ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφικές «σημειώσεις»

«Σημειώσεις ενός Ελληνα φωτογράφου για τη φωτογραφία» τιτλοφορείται το βιβλίο του Στέλιου Σκοπελίτη που κυκλοφόρησαν το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις «Αγρα». Μεγάλο μέρος των κειμένων, γράφτηκε για να διαβαστεί σε σεμινάριο για τη φωτογραφία. Ομως, όπως σημειώνει ο Σ. Σκοπελίτης «ένα απρόσμενο γεγονός με ανάγκασε να μην παρευρεθώ. Για να το γράψω βασίστηκα σε υποθετικές ερωτήσεις ακροατών. Στην απόφασή μου να το εκδώσω, πρόσθεσα ημερολογιακές σημειώσεις που από χρόνο σε χρόνο κρατούσα».

Ειλικρινές, σημαντικό, μοναδικό, χαρακτήρισε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου το βιβλίο ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου. «Ο Σ. Σκοπελίτης», σημείωσε, «καταθέτει την περιπέτεια του βίου του σαν πρωτόπλαστος με πονηρή αθωότητα. Η τέχνη εκπληρώνει τον κοινωνικό ρόλο αναπτύσσοντας τις μορφές ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και την επιθυμία. Είναι κείμενα που απευθύνει ο καλλιτέχνης στον εαυτό του. Θέτουν ερωτήματα για την ύπαρξή μας, θέσεις για τον καλλιτέχνη, για την αλήθεια και το ψέμα της τέχνης».

«Το βιβλίο δεν περιέχει καμία φωτογραφία του Σ. Σκοπελίτη. Είναι έργα άλλων φωτογράφων, που κέντρισαν το ενδιαφέρον του», τόνισε η Μαρία Καραβία, ενώ ο Θανάσης Μουτσόπουλος χαρακτήρισε τα κείμενα «σπαρακτικά, που δε μιλούν για τη φωτογραφία, αλλά για τον κόσμο».

Η περιπέτεια της φωτογραφίας άρχισε για τον Στέλιο Σκοπελίτη το 1954, όταν ένας θείος του έφτασε από την Αμερική στη Μυτιλήνη, και του δώρισε τη φωτογραφική του μηχανή. «Είμαι φωτογράφος εδώ και τριάντα χρόνια. Δοκιμάστηκα σε όλα τα είδη της φωτογραφίας, εκτός της διαφήμισης και της μόδας. Είχα μεγάλη ανάγκη να μάθω τον κόσμο και πίστεψα πως θα μπορούσα να το πετύχω με τη φωτογραφική μηχανή. Τώρα, αν η φωτογραφία είναι τέχνη, ας αποταθεί ο ιστορικός. Αλλά, από ό,τι γνωρίζω, κανένας ιστορικός δε βάδισε στους δρόμους με φωτογραφική μηχανή, εκδηλώνοντας τα αισθήματά του».

Ζακυνθινές σελίδες

Ερωτικές, παροιμιακές, περιπαιχτικές, σαρκαστικές, στοχαστικές... Αρέκιες της φυλακής, του παράπονου, του γλεντιού, της ξενιτιάς, της θάλασσας και άλλες, που ακόμα τραγουδιούνται στη Ζάκυνθο. Αυτοσχέδιοι και δόκιμοι στίχοι, που ισορροπούν το λυρισμό, την καυστική σάτιρα και ελευθεροστομία. Μικρές μουσικές ιστορίες από τη ζωή μιας κοινωνίας που στοχαζόταν έμμετρα και θυμοσοφούσε τραγουδώντας.

Στον «κόσμο» της αρέκιας, αυτού του ιδιαίτερου είδους που αναπτύχθηκε στη Ζάκυνθο, ξεναγεί το βιβλίο «Και τι τραγούδι να σου πω» (με υπότιτλο «Αρέκιες και γιούλια ολόμπλαβα)», που κυκλοφόρησε από τις ζακυνθινές εκδόσεις «Τρίμορφο», σε επιμέλεια του Στέλιου Τζερμπίνου. Πρόκειται για μια νέα επαυξημένη έκδοση, αντλημένη από τον πλούτο της ζακυνθινής λαογραφίας, της τοπικής λαϊκής μούσας και της άγραφης αρμονίας της αρέκιας.

Το «Τρίμορφο», κυκλοφόρησε και το επίσης ενδιαφέρον βιβλίο «Ιστορική και Στατιστική Πραγματεία για την Πόλη και τη Νήσο της Ζακύνθου» του Παύλου Μερκάτη (1771-1854). Γραμμένο το 1811 στα ιταλικά, το έργο συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της ιστορικής έρευνας για το νησί και τη ζωή σ' αυτό εκείνη την περίοδο. Στους στατιστικούς πίνακες που παραθέτει ο συγγραφέας αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία της ζακυνθινής κοινωνίας. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά το έργο του Μερκάτη (υπήρξε φίλος γνωστών περιηγητών, ενώ γι' αυτόν ο Σολωμός έγραψε δύο σονέτα) κυκλοφορεί στα ελληνικά, σε μετάφραση του Βαγγέλη Κεφαλλονίτη.

Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων

Στη Βουλή παρουσιάζεται μια νέα έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Μέσα από τα εκθέματα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, τα πολεμικά γεγονότα και το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Η έκθεση αναφέρεται στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα, την εκπαίδευση, την πολεμική λογοτεχνία της εποχής, τα γράμματα και τις τέχνες, όπως το θέατρο και τον κινηματογράφο. Παρουσιάζονται εκθέματα από πολλά μέρη της Ελλάδας, μερικά από τα οποία οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν και να θαυμάσουν για πρώτη φορά, όπως - για παράδειγμα - το συντηρημένο θυρεό του Ελληνικού Προξενείου στη Σάμο, την πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Διοικητήριο της Χίου, τούρκικο μπαϊράκι, το πρώτο λάφυρο των Ελλήνων με την είσοδό τους στην πόλη της Μυτιλήνης, γραμματόσημα από την Ηπειρο, ενδιαφέροντα έγγραφα του υπουργείου των Εξωτερικών και πολλά άλλα.

«Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13» είναι ανοιχτή για σχολεία και οργανωμένες ομάδες καθημερινά - κατόπιν συνεννόησης - και για το κοινό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Ζωγραφική - κατασκευές, χαρακτική, πειραματικό κινηματογράφο και νέες τεχνολογίες περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η γκαλερί «Τερρακόττα /TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στη Γερμανική Σχολή στη Θέρμη, παρουσιάζεται έκθεση χαρακτικής του Μιχάλη Αρφαρά. Στην «Τερρακόττα /TinT» παρουσιάζεται ομαδική έκθεση Γερμανών εικαστικών, σε συνεργασία με την γκαλερί Ι. Μπίγκερ. Στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (πλατεία Αριστοτέλους 10) παρουσιάζεται η δουλιά των: Thomas Bartels, Gerd Gockell, Deborah Phillips και Μιχάλη Αρφαρά, για τον πειραματικό κινηματογράφο.

«Κοινωνικές παρυφές»

To νέο βιβλίο του δημοσιογράφου - συγγραφέα Γιάννη Βουλδή με τίτλο «Κοινωνικές Παρυφές» παρουσίασαν (22/2) στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, οι εκδόσεις «Περί Τεχνών». Το βιβλίο περιλαμβάνει 115 χρονογραφήματα, από τα οποία τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». Για τον Γ. Βουλδή και το έργο του μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Σώτος Παιδάκης, ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης και ο πολιτικός συντάκτης των «Νέων» Λουκάς Δημάκας, ο οποίος διάβασε και την ομιλία του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, καθώς ο ίδιος δεν παραβρέθηκε, εξαιτίας δημοσιογραφικής αποστολής στο Ιράκ.

Πολιτιστικές «Δια-ροές»

Βήμα νέων καλλιτεχνών το Χοροθέατρο Ροές (Ιάκχου 14, Γκάζι), μέχρι τις 28/2 (8 μ.μ.) θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές ανησυχίες νέων δημιουργών. Στις φετινές «Δια-ροές» συμμετέχουν 34 δημιουργοί (μουσικής, τραγουδιού, θεάτρου, χορού, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευών, κόμικς, βίντεο αρτ, διαφανειών, ταινιών μικρού μήκους, θεάτρου σκιών), δύο θεατρικές ομάδες και το Χοροθέατρο «Ροές».

Από τις συμμετοχές σημειώνουμε: Στ. Βαλιούμης, Στ. Καλαφάτης, Μ. Κυριαζάκου, Λ. Σωτηρίου (φωτογραφία), Λ. Ζήκος, Α. Καρύδας, Β. Πουρίδου (ζωγραφική), Εραστος Κ. Ζουράρη (κατασκευές), Γ. Παγώνης, Στ. Ντίλιας, Β. Κωλέτης (κόμικς), Ομάδα «Πετάει», Ομάδα «Ενα θέαμα για όλη την οικογένεια» (θέατρο), Ο καραγκιόζης του Γιάννη Νταγιάκου (θέατρο σκιών). Στη μουσική - τραγούδι συμμετέχουν οι: Ευσταθία, Θ. Αποστόλου, Π. Αθανασίου, Γιάννης Κουζαρίδης, Μ. Ξανθάκη, Ν. Ζουρνής, Β. Βουγιουκλή, Γ. Τζίβας. Ακόμη συμμετέχουν οι: Ηρακλής Βαμβάτσικας, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ειρήνη Δασκαλάκη, Φοίβος Δεληβοριάς, Σμαράγδα Σμυρναίου, Νίκος Τουλιάτος. Είσοδος ελεύθερη.

«Η Σειρήνα της Ομόνοιας» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης παράστασης που θα παρουσιαστεί, αύριο, Τσικνοπέμπτη, στο «Από Μηχανής Θέατρο», στις 9μμ. Οι ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Πιατάς και Μπάμπης Σαρηγιαννίδης διαβάζουν κείμενα του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη. Ακούγεται η φωνή του Κωνσταντίνου Τζούμα. Θα ακολουθήσει «σπονδή» στο θεό Διόνυσο και «τσίκνισμα». «Η Σειρήνα της Ομόνοιας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εξάντας».

Την «Ηθική του επαγγέλματος» θα έχουν ως γενικό θέμα τους οι «Διάλογοι», που οργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού. Δύο ειδικοί από κάθε επάγγελμα θα παρουσιάζουν μια εισήγηση και θα ακολουθεί διάλογος. Αύριο (27/2), οι Παντελής Μπουκάλας και Δημοσθένης Κούρτοβικ θα μιλήσουν για τους κριτικούς της λογοτεχνίας. Στις 28/2 οι Δημήτρης Αντωνακάκης και Κώστας Ξανθόπουλους για τους αρχιτέκτονες. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7 μμ και πραγματοποιούνται στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρήλιου 5, Πλάκα).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εταιρίας στήριξης χορού «Τερψιχόρης έργα», στις 18, 19 και 20/4 θα πραγματοποιηθεί ο Δ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Χορού. Στο διαγωνισμό, που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μπορούν να συμμετέχουν κορίτσια και αγόρια από 7 ετών και άνω. Τα παιδιά που θα διακριθούν θα λάβουν υποτροφίες για φοίτηση σε σχολές χορού στο εξωτερικό, βραβεία και δώρα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810 - 0288512.

Ο Αγάθωνας και η κομπανία του, ο Παντελής Αμπαζής και η «Ανωτάτη Ζαμπετική», ο Νίκος Κονιτόπουλος και η Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη τραγουδώντας το... τσικνίζουν, αύριο (9.30μμ), στο «Nr. 6» (Θέμιδος 18, Ταύρος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ