ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αύξηση κερδών από τόκους και μείωση προσωπικού

Πτώση 50% στα συνολικά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ (λόγω χρηματιστηρίων). Αύξηση 16,2% για την Πειραιώς

Η αύξηση στα καθαρά κέρδη από τόκους, η μείωση στις δαπάνες προσωπικού και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου είναι τα κοινά γνωρίσματα για όλες τις ντόπιες τράπεζες. Η κατάσταση αυτή προκύπτει ανάγλυφα από τους ισολογισμούς για το έτος 2002 που δημοσιοποίησαν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς και θα επιβεβαιωθεί και από τους ισολογισμούς των άλλων τραπεζών που θα δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα. Τα χαμηλότερα κέρδη που εμφανίζουν οι περισσότερες για το 2002 (σε σύγκριση με το 2001) οφείλονται, αποκλειστικά και μόνο, στην πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια και επίσης στα μικρότερα κέρδη από κρατικά ομόλογα, με τα οποία οι τραπεζίτες είχαν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ότι η μάζα των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη για το 2002 έφτασαν σε 349,8 εκατ. ευρώ (από 698,6 εκατ. το 2001) με μείωση 49,9%, που σύμφωνα και με τους ίδιους οφείλεται στη «σημαντική μείωση των διαπραγματευτικών κερδών» (μετοχές, ομόλογα). Τα κέρδη της τράπεζας (χωρίς τις θυγατρικές) διαμορφώθηκαν σε 296,7 εκατ. ευρώ (647,5 εκατ. το 2001) ήταν δηλαδή λιγότερα κατά 45,8%.

Από τα στοιχεία του ισολογισμού για το 2002 προκύπτουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,5% και έφτασαν σε 1,18 δισ. ευρώ (από 1,11 δισ. ευρώ το 2001). Με δυο λόγια από τις διάφορες τόκων ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις, ο όμιλος της Εθνικής κέρδιζε καθημερινά 3,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 1,1 δισ. δρχ.!
  • Οι δαπάνες προσωπικού εμφανίζουν για πρώτη φορά μείωση σε ποσοστό 0,5%. Μέσα στο 2002 από την ΕΤΕ και τη θυγατρική της ΕΤΕΒΑ «αποχώρησαν» με τα λεγόμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου 815 εργαζόμενοι. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι «ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων και παρά την επέκταση του Ομίλου στις ΗΠΑ, ο συνολικός αριθμός του προσωπικού μειώθηκε μέσα στη χρήση κατά 6% περίπου».

Ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς πέτυχε να αυξήσει τα κέρδη (προ φόρων) στα 115,1 εκατ. ευρώ (από 99,1 εκατ. ευρώ το 2001), δηλαδή σε ποσοστό 16,2%. Τα κέρδη (μετά από φόρους) της τράπεζας (χωρίς τις άλλες εταιρίες του Ομίλου) έφτασαν το 2002 σε 66,2 εκατ. ευρώ (από 59,6 εκατ. το 2001) με αύξηση 11%. Τα «καθαρά έσοδα από τόκους» έφτασαν σε 366,9 εκατ. ευρώ (από 273,8 εκατ. το 2001) με τεράστια αύξηση σε ποσοστό 34%. Ετσι από τις διαφορές τόκων ο Ομιλος Πειραιώς είχε ημερήσιο κέρδος πάνω από 1 εκατ. ευρώ (341 εκατ. δρχ.). Από την άλλη πλευρά οι «δαπάνες προσωπικού» (χωρίς την ΕΤΒΑΒank) μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2001 κατά 1,8%. Οπως αναφέρουν, η μείωση των δαπανών ήταν αποτέλεσμα του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου προσωπικού» και της αποχώρησης 125 εργαζόμενων.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Δάνεια και σε ιδιώτες

Τη χορήγηση στεγαστικών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) σε κάθε ενδιαφερόμενο, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, από τον ερχόμενο Μάρτη, ανακοίνωσαν προχτές ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών και η πρόεδρος του ΤΤ.

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα επιτόκια, τα οποία θα είναι και σταθερά για ένα έως πέντε χρόνια, αλλά και κυμαινόμενα.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΤ (έχει μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία) το καθιστά ανταγωνιστικό στην αγορά και υποστήριξε ότι η διατήρηση του κοινωνικού του χαρακτήρα βάζει φρένο στην τραπεζική αγορά με την αλόγιστη αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος του ΤΤ Α. Μπούμη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησης του ΤΤ, ώστε να γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και ασφαλιστικά ταμεία. Ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 40 ατόμων και άλλων 210 στο μέλλον, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, ενώ αναφερόμενη στα κέρδη του ιδρύματος, είπε ότι το 2001 έκλεισε με κέρδη 71 δισ. δρχ., ενώ το 2002 ξεπέρασε τα 80 δισ. δρχ.

Σημειώνεται ότι η περιουσία του ΤΤ μαζί με τα αποθεματικά ξεπερνούν το ένα τρισ. ευρώ (340 δισ. δρχ.), κεφάλαιο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έχουν άλλες τράπεζες.

Εβαλαν το λύκο...

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αφορά τη λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς. Οι «σοφοί», που διορίστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να το συντάξουν, ολοκλήρωσαν το έργο τους με «μπούσουλα» τη συμμετοχή και των ίδιων των ασφαλιστικών εταιριών σ' αυτή την «αρχή». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η κυβέρνηση θα βάλει για άλλη μια φορά το... λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Θα έχει ενδιαφέρον, όταν δοθεί το σχέδιο νόμου στη δημοσιότητα, να δούμε τις αρμοδιότητες της «ανεξάρτητης» αρχής. Και, επίσης, τι θα συνεπάγεται για την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, η οποία έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της «απελευθέρωσης» της ασφαλιστικής αγοράς έχει χάσει μέρος των αρμοδιοτήτων της που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα βαθμό στην προστασία των ασφαλισμένων από την ασυδοσία των εταιριών.

Προϋπολογισμοί... επιχειρηματικής διείσδυσης

Τις ανάγκες επέκτασης - διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ στις 10 υπό ένταξη χώρες έρχονται να υπηρετήσουν οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί της τριετίας 2004 - 2006. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίχτηκε η χτεσινή τριμερής συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας Γ. Φλωρίδη με τους αρμόδιους Κοινοτικούς παράγοντες σε θέματα προϋπολογισμού. Με βάση τις σχετικές δηλώσεις τους (και τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί στην Κοπεγχάγη) στις υπό ένταξη χώρες θα δοθεί μέχρι και το 2006 ένα κονδύλι ύψους 40,8 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου 600 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Κύπρο.

Τα ποσά αυτά αφορούν την ανάπτυξη έργων και υποδομών που διευκολύνουν την επέκταση του ισχυρού ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες αυτές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και σε «περίπτωση επίτευξης πολιτικής συμφωνίας» προορίζεται το ποσό των 273 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Υπολογίζουν τις ζημιές στα 800 εκατ. ευρώ

Τραγελαφική παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά την καταγραφή και την κοστολόγηση των καταστροφών σε έργα υποδομής, οδικά δίκτυα, τις γεωργικές καλλιέργειες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό οι διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες έδιναν διαφορετικά ποσά και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομίας την προσδιόριζαν σε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Το «νούμερο» βέβαια, αν και έχει αρκετή δόση αυθαιρεσίας (η καταγραφή θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμη), δεν επιλέχτηκε τυχαία: Με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, η κοινοτική συνδρομή δίνεται μόνον όταν οι ζημιές ξεπερνούν το 0,6% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση χτες με αίτηση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη προς την αρμόδια, για θέματα προϋπολογισμού, Κοινοτική επίτροπο ζητά συνδρομή από το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Το αίτημα της κυβέρνησης κάνει λόγο για «εκτεταμένες καταστροφές σε ζωτικές υποδομές με σοβαρές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία της χώρας». Σύμφωνα με τον Χριστοδουλάκη, «η πλήρης καταγραφή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου». Στο υπόμνημά του αναφέρει ότι οι αναλυτικοί φάκελοι μαζί με την εκτίμηση για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα υποβληθούν στην ΕΕ με την ολοκλήρωση της καταγραφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ