ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΤΑ
Οργή για τη συμπαιγνία «εργατοπατέρων» - διοίκησης

Αποφασισμένοι - αν χρειαστεί - να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, εμφανίζονται οι ταχυδρόμοι του Γραφείου Διανομής Πατησίων. Παράλληλα, γυρίζουν την πλάτη στους «εργατοπατέρες», οι οποίοι σε συμπαιγνία με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους. Το μήνυμα αυτό έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση μέσα από συγκέντρωσή τους στο χώρο δουλιάς, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΚΑ και στελέχους του ΠΑΜΕ, Γ. Πέρρου. Οι ταχυδρόμοι ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να υπογράψουν τις απολογητικές δηλώσεις που τους ζητά η διοίκηση, ενώ είναι «πυρ και μανία» με τη στάση που τηρούν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σε Ομοσπονδία (ΠΟΣΤ) και Σωματείο Ταχυδρόμων Αττικής.

Σημειώνεται ότι τις απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξε, υπό την πίεση των ίδιων των ταχυδρόμων, το Σωματείο Ταχυδρόμων Αττικής, με αίτημα να ενισχυθεί σε προσωπικό το Γραφείο Διανομής Πατησίων. Στη συνέχεια η πλειοψηφία του Σωματείου αποφάσισε αυθαίρετα την αναστολή των κινητοποιήσεων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα ενημέρωσε μια μέρα αργότερα! Ετσι, σήμερα οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο γραφείο ...εγκαλούνται από τη διοίκηση για «αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία»! Και ενώ, έστω και για τα μάτια του κόσμου, θα περίμενε κανείς να αναλάβει την ευθύνη, οι ηγεσίες της ΠΟΣΤ και του Σωματείου, οι συγκεκριμένοι «εργατοπατέρες», όχι μόνον αρνούνται να καλύψουν τους ταχυδρόμους, αλλά, αντίθετα, τους «συμβουλεύουν» να υπογράψουν ...συγχωροχάρτια!

Για τους εργαζόμενους η στάση αυτή της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του Σωματείου είναι «κατάπτυστη» και η μόνη - και μάλιστα ομόφωνη - απάντηση που δίνουν στη διοίκηση είναι, για οποιοδήποτε τυχόν θέμα, να απευθυνθεί στο Σωματείο και ότι «οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος των εργαζομένων θα εκληφθεί ως προσπάθεια τρομοκράτησης και εκδίκησης για το δίκαιο αγώνα τους».

Ο Γ. Πέρρος αφού επισήμανε ότι εκείνο που φοβάται ο κάθε εργοδότης είναι ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων, τους κάλεσε να μην υποκύψουν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες δουλιάς. Καυτηρίασε τους «εργατοπατέρες» που ανέλαβαν να κάνουν για λογαριασμό της διοίκησης τη «βρώμικη δουλιά», επισημαίνοντας ότι αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν πρώτα απ' όλους στους εργαζόμενους. Η παρέμβαση του Γ. Πέρρου δεν άρεσε στον προϊστάμενο του γραφείου, ο οποίος - μεταφέροντας την άποψη του διευθυντή των ΕΛΤΑ, Μιχ. Κράβαρη - ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του συνδικαλιστή στο χώρο δουλιάς είναι «παράνομη». Οι αποδοκιμασίες των εργαζομένων υποχρέωσαν τον προϊστάμενο να μη συνεχίσει. Απλά παρέμεινε στο χώρο για να παίξει το ρόλο που του έχουν αναθέσει οι ανώτεροί του.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων Αθήνας», με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους ταχυδρόμους σε επαγρύπνηση, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο γραφείο διανομής έδειξαν με την αγωνιστική τους ενότητα το μοναδικό δρόμο υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, ξεπερνώντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες του Σωματείου και της ΠΟΣΤ.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις θα υπερασπίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο τα δικαιώματα, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων και θα αγωνιστούν για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη συνδικαλιστική δράκα από το σβέρκο των ταχυδρόμων.


Αποασυλοποίηση μέσω των ιδιωτών

Με σταθερά βήματα η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρούν, υπό τη σημαία της αναγκαιότητας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της αποασυλοποίησης, στην παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες τη λειτουργία Ψυχογηριατρικού Οικοτροφείου στο κέντρο της Αθήνας. Εργο, που όπως αναφέρεται, αναπτύχθηκε από την Ψυχογηριατρική Εταιρία «Ο Νέστωρ», υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία - Πρόνοια» και συγχρηματοδοτείται για 18 μήνες. Το οικοτροφείο φιλοξενεί 15 ηλικιωμένους, με χρόνιες ψυχικές διαταραχές και άλλες διαταραχές και παθήσεις, από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια ακόμα δράση που πραγματοποιείται απ' τις λεγόμενες ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες και έχουν ημερομηνία λήξεως και οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από τους σχεδιασμούς για το κλείσιμο ψυχιατρικών νοσοκομείων, όταν χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές που να καλύπτουν την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και αποκατάστασης. Στην ανακοίνωση, βέβαια, του υπουργείου αναφέρεται ότι μετά τη λήξη του επιχειρησιακού προγράμματος, οι δαπάνες λειτουργίας της μονάδας θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δράσεις του οικοτροφείου, αναφέρεται τέλος, επικεντρώνονται στην αποασυλοποίηση και ένταξη στην κοινότητα μακροχρόνιων ασθενών που διαβιούν στα ψυχιατρεία της χώρας και στην ανάπτυξη δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Στον εισαγγελέα ο Καλογερίδης

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χτες ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου της ΝΑΥΣΙ, Θ. Καλογερίδης, για τα τεράστια ποσά που οφείλει από το 2002 προς τους έκτακτους εργαζόμενους της επιχείρησής του. Οι εργαζόμενοι παράλληλα με τον απεργιακό αγώνα που δίνουν εδώ και ένα περίπου μήνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, έχουν προσφύγει και στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνύσεις. Χτες ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, λιμενικοί συνέλαβαν τον εργοδότη και τον οδήγησαν το απόγευμα στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία. Ο εισαγγελέας έδωσε στον Καλογερίδη περιθώριο μέχρι σήμερα 28 Φλεβάρη για να καταβάλει τα ποσά. Σε διαφορετική περίπτωση θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Συντονιστής του αγώνα των έκτακτων εργαζομένων της ΝΑΥΣΙ είναι το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το οποίο έχει αποφασίσει ότι κανένα μέλος του, κανένας μεταλλεργάτης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης δεν πρόκειται να πιάσει εργαλείο στο ναυπηγείο αν δεν εξοφληθεί και ο τελευταίος.

Ο Καλογερίδης έχει «φεσώσει» και τους 140 «μόνιμους» εργαζόμενους του ναυπηγείου, καθώς από το 1996 τους πληρώνει με... έναντι! Σοβαρότατες για αυτή την κατάσταση είναι οι ευθύνες και της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου, που αποτελείται από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σιγοντάρουν απροκάλυπτα την αυθαιρεσία του εργοδότη και στηρίζουν το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβάλει σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους τώρα απειλεί και με διαθεσιμότητα.

ΕΛΒΟ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Χρήστο Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες το πρωί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ. Υπήρξε συναντίληψη σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα για τη διατήρηση και ανάπτυξη των θέσεων εργασίας της επιχείρησης σε μια περιοχή που βαρύνεται με μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Από την αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράστηκε η θέληση να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Χαίρονται για τα φτηνά εργατικά χέρια

Η έμπρακτη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ ήταν το κυρίως ζητούμενο των ομιλιών του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, και του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα - που πραγματοποιήθηκαν σε διάσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη μετανάστευση. Δηλαδή, η μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο που θα δέχεται τόσους και όποιους μετανάστες χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Ο Δ. Ρέππας με αρκετή σαφήνεια παραδέχτηκε ότι ένα από τα οφέλη της παρουσίας των μεταναστών στην Ελλάδα, είναι η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω μείωσης του εργατικού κόστους, δηλαδή λόγω πάμφθηνου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι γνωστό ποιες επιχειρήσεις θεωρεί μικρομεσαίες ο υπουργός Εργασίας, όμως, το σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστικές τεχνικές εταιρίες, που απασχολούν χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, δεν υπάγονται σ' αυτές.

Τέλος, ο Δ. Ρέππας αναφερόμενος στην ανάγκη ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μίλησε για τις δράσεις του υπουργείου που ανάμεσα σ' αυτές είναι και η επαγγελματική κατάρτιση. Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει για τους μετανάστες ό,τι και για τους Ελληνες εργάτες. Μια διαδικασία συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης που το είδος της θα εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα και αυτό από μόνο του δείχνει πόσο κοινά είναι τα προβλήματα αλλοδαπών και Ελλήνων εργατών και πόσο επιτακτική η κοινή τους πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Διαμαρτυρία για ΙΚΑ

Σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους εργαζόμενους του ΙΚΑ, αλλά και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων προκαλεί η ολιγωρία της Διοίκησης του ΙΚΑ να καθορίσει τις νέες ασφαλιστικές κλάσεις και τα τεκμαρτά ημερομίσθια για το έτος 2003. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών διαμαρτύρεται έντονα στον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και, όπως υπογραμμίζει, αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η καταβολή των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και να καθυστερούν τα ανάλογα έσοδα του ΙΚΑ, το οποίο επιβαρύνεται με τόκους κεφαλαίου κίνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ