ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Λαϊκή οργή...

Από αύριο ανοίγεται μπροστά μας, μπροστά στους μαχητές της ειρήνης, μια ξεχωριστή εβδομάδα. Είναι η εβδομάδα που στην προτελευταία μέρα της, το Σάββατο 15 Φλεβάρη, θα χτυπήσουν οι καμπάνες της ειρήνης κόντρα στα τύμπανα του πολέμου. Είναι η εβδομάδα που το ελληνικό κίνημα ειρήνης θα αντιταχθεί στην επαναλαμβανόμενη αγγλο-αμερικανική πολεμική επέμβαση στο Ιράκ. Ο κίνδυνος βρίσκεται στην απειλή μεταβολής της σε ολοκληρωτική ευρωατλαντική επέμβαση.

Ο χαρακτήρας αυτής της επίθεσης, η ουσία της, δεν εξαντλείται σε ένα περιοριστικό πόλεμο σε κάποιο σημείο του πλανήτη. Πρόκειται για ένα γεωγραφικό σημείο που σηματοδοτεί τους δυο βασικούς πυλώνες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης: Τον οικονομικό έλεγχο της ενέργειας του πετρελαίου και τον στρατηγικό έλεγχο της πλέον ευαίσθητης γεωγραφικής ζώνης του πλανήτη. Επιπρόσθετη ζωντανή απόδειξη γι' αυτό είναι οι υποβόσκουσες αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών της καπιταλιστικής δυτικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ισχυρότερου καπιταλιστικού κέντρου, τις ΗΠΑ.

Το κύριο όλης αυτής της ιστορίας των υπαρκτών κι ανύπαρκτων διαφορών στο πλαίσιο του ευρω-ατλαντισμού που ενδιαφέρει το κίνημα ειρήνης, είναι η κατ' ουσία συμφωνία όλων να υποδουλωθεί ο λαός του Ιράκ στην επεκτατική θέληση του χρηματιστικού κεφαλαίου. Η απαράγραπτη αυτή ιμπεριαλιστική θέληση υποχρεώνεται να περάσει μέσα από την κρησάρα των επιμέρους κρατικών συμφερόντων των εταίρων και να λάβει υπόψη πιθανές αντιδράσεις στους αραβικούς λαούς και στους λαούς ΗΠΑ και Ευρώπης. Η ήπια μάσκα π.χ. του γαλλο-γερμανικού άξονα που χρονολογείται από την αρχή του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, έχει ως παρακαταθήκη τη χρόνια ανημπόρια του έναντι του αλαζονικού αμερικανικού μιλιταριστικού ιμπεριαλισμού.

Γι' αυτό και η ικανοποίηση των συμφερόντων του βρίσκεται συνήθως κάτω από την πρώτιστη ικανοποίηση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Μ' αυτές τις χοντρές πινελιές γενικευμένου πολεμικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή κατά του Ιράκ και στο φόντο άγνωστων συνεπειών, αντιδράσεων και προεκτάσεων, ανοίγεται η ερχόμενη εβδομάδα μπροστά στο ελληνικό κίνημα ειρήνης.

Για τις μαχήτριες και τους μαχητές του υπάρχουν δυο μορφικές αντιδράσεις. Η μια είναι αυτή της παλιότερης γενιάς με την εμπειρία των αιματηρών αγώνων για δημοκρατία και ειρήνη. Η άλλη είναι αυτή της νέας γενιάς με την πεποίθηση μιας βαθιάς κοινωνικής αλλαγής για μια ζωή ελεύθερη και δημιουργική. Είναι οι δυο αλληλεξαρτώμενες έως ταυτόσημες όψεις του αγώνα για την κατάργηση των εθνικών και κοινωνικών ανταγωνισμών, για τη δημιουργία της ειρήνης του ελεύθερου λόγου, της ειρήνης της ελεύθερης έκφρασης.

Είναι αυτά που καταπατώνται ανοιχτά όταν δεν εκφυλίζονται κάτω από το πέπλο της άλογης ελευθεριότητας. Με την προσδοκία λόγου τιμής και αξιοπρέπειας, οι μαχήτριες κι οι μαχητές της ειρήνης ρίχνονται στον άνισο αγώνα να μπλοκάρουν, να σταματήσουν τον άτιμο δολοφονικό πόλεμο εναντίον ενός αρχαίου λαού, του λαού του Ιράκ. Ομως δεν είναι μόνο αυτό, όσο ιστορικά αναγκαίο κι αν είναι με τη γενική του έννοια.

Οι ειρηνιστές δεν αρκούνται μόνο στα γεγονότα, αλλά ψάχνουν να βρουν και τη δύναμη ή τις δυνάμεις που τα γεννούν. Δεν είναι θεραπαινίδες υπαρκτών κοινωνικο-πολιτικών συστημάτων, ούτε παλλακίδες που σκύβουν στη φωνή του αλαζόνα και θωπεύουν τον κυρίαρχο. Είναι γνήσια, πηγαία δύναμη λαϊκής οργής. Αυτή η επέμβαση των ευρω-ατλαντιστών του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα καίριο βήμα σε ένα σταυρικό σημείο που ανοίγει διάπλατα τη λεωφόρο του οικονομικού και στρατηγικού ελέγχου του πλανήτη από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη του καπιταλισμού.

Γι' αυτό κι η ματαίωσή της έχει τεράστια ιστορική σημασία. Το μαχόμενο κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται με αφορμή αυτή την ιμπεριαλιστική επίθεση, να ανασυντάξει τις γραμμές του στα νέα δεδομένα για να γίνει αρχή της νέας επαναστατικής πλημμυρίδας. Ο δρόμος, ανηφορικός και τραχύς. Ομως γνωστός, γεμάτος ήττες αλλά και νίκες. Στη βάση αυτών των σκέψεων, οι ειρηνιστές του αγώνα ξεκινούν τη συσπείρωση του Σαββάτου 15 Φλεβάρη. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι η δική τους εβδομάδα. Είναι η αρχή μιας νέας ανάτασης στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ