ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να 'στε περήφανοι που είστε κομμουνιστές

Μια ξεχωριστή εκδήλωση χτες στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Πώς να τιμήσεις κοντά 60 χρόνια αγώνα; Είναι θέμα προσωπικό η απόδοση τιμών σε ένα πρόσωπο; Κακά τα ψέματα. Τέτοιες διαδρομές δεν αφορούν ένα πρόσωπο. Μια ζωή περασμένη μέσα από φωτιά και σίδερο δεν καταγράφεται σε απολογισμούς. Ομως, ταυτόχρονα, είναι και προσωπικό το θέμα. Οταν γύρω γίνεται σημαία η αποστρατεία, όταν ενάντια στον καιρό της υποταγής οι κομμουνιστές εξακολουθούν να στέκουν στην πρώτη τη γραμμή, τότε έχουμε ανάγκη να σηκώσουμε ψηλά και το προσωπικό παράδειγμα ενός αγωνιστή, ο οποίος αν και πάντα ορθός σιωπηλά περπάτησε μία προς μία τις στιγμές ενός δρόμου με όλα τα χαρακτηριστικά της εποποιίας. Η χτεσινή εκδήλωση στην ιστορική αίθουσα των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, τυπικά αφορούσε τον σύντροφό μας Βασίλη Γεωργαντά. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει χρόνια και χρόνια κομματικής και συνδικαλιστικής δράσης, χρόνια και χρόνια φυλακών, εξορίας αλλά και αισιοδοξίας, μιας γενιάς που στέκει ακόμα ορθή.

Ενα μετάλλιο για τον Β. Γεωργαντά και τους συντρόφους σαν κι αυτόν ήταν η εκδήλωση. Για τους αγώνες μιας ζωής, για κείνο το λιθαράκι που έβαλαν στην πάλη του λαού και του Κόμματος για ένα καλύτερο αύριο, για το σοσιαλισμό. Μια ζωή γεμάτη αγωνιστικούς σταθμούς. Από την προσπάθειά του για την ανατίναξη, το 1940, του αεροδρομίου της Τανάγρας, στον αγώνα ενάντια στους πολιτικούς εκφραστές του καπιταλισμού και στη χούντα, με φυλακές και εξορίες, στην αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος με τη μεταπολίτευση. Στους αγώνες με τους συνταξιούχους μέχρι και στην πρόσφατη δική του συμβολή στην ίδρυση του ΠΑΜΕ.


«Οκτώ δεκαετίες αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ήταν το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση και στην οποία παραβρέθηκαν και τίμησαν τον σύντροφο Βασίλη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ο Δ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ, η Β. Παπαδογιάννη, γραμματέας της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ, οι Ν. Κυριακίδης και Κ. Μαραγκουδάκης, πρώην μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Γ. Μαυρίκος και Δ. Κουμπούρης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και η Χ. Σκαλούμπακα, από την ΟΓΕ.

Απευθυνόμενη στον Β. Γεωργαντά, η Ν. Σταυρουδάκη, από την ΟΒ Εμποροϋπαλλήλων, του είπε: «Εκανες και εξακολουθείς να κάνεις το καθήκον σου με το παραπάνω. Γιατί το να είναι κανείς κομμουνιστής, είναι στάση ζωής, και εσύ κρατάς αυτή τη στάση αλύγιστα, έχοντας πάντα ένα μεγάλο χαμόγελο».

Τα ποιήματα που απήγγειλε ο Γ. Τσίμας συμπληρώθηκαν με τους στίχους του τραγουδιού από μέλη της ΚΝΕ: «Οπως και να 'ναι τούτη η γη, θα 'μαι στην πρώτη τη γραμμή», για να ακολουθήσει το ποίημα του Μ. Γκολέμα «Γράμμα στον Πάμπλο Νερούντα».

Μεγάλο το βιογραφικό του συντρόφου μας που διάβασε η Φ. Παπαδογιάννη, για τη ζωή που πέρασε από «φωτιά και σίδερο». Η ομιλία του συναγωνιστή Δ. Μαυροδόγλου, που διαβάστηκε από τον Γ. Τζιούμη καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να παραβρεθεί λόγω ασθένειας, αναφέρθηκε στην αταλάντευτη πορεία του στις γραμμές του Κόμματος.

Πολλές ιστορίες είχε να θυμηθεί ο Ν. Κυριακίδης για τον σύντροφο Βασίλη, όπως αυτή στην εξορία στις Ράχες Ικαρίας το 1947, όταν όρμηξε και πήρε την αλληλογραφία από τους χωροφύλακες για να σπάσει την προσπάθειά τους να τη λογοκρίνουν.

Ο Γ. Μαυρίκος χαιρετίζοντας την εκδήλωση θυμήθηκε τη γνωριμία μαζί του στην ΕΣΑΚ αλλά και όταν πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ δίνοντας μάχη ενάντια σε αυτούς που επιτίθενται στο ΠΑΜΕ. Η δράση όλων των αγωνιστών, όπως του Βασίλη, είπε, ανέδειξε έναν ξεχωριστό τύπο ανθρώπου που αντιπαρατίθεται σε αυτόν που θέλει η αστική τάξη, που τον διακρίνει η ανιδιοτέλεια, η πάλη ενάντια στο συμβιβασμό και στο ξεπούλημα.

Στο τέλος της εκδήλωσης σύντροφοι του Βασίλη Γεωργαντά τού παρέδωσαν λεύκωμα - εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων - με φωτογραφίες από τα εξήντα ένα χρόνια κομματικής και συνδικαλιστικής δράσης και το βιβλίο «Η Μακρόνησος».

Συγκινημένος ο ίδιος, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους, σημείωσε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι που είναι κομμουνιστές. Ενώ αναφερόμενος στους αγωνιστές του Κόμματος που έπεσαν από τα βόλια του εχθρού, σημείωσε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήγαιναν για εκτέλεση φώναζαν «Γεια σας αδέλφια». Θα συνεχίσουμε, είπε, τον αγώνα στο πλευρό της νεολαίας για να φέρουμε την εργατική τάξη στην εξουσία, για το σοσιαλισμό. Ακόμα πιο συγκεκριμένη η γυναίκα του Κορνηλία, είπε ότι θα είναι για πάντα στο πλευρό του όπως και τα τελευταία 41 χρόνια.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εγνοια τους να μη θιγεί η ΕΕ

Σαν ο διάολος το λιβάνι προσπαθεί να αποφύγει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ τη σύνδεση των αγώνων των εργαζομένων με τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα, ειδικά με τις πολιτικές της ΕΕ. Ετσι, χτες, στη συνεδρίασή της, παρά την πίεση που ασκούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία τους για αγωνιστικές απαντήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που προετοιμάζεται κατά του Ιράκ αλλά και στην «κατεδάφιση» που βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργασιακά-ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αυτοί που συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ προσπάθησαν και «αγωνιστές» να εμφανιστούν, αλλά και τ' αυγά να μη σπάσουν... Στην αξίωση των εργαζομένων για μια συνολική αντιμετώπιση των αντεργατικών πολιτικών περιορίστηκαν να δεχτούν κάποιες αποσπασματικές κινητοποιήσεις.

Στον αντίποδα, οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», αντιμετωπίζοντας ως ενιαίες τις πολιτικές που γεννούν τα προβλήματα, άρα και το μέτωπο που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, κατέθεσαν ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και απεργιακών κινητοποιήσεων και πολύμορφη δράση με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Για το συλλαλητήριο τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνης, μιλώντας για την οργάνωση των σωματείων της Αθήνας ώστε να συμμετάσχουν εκεί, κατέθεσε τους «άξονες» του πλαισίου, αφήνοντας έξω κάθε αναφορά στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που γεννούν τα προβλήματα. Στην ίδια γραμμή πλεύσης και η ΔΑΚΕ με την ΑΠ, που υποστήριξαν ότι ενωμένοι πρέπει να παλέψουμε για τους «ανθρώπους πάνω από τα κέρδη».

Οσον αφορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ ο πρόεδρος του ΕΚΑ, ακολουθώντας τη ΓΣΕΕ, είπε ότι αν προκηρυχτεί πανευρωπαϊκή απεργία από τη ΣΕΣ στις 21 του Μάρτη θα συμμετάσχει και το ΕΚΑ, δημιουργώντας ερωτήματα γιατί δε θέλει το ίδιο να προκηρύξει την απεργία, όπως πρότεινε και η ΔΑΣ. Τελικά, κάτω από την πίεση και των υπολοίπων παρατάξεων συμφώνησε να προτείνει το ΕΚΑ στη ΓΣΕΕ να προκηρύξει απεργία. Αντίθετη στάθηκε η πλειοψηφία και στην πρόταση για απεργία τη μέρα έναρξης του πολέμου, αποφασίζοντας τελικά για την επομένη τετράωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση.

Από την άλλη ο γραμματέας του ΕΚΑ, Γ. Πέρρος, επισημαίνοντας ότι στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας οι εργαζόμενοι της Αθήνας πρέπει να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα ενάντια στις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, κατέθεσε εκ μέρους της ΔΑΣ ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Πρότεινε να κηρύξει το ΕΚΑ 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα που θα αρχίσει ο πόλεμος κατά του Ιράκ και να απαιτήσει από τη ΓΣΕΕ να κηρύξει πανελλαδική απεργία. Στις 21 του Μάρτη, κατά την εαρινή σύνοδο στις Βρυξέλλες, να κηρύξει 24ωρη απεργία, την οποία θα ακολουθήσει απόφαση για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Τέλος, να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 20 του Ιούνη στην κορύφωση των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ