ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Νικολάου
Γιάννης Νικολάου
Φωτ. 2

Φέτος, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δημιουργία της ηρωικής ΕΠΟΝ, γυρίζει ο νους μου στα χρόνια εκείνα. Στα χρόνια της Αντίστασης ενάντια στον κατακτητή. Ωραία πραγματικά και ηρωικά χρόνια της γενιάς μας, του λαού ολόκληρου.

Τιμώντας αυτήν την επέτειο, έρχονται στο νου μορφές που συνδέονται με τη δημιουργία της ΕΠΟΝ, αγωνιστές που πήραν μέρος στην ιδρυτική Συνδιάσκεψή της, στις 23 του Φλεβάρη του 1943.

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο σύντροφός μου ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ με το ψευδώνυμο «Λεωνίδας» και ο ΑΔΑΜ ΜΟΛΥΒΔΑΣ (Νίκος). Και οι δυο πορεύονταν μαζί στον αγώνα, που ξεκίνησε από την εξορία τους στη Φολέγανδρο και συνεχίστηκε στα μετέπειτα χρόνια.

Ο Νίκος ο ψηλός, όπως τον λέγαμε, έγινε ο κουμπάρος μας, αφού μας στεφάνωσε, επισφραγίζοντας το φιλικό και συντροφικό δεσμό μαζί μας.

Αξέχαστη για μένα η μορφή της πιστής συντρόφισσάς του, της Σοφίας, με την οποία μαζί πορευτήκαμε στους δρόμους της αδούλωτης Αθήνας στα ηρωικά εκείνα χρόνια.

Στη μνήμη των αξέχαστων και ηρωικών αγωνιστών και συντρόφων, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το θάνατο του συντρόφου μου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, προσφέρω 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Η συντρόφισσά του Μαίρη

Θανάσης Νικολάου
Θανάσης Νικολάου
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της μάνας μου ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ από τη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων, η οποία πέθανε πολιτική πρόσφυγας μακριά από την πατρίδα, καθώς επίσης στη μνήμη των συγχωριανών μου που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας, και τα ιδανικά της αδελφότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης: Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΙΤΗ, ο οποίος εκτελέστηκε στα Γιάννενα το 1948 μαζί με τη γυναίκα του, του εξαδέλφου του ΒΑΓΓΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ φοιτητή και των άλλων 14 πατριωτών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο στη δίκη Πρίντζου και εκτελέστηκαν. Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΚΚΑ ταγματάρχη του ΔΣΕ, των αδελφών ΓΙΑΝΝΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΛΟΥ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη μάχη με το τμήμα του Παλιούρα τον Απρίλη του 1947. Της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΑΝΑΒΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία σκοτώθηκε στη μάχη της Καρδίτσας το Δεκέμβρη του 1948. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΑΤΣΙΚΑ υπολοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε με την ομάδα Βασιλάρα στο Ζαγόρι το 1950. Του αξέχαστου φίλου ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟΛΗ από το Βασιλικό Πωγωνίου, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή ταξιαρχία το 1936, πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο και έζησε και πέθανε πολιτικός πρόσφυγας μακριά από την πατρίδα, προσφέρω 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Γερμανίας.

Νώντας Κωστούδης
Νώντας Κωστούδης
Γιώργος Καραπάνος

* * *

Φωτ.

Προσφέρω 40 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση στη μνήμη του αξέχαστου λαϊκού αγωνιστή ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ιορδάνης

* * *

Φωτ.

Εγινε, την περασμένη Κυριακή 16 Φλεβάρη, το 40ήμερο μνημόσυνο του ΚΩΣΤΑ ΡΙΖΟΥ. Γεννήθηκε στο Γοργογύρι Τρικάλων και προερχόμενος από φτωχή αγροτική οικογένεια, βγήκε από μικρός στη βιοπάλη. Ταυτόχρονα, συμμετείχε δραστήρια στον αγώνα για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, τα οποία προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.

Ηρθε σε επαφή με το ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του από την ΚΟΒ Γοργογυρίου προσφέρουν 50 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων και 50 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον ακριβό μας σύντροφο, σύζυγο, πατέρα και παππού ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΑ. Δεν έπαψε, όμως, να ζει στις καρδιές και στο μυαλό μας. Ξεκίνησε τη δύσκολη ζωή του από το Τυχερό Εβρου το 1925. Στην περίοδο της Κατοχής, πολύ νωρίς ανεβαίνει στα βουνά του Εβρου και πολεμάει τους κατακτητές από τις γραμμές της Υποδειγματικής Διμοιρίας της ΕΠΟΝ. Τραυματίζεται, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται.

Διαμαντούλα Κωστούδη
Διαμαντούλα Κωστούδη
Στα χρόνια της επταετίας της χούντας, φεύγει με την οικογένειά του στην Αυστραλία. Και εκεί αναπτύσσει πλούσια αντιδικτατορική δράση, μαζί με τους προοδευτικούς ομογενείς και, παράλληλα, αγωνίζεται από τις γραμμές του ντόπιου λαϊκού κινήματος.

Με τη μεταπολίτευση επιστρέφει με την οικογένειά του στην πατρίδα. Αρχίζει νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη. Είναι πάντα παρών, όπου τον καλούσε το καθήκον του και πάντα πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Αγαπημένε σύντροφε, σύζυγε, πατέρα και παππού, θα σε θυμούμαστε πάντα για όλα όσα μας δίδαξες. Θα μας εμπνέει η στάση ζωής σου, θα φρονηματιζόμαστε από τη βαθιά πίστη σου, την επιμονή και την υπομονή στα δύσκολα. Το θάρρος και τη λεβεντιά σου, τη μεγάλη εργατικότητα και την προσφορά σου στον άνθρωπο, την κομματικότητα και την αγωνιστικότητά σου.

Στη μνήμη σου, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΜΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα σου Ευανθία, τα παιδιά και τα εγγόνια σου

* * *

Φωτ.

Στις 26 Δεκέμβρη 2002 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αδελφού μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΔΟΥΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Λυκόρραχη Κόνιτσας. Το 1948 με τη μητέρα του και την αδελφή του πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Εγκαταστάθηκαν στην πόλη Μποντοτσάνι Ρουμανίας, όπου αργότερα πήγε και ο πατέρας του, ο οποίος ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Γιάννης Σγούρας
Γιάννης Σγούρας
Ο Νίκος Σδούκος τελείωσε Μέση Τεχνική Σχολή και μπήκε στην παραγωγή. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη. Επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η επιθυμία του αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Πέθανε μακριά από την πατρίδα.

Στο τελευταίο ταξίδι του, τον συνόδεψαν Ελληνες της παροικίας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟΒ ΤΑ Καλλιθέας 50 ευρώ.

Δημήτρης, Ευδοκία, Γιάννης Αθανασάκης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Αριστεράς, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παρασκευής».

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ από τη Θίσβη Θηβών, οι οποίοι «χάθηκαν» το 1949, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παρασκευής».

Ασημίνα Γκιζιώτη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παππού μου ΘΑΝΑΣΗ ΚΩΤΣΙΟΥ από το Μέγαρο Γρεβενών, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παρασκευής».

Ελένη Κώτσιου

* * *

Φωτ. 2

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Σωκράτη ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (Μίσας) από το Κιλκίς, μέλος του ΚΚΕ, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Μπέλλες. Τραυματίστηκε στη μάχη της Γουμένιτσας. Αποφοίτησε από την 5η σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΓΑ.

Γεώργιος Κοντάκος
Γεώργιος Κοντάκος
Σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ το Γενάρη του 1949, σε ηλικία 23 χρόνων.

  • Στις 18 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου φίλου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΟΤΣΙΚΑ. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι το 1949 ως διοικητής και πολιτικός επίτροπος διμοιρίας. Τραυματίστηκε δυο φορές. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Με τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Κιμέρια, όπου και πέθανε.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών, προσφέρω 30 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Γιάννης Νικολαΐδης (Γιαγκούλης)

* * *

Φωτ.

Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΙΜΠΙΚΗ, μέλος της ΟΚΝΕ και στέλεχος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στους Τρεις Κάμπους Κερδυλλίων στις 17 Φλεβάρη 1948.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 140 ευρώ στην ΑΕ Παγγαίου για την οικονομική εξόρμηση και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα αδέρφια της Ευπραξία και Κώστας Κουττουρούσης από τη Μυρίνη Σερρών.

* * *

Φωτ.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (καπετάν Λευτεριάς) από την Αψαλο Αλμωπίας Πέλλας, μέλος του ΚΚΕ από το 1942, στην Κατοχή ήταν διοικητής του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην περιοχή Γιαννιτσών με το ψευδώνυμο «Λεωνίδας». Αργότερα υπηρέτησε ως υπασπιστής στο 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Αγγελος Κατσαρός
Αγγελος Κατσαρός
Τον Ιούνη του 1946 βγαίνει και πάλι στο βουνό, στα τμήματα του Πάικου του ΔΣΕ. Ηταν, στην αρχή, διμοιρίτης, αρχηγός συγκροτήματος Βερμίου και με την 18η Ταξιαρχία έδωσε μάχες στις περιοχές Εδεσσας, Νάουσας, Αριδαίας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης. Τοποθετήθηκε διοικητής της 14ης Ταξιαρχίας.

Επεσε πολεμώντας ηρωικά στη μάχη της Φλώρινας στις 12 Φλεβάρη 1949.

Πέρασαν 53 χρόνια από το «χαμό» του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των νεκρών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι αγωνιστές και συγχωριανοί του Κωνσταντίνος Χατζηστρατής και Δημήτριος Ελευθεριάδης (Τάκης) προσφέρουν από 50 ευρώ ο καθένας για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αλμωπίας.

* * *

φΩΤ.2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας ΝΩΝΤΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, και της αδελφής του ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗ, επίσης μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου - Πατησίων για την οικονομική εξόρμηση.

Αγλαΐα Κωστούδη και τα παιδιά της

* * *

Η Α. Π. προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, στη μνήμη του αγωνιστή ΣΠΥΡΟΥ ΖΑΧΑΡΑ.

* * *

Ο Παναγιώτης Σκούμπος, ο οποίος ζει στο Ανόβερο, προσφέρει 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση στη μνήμη των αγαπημένων του νεκρών, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Του πατέρα του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΣΚΟΥΜΠΟΥ, που πέθανε το 1996. Της μάνας του ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥ, που πέθανε το 1976. Και οι δυο ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το 1948 εξορίστηκαν για 3 μήνες στην Ελεούσα Ιωαννίνων. Αργότερα, ο Αδαμάντιος Σκούμπος εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του, παρά τις διώξεις, έως το τέλος της ζωής του. Του αδελφού του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος στα χρόνια της χούντας πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας. Πέθανε τον Ιούλη του 1971. Των θείων του ΓΙΩΡΓΟΥ και ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ. Το 1948 πιάστηκαν και με τη δίκη Πρίντζου, που έγινε στα Γιάννενα, καταδικάστηκαν σε ισόβια. Και του εξαδέλφου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΟΥΜΠΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο.

Μιχάλης Λιότσικας
Μιχάλης Λιότσικας
* * *

Φωτ.

Σήμερα, 23 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας και αξέχαστου ΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ. Φλογερός ΕΠΟΝίτης στα χρόνια της Κατοχής, αγωνιστής που έζησε και δόθηκε στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Υπέφερε ταλαιπωρίες στα «πέτρινα χρόνια» 1949 - '51 ως παράνομος στην περιοχή Ροδόπης - Αλεξανδρούπολης. Στέλεχος του ΚΚΕ στην προσφυγιά.

Πέθανε το 1973 στο Βουκουρέστι.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βάσω και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας Μενιδίου.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Η Βασιλική και ο Μηνάς Μερτζανίδης προσφέρουν 70 ευρώ στην οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, αξιωματικού του ΔΣΕ, των ΓΙΑΝΝΗ και ΑΝΕΣΤΗ ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗ, της ΜΟΡΦΩΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο και στη μνήμη του ΚΟΣΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 Απρίλη 2002.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΟΣΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, οπαδού του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 3 Φλεβάρη 2003 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, οι φίλοι του Γιάννης Παραστάτης και Γιάννης Κυριάκου Μαυρουδής προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 25 Γενάρη 2003 πέθανε η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΟΜΟΝΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, 50 ευρώ.

Θεοδώρα Μπιμπίκη
Θεοδώρα Μπιμπίκη
Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Ο σύζυγός της Π. Πομόνης

* * *

Η Τασούλα προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, στη μνήμη των αδελφών της ΜΙΛΤΙΑΔΗ και ΡΗΓΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ και του συνεχιστή του έργου του Λένιν, ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ.


Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας

Κώστας Γκιζιώτης
Κώστας Γκιζιώτης

Γιώργος Τρικαλινός
Γιώργος Τρικαλινός

Μιχάλης Νικολαϊδης
Μιχάλης Νικολαϊδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ