ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Κάποιοι κερδίζουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο

Πριν ακόμη αρχίσει ο πόλεμος, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συνέπειες από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου (οι πολυεθνικές πετρελαίου αύξησαν ήδη τα κέρδη τους), ενώ εντείνονται οι συνέπειες στην προπολεμική περίοδο και θα γίνουν ανυπολόγιστες στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη και όλων των χωρών του κόσμου, υπολογίζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τις συνέπειες που θα έχει στις οικονομίες τους ένας νέος πόλεμος στο Ιράκ που έχουν αποφασίσει τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον λαο του Λονδίνου, με τη στήριξη και άλλων χωρών.

Πριν ακόμη όμως αρχίσει ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ - μόνο η προαναγγελθείσα απόφαση των ΗΠΑ να υλοποιήσουν τα σχέδια του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και όλων εκείνων που προσδοκούν κέρδη από αυτόν τον πόλεμο - οι πρώτες οικονομικές συνέπειες είναι ήδη αισθητές, σε διάφορες χώρες.Βεβαίως, για κάποιους οι συνέπειες του πολέμου (πριν, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του, αλλά και μετά το τέλος του) είναι αρνητικές και για κάποιους άλλους θετικές. Στην προκειμένη περίπτωση του προαναγγελθέντος πολέμου στο Ιράκ, οι συνέπειες είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά θετικές για τις πολυεθνικές του πετρελαίου, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ (πολυεθνικές επιχειρήσεις που παράγουν πολεμικά αεροπλάνα, τανκς και άλλο οπλισμό κλπ.).

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα εξής:

Πρώτον, ενώ ο πόλεμος δεν έχει ακόμη αρχίσει, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα πληρώνουν ήδη την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς και άλλων ειδών, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται από το πετρέλαιο. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου πληρώνουν ήδη περισσότερα για να φουλάρουν με βενζίνη το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν ήδη τα 33 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μια αύξηση πάνω από περίπου 50% ή 10 δολάρια συγκριτικά με πέρσι. Επίσης οι διαχειριστές πολυκατοικιών αγοράζουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, χρεώνοντας έτσι αυξημένα κοινόχρηστα. Είναι δε θέμα χρόνου η μετακύληση στην κατανάλωση της ανόδου των τιμών πετρελαίου, με αυξήσεις στα εισιτήρια των λεωφορείων και αεροπλάνων, στα κόμιστρα ταξί- φορτηγών, στα ναύλα των πλοίων κλπ., που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των εργαζόμενων νοικοκυριών.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τον απλό λαό, οι πολυεθνικές πετρελαίου και τα συνεταιράκια τους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, βλέπουν τα κέρδη τους να απογειώνονται - παραμονές του πολέμου - στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολυεθνική πετρελαίου «Exxon Mobill», μετά την τελευταία άνοδο των πετρελαϊκών τιμών είδε τα κέρδη της - μετά από 6 τρίμηνα πτώση - να εκτινάσσονται στα ύψη! Οι άνθρωποι της «Exxon Mobill» ανακοίνωσαν πως στο Δ΄ τρίμηνο του 2002 τα κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 4,09 δισ. δολάρια, έναντι 2,68 δισ. δολάρια το Δ΄ τρίμηνο του 2001, παρουσιάζοντας αύξηση 52,6%. Και δεν έκρυψαν πως η αύξηση της κερδοφορίας προήλθε από την άνοδο των τιμών πετρελαίου και όχι από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρουσίασαν πτώση κατά 1%.

Τρίτον, ο προαναγγελθείς πόλεμος στο Ιράκ βοήθησε και την πολυεθνική αεροδιαστημική εταιρία «Boeing» - μια από τις μεγαλύτερες του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος - τα κέρδη της οποίας σχεδόν εξαπλασιάστηκαν! Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας, τα κέρδη της το Δ΄ τρίμηνο του 2002 αυξήθηκαν κατά 470% και ανήλθαν στο ποσό των 570 εκατ. δολαρίων, έναντι 100 εκατ. δολαρίων το Δ΄ τρίμηνο του 2001. Οι άνθρωποι της «Boeing» δεν έκρυψαν ότι το φουλάρισμα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ βοήθησε στην άνοδο των κερδών της εταιρίας, αποδίδοντας την αύξηση της κερδοφορίας στην πολύ καλή απόδοση του αμυντικού (σ.σ. πολεμικού) κλάδου.

Τα χειρότερα είναι πίσω

Από την ώρα που θα αρχίσει ο πόλεμος, αλλά και μετά τη λήξη του, εκτός από τις σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες (σκληρότερη λιτότητα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και στις ίδιες τις ΗΠΑ, για να καλυφθούν τα έξοδα του πολέμου), θα υπάρξουν και συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Φτάνει μόνο να θυμίσουμε ότι ο πόλεμος του 1991 εναντίον του Ιράκ άφησε πίσω του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, χρόνια ανάπηρους, ενώ οι παρενέργειές του συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Οπως κάθε πόλεμος, έτσι και ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, θα έχει επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές (άγνωστο πόσοι Ιρακινοί και Αμερικανοί στρατιώτες ή άμαχοι Ιρακινοί θα πληρώσουν με τη ζωή τους τα συμφέροντα των πολυεθνικών ή θα μείνουν για πάνα ανάπηροι), στο περιβάλλον των χωρών γύρω από το Ιράκ, κλπ.

Ομως και οι οικονομικές συνέπειες του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ - που προσπαθούν να υπολογίσουν με τα κομπιουτεράκια τους οι διάφοροι ειδήμονες - θα είναι δραματικές. Το καλύτερο σενάριο των ειδικών θέλει το κόστος του πολέμου να κυμαίνεται γύρω στα 80-120 δισ. δολάρια και το χειρότερο από 250 έως 750 δισ. δολάρια, ανεξάρτητα από τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Ανεξάρτητα αν το «κόστος του πολέμου» θα ανέλθει σε μερικές δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες δισ. δολάρια, τα οποία ίσως αναθερμάνουν την αμερικάνικη οικονομία, θύμα του πολέμου θα είναι και οι οικονομίες άλλων χωρών, όπως πχ χωρών της ΕΕ, της Ελλάδας, των αραβικών κλπ.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τις συνέπειες των πολέμων τις πληρώνουν πάντα οι λαοί του κόσμου (με τη ζωή τους, με την υποβάθμιση του βιοτικού τους επίπεδου κλπ.). Οπως επίσης κοινό μυστικό είναι το γεγονός ότι από κάθε πόλεμο κερδισμένες βγαίνουν οι πολεμικές βιομηχανίες, οι πολυεθνικές και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο, που μοιράζονται τα λάφυρα του πολέμου, εντείνοντας την καταπίεση των ηττημένων, αλλά και των κατοίκων της χώρας τους. Με βάση αυτή την απλή αλήθεια, έχουμε όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να αντισταθούμε στο «νέο πόλεμο» που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι συνεταίροι τους - αυτή τη φορά στο Ιράκ - με πρόσχημα το σπάσιμο του «άξονα του κακού». Στην πραγματικότητα, απώτερος στόχος και αυτού του πολέμου είναι - εκτός από τα πετρέλαια και τα βρώμικα πολιτικο-οικονομικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών - να τρομοκρατήσουν όχι μόνο το λαό του Ιράκ, αλλά και άλλων χωρών της Γης που αντιστέκονται στην πολιτική του «γιες μεν» ή αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής και ένα καλύτερο αύριο.

Οποιος θέλει να συμβάλει, στοιχειωδώς, στον περιορισμό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, πρέπει όχι μόνο να αγωνιστεί κατά του ΠΟΛΕΜΟΥ, αλλά και να διεκδικήσει τα δεκάδες ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, που ετοιμάζονται να δαπανήσουν οι κυβερνήσεις της Αμερικής, της Ευρώπης και άλλων χωρών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», να διατεθούν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των χωρών που μαστίζονται από τη φτώχεια και την πείνα, την αντιμετώπιση ασθενειών (Εϊτζ κλπ.). Αλλά πάνω απ'όλα χρειάζεται κοινωνικπολιτικός αγώνας για την εξάλειψη των αιτιών που ωθούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Που σημαίναι ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ