ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Αμεση θα είναι η αγωνιστική απάντηση

Με την άμεση και αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει νέα αντεργατική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, όπως ουσιαστικά προαναγγέλθηκε, προχτές, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Επιτροπής «Αθήνα 2004».

Να υπενθυμιστεί ότι προχτές ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δήλωσε ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής του ωραρίου που μάλιστα θα υπερβαίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων! Το θέμα θα εξεταστεί στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση, όπως άλλωστε είχε ήδη δηλώσει, εδώ και καιρό, και ο υφυπουργός Εργασίας Δ. Τζιόλας.

Βεβαίως σ' ό,τι αφορά το θέμα του ωραρίου εδώ και καιρό η κυβέρνηση, διά μέσω του υπουργείου Εργασίας, έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της για παραπέρα απελευθέρωσή του. Τα κρούσματα παραβίασης του ωραρίου που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζονται είναι πολλά και το υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο δεν τα αντιμετωπίζει αλλά τηρεί και «σιγήν ιχθύος». Μάλιστα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μια σειρά σωματεία στον κλάδο του εμπορίου βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια παραπέρα ανατροπής των δικαιωμάτων τους, απαιτώντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Ρέππα το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα και τόνισε ότι οι δυνάμεις του θα αντιπαλέψουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχημα τον «κοινωνικό διάλογο».

Η πίεση από την πλευρά των εργαζομένων για άμεση αντίδραση ανάγκασε τελικά ως και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να καλέσει σε συγκέντρωση την Τετάρτη 12 Μάρτη, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ταυτόχρονα καλεί σε συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει για τις 21 Μάρτη.

Πρέπει όμως να υπογραμμιστούν οι τεράστιες και σοβαρές ευθύνες που έχει η ΟΙΥΕ, γιατί παρά την εδώ και καιρό εκφρασμένη απαίτηση σωματείων αλλά και συνολικά των εργαζομένων για οργάνωση του αγώνα, όχι μόνο αρνιόταν να μπει μπροστά, αλλά δε στήριξε και τις κινητοποιήσεις που τα ίδια τα σωματεία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ξανά στο δρόμο στις 12 Μάρτη

Ακρίβεια και συντάξεις πείνας αντικείμενο της κινητοποίησης

Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά στις 12 Μάρτη οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παλεύουν ενάντια στον αφανισμό στον οποίο τους οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήραν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου, οι οποίες παράλληλα δηλώνουν τη συμμετοχή τους και στην απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 21 Μάρτη.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται στην ανακοίνωση των ομοσπονδιών ήδη μπαίνει ο Μάρτης και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι αύξηση θα πάρουν. Ταυτόχρονα, η ακρίβεια παίρνει δραματικές διαστάσεις για 1.200.000, συνταξιούχους, αλλά και εργαζόμενους. «Ο βαρύς και παρατεταμένος χειμώνας - σημειώνεται - μας αφάνισε με το να καίμε μέρα - νύχτα καλοριφέρ ή σόμπες με αυξημένο κατά 40% το πετρέλαιο. Η μόνη αδιάφορη για το δράμα των χιλιάδων συνταξιούχων είναι η κυβέρνηση. Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη ότι οι αυξήσεις θα είναι γύρω στο 4%, όσο και ο ψεύτικος πληθωρισμός, δε μας ικανοποιεί».

Μάλιστα, δε φτάνουν όλα αυτά προβλήματα, όπως αναφέρεται, προέκυψε και σοβαρό πρόβλημα, με τα τεράστια χρέη του κράτους στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σταματούν να χορηγούν φάρμακα με το βιβλιάριο και πρέπει να καταβάλλεται όλο το αντίτιμο. Βεβαίως, τονίζεται, την κυβέρνηση την απασχολούν πιο «σοβαρά» θέματα, όπως να διαχειριστεί την κρίση που προέκυψε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να πετύχει το συγκερασμό απόψεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ.

Οι συνταξιούχοι, με την κινητοποίησή τους, απαιτούν: Να εξαγγελθούν αμέσως αυξήσεις όχι κάτω από 10%. Επίδομα ακρίβειας και θέρμανσης 400 ευρώ. Να πληρωθούν τα χρέη στους φαρμακοποιούς αμέσως και να παρθούν δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς, γιατί έρχονται νέες πολύ τσουχτερές ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Δεν πρέπει να τα καταφέρουν

Από τότε που γεννήθηκε η εργατική τάξη σε αυτό τον κόσμο, γεννήθηκε και η πάλη της για τη μείωση του χρόνου εργασίας. Μια πάλη διαρκής, επίμονη, ανένδοτη και αιματοβαμμένη, που έφτασε να αποτελέσει σύμβολο για το σύνολο των αγώνων της εργατιάς ενάντια στην καταπίεσή της από το κεφάλαιο. Η ιστορία επιβράβευσε τους χιλιάδες που πέρασαν από «φωτιά και τσεκούρι». Ο χρόνος εργασίας μειώθηκε. Σήμερα, η... κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται με εξόφθαλμη κουτοπονηριά να συνεχίσει το έργο της μετατροπής σε χρόνο εργασίας ολόκληρου του 24ωρου, επικαλούμενη ειδικές συνθήκες! Οι κήρυκες του «εκσυγχρονισμού», οι προσκυνημένοι στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι απολογητές του κεφαλαίου επενδύουν με ανιστόρητες ατάκες τις εξαγγελίες τους και τις προωθούν νομίζοντας ότι τα θύματά τους θα σκύψουν το κεφάλι.

Το ωράριο εργασίας έχει περάσει πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση, οι εργοδότες, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών ασχημονούν, θεσπίζοντας «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Εφευρίσκουν νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, την προσωρινή εργασία, την άτυπη και πάει λέγοντας. Ολοι αυτοί προβάλλουν τις ιδέες τους σαν κάτι νέο, αλλά στον πυρήνα τους βρίσκεται η σήψη του παλιού, η πεποίθηση του πρώτου κεφαλαιοκράτη ότι ο εργάτης είναι ιδιοκτησία του και ότι μπορεί να τον χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος νομίζει!

Η κυβέρνηση επικαλείται τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το προηγούμενο σε άλλες πόλεις που τις ανέλαβαν, για την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Μια μετατροπή που έχει σαφείς αναφορές στον εργάσιμο χρόνο και σκοπεύει στο θρίαμβο ενός ακαθόριστου ωραρίου εργασίας που θα το ορίζει, θα το μετατρέπει και γενικά θα το διαχειρίζεται κατά την όρεξή του ο εργοδότης. Η εργατική τάξη συνεχίζει να παλεύει και σήμερα για ένα στόχο που είναι συνυφασμένος με την ύπαρξή της. Για λιγότερη δουλιά και περισσότερη ανταμοιβή. Το «πετσόκομμα» του χρόνου εργασίας αφορά τα οράματα των κεφαλαιοκρατών και των υπηρετών τους. Δεν πρέπει να τα καταφέρουν.


Γ. Φ.

Οδηγείται στο κλείσιμο

Σε πορεία συρρίκνωσης και υποβάθμισης, μέχρι το τελικό κλείσιμο, οδηγείται η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γαλατσίου του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας. Οι κατευθύνσεις για τη διάλυση της μοναδικής σχολής στην κατηγορία της μπήκαν και με την ψήφιση του Ν. 2956/01, νόμος που είχε συναντήσει τις αντιδράσεις εργαζομένων, μαθητευομένων και καταρτιζομένων του ΟΑΕΔ και είχε χαρακτηριστεί ως το νομοθέτημα που ιδιωτικοποιεί, συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί τις δομές του ΟΑΕΔ. Σε αυτά τα πλαίσια, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μεταθέσεις διοικητικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού, υπάρχει μη έγκαιρη πληρωμή καταρτιζομένων και εργαζομένων, λειτουργία χωρίς ειδικά εποπτικά μέσα κ.ά.

Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση οι γονείς, καταρτιζόμενοι και εργαζόμενοι στη Σχολή πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση στο χώρο της Σχολής, όπου συγκροτήθηκε κοινή Συντονιστική Επιτροπή. Η Συντονιστική Επιτροπή, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, τα ΜΜΕ και τους φορείς του αναπηρικού κινήματος, διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της σχολής και ζητάει: Να μην αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας και η λειτουργία της Σχολής. Οχι στην ιδιωτικοποίησή της κ.ά.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Υποσχέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων

Υποσχέσεις για την ικανοποίηση των χρόνιων και δίκαιων αιτημάτων των φαρμακοποιών δόθηκαν χτες σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων ασφαλισμένων του Δημοσίου. Ετσι, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην αναστολή της επί πιστώσει εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων του Δημοσίου που είχαν εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσει από την 1η Μάρτη. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Α. Δόγιρας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Μάρτη 2003 θα έχουν πληρωθεί οι οφειλές του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς για το 2002, αλλά και οι συνταγές που κατατέθηκαν έως χτες. Ακόμα δημιουργείται Επιτροπή Εργασίας, που θα αποτελείται από τους πέντε φορείς, προκειμένου να εξετάζει τα θέματα που προκύπτουν. Από την 1η Απριλίου και με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιούνη 2003 η Επιτροπή θα ασχοληθεί με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης των φαρμακοποιών με τον ΟΠΑΔ, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών. Οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι τα κονδύλια του ΟΠΑΔ για την πληρωμή των φαρμακοποιών είναι εξασφαλισμένα μόνο μέχρι τον Ιούνη του 2003. Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ