ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Νέο αντιδεοντολογικό κρούσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκπληκτοι χτες το πρωί οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΥΠΕΧΩΔΕ, διάβασαν σε οικονομική εφημερίδα - στην οποία, κατά σύμπτωση εργάζεται η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου... - ολόκληρη την ανακοίνωση για τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα, την οποία θα έκανε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός το μεσημέρι, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και στην οποία όλοι είχαν προσκληθεί.

Το νέο αυτό κρούσμα κραυγαλέας παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εξόργισε δικαιολογημένα όλους τους δημοσιογράφους του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, οι οποίοι σύσσωμοι αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνέντευξη της υπουργού.

Ωστόσο αρκετά ερωτήματα παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν: Ηταν τυχαία η διαρροή ή έγινε σκόπιμα προκειμένου η υπουργός να αποφύγει «ενοχλητικές» ερωτήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν και από μια απλή ανάγνωση του κειμένου της συνέντευξης φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το «νόμο της ζούγκλας» στην πολεοδομία; Είναι και οι επιλεκτικές διαρροές - και, άρα, η στρέβλωση των κανόνων διαφάνειας - μέσα στα καθήκοντα των δημοσιογράφων που διορίζονται στα γραφεία Τύπου των υπουργείων και άλλων δημόσιων οργανισμών;

Και ένα τελευταίο ερώτημα προς το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ: O ελληνικός λαός δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στο Δημόσιο; Αλλά και η ΕΣΗΕΑ, μήπως κρατώντας ως εφτασφράγιστο μυστικό τους σχετικούς καταλόγους που της κοινοποιήθηκαν πρόσφατα, συγκαλύπτει τέτοιες πρακτικές σε βάρος της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων που μοχθούν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη δουλιά τους;

Ελπίζουμε - τουλάχιστον από την τελευταία - να έχουμε κάποια έμπρακτη απάντηση...

Τα λόγια και τα έργα

Αλλα δύο πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια «Boise» και «Augusta», βρίσκονται από προχτές στη βάση της Σούδας και σύντομα θα αποπλεύσουν, με κατεύθυνση τη διώρυγα του Σουέζ και μετά για την Αραβική Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο, όπου θα προστεθούν στα περίπου 100 αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που ήδη βρίσκονται εκεί - ανάμεσά τους και ελληνικά.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυβέρνηση Σημίτη απεύχεται τον πόλεμο και... αγωνίζεται καθημερινά για την αποτροπή του. Αυτά στα λόγια, όμως. Στην πράξη η Σούδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των αμερικανικών και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων εισβολής και ό,τι ζητήσουν οι Αμερικανοί γίνεται αμέσως αποδεκτό. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός, πως η βάση έχει από το Δεκέμβρη αναβαθμιστεί με τη συγκρότηση Προωθημένης Βάσης Υποστήριξης (FLS), η οποία έχει υπαχθεί στην αρμοδιότητα πολυεθνικού επιτελείου αξιωματούχων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι πρώτοι επιτελείς αξιωματικοί (Ιταλοί και Νορβηγοί) έφτασαν στη Σούδα και κατέλαβαν τα πόστα τους.

Μπερδεύτηκαν...

Ο άνθρωπος παρέλαβε ειδοποίηση από τα ΕΛΤΑ και την άλλη μέρα τού επιδόθηκε από τον υπάλληλο επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, όπου τον καλούσαν να προσκομίσει «τα βιβλία και τα στοιχεία μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της παρούσας, ώστε να κινηθεί η διαδικασία του ελέγχου σύμφωνα με... κλπ.». Πρόκειται για τα γνωστά εκβιαστικά σημειώματα που στέλνει η Εφορία σε επαγγελματοβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες, όταν αυτοί δε συναινούν... οικειοθελώς να ενταχθούν στη ρύθμιση της εξαετίας 1993-1998 ή ακόμα και στην περίπτωση της μη αποδοχής της συνάφειας τριετίας.

Το θέμα όμως είναι ότι ο άνθρωπος στον οποίο απέστειλαν το σημείωμα, έχει κλείσει τα βιβλία του εδώ και ένα χρόνο. Και υποτίθεται ότι υπάρχοντος του ΤΑΧΙS, η ανεύρεση της φορολογικής εικόνας των... υπηκόων της Εφορίας θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μερικά λεπτά, με την πληκτρολόγηση λίγων εντολών. Κάτι όμως που δε φαίνεται να συμβαίνει. Θα μπορούσε κάποιος υπεύθυνος να μας εξηγήσει αν υφίσταται ή όχι η μηχανοργάνωση των Εφοριών και αν ναι, πώς εξηγείται η Ε΄ Εφορία (η οποία απέστειλε το σημείωμα) να μη γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει κλείσει πριν ένα χρόνο τα βιβλία του στη Θ΄ Εφορία Καλλιθέας;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαδηλώνουμε για Παιδεία και Ειρήνη

Ολοι στο δρόμο, στον αγώνα για τη ζωή. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Παιδεία, την υπεράσπιση της Ειρήνης, ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Αυτό διαδηλώνουμε το Σάββατο με το παλλαϊκό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και στην αμερικάνικη πρεσβεία, με τα δεκάδες συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα, αγωνιστικής υποδοχής των υπουργών Παιδείας που συνεδριάζουν στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο. Η πάλη για την ειρήνη και τη μόρφωση δένονται αρμονικά, αφού ίδια είναι η αίτια που στερεί από τους λαούς αυτά τα αγαθά. Είναι η βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ματοκυλάει και ξεζουμίζει τους λαούς, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργατοϋπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο για τη δημιουργία των νέων απασχολήσιμων, ελαστικών εργαζόμενων. Εκεί αποσκοπούν οι αναδιαρθρώσεις προσαρμογής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς. Στόχος μέσα από την εκπαίδευση να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, που θέλουν να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη με ευνοϊκότερους όρους.

Η σημερινή πραγματικότητα, που βιώνει η λαϊκή οικογένεια σε όλους τους τομείς της ζωής και ειδικότερα στην εκπαίδευση, είναι πραγματικά ζοφερή. Ολο και βαθύτερα μπαίνει το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη αναγκών που παρέχονται από την κατ' ευφημισμό δημόσια παιδεία. Το χαράτσι του φροντιστηρίου, οι ξένες γλώσσες, η έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων, πολιτισμού, μουσικής παιδείας, που χρυσοπληρώνονται, έρχονται να συμπληρώσουν ένα αποστεωμένο από ουσιαστικές γνώσεις σχολείο που γίνεται όλο και περισσότερο ταξικά επιλεκτικό. Το διπλό δίκτυο Λυκείου - ΤΕΕ, η στροφή προς τη μισοκατάρτιση για χιλιάδες παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που αποβάλλονται από την εκπαίδευση δεν μπορούν να καλυφθούν με εξαγγελίες περί «ποιότητας» και «εισαγωγής των νέων τεχνολογιών».

Αλλά και στα πανεπιστήμια η κατάσταση βοά. Οδεύουν όλο και περισσότερο να γίνονται «όμηροι» των επιχειρήσεων, ενώ τα πτυχία υποβαθμίζονται συνεχώς στην κατεύθυνση της δημιουργίας μάζας αποφοίτων που θα είναι εύκολοι για εκμετάλλευση, την ίδια στιγμή που η ουσιαστική επιστημονική γνώση περιορίζεται σε μια ελίτ. Οι λόγοι λοιπόν που χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και νέες πρέπει να διαβούν το δρόμο της διεκδίκησης, της σύγκρουσης με τη σημερινή πολιτική είναι πολλοί. Η συσπείρωση που έχει επιτευχθεί από την Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και άλλες λαϊκές δυνάμεις είναι ελπιδοφόρα και έχει μεγάλες δυνατότητες να αγκαλιάσει και άλλους αγωνιστές.

Το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και το αυριανό παλλαϊκό για την Παιδεία, που αποκτούν και αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, θα αποτελέσουν σταθμούς για την ανάταση του λαϊκού κινήματος και ενταγμένο σε αυτό και το κίνημα της Παιδείας, στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Με την πρωτοπόρα δουλιά των κομμουνιστών, το ρεύμα της αμφισβήτησης μπορεί να δυναμώσει. Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων και των αγώνων, που αντικειμενικά θα έρθουν, χρειάζεται να μπουν πιο αποφασιστικά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό διαδηλώνουμε στα Προπύλαια και στην αμερικάνικη πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ