ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η πρώτη κινητοποίηση για το παρόν και το μέλλον της πόλης

Κλειστές σήμερα όλες οι υπηρεσίες του δήμου, εκτός από τους παιδικούς σταθμούς. Στις 10 π.μ. θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγ. Νικολάου οι Κοκκινιώτες για τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών

Επικεφαλής του αγώνα των δημοτών της Νίκαιας ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος
Επικεφαλής του αγώνα των δημοτών της Νίκαιας ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Μπενετάτος
Σε αναβρασμό βρίσκεται η Νίκαια, με στόχο την επιτυχία της πρώτης κινητοποίησης που γίνεται σήμερα με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την αποτροπή του οικονομικού στραγγαλισμού του δήμου, αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και του δανεισμού της προηγούμενης διοίκησης, η οποία με την πολιτική της υπονόμευσε το μέλλον της πόλης.

Σήμερα δε θα λειτουργήσει καμία υπηρεσία του δήμου εκτός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 10 το πρωί, λεωφορεία με δημότες θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγίου Νικολάου με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών. Η δημοτική αρχή, όλες αυτές τις μέρες, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Στέλιο Μπενετάτο, έχει «οργώσει» την πόλη προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το πρόβλημα και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλεί όλους τους πολίτες με την πρωτότυπη και ευρηματική τους δράση να σταθούν στο πλευρό του δήμου, προβάλλοντας με κάθε τρόπο την ανάγκη να δοθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που υπάρχει.

Ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, που θα έχει πολλές φάσεις και θα φέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα του δήμου και όλους όσοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτά, σημειώνει ο Στ. Μπενετάτος. Υπενθυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου από τον πρώην δήμαρχο, Βασ. Τράπαλη, είναι χρέη και δάνεια ύψους 12,3 δισ. δρχ. Τη χαριστική βολή έδωσε η λήψη από την προηγούμενη διοίκηση προκαταβολών της κρατικής επιχορήγησης του 2003 και μέρους του 2004, ύψους 4.800.000 ευρώ, που στερούν σήμερα το δήμο από ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του δήμου. Ούτε οι μισθοί των εργαζομένων, ούτε οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μπορούν να καταβληθούν. Ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως καύσιμα για τα απορριμματοφόρα, με δυσκολία εξασφαλίζονται.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως κύρια υπεύθυνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό του δήμου και καλούν όλους τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση.

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία - με εκατοντάδες μέλη ναυτεργάτες στη Νίκαια - δηλώνουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη δημοτική αρχή και τον εργαζόμενο λαό της πόλης και απαιτούν την αποπληρωμή από την κυβέρνηση όλων των χρεών του δήμου, την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσών για την εύρυθμη λειτουργία του και την υλοποίηση των έργων υποδομής.

Τέλος, χαιρετίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργαζόμενου λαού της Νίκαιας, «με τη βεβαιότητα ότι η μαζική συμμετοχή θα φέρει τη νίκη».

Να πάρουν μέρος σε όλες τις προσπάθειες που κάνει ο δήμος για την αντιμετώπιση του οικονομικού χρέους καλεί τα μέλη και τους φίλους του ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά το δήμο για να μπορέσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να παράγουν πολιτισμό, για να εξωραϊστεί η Νίκαια και να συνεχίσει την ανάπτυξή της.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κων. Μητσοτάκη, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, που, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, χαρίζει δασικές εκτάσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με το νόμο, νομιμοποιούνται όλα τα δασικά ακίνητα κάτω των δυο στρεμμάτων καθώς και τα μεγαλύτερα δασικά ακίνητα εφόσον υπάρχει μέσα κτίσμα που καλύπτει το 30% του συντελεστή δόμησης που ισχύει!

Για ...προσκλητήριο καταπατητών, μίλησε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τονίζοντας πως «ενώ με τα προηγούμενα νομοσχέδια εδίδετο η δυνατότητα στο δημόσιο να διεκδικήσει περιουσία, όταν αντιλαμβανόταν ότι γίνεται μια καταπάτηση, σήμερα φτάνει στο σημείο να αλλοτριώσει και αυτό το δικαίωμα και να αφήσει τελικά τη δημόσια περιουσία σε αυτό που λέει ο λαός "μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε"». Εκανε λόγο για «νομοσχέδιο που χαρίζει ουσιαστικά τις δημόσιες εκτάσεις στους ιδιώτες», αφού «το δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλλει το δικαίωμα κυριότητας ούτε ακόμα και αν πάρει είδηση ένας δασάρχης ότι μια οικοπεδική έκταση αδόμητη χαρίζεται», αναρωτώμενος «μέχρι πότε η Βουλή θα γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα μεγάλα συμφέροντα»!

Αναφερόμενος στις διατάξεις σχετικά με τη χρησικτησία, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε ότι «δεν ισχύει η χρησικτησία μέχρι σήμερα για το δημόσιο, τώρα θα ισχύσει» σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό προσκαλεί ουσιαστικά όλους τους οικοπεδοφάγους να προχωρήσουν σε καταπάτηση και των εκτάσεων εκτός σχεδίου». Επίσης για το θέμα του αιγιαλού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν κατοχυρώνεται η οριοθέτησή του στις προβλέψεις του νομού για τις διαδικασίες του κτηματολογικού υψομετρικού διατάγματος.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου μίλησε για νόμο - προϋπόθεση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση της διακομματικής συναίνεσης όσον αφορά τις περιοχές εκτός σχεδίου. Παράλληλα κινδυνολόγησε αναφερόμενη σε τεράστιες καθυστερήσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Κριτική στον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ άσκησε ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Λέγκας, μιλώντας για κόστος 1 τρισ. δραχμών στο Κτηματολόγιο από 600 δισ. που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Διαφορετική ήταν όμως η θέση του Κ. Μητσοτάκη, που τάχθηκε υπέρ της επίμαχης διάταξης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «το τεκμήριο της ιδιοκτησίας καλύπτει στην ουσία το 75% της ελληνικής γης». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Συνασπισμός.

ΟΓΕ
Ημερίδα με θέμα «Τηλεόραση και γυναίκα»

Ενα άκρως επίκαιρο ζήτημα, που αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά συνολικά την κοινωνία μας, είναι το περιεχόμενο της ημερίδας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Μάρτη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (5.30 μ.μ.) με θέμα «Τηλεόραση και γυναίκα».

Η συγκεκριμένη ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής καμπάνιας «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα», που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία. Θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα οι παράμετροι γυναίκα και δελτία ειδήσεων, γυναίκα και διαφήμιση, γυναίκα και ψυχαγωγία, πολιτισμός, γλώσσα και αισθητική. Για όλα αυτά θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και γυναίκες απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Συνέλευση για το Πεδίον του Αρεως

Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Πεδίου του Αρεως διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του χώρου, την Κυριακή 2 Μάρτη στις 11 το πρωί, μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου. Οπως σημειώνεται σε σχετική προκήρυξη, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον μαζικό αγώνα. «Θα πετύχουμε, τονίζεται χαρακτηριστικά, την πραγματική αναβάθμιση του πάρκου και την αποτροπή της αλλαγής χρήσης, εμποδίζοντας την καταπάτηση και την εμπορευματοποίησή του».

Βασικά αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα και των κατοίκων της περιοχής είναι το άνοιγμα όλων των εισόδων, η κατεδάφιση των αυθαιρέτων και παρανόμων κτισμάτων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, η απομάκρυνση των κάγκελων και του τσιμέντου και η αποκατάσταση της περίφραξης με θάμνους και δέντρα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν τη χρονιάτικη συνεστίασή τους την Κυριακή 2 Μάρτη, ώρα 12 μ., στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ»(πρώην «Καστέλλο») - Καυταντζόγλου και Ράλλη 26, στα Πατήσια. Προσκλήσεις στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, και στα κεντρικά γραφεία (Μαυροματαίων 12, 2ος όροφος, τηλέφωνο: 210.8831.368).
  • Το Παράρτημα Τούμπας πραγματοποιεί συνέλευση την Κυριακή 2 Μάρτη, ώρα 10 το πρωί, στην οδό Μεγακλέους 19. Θα ακολουθήσει γιορτή προς τιμήν των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και για την επέτειο ίδρυσης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την Κυριακή 2 Μάρτη, στα γραφεία της Ενωσης (Μαρίνου Γερουλάνου 25, στην Αργυρούπολη).
  • Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Δήμος Λαυρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν, την Κυριακή 2 Μάρτη 2.2.2003, ώρα 10.30 π.μ., στο Λαύριο μπροστά στο χώρο του μνημείου, εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου. Πούλμαν θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.45 μμ, την ίδια μέρα.
  • To ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, στις 5 Μάρτη, διοργανώνει, επίσης εκδήλωση στην πλατεία Κοραή προς τιμήν της μεγαλειώδους διαδήλωσης που ματαίωσε την επιστράτευση την περίοδο της Κατοχής.
  • Την ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 9 Μάρτη και ώρα 11 π.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ