ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Γενικότητες αντί για ενημέρωση από τον υπουργό Αμυνας

Σε γενικότητες και επανάληψη ήδη γνωστών θέσεων και αποφάσεών του, εξάντλησε χθες ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου την ενημέρωσή του προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, η οποία υποτίθεται ότι συγκλήθηκε για να ενημερωθεί σχετικά με τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Ο υπουργός θεώρησε καλό να κάνει και απολογισμό της 15μηνης παρουσίας του στο συγκεκριμένο πόστο και ανέφερε ως επιτεύγματά του τη «διακλαδικότητα» των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κέτερινγκ στις μονάδες, την «ελληνικότητα» στις προμήθειες και την προώθηση του επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού. Για το τελευταίο, είπε ότι μέσα στο Μάρτη θα προσληφθούν 8.500 «επαγγελματίες οπλίτες», με απώτερο στόχο το 2005 αυτοί να καλύπτουν το 50% του ελληνικού στρατού. Αναφέρθηκε και στις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας ότι σήμερα για τους εξοπλισμούς δαπανάται το 3,9% του ΑΕΠ, ποσό που θα κατέβει στο 3,5% το 2004.

Για την Προεδρία στην ΕΕ, είπε ότι τον Ιούνιο του 2003 θα αρχίσει η λειτουργία του Ευρωστρατού, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Οσο δε για το Ιράκ, είπε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παλεύει για την ειρήνη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε, κατ' αρχήν, στα όσα είπε ο Γ. Παπαντωνίου για «ελληνικότητα» των προμηθειών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, αφού, για παράδειγμα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που εκτελούν έργα για το στρατό είναι ήδη αλλοδαπών συμφερόντων. Τόνισε δε ότι είναι παράλογο, τη στιγμή που ομολογείται ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο εξ Ανατολών, την ίδια ώρα να στέλνονται ελληνικά στρατεύματα στο εξωτερικό με άγνωστο μέχρι τώρα οικονομικό κόστος. Η Λ. Κανέλλη ρώτησε τον υπουργό, εάν για την προμήθεια άρματος του στρατού γίνονται διαπραγματεύσεις off sore εταιριών στο εξωτερικό και ζήτησε να μάθει για την εμπλοκή του υπουργείου Αμυνας στον τομέα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να ανακοινωθεί, εάν οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από τη χώρα μας να ελέγχουν οτιδήποτε πετάει ή πλέει στα χωρικά μας ή τα διεθνή ύδατα.

Απαντώντας, ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι για το άρμα του στρατού έχει ήδη κλείσει η συμφωνία με διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα και με τίμημα αρκετά χαμηλότερο από ό,τι υπολογιζόταν, ενώ, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι το υπουργείο του δεν εμπλέκεται και την τελική απόφαση θα την πάρει το ΚΥΣΕΑ.

Αξιοσημείωτο της χθεσινής συζήτησης είναι και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Μολυβιάτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των «15» της ΕΕ για το Ιράκ, εκτίμησε ότι αυτή έδωσε «πορτοκαλί φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, καθώς στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά σε πολεμική εμπλοκή, κάτι που δεν υπάρχει σε ανάλογα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Σταθερά στο δρόμο του μετώπου

Την Κυριακή 23/2 έληξαν με επιτυχία οι εργασίες της δεύτερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με την εκλογή νέων καθοδηγητικών οργάνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική κίνηση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνδιάσκεψης, αναπτύχθηκε βαθύς και γόνιμος προβληματισμός και ιδεολογικοπολιτικός διάλογος, για την παγκόσμια κατάσταση, την ελληνική πολιτική κατάσταση, για το κοινωνικό και ταξικό τοπίο στη χώρα μας και διεθνώς, για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, για τη συγκρότηση του Μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ενα Μέτωπο, υπογραμμίζεται, που οφείλει να ενοποιήσει πολιτικά τη χειρωνακτική με την πνευματική εργασία. Να προωθήσει τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τις δυνάμεις που αυτοαπασχολούνται σε παραγωγικές και κοινωνικά ωφέλιμες δραστηριότητες, αντιτιθέμενο ταυτόχρονα στα παρασιτικά μικρομεσαία συμφέροντα. Να διαμορφώσει το μπλοκ των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης, του πολιτισμού, της νεολαίας, του φεμινισμού και της οικολογίας. Την ουσιαστική δηλαδή σύγκλιση των παραδοσιακών μαζικών υποκειμένων - βασικά του εργατικού κινήματος με τα διαταξικά αυτά κινήματα. Ο σεβασμός της αυτονομίας - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και η οργανική συνάρθρωση των κινημάτων κοινωνικής κριτικής με τα παραδοσιακά μαζικά κινήματα και τα πολιτικά υποκείμενα της επαναστατικής πάλης αποτελεί αναγκαίο στόχο, που η προώθησή του συμβαδίζει με την πάλη για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Στ. Λάμπρου μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Χουντής μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο Π. Μαντάς μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, ο Κ. Διάκος μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων - Πράσινων, ο Π. Κλαυδιανός μέλος της Γραμματείας της ΑΚΟΑ, ο Στ. Βασιλείου μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ, ο Π. Κωνσταντίνου μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚ, ο Τ. Θανασούλας εκπρόσωπος της ΟΚΔΕ/Σπάρτακος, ο Π. Κοσμάς εκπρόσωπος της ΔΕΑ, η Μ. Μαυροειδή εκπρόσωπος της ΚΟΕ και εκπρόσωπος του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Φορέας νεοφιλελεύθερης «ανανέωσης»

Μήνυμα ότι παραμένει στην «κεντρική σκηνή» της πολιτικής ζωής διεκδικώντας ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στέλνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα χρησιμοποιήσει το «έργο» της στη δημαρχία της Αθήνας, για να υποστηρίξει τη γενικότερη αρχηγική εικόνα της.

Η δήμαρχος Αθηναίων, σε χτεσινή συνάντησή της με τους συντάκτες που νεοδημοκρατικού ρεπορτάζ, άφησε να διαφανεί η φιλοδοξία της για δυναμική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα από τη θέση ενός φορέα «ανανέωσης» της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, δίνοντας απτά δείγματα γραφής στον ίδιο το δήμο. Παρεμβαίνοντας στην κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ περί ανανέωσης, έδωσε έμφαση στο περιεχόμενό της, τονίζοντας ότι το κύριο δεν είναι τα πρόσωπα. Γι' αυτό τάχθηκε υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το πολιτικό κόστος... Στους βραχυπρόθεσμους στόχους της περιλαμβάνεται η συστηματική εμπλοκή της στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσει αν θα είναι και υποψήφια για την προεδρία. Συνεργάτες της ανέφεραν ότι θα συνυπολογιστούν μια σειρά παράγοντες, όπως η δυνατότητα επηρεασμού προς όφελός της των «οριακών» συσχετισμών, αφήνοντας για την τελευταία στιγμή την ανακοίνωση της τελικής απόφασής της. Τις επόμενες μέρες, πάντως, θα παρουσιάσει μια πολιτική πλατφόρμα για ένα «αναπτυξιακό μοντέλο» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ρόλο «κινητήριας δύναμης» της «ανάπτυξης» θα παίζει βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο... Γενικότερα, η δήμαρχος δεν έκρυψε τη στοίχισή της στο άρμα της Ουάσιγκτον σημειώνοντας με νόημα ότι «ο γαλλογερμανικός άξονας είναι υπερτιμημένος». Οσον αφορά στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές επιλογές του Κ. Σημίτη, ενώ εκτίμησε ότι ο Γ. Παπανδρέου χρειάζεται χρόνο για να δώσει το «στίγμα» του στο κόμμα του και να πάει σε εκλογές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση Ελληνοκουβανικού

Το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί συνεστίαση - χορό, αύριο Παρασκευή 28.2.2003, ώρα 9 μμ, στην αίθουσα «Νόβερ Εστ», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 44 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.30 «Μικροπροοπτική». Ενα αφιέρωμα σε Κύπριους και Ελληνοκύπριους σκηνοθέτες. Στο τέλος της συζήτησης θα μεταδοθούν αποσπάσματα ταινιών και συνεντεύξεων. Επιμέλεια - παρουσίαση Θ. Μπαλοδήμας.
  • Στις 19.00 «Auto Sprint Live». Ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας συνομιλούν με πολύ γνωστούς οδηγούς αγώνων και εμπειρογνώμονες ασφαλιστικών εταιριών, για τα τροχαία ατυχήματα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα που έγινε στη γέφυρα του Αλιάκμονα.
  • Στις 22.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.
  • Στις 22.30 ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη. Στα μνημεία της, στο Επταπύργιο, τόπο θυσίας αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Επιμέλεια Παύλος Ρούφας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ