ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ
Ούτε και χτες επιτεύχτηκε «ενιαία στάση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά την έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαίωσε επίσημα το ενδοευρωπαϊκό ρήγμα, σε σχέση με την ιρακινή κρίση με δήλωση του στρατοκράτη Χ. Σολάνα ότι «αποτύχαμε να 'χουμε ενιαία στάση», ενώ ενίσχυσε περαιτέρω τις φυγόκεντρες διαδικασίες με σαφή υποστήριξη της Βρετανίας και της Ισπανίας σε νέο αμερικανοκίνητο πολεμικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και σαφέστερη αντίρρηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πρόκειται για παγιοποίηση των αντιθέσεων εντός της ΕΕ, που συνοδεύει την παράλληλη ανοιχτή σύγκρουση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Γαλλία από προχτές, έχει προαναγγείλει την κατάθεση «μνημονίου» με το οποίο, σε αντιπαράθεση του νέου σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ/ Βρετανίας/ Ισπανίας, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δε χρειάζεται ένα δεύτερο ψήφισμα». Οπως κατέστησε σαφές ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν «ο στόχος πρέπει να είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ και όχι η αλλαγή καθεστώτος». Σχετικά με το σχέδιο νέου ψηφίσματος της αμερικανικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ντ. ντε Βιλπέν δήλωσε ότι «προδιαγράφει την αποτυχία των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ», και αναρωτήθηκε αν αυτό «αποσκοπεί στην υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα ενός σεναρίου που φαίνεται να έχει γραφεί εκ των προτέρων».

Το γαλλικό «μνημόνιο» θα προτείνει «συγκεκριμένο κατάλογο υποχρεώσεων αφοπλισμού» του Ιράκ, αφορά στην περαιτέρω στάση του ΟΗΕ, αφού «οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος» (Ντ. ντε Βιλπέν), και, βέβαια, ούτε είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι «κοινή» στάση της ΕΕ. Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ρωσία ως μόνιμο κράτος - μέλος υποστηρίζουν δημόσια τη γαλλική στάση. Αντίθετα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ να (...) ιδιοποιηθεί της γαλλικής πρωτοβουλίας (!!!). Σύμφωνα με διοχετευμένες «πληροφορίες» του ελληνικού «κυριακάτικου» Τύπου, η γαλλική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ που είχε ήδη προαναγγελθεί, παρουσιαζόταν ως, δήθεν «πρόταση» της Αθήνας προς το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (!!!). Ερωτηθείς σχετικά ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να ομολογήσει δημόσια ότι «δεν είναι πρόταση της Προεδρίας», ότι αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι το παλιό ψήφισμα 1284 προέβλεπε ένα «πρόγραμμα εργασίας με κατάλογο υποχρεώσεων αφοπλισμού» που «ενδέχεται να αποτελέσει ένα πιθανό επόμενο βήμα» (!!!)

Ανοιχτές διαφωνίες στην ΕΕ

Οι 15 ΥΠΕΞ ασχολήθηκαν με το Ιράκ στο μεσημεριανό «γεύμα εργασίας» χωρίς, βέβαια, καμιά απόφαση, αφού η διαμάχη από χτες έχει μετατοπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωσε, προσερχόμενος την συνυπογραφή του Λονδίνου στο αμερικανοκίνητο νέο πολεμικό ψήφισμα του ΟΗΕ «που θα κατατεθεί στην αρχή αυτής της βδομάδας», ενώ από την κατάθεση του «σχεδίου» μέχρι την ψήφισή του «θα αφεθεί κάποιο χρονικό περιθώριο δύο βδομάδων ή κάτι περισσότερο» (Τζ. Στρο), ώστε να υπάρξει «διεθνής συναίνεση». Η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να κινήσει, παράλληλα, τη διαδικασία των επιθεωρήσεων με το νέο ψήφισμα, ώστε να μπορεί, ανά πάσα στιγμή να «χρησιμοποιήσει» τον ΟΗΕ στην έναρξη της πολεμικής εκστρατείας κατά του Ιράκ. Και η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, που συμμετέχει ευκαιριακά ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ισπανία, δήλωσε χτες διά της ΥΠΕΞ Αννα Πιλάθιο ότι «συνυπογράφει το νέο ψήφισμα» των ΗΠΑ, ώστε, λέει, «να αυξηθεί η πολιτική και διπλωματική πίεση προς το καθεστώς του Σαντάμ». Ξεκάθαρη αντίρρηση για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ εκδηλώνει, εκτός από τη Γαλλία, και η Γερμανία. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ η προτεραιότητα σ' αυτή τη συγκυρία έγκειται στην «καλυτέρευση της εργασίας των επιθεωρητών» για τον αφοπλισμό, οι οποίοι «θα πρέπει να 'χουν το χρόνο που απαιτείται». Πιο δηκτικός ο Βέλγος ΥΠΕΞ Λ. Μισέλ έκανε λόγο για «βέτο» στον ΟΗΕ, σε περίπτωση νέου ψηφίσματος.

Στη διεθνή συνέντευξη Τύπου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Γ. Παπανδρέου ακροβατούσε συνεχώς, επικαλούμενος την «κοινή θέση» της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ανάμεσα στα «διπλωματικά» μέσα αφοπλισμού και στη «βία ως έσχατη λύση». Ερωτηθείς περί ενός δεύτερου ψηφίσματος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των 15 ΥΠΕΞ, ότι το θέμα «αφορά» το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι όσον αφορά τον ίδιο «δεν αρμόζει» να κρίνει «αν το ψήφισμα θα 'ναι συμβατό με τις αποφάσεις της ΕΕ» (!!!) και, ότι, «οι επιθεωρητές πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον». Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ευμενή σχόλια για την «αλληλοενημέρωση» των 15 ΥΠΕΞ με δύο εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου, που παραβρέθηκαν στο «γεύμα εργασίας», τον ΓΓ Αμίρ Μούσα και τον Λιβανέζο προεδρεύοντα ΥΠΕΞ Μαχμούτ Χαμούντ και έδωσε υπερβολική σημασία στην επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη. Βέβαια, το ζήτημα που απασχολούσε τον ευρωπαϊκό Τύπο χτες στις Βρυξέλλες δεν ήταν οι «επαφές» του Γ. Παπανδρέου, αλλά η κρίσιμη βδομάδα στον ΟΗΕ. Ετσι, κάποια στιγμή, ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα παρενέβη στις απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου, και δήλωσε ξεκάθαρα:

1) «Η ΕΕ δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει «θεσμική» στάση της ΕΕ. Το τι θα υποστηρίξουν τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά τα ίδια και όχι την ΕΕ. Την ίδια απάντηση είχε δώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Κ. Σημίτης, αλλά φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αφομοιώνει επαρκώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις

2) Σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα «μέχρι στιγμής αποτύχαμε να έχουμε ενιαία στάση, ως ΕΕ, στην ιρακινή κρίση (...) Η ΕΕ έχει κοινή αλλά όχι ενιαία εξωτερική πολιτική και αυτό δεν είναι αντίθετο προς τις Συνθήκες».


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Προεδρία - Εξελίξεις στην Παιδεία και οι προτάσεις αγώνα του ΚΚΕ», αύριο Τετάρτη 26/2, στις 6.30 μ.μ., στα Γραφεία του ΚΚΕ, Αχαρνών 297, στα Κάτω Πατήσια. Θα μιλήσει η Ρίτα Νικολαΐδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ, διοργανώνει εκδήλωση στα Γραφεία της, Περγάμου 12, στην πλατεία Υμηττού, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας.

-- Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα πόλη του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.

Στην Κρήτη ο Κ. Αλυσσανδράκης

Στην Κρήτη θα βρεθεί, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης, αύριο Τετάρτη, θα βρεθεί στο Ηράκλειο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, με θέμα: «Ελληνική Προεδρία - Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 2 το μεσημέρι, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στην Αθήνα στις 1 - 2 Μάρτη, θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πανεπιστήμιο στα κτίρια της Κνωσού στο αμφιθέατρο Γ, με θέμα: «Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει σε συζήτηση για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ - Πόλεμος στο Ιράκ και οι θέσεις του ΚΚΕ, στη Νέα Αλικαρνασσό, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρτεμισία».

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα βρεθεί στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, όπου θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τους εργαζόμενους στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Αμέσως μετά, θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση για την Παιδεία σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

Στις 3.30 το μεσημέρι, θα μιλήσει για την Παιδεία σε συγκέντρωση - συζήτηση εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ