ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Απομόνωση των φιλοπόλεμων ηγεσιών

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανάψει «πράσινο φως» στον πόλεμο. Αλήθεια επίσης είναι ότι η πολιτική τους δε διακρίθηκε ποτέ για τον ουμανισμό της...

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Ας τελειώσει, επιτέλους, το παραμύθι. Ούτε «όλοι είμαστε εναντίον του πολέμου» (Κ. Καραμανλής), ούτε «όλοι θέλουμε ειρηνική επίλυση» (Κ. Σημίτης). Και ο Μπους λέει ότι είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει. Γιατί, λοιπόν, να γίνουν πιστευτοί οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων; Η συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι αδιαφορούν προκλητικά για τα εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφια αθώα θύματα της επαπειλούμενης αμερικανικής εισβολής και κατοχής στο Ιράκ. Οπως δεν τους ενδιέφεραν οι σφαγές στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη... Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό έχουν ανάψει «πράσινο φως» στον πόλεμο. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι η πολιτική τους δε διακρίθηκε ποτέ για τον ουμανισμό της...

Ορθή η διαπίστωση του Κ. Καραμανλή ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει «φιλοαμερικανική στάση», αλλά αν μιλούσε «με ξεκάθαρη φωνή», θα 'πρεπε να παραδεχτεί ότι η στάση αυτή - που ταυτίζεται με τη δική του - είναι η φιλοπόλεμη στάση. Είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού, αλλά δεν ξεγελάνε κανένα. Η ειρήνη που υπηρετούν είναι η pax americana. Αυτοαναιρείται η αντιπολεμική ρητορική του προέδρου του ΣΥΝ όταν ζητά στοίχιση πίσω από τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό... Εχει καταντήσει απεχθής πλέον η γελοία προσπάθειά τους να δικαιολογηθούν επισείοντας την υπεράσπιση του «εθνικού συμφέροντος». Ποτέ το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετήθηκε από τη γονυπετή στάση απέναντι στους «ισχυρούς» και την επίδειξη δουλικότητας. Εξάλλου, τα «ανοικτά εθνικά θέματα» (Κυπριακό, Αιγαίο) τα έχουν ευθύς εξαρχής αναθέσει στους Αμερικανούς.

Δε σπεύδει κανείς να χαράξει εύκολες διαχωριστικές γραμμές και να υψώσει τεχνητά τείχη, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρχουν όμως αυταπάτες για τη στάση και το ρόλο της κάθε πολιτικής δύναμης. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει γιατί κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν.


ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ...

«Η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, μας έκανε ισχυρότερους από πριν, συγκεντρώνοντας γύρω μας έναν κολοσσιαίο διεθνή συνασπισμό με στόχο τη συνεργασία, για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο, κατά της απειλής της τρομοκρατίας. Αντί όμως να πιστώσουμε αυτές τις επιτυχίες και να κεφαλοποιήσουμε επ' αυτών, αυτή η διοίκηση επέλεξε να κάνει την τρομοκρατία, εργαλείο εσωτερικής πολιτικής, καταχωρίζοντας μια κατακερματισμένη και ευρέως ηττημένη Αλ Κάιντα ως γραφειοκρατικό σύμμαχό της. Σπείραμε δυσανάλογο τρόμο και σύγχυση στο νου της κοινής γνώμης, αυθαιρέτως συνδέοντας τα ασύνδετα προβλήματα της τρομοκρατίας και του Ιράκ. Αποτέλεσμα, και ίσως κίνητρο, είναι να δικαιολογήσουμε μια τεράστια μεταφορά κονδυλίων από τη δημόσια υγεία στο στρατό και να αποδυναμώσουμε τις ασφαλιστικές δικλίδες που προστατεύουν τους Αμερικανούς πολίτες από το βαρύ χέρι της κυβέρνησης... Είναι αλήθεια η Ρωσία των Ρομανόφ το μοντέλο μας, μια εγωιστική, δεισιδαίμων αυτοκρατορία που οδεύει προς την αυτοκαταστροφή στο όνομα ενός ζοφερού στάτους κβο;» (Από την επιστολή παραίτησης του Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ από τη θέση του πολιτικού συμβούλου στην πρεσβεία των ΗΠΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ: «Ενόσω ο κ. Γ. Παπανδρέου βρισκόταν εν πτήσει, κατευθυνόμενος προς την Ουάσιγκτον, ο κ. Πάουελ ειδοποίησε την ελληνική πρεσβεία ότι καλεί τον υπουργό Εξωτερικών και τους κ.κ. Κρ. Πάτεν, Χ. Σολάνα στο σπίτι του για δείπνο. Οπως ανέφεραν στο "Βήμα" τόσο αμερικανικές όσο και διπλωματικές πηγές, η κίνηση του κ. Πάουελ έγινε προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου και είχε στόχο την προσωπική ενίσχυσή του καθώς και την επιβράβευση της ηγεσίας που επιδεικνύουν, ως προεδρία της ΕΕ, ο ίδιος και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης» (Δ. Απόκης -ΒΗΜΑ).

Η «ΕΠΙΤΥΧΙΑ»: «Ο πρόεδρος Μπους και οι άνθρωποί του έχουν μπει σε μια τρύπα τόσο βαθιά, που όταν η Ουάσιγκτον πάει σε πόλεμο κατά του Ιράκ, όπως πρόκειται σύντομα να κάνει, είναι απίθανο ότι θα της έχουν απομείνει άλλοι σημαντικοί σύμμαχοι εκτός από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πολωνία... Η μοναδική επιτυχία της Ουάσιγκτον ήταν η διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (Ουίλιαμ Πφαφ - ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΤΡΩΝΕ» ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΒΟΜΒΑ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ - Η ομιλία Σημίτη στο Κοινοβούλιο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

ΑΥΓΗ: Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ.

ΤΑ ΝΕΑ: 37 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΑΔΕΙΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ-ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε: ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ... ΚΑΛΠΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΤΑ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΤΗΣ ALTEC.

ΧΩΡΑ: ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΕ ΤΗΝ «20ή ΟΚΤΩΒΡΗ».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 3.375 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το συμφέρον μας... «Το δικό μας συμφέρον είναι αυτό που καθορίζει τη στάση μας στην κρίση του Ιράκ, πολύ περισσότερο όταν έχουμε ανοιχτά θέματα με το Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε στη χτεσινοβραδινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αφού διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα», απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή που έθεσε το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση και το ενδεχόμενο πολεμικών επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Θα κάνουμε ότι πρέπει με τη φορολογία του πετρελαίου, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και την απελευθέρωση των αγορών». (ΒΗΜΑ).

Σύμπνοια: «Υπέρ πάντων το συμφέρον της χώρας μας, δηλαδή τα ανοιχτά μέτωπα πρωτίστως για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της Ευρώπης, ήταν η κοινή συνισταμένη σύγκλισης των κ. Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή χθες στη Βουλή κατά την υψηλού επιπέδου συζήτηση για ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ανταλλάγματα: «Επίδειξη υπευθυνότητας και ρεαλισμού έκανε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να προνοήσει για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Ιράκ» (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Ολοι κατά... «Ολοι κατά του πολέμου χτες στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ» (ΝΕΑ).

...Μαζί με Μπους! «Ακουσα προσεκτικά τους λαούς και τους ηγέτες του κόσμου να γνωστοποιούν την επιθυμία τους για ειρήνη. Ολοι μας θέλουμε ειρήνη» (Τζορτζ Μπους -από την προχθεσινή ομιλία για το όραμά του στη Μέση Ανατολή - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ