακό η διαπραγματευτική ομάδα έχει καταρρεύσει και τα μέλη της αλληλοκατηγορούνται δημοσίως. Αλλα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άλλα δηλώνει ο κ. Μαρκίδης και άλλα αφήνει να νοηθούν ο Πρόεδρος. Αυτή η εικόνα είναι αρκετά επικίνδυνη για τον τόπο. Στα εσωτερικά ζητήματα ο Πρόεδρος, εδώ και πολύ καιρό, αδυνατεί να ασκήσει με πληρότητα τα καθήκοντα του.

Ολα αυτά, χωρίς να θέλω να μηδενίσω συνολικά το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, γίνονται αντιληπτά από το εκλογικό σώμα. Είναι γι' αυτό που έχει εμπεδωθεί ευρέως η άποψη ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση, με προοδευτικό - φιλολαϊκό πρόγραμμα και στόχους. Σε αυτό το αίτημα ανταποκρίνεται η συμπαράταξη των δυνάμεων της Αλλαγής, αυτό το αίτημα δεσμεύομαι ως πρόεδρος να υπηρετήσω.

-- Πώς σχολιάζετε τις ξεχωριστές υποψηφιότητες των κυρίων Κληρίδη και Μαρκίδη και πού οφείλεται αυτή η αλλαγή του προεκλογικού σκηνικού;

-- Για μας Κληρίδης και Μαρκίδης αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Ο μεν κ. Κληρίδης έχει τις ευθύνες του για τη δεκαετή κακή διακυβέρνηση, ο δε κ. Μαρκίδης υπήρξε σύμβουλος και συνεργάτης του, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε όσα απορρέουν από το ρόλο του ως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Είναι πασιφανές, το ομολογούν άλλωστε οι ίδιοι, πως η σύγκρουση και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός σχετίζεται με τις εσωτερικές έριδες εντός της κυβερνητικής παράταξης. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες και την κοινωνία. Κι αυτό ακριβώς το μήνυμα θα δώσουν οι εκλογείς στις 16 Φεβρουαρίου.

Λύση λειτουργική, βιώσιμη προς όφελος όλου του λαού

-- Τι προοπτικές εκτιμάτε πως υπάρχουν σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού υπό το πρίσμα του «σχεδίου Ανάν» και μέσα στα χρονικά περιθώρια που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καθορίσει;

-- Το «σχέδιο Ανάν», όπως έχει ορθά επισημανθεί, ήρθε για να μείνει. Η ελληνική πλευρά το έχει αποδεχτεί ως βάση για διαπραγμάτευση. Αυτή τη θέση εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων. Αυτή είναι και η δική μας άποψη. Οτι δηλαδή θα πρέπει με καλή διάθεση, με μετριοπάθεια, αλλά και διεκδικητικότητα να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε το σχέδιο να διαφοροποιηθεί σε ορισμένα ουσιώδη σημεία για να καταστεί η λύση του προβλήματος. Μια λύση λειτουργική, άρα βιώσιμη, προς όφελος του συνόλου του λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εμείς, και θέλω να το υπογραμμίσω, δε ζητούμε βελτιώσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, θέλουμε διακαώς λύση. Τη θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα η λύση να διασφαλίζει την επανένωση του νησιού, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη σε μόνιμη βάση. Το γεγονός ότι δε διαφαίνονται προοπτικές λύσης, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία, ουσιαστικά στην άρνηση της άλλης πλευράς να διαπραγματευτεί. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν τα μέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς που συμμετέχουν στις συναντήσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει επισημάνει ότι η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν αφήνει περιθώρια οποιασδήποτε θετικής κατάληξης μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφεύγει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην έχουμε επίσημη πληροφόρηση για τα διαμειφθέντα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν αναληφθεί οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου. Η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι ιδιωτικό θέμα του κ. Κληρίδη και των συνεργατών του.

-- Ποια εκτιμάτε ότι είναι σήμερα η βούληση του εξωτερικού παράγοντα (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία) και σε ποια κατεύθυνση κινείται και ασκεί την επιρροή του;

-- Οι ξένοι διαμεσολαβητές και ειδικά ο βρετανικός και αμερικανικός παράγοντας είναι φυσικό να επιδιώκουν μια λύση που να επιφέρει σταθερότητα στην περιοχή και, βεβαίως, να διασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα κι ενδιαφέροντα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ήταν και παραμένει σταθερή δική μας απαίτηση. Δε μας τρομάζει η κινητικότητα γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, θέλουμε όμως οι όποιες παρεμβάσεις να είναι στη βάση των αρχών λύσης που έχει καθορίσει η ίδια η διεθνής κοινότητα, μέσα από σειρά ψηφισμάτων και αποφάσεων. Εκείνο που οι ξένοι θα πρέπει να επιδιώξουν με μεγαλύτερη ένταση είναι να στραφούν προς την πηγή του αδιεξόδου, προς την πλευρά που εμποδίζει την εξεύρεση λύσης, δηλαδή την Τουρκία. Δεν έχω κανένα δισταγμό να αναφέρω ότι αναμένουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

-- Η δική σας υποψηφιότητα η οποία υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων τι εκφράζει και τι υπόσχεται στον κυπριακό λαό;

-- Η δική μου υποψηφιότητα εκφράζει πρώτα και κύρια τα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά ανήκουν στα κόμματα που με στηρίζουν. Συνεπώς, είναι μια υποψηφιότητα των λαϊκών στρωμάτων και αυτών τις ανάγκες πρόκειται να υπηρετήσει, με γνώμονα πάντοτε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας του τόπου. Εκφράζουμε την κοινωνική ανάγκη για χρηστή διοίκηση, για μεταρρύθμιση του κράτους με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ανθρωποκεντρικό. Εκφράζουμε τις δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή που εγκαινιάζει η ένταξη στην ΕΕ. Εκφράζουμε ολόκληρο τον κυπριακό λαό που θέλει λύση, θέλει επανένωση του νησιού και ειρηνική συνύπαρξη σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Ολα αυτά αποτυπώνονται στο πρόγραμμά μας, που αποτελεί το σχέδιο δράσης μας και ταυτόχρονα το συμβόλαιο των δυνάμεων της Αλλαγής με το λαό. Δεσμεύομαι να τηρήσω αυτό το πρόγραμμα και θα το τηρήσω κατά γράμμα.


Κ. Ζ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για μετάβαση στην Κύπρο

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ καλεί τους Κύπριους φοιτητές και τους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα και επιθυμούν να κατέλθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την υπόθεση της αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου με τη στήριξη της υποψηφιότητας Τάσου Παπαδόπουλου από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, του Κινήματος Οικολόγων, της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου και άλλων προσωπικοτήτων, να επικοινωνήσουν άμεσα στα εξής τηλέφωνα:

ΚΣ ΕΔΟΝ: 00572.2766.459

ΑΘΗΝΑ: Προοδευτική: 210.6454.100, 210.6470.691, Φοιτητές: Λεόντιος Φιλοθέου, 6944.753.550, Κωνσταντίνος Αναξαγόρου 6977.607.670, Εργαζόμενοι: Γιώργος Μιχαηλίδης 6932.078.968

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προοδευτική: 2310.247.174, Μιχάλης Ασσιώτης 6942.689.555, Ντένις Κυριάκου 6977.340.631

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Προοδευτική: 2651.064.695, Φρύνη Καλογήρου 6942.641.106, Παναγιώτης Πέτρου 6977.428.932

ΠΑΤΡΑ: Προοδευτική 2610.625.193, Απόστολος Ψαράς 6974.391.247, Αμαλία Ξενοφώντος 6972.863.103

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Λάμπρος Πιερή 6976.002.699

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πάμπος Παπαγιάννης 6944.143.568, Χριστίνα Ευαγγέλου 6976.825.201

ΡΕΘΥΜΝΟ: Πάμπος Παπαγιάννης 6944.143.568, Στάλω Λοϊζίδου 6976.590.567

ΛΑΡΙΣΑ: Πόλυς Σαββίδης 6944.544.054

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πάμπος Παπαγιάννης 6944.143.568, Πέτρος Κλεάνθους 005799.567.521



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ