ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις και από τον Ανάν

Ικανοποιημένος από τις επαφές του στην Αγκυρα και αποφασισμένος να επιβάλει το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού έφτασε χτες στην Αθήνα ο ΓΓ του ΟΗΕ

Μετά από δύο ώρες συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου, χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συμφώνησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, ότι υπάρχουν περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού. Μια μέρα νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφωνούσε και με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλο, ότι τα περιθώρια για την επίλυση είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις του, πάντως, σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να δείξει με πράξεις το ενδιαφέρον της, ενώ ο Κ. Ανάν τόνισε ότι η παρούσα «μοναδική ευκαιρία» δε θα είναι «ανοιχτή για πάντα».

«Ωρα αποφάσεων»

Κατά την άφιξή του, το μεσημέρι της Τρίτης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επανέλαβε όσα είπε τη Δευτέρα, για δυνατότητα παράτασης, το πολύ μιας βδομάδας, πέραν της 28ης του Φλεβάρη, για την επίτευξη συμφωνίας, την οποία μάλιστα συνέδεσε και με την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ.

Μιλώντας από το αεροδρόμιο τόνισε ότι έχουμε ενώπιόν μας μια σημαντικότατη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Το θέμα, είπε, είναι επείγον και η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανενωμένη, όπως άλλωστε θα ήθελε η ίδια η ΕΕ, όπως θα ήθελε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για να συμβεί αυτό, σημείωσε, πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά δημοψηφίσματα το αργότερο μέχρι τις 30 του Μάρτη. Εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να υπάρξει άλλη σύντομα. Θα πρέπει να υπογράψει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος, τόνισε. Ο Κ. Ανάν δήλωσε ακόμη ότι η ώρα των αποφάσεων έχει φθάσει και οι δυο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, σημειώνοντας, πάντως, ότι μπορεί βέβαια να υπάρξει μια παράταση λίγων ημερών, αλλά μια καθυστέρηση μετά τις αρχές Μάρτη θα αποτελεί ένα «όχι» στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ενθαρρημένος από τις συζητήσεις που είχε στην Αγκυρα, ενώ τόνισε ότι οι νέες τροποποιήσεις στο σχέδιό του, που δε θα αποτελέσουν έκπληξη, έχουν στόχο να φέρουν τις δυο πλευρές σε συμφωνία. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κ. Ανάν είπε ότι ελπίζει πως μια επανενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, τόνισε ότι ενημέρωσε την Αγκυρα - και θα το πράξει στην Αθήνα και στη Λευκωσία - για τα σημεία του αναθεωρημένου σχεδίου που θα παρουσιάσει.

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση, ο Κ. Ανάν είπε ότι είναι προς το συμφέρον των δυο πλευρών να υπάρξει λύση και σημείωσε ότι η Αγκυρα καταλαβαίνει πόσο επείγουσα είναι η εξεύρεση μιας λύσης και επιθυμεί μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το χρονοδιάγραμμα

Η παρούσα συγκυρία προσφέρει ίσως την τελευταία ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους για να μπουν στην ΕΕ, εκτίμησε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο «Βήμα». «Μεγάλη τραγωδία η μη επίτευξη λύσης πριν τις 28 Φεβρουαρίου» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας.

Ο Γκανέζος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η προθεσμία της 28ης του Φλεβάρη δεν είναι τεχνητή, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη, εφόσον όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων έως τις 30 του Μάρτη.

«Δε θέλω να δω άλλες μετακινήσεις στην ημερομηνία αυτή, γιατί θα είναι αδύνατον να γίνει το δημοψήφισμα ή να γίνει μέλος της ΕΕ η ενωμένη Κύπρος. Αν χάσουμε αυτή την προθεσμία, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά και δεν ξέρω πότε - αν ποτέ - θα έχουμε άλλη τέτοια ευκαιρία», εξήγησε.

Συνάντηση Κ. Ανάν - Γ. Παπανδρέου

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έφθασε στην Αθήνα χτες στις 12 το μεσημέρι. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, ο Κ. Ανάν είπε ότι προσβλέπει στις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για την επίλυση του Κυπριακού.

«Εχουμε μια σημαντική ευκαιρία να λύσουμε το ζήτημα και δεν πρέπει να χαθεί. Ηλθε ο καιρός των αποφάσεων και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν αποφάσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου», τόνισε.

Ο Κ. Ανάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή παρέκκλιση στην καταληκτική ημερομηνία της 28ης του Φλεβάρη, ωστόσο, είπε ότι αυτή η παρέκκλιση δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ώστε να υπάρχει χρόνος για τα δημοψηφίσματα και την υπογραφή της ένταξης της ενωμένης πλέον Κύπρου στην ΕΕ, στις 16 του Απρίλη.

«Μου έδωσαν κουράγιο οι συνομιλίες μου στην Αγκυρα», είπε χαρακτηριστικά ο Κόφι Ανάν, για να διευκρινίσει ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας έχει κατανοήσει το πόσο επείγον είναι να επιλυθεί το πρόβλημα για το καλό και των δύο κοινοτήτων.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δεν είναι κοντά η λύση του Κυπριακού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι με βάση τις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά, δεν είναι κοντά η λύση του Κυπριακού. Εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, είπε, καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας δύο χωριστών κρατών, τα οποία θα υπερασπίζονται την ύπαρξή τους με τη δύναμη των όπλων. Αυτό, πρόσθεσε, είναι εκτός της φιλοσοφίας με βάση την οποία πρέπει να επιδιωχτεί η λύση.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, του μετέφερε το μήνυμα ότι ως αντιπολίτευση θα συνεργαστεί με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη νέα κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του Κυπριακού με στόχο το γενικότερο καλό του τόπου.

Ο Κασουλίδης για την προεδρία του ΔΗΣΥ

Την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει ο Ιωάννης Κασουλίδης στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος στις 23 Μάρτη. Ανακοινώνοντας την απόφασή του σε συνέντευξη Τύπου, ο Ι. Κασουλίδης, είπε ότι διεκδικεί την ηγεσία του ΔΗΣΥ για να μπορέσει να οδηγήσει το κόμμα στην κοινωνία, με στόχο να διευρυνθεί και να μεγαλώσει, κοιτάζοντας προς τον κεντρώο χώρο, και να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία, αφού διέλθει με επιτυχία τις εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών και των βουλευτικών, το 2006. Η παράταξη, είπε ο Ι. Κασουλίδης, χρειάζεται πολιτικό ηγέτη με πολιτικό λόγο, απήχηση και διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση για τον πόλεμο στο Ιράκ

Αύριο Πέμπτη θα γίνει στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με θέμα τον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Η συζήτηση, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, θα αρχίσει στις 6μ.μ. και θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ