ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ. 4

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, κομμουνιστής, λαϊκός αγωνιστής, γεννήθηκε στο Μπισκίνι Ολυμπίας το 1920. Μέλος της ΟΚΝΕ από το 1935, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Πιάστηκε το 1942 από τους Ιταλούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Λάρισας.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας αφέθηκε ελεύθερος. Επιστρέφει στην Ολυμπία. Το 1945 βασανίζεται απάνθρωπα στις φυλακές Κορίνθου. Το καλοκαίρι του 1947 καταφεύγει στο ΔΣΕ.

Με την ήττα συλλαμβάνεται από τρομοκράτες, βασανίζεται στην Καλλιθέα και δολοφονείται με αποκεφαλισμό.

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ γεννήθηκε στους Σχίνους (Μπισκίνι) Ολυμπίας το 1917. Στέλεχος της ΟΚΝΕ, γραμματέας του Αντιμιλιταριστικού Μετώπου (ΑΜ) Θεσσαλονίκης, αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ και ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πιάστηκε και φυλακίστηκε. Στον εμφύλιο ήταν αξιωματικός του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε το 1949.

Ο ΑΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ από το Μπισκίνι και αυτός, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ανθυπολοχαγός της Σχολής του ΕΛΑΣ. Στον εμφύλιο, ήταν διοικητής λόχου του Αρχηγείου του ΔΣΕ Μαινάλου.

Πιάστηκε το Μάη του 1949, καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο της Καλαμάτας και εκτελέστηκε τον Ιούνη του 1949.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ από το χωριό Καστάνιτσα Αρκαδίας, φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθήνας, πτυχιούχος της Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών και υπαξιωματικός Αεροπορίας, ήταν στέλεχος της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ελαβε μέρος ως ιπτάμενος ασυρματιστής στον πόλεμο του 1940. Πολέμησε στη Μέση Ανατολή. Στον εμφύλιο ήταν ασυρματιστής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ στο Μοριά.

Τον πιάσανε τραυματία στο Μαίναλο το Μάη του 1949 και τον έκαψαν ζωντανό.

Παρόμοια τύχη είχε και ο ομαδάρχης του ΔΣΕ του Αρχηγείου Μαινάλου ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ από το χωριό Παραλουγκούς Γορτυνίας, ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος, από τμήμα του κυβερνητικού στρατού, βασανίστηκε και τον έκαψαν ζωντανό κοντά σε καλύβι του χωριού Τουμπίτσι Γορτυνίας.

Στη μνήμη των παραπάνω παλικαριών, καθώς επίσης στη μνήμη των: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΚΡΕΣΠΗ, ΣΟΦΙΑΣ και ΣΑΚΗ ΦΟΥΝΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΟΥ, ΠΑΝΟΥ ΤΣΑΡΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΟΥΜΟΥΣΗ, ΚΑΡΙΟΦΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ και όλων των νεκρών αγωνιστών από τον πρώην Δήμο Αρίνης (Ζαχάρως), ο Παναγιώτης Μακρής, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, πρόσφερε για την οικονομική εξόρμηση, 1.000 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΒΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 9 Φλεβάρη 2002, προσφέρουμε στο Κόμμα 250 ευρώ και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά του Κόμματός μας.

Τα μέλη της ΚΟΒ Υμηττού

  • Επίσης στη μνήμη του Γιάννη Παλαβού, οι ΟΒ της ΚΝΕ Υμηττού πρόσφεραν στο ΚΚΕ 120 ευρώ.

* * *

Αντιστασιακοί, απόγονοι και φίλοι αντιστασιακών από τη Ναύπακτο και τη Μακρύνεια, πρόσφεραν στο ΚΚΕ 175 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ναυπάκτου και 175 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μακρύνειας, ποσά που προήλθαν από εθελοντική δουλιά.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ Ευσταθίου ΤΣΙΤΣΕΛΗ, η κόρη του Τασία Α. Τσιτσέλη πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μακρύνειας, 60 ευρώ.

* * *

Ο Μανώλης Φώτης πρόσφερε 200 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, στη μνήμη των γονιών του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΦΙΛΙΩΣ ΦΩΤΗ, των πεθερικών του και του κουνιάδου του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΓΟΛΗ.


ΚΗΔΕΙΑ

Αγγέλα Καρύδη
Αγγέλα Καρύδη
Φωτ.

Κηδεύεται σήμερα, Παρασκευή 21 Φλεβάρη, στις 3.30 μ.μ., από το Νεκροταφείο Καισαριανής, η λαϊκή αγωνίστρΙα

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΡΥΔΗ

Γεννήθηκε το 1922 στον Ιασμο της Κομοτηνής. Στην Κατοχή, από το 1943, ήταν ΕΠΟΝίτισσα. Το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.Τραυματίστηκε. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Μετά την ήττα βρέθηκε στις ΛΔ Ρουμανίας στην αρχή και αργότερα στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Παντρεύτηκε το 1950 τον Στάθη Καρύδη, στέλεχος του Αγροτικού Κόμματος και δημοσιογράφο. Απέκτησε δύο κόρες.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1944 και κράτησε άξια αυτόν τον τίτλο έως το θάνατό της.

Ολα τα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς δούλευε στο μηχανισμό του Κόμματος. Ηταν σεμνή, συνειδητή και μαχητική αγωνίστρια. Πριν από τη χούντα και σε όλη τη μαύρη επταετία, μαζί με τον σύντροφό της, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες της ως εκφωνήτρια στο Ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».

Μετά τον επαναπατρισμό της, έμενε στην Αθήνα. Δούλευε στο ΚΜΕ.

Τα τελευταία χρόνια, με τον βαριά άρρωστο σύντροφό της, ζούσαν στο Μπατ Χέρσφελντ της Γερμανίας στη μεγάλη κόρη της. Εκεί άφησε και την τελευταία πνοή της, στις 16 Φλεβάρη 2003.

Οι συμπατριώτες, οι φίλοι, οι συναγωνιστές και οι σύντροφοί της, που τη γνώρισαν και έζησαν μαζί της θα τη θυμούνται.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.

Επιθυμία της οικογένειάς της είναι αντί για στεφάνι στην κηδεία της, τα χρήματα να κατατεθούν στο ίδρυμα «Τζένη Καρέζη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ