ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η κυβέρνηση ξανασφάζει τους μικρομεσαίους

Υπογράφτηκαν τα νέα αυθαίρετα διοικητικά μέτρα συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, για το 2003

Σε ακόμα πιο προκλητικές αυθαιρεσίες σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών προχώρησε φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Στην «τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 42195/19-4-2002 "Μέτρα για την καλλιέργεια βάμβακος περιόδου 2003"», που στάλθηκε χτες για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπονται νέα παράνομα τερτίπια περαιτέρω συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δικαιούνται να καλλιεργήσουν το 2003, ό,τι τους αναγνωρίζεται από το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) του 2002 και τίποτα παραπάνω. Οσοι έκαναν πέρσι το «λάθος» και καλλιέργησαν λιγότερα στρέμματα από τα «κουτσουρεμένα» δικαιώματα που είχαν, για να κάνουν μεγαλύτερη αμειψισπορά, ή διάφορους άλλους λόγους, θα καλλιεργήσουν όσα στρέμματα καλλιέργησαν το 2002. Κι αν κάποιοι πέρσι δεν καλλιέργησαν βαμβάκι, αποκλείονται φέτος από τη βαμβακοκαλλιέργεια και δε δικαιούνται να βάλουν ούτε ένα στρέμμα! Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις εντάσσονται και όσοι χαρακτηρίζονται ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Γίνεται λοιπόν φανερό, πως πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική απατεωνιά, με μοναδικό σκοπό τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και τη μείωση του αριθμού των βαμβακοπαραγωγών. Να σημειωθεί ότι το 2001 καλλιέργησαν βαμβάκι 93.405 παραγωγοί, ενώ το 2002 87.489. Δηλαδή 5.916 λιγότεροι. Φέτος το νούμερο των βαμβακοπαραγωγών μεθοδεύεται να μειωθεί κι άλλο. Επίσης, φαίνεται ολοκάθαρα πως επιδιώκεται να κατέβουν τα καλλιεργηθέντα στρέμματα το 2003 κάτω από 3.400.000, από 3.605.000 που εμφανίστηκαν στο ΟΣΔΕ το 2002 και 3.805.000 το 2001, ενώ τότε είχαν καλλιεργηθεί στην πραγματικότητα 4.230.000.

Η αυθαιρεσία και η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας έχει και συνέχεια. Στη φετινή τροποποίηση της ΚΥΑ, προβλέπεται πως για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η υποχρεωτική αμειψισπορά τις περιόδους 2002/2003 και 2003/2004 θα είναι 20%. Στην περσινή ΚΥΑ, για την καλλιέργεια του 2002 είχε επιβληθεί υποχρεωτική αμειψισπορά 10% μέχρι 100 στρέμματα, 15% από 101 μέχρι 200 στρέμματα και 20% από 201 στρέμματα και πάνω, με βάση, βέβαια, τα κομμένα στρέμματα του 2001.

Στη νέα τροποποίηση προβλέπεται επιπλέον μείωση (αμειψισπορά) 10% από 50 μέχρι 100 στρέμματα και 5% από 101 στρέμματα και πάνω. Εδώ όμως προκύπτει ότι επιβάλλεται επιπρόσθετη μείωση φέτος στους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν από 50 μέχρι 200 στρέμματα και έχουν κι ένα συμπληρωματικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Γιατί, για τους μη κατά επάγγελμα μεγαλοαγρότες που καλλιεργούν πάνω από 200 στρέμματα, κι εδώ είναι βασικά γιατροί, δικηγόροι και λοιποί επιχειρηματίες, τους οποίους τάχα επικαλείται οι κυβέρνηση για να λάβει τα μέτρα περιορισμού, δεν τους επιβάλλεται φέτος νέα στρεμματική μείωση! Γιατί 20% ήταν πέρσι η μείωση, 20% παραμένει και φέτος. Γίνεται λοιπόν εμφανές, για άλλη μια φορά, ποιους θέλει να βγάλει από τη μέση η κυβέρνηση!

ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΗ Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Με αγώνα θα κρατήσουν τα χωράφια!

Οι αγρότες τιμούν τη θυσία των κολίγων, εντείνοντας την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία «τσιφλικάδων νέου τύπου»

Αγωνιστικός θα είναι ο φετινός γιορτασμός της 93ης επετείου του Κιλελέρ, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, οι οποίες ανήκουν στην Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Η εκδήλωση μνήμης και τιμής θα γίνει την Κυριακή, 2 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων (Μνημείο Κιλελέρ).

Ο γιορτασμός του Κιλελέρ έρχεται σαν συνέχεια των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, όπως και κάθε χρόνο στην τελευταία δεκαετία.

Μια πολιτική η οποία, εφαρμοζόμενη, με πρόγραμμα και σχεδιασμό, από τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα κι ερημώνει την ελληνική ύπαιθρο. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα εξελιχθούν σε «τσιφλικάδες νέου τύπου».

Η μοίρα που επιφυλάσσει αυτή η πολιτική για τους ξεκληρισμένους αγρότες είναι φανερή, σκληρή και άδικη, καθώς έχουν να «διαλέξουν» ανάμεσα σε δυο κακά: Είτε να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μεταναστεύσουν στην πόλη και στην αλλοδαπή, ψάχνοντας να βρουν μια δουλιά για να ζήσουν την οικογένειά τους, ή να παραμείνουν σ' αυτά και να μετατραπούν σε «κολίγους νέου τύπου», δουλεύοντας «για ένα κομμάτι ψωμί» στα χωράφια που τους πήραν οι μεγαλοαγρότες και οι επιχειρηματίες.

Σκληρή πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ

Οι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν, μέρα με τη μέρα και καλύτερα, ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να κρατήσουν τη γη που κληρονόμησαν από τους αγωνιστές προγόνους τους, είναι να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Κι όλο και περισσότεροι νιώθουν ότι χρειάζεται μια άλλη αγροτική πολιτική - φυσικά από μια κυβέρνηση που δε θα έχει σχέση με το δικομματισμό ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ούτε με το διπολισμό «κεντροαριστερά» - «κεντροδεξιά», αλλά θα στηρίζεται σε μια Λαϊκή Εξουσία - η οποία θα προωθεί την αγροτική ανάπτυξη, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών, θα εξασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική απασχόληση και θα τροφοδοτεί τον ελληνικό λαό με φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα.

Τιμή, λοιπόν, στο Κιλελέρ σήμερα σημαίνει πάλη των αγροτών για:

  • Να μην περάσουν και εφαρμοστούν οι νέες, αντιαγροτικές προτάσεις για την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις συμφωνίες στα πλαίσια του ΠΟΕ.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς, που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ.
  • Να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη φυτική και ζωική παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που προκλήθηκαν από θεομηνίες κι άλλα αντίξοα καιρικά φαινόμενα.
  • Να παραμείνουν η ΑΤΕ και ο ΕΛΓΑ στο δημόσιο και να λειτουργούν προς όφελος των αγροτών κι όχι εναντίον τους.
  • Να προχωρήσει η αγροτική ανάπτυξη στηριγμένη στον Παραγωγικό Συνεταιρισμό.
ΑΓΝΟ
Εξι «μνηστήρες» την περιτριγυρίζουν...

Εξι προσφορές για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ έχει λάβει ήδη η ΑΤΕ.

Οπως έγινε γνωστό, το «φιλέτο» της ΑΓΝΟ ορέγονται να «αρπάξουν» πέντε ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και μια εταιρία ρώσικων συμφερόντων. Στο κέλευσμα της ΑΤΕ για ξεπούλημα της ΑΓΝΟ φέρεται να ενδιαφέρθηκαν οι εξής επιχειρήσεις: ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, ΦΑΡΜΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΙΜΩΝΗ ΑΕ και WIMM - BICC - DANN FOOTS OJSC.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΑΤΕ θα εξετάσει τις προσφορές και μετά από 10ήμερο θα καλέσει τους εκπροσώπους τους για κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις. Η ουσία είναι ότι μια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, που περιήλθε στον έλεγχο της ΑΤΕ, βγαίνει «στο σφυρί». Μπορεί βέβαια το τίμημα ξεπουλήματος να μην έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά το σίγουρο είναι πως τα «σπασμένα» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.

Σύσκεψη για τα αγροτικά στο Αγρίνιο

Σύσκεψη φορέων από όλο το νομό, διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το Σάββατο 1/3/2003, στις 11 το πρωί, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι ενημέρωση πάνω στα αγροτικά ζητήματα σε σχέση με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ