ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
«Δε θέλουμε να κολυμπάμε στο ουράνιο»

Μεγάλη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας της περιοχής ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού

Χέρι - χέρι ενωμένοι, σύσσωμοι οι κάτοικοι της Νέας Περάμου στην Καβάλα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τον τόπο τους σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου. Σχηματίζοντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην παραλία, διαμήνυσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη μετατροπή του λιμανιού τους σε ΝΑΤΟική ναυτική βάση.

Ανδρες, γυναίκες, νέοι και παιδιά, όλοι μαζί με μια φωνή βροντοφώναξαν πως θέλουν η Ν. Πέραμος να γίνει λιμάνι της ειρηνικής συνύπαρξης και της φιλίας των λαών, της ανάπτυξης, ανοιχτό και φιλόξενο. Αυτή η λαϊκή επιταγή που εκφράστηκε χτες μέσα από μια μεγαλειώδη διαδήλωση, επηρέασε και τη συζήτηση που ακολούθησε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας, το οποίο τελικά αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την κυβέρνηση να παγώσει κάθε διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και τη στήριξη όλων των φορέων της περιοχής, ξεκίνησε στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Ηταν όλοι εκεί.

Τα μικρά παιδιά, οι μαθητές, οι γονείς, οι αγρότες, οι εργάτες, οι αλιείς, οι καταστηματάρχες, όλοι. Τα σχολεία έκλεισαν. Συμβολικά έκλεισαν και τα καταστήματα την ώρα της συγκέντρωσης. Με μαύρες σημαίες, στα χέρια, πικέτες και πανό, διαδήλωσαν «ΟΧΙ στρατιωτικό λιμάνι στη Νέα Πέραμο».

«Δε θέλουμε να κολυμπάμε στο ουράνιο», «Θέλουμε σχολεία όχι πολεμικά λιμάνια». Μέσα από τα συνθήματα πρόβαλαν τις απαιτήσεις τους και κάλεσαν όλους τους κατοίκους του νομού, τους φορείς και τους εκπροσώπους τους να σταθούν στο πλευρό τους.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Δήμου Ελευθερών στα όρια του οποίου βρίσκεται η Ν. Πέραμος, βρισκόταν στην Αθήνα και ενημέρωνε τους αρμόδιους για τις λαϊκές αντιδράσεις. Κατέθεσε μάλιστα και το υπόμνημα διαμαρτυρίας που υπογράφουν χιλιάδες κάτοικοι.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι όλων των φορέων, αφού το βήμα ήταν ανοιχτό για όλους. Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε ο Γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τ. Ζουρνατζίδης. Επίσης χαιρέτισε εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Ο Β. Λιόγκας, μέλος της ΣΕΑ, σημείωσε πως ο αγώνας των κατοίκων της Ν. Περάμου πρέπει να γίνει αγώνας όλης της Καβάλας και όλης της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι φανερό πλέον ότι είμαστε καθολικά αντίθετοι. Δε θέλουμε να γίνει η περιοχή μας ορμητήριο των γερακιών του πολέμου», σημείωσε.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης και ως μέλη της ΣΕΑ οι Γ. Κανίογλου πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου, Γ. Λιαμίδης πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ν. Γιαννέλιας.

Αμέσως μετά, οι χιλιάδες κάτοικοι προχώρησαν στην παραλία της Περάμου και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, δηλώνοντας πως θα γίνουν οι ίδιοι ασπίδα προστασίας του τόπου τους.

Νομαρχιακό Συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΔΑΣΥ Δ. Ζαχαριάδη. Μετά από πολύωρη συζήτηση υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο το ΝΣ ζητά από την κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού Λιμανιού. Δηλαδή, να σταματήσει ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Επίσης, ζητούν να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με ό,τι αφορά στο έργο, στις δράσεις που θα αναπτυχθούν και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανεξάρτητα από το αν προβλέπεται ή όχι από τη σχετική νομοθεσία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ μέχρι πριν η όλη διαδικασία εξελισσόταν στα κρυφά, χωρίς ενημέρωση ούτε της Αυτοδιοίκησης, μετά τις 24 Γενάρη που εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων, άρχισε να τηρείται ο τύπος και να ζητούνται οι γνωμοδοτήσεις των φορέων.


ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τίποτα δε μπορεί να νομιμοποιήσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Στις 23 Φλεβάρη η περικύκλωση της ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός προαποφασισμένου, νέου επιθετικού πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ. Ενας ακόμα λαός καλείται να πληρώσει με το αίμα του και με τεράστιες καταστροφές την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων και την παγκόσμια κυριαρχία», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας, καλώντας το λαό της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στην περικύκλωση της δολοφονικής ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου, την Κυριακή 23 Φλεβάρη.

Η Συντονιστική Γραμματεία καλεί το λαό της Β/Δ Ελλάδας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση ώστε από τη δική του θέση μάχης να αντιταχθεί στον προετοιμαζόμενο πόλεμο συντονίζοντας, οργανώνοντας καλύτερα και μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα της περιοχής. Πολύ περισσότερο ύστερα και από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ιράκ με την οποία οι «15» αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο του πολέμου, μεταθέτοντας υποκριτικά το θέμα στον ΟΗΕ.

Επίσης, με απόφαση της σύσκεψης των φορέων που είχε διοργανώσει η Γραμματεία στις 16/2/2003, καλούνται όλες οι Επιτροπές Ειρήνης, μαζικοί φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο λαός της περιοχής να εντείνουν στο επόμενο διάστημα την αντιπολεμική τους δράση με πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, με πρώτο σταθμό τις 23 Φλεβάρη. Ταυτόχρονα να επαγρυπνούν, για να αντιδράσουν εφ' όσον οι ιμπεριαλιστές προχωρήσουν στον πόλεμο και ειδικότερα την πρώτη μέρα του πολέμου.

Η Συντονιστική Γραμματεία στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει το πλαίσιο των αιτημάτων και στόχων του αντιπολεμικού κινήματος τονίζοντας: «Οχι στον πόλεμο του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαίτηση από τις κυβερνήσεις - μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη Σύνοδο της Πράγας. Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Να κλείσουν με πολιτική απόφαση οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας για τη διέλευση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων. Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό. Να ασκηθεί βέτο από την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης του πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι το αγωνιστικό ραντεβού των διαδηλωτών από όλη τη Β/Δ είναι την Κυριακή 23/2/2003 στις 11 το πρωί, στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης με προπαγανδιστικό υλικό και άλλες εκδηλώσεις ενημερώνουν το λαό της περιοχής, ενώ μέχρι στιγμής, για τη μετακίνηση στο Ακτιο, έχουν προγραμματιστεί αναχωρήσεις από:

  • Γιάννενα, 9 π.μ., στη Νομαρχία
  • Κέρκυρα, 7.30 π.μ. στο Λιμάνι
  • Πρέβεζα, 10 π.μ., στα ΚΤΕΛ
  • Αρτα, 9.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Αγρίνιο, 9 π.μ., ένα πούλμαν από το ΕΚ Αγρινίου και ένα από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό
  • Μεσολόγγι, 9 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Αιτωλικό 9.15 π.μ., κεντρική πλατεία
  • Ναύπακτος, 8.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Αρτας διοργανώνει σύσκεψη φορέων, στα πλαίσια της προετοιμασίας, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.

-- Το ΕΚ Θεσπρωτίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Ν. Θεσπρωτίας συνδιοργανώνουν σύσκεψη, σήμερα Πέμπτη 20/2/2003, στο Εργατικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, στις 6.30 μ.μ.

-- Στην Κέρκυρα, την Παρασκευή 21/2/2003, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πόλεμοι της νέας τάξης και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον», η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, ο Επιστημονικός Σύλλογος Κέρκυρας και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κέρκυρας. Εισηγητές της συζήτησης είναι η Γ. Λαδογιάννη, μέλος του εθνικού συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Ν. Κατσαρός, ερευνητής στο «Δημόκριτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ