ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η Σύνοδος των προσχημάτων και της υποκρισίας των «15»

Την ύστατη στιγμή και στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή κατάφεραν οι «δεκαπέντε» της Ευρωπαϊκής Ενωσης να περισώσουν το ναυάγιο. Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε μια απόφαση, με την οποία καθιστούν το Ιράκ υπεύθυνο για τον πόλεμο. Χρησιμοποιούν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως φύλλο συκής για να αποφύγουν την κατακραυγή των λαών.

Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της Συνόδου εκδηλώθηκαν και πάλι οι αντιθέσεις μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που επιμένουν στην άμεση έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων και εκείνων που ζητούν τη συνέχιση των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο ιρακινό οπλοστάσιο.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου σημειώνει ότι οι «15» με την απόφασή τους μετέθεσαν υποκριτικά το θέμα στον ΟΗΕ, μεταφέροντας την ευθύνη στο Ιράκ και ότι σ' αυτή την υπόθεση η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κοροϊδεύουν τους λαούς. Πανηγυρίζουν, γιατί βρέθηκαν με την απόφασή τους «ενωμένοι», πιο κοντά στις ΗΠΑ και στον πόλεμο. Και, τέλος, σημειώνεται ότι τώρα είναι η στιγμή της κλιμάκωσης της δράσης του ελληνικού λαού με συνθήματα «ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ! Καμιά απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο».

Ακέραιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές

Eurokinissi

Στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» αποδίδει η κυβέρνηση τις καταστροφές των δρόμων και των αγροτικών καλλιεργειών τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο και στη μία και την άλλη περίπτωση οι ευθύνες της είναι μεγάλες και καθοριστικές.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ευθύνεται για τις καταστροφές των καλλιεργειών, ενώ οι πρωτοφανείς καταστροφές στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο αναδεικνύουν τη σαθρότητα του συστήματος παραγωγής των δημόσιων έργων. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από το δάχτυλό της επικαλούμενη τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία ούτε πρωτοφανή, ούτε (πολύ περισσότερο) ακραία μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι συνολικές ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές αγγίζουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η κινητοποίηση του στρατού για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών. Αποφασίστηκαν ακόμη και μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τις καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, εντάσσονται στις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες που γίνονται σχεδόν τυπικά μετά από κάθε καταστροφή. Αυτές οι εξαγγελίες δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, όπως γίνεται κάθε φορά, ενώ είναι γενικόλογες. Επιπλέον, δεν μπορούν να κρύψουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής» τόνιζε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και βουλευτή του Κόμματος, Αλεξάντρ Μπονταρτσιούκ, για την κατάσταση στη χώρα του και την πορεία του εργατικού κινήματος. (Σελίδα 7)

Ολοκληρωμένη και ουσιαστική τηλεοπτική ενημέρωση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο αυτή βρίσκεται στα χέρια της πλουτοκρατίας, όσο ο συσχετισμός των δυνάμεων γέρνει υπέρ της. Η ανάγκη να φύγουν τα κανάλια από τα χέρια των ιδιωτών και να περάσουν στα χέρια μαζικών οργανώσεων, κομμάτων, θα ωριμάζει στις συνειδήσεις, σε συνάρτηση με την πρόοδο της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης που θ' αναπτύσσεται με κατάληξή της τη λαϊκή εξουσία. Αρθρο με αφορμή τη συζήτηση για την τηλεοπτική ενημέρωση. (Σελίδα 8)

«Απασχολούμε περισσότερους στρατηγούς απ' όσους το Πεντάγωνο», ισχυρίζεται σε μια καταχώρισή της στον Τύπο η αμερικανική εταιρία «Military Professionals Resources Inc» (Επαγγελματικό Στρατιωτικό Προσωπικό). Η MPRI είναι μια από τις περίπου 40 ιδιωτικές εταιρίες - μισθοφόρων, στις οποίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθέτει «ειδικές στρατιωτικές αποστολές». (Σελίδα 23)

Επίκαιρη, η καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ενάντια στον αποπροσανατολισμό και την παραπληροφόρηση από τις τηλεοράσεις, εν μέσω μιας συζήτησης που άναψε με αφορμή την παντελή αποσιώπηση των παλλαϊκών συλλαλητηρίων ενάντια στον πόλεμο. Το σύνθημα της καμπάνιας είναι «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα», ενώ ήδη ξεδιπλώθηκαν δυο σημαντικές πρωτοβουλίες από την ΟΓΕ: η συνάντηση με τους συνδικαλιστές σε μια προσπάθεια ανάπτυξης κοινής δράσης με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κατά της βαρβαρότητας της τηλεόρασης και η ανταλλαγή απόψεων με δημοσιογράφους για το ίδιο ζήτημα. (Σελίδες 24-25)

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή της Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, με βασική επισήμανση ότι η μη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι αποτέλεσμα και φυσικό επακόλουθο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που φτάνει να θυσιάζει ακόμη και ανθρώπινες ζωές, προκειμένου και η αντισεισμική θωράκιση, αλλά και η αποκατάσταση των καταστροφών να αντιμετωπίζονται από την ελεύθερη αγορά. (Σελίδες 26-27)

Επίσκεψη Ανάν στην Κύπρο

Την Κύπρο επισκέπτεται στις 26 του Φλεβάρη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για να συναντηθεί και να συζητήσει με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, δυο μέρες πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος για τη λύση του Κυπριακού (στις 28 του μήνα).

Το ταξίδι Ανάν στην Κύπρο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να κομίζει τρίτο αναμορφωμένο σχέδιο, το οποίο μάλιστα είναι σαφώς χειρότερο για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, από διαρροή μέρους του νέου σχεδίου προκύπτει ότι με αυτό ικανοποιούνται κάποιες από τις θέσεις που προέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να πανηγυρίσει για τις νέες προτάσεις Ανάν. Ειδικότερα, φαίνεται να ικανοποιείται η τουρκοκυπριακή απαίτηση για την παραμονή της Καρπασίας υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως φαίνεται ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις του Ντενκτάς για το χρόνο επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στις υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχές.

Οπως έγινε γνωστό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ζητήσει από τους δύο ηγέτες μιαν απάντηση επί του νέου σχεδίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές. Υπό την έννοια αυτή η πρόταση Ανάν παίρνει το χαρακτήρα τελεσιγράφου, γεγονός που οδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά σε συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ