ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα

Με μια δυναμική κινητοποίηση μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου, απάντησαν προχτές Κυριακή 2 Μάρτη, οι κάτοικοι της Αθήνας, στη σχεδιαζόμενη, από τα μεγάλα συμφέροντα, επίθεση, που δέχεται το Πεδίον του Αρεως και απαίτησαν «να μην εμπορευματοποιηθεί το πάρκο και να κατεδαφιστούν αυθαίρετα του Μ. Κυριακού», ενώ κατήγγειλαν την εγκατάλειψη του πάρκου.

Περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως και πορεύτηκαν από το άγαλμα του Κωνσταντίνου έως τα αυθαίρετα του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (ΠΓΣ) του επιχειρηματία Μ. Κυριακού, υπό την ασφυκτική επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, η Φωτ. Δημαρόγκωνα σημείωσε πως βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η αναβάθμιση του πάρκου και η ανατροπή της αλλαγής χρήσης, «εμποδίζοντας την καταπάτηση και την εμπορευματοποίησή του». Οι κυριότερες απαιτήσεις των κατοίκων, όπως τις σημείωσε η Φ. Δημαρόγκωνα, είναι το άνοιγμα όλων των εισόδων, η άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων και παράνομων κατασκευών του Πανελλήνιου ΓΣ, η απομάκρυνση των κάγκελων και του τσιμέντου και η αποκατάσταση της περίφραξης με θάμνους και δέντρα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως για την αναβάθμιση του πάρκου απαραίτητο είναι «το σταμάτημα των εκθέσεων και παζαριών και της οποιαδήποτε χρήσης του πάρκου για εμπορικούς σκοπούς».

Να σημειωθεί πως, όπως σημείωναν μέλη της Επιτροπής, η μελέτη για την «αναβάθμιση» του πάρκου «περιλαμβάνει την εκρίζωση και εκθάμνωση 1.500 τ.μ., την τσιμεντόστρωση 4.000 τ.μ. και την τοποθέτηση μόνο 96 φωτιστικών σωμάτων για 300 στρέμματα πρασίνου».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού υπογράμμισε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων, σημείωσε την πάγια θέση του, κατά της εμπορευματοποίησης του πάρκου, καθώς και την αναγκαιότητα για κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων του Πανελλήνιου ΓΣ.

Κοινωνικά τα αίτια της κακοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων

Σε καθαρά κοινωνικά αίτια εδράζει η αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χτες στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή και ακαδημαϊκών από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, η οικονομική ύφεση την τελευταία δεκαετία, η μακροχρόνια ανεργία, τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών είναι κυρίαρχοι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον επιρρεπές τόσο στην κακοποίηση, όσο και στην παραβατικότητα των ανηλίκων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πάνω από 1.000.000 κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ τα ευρωπαϊκά σκήπτρα κρατά η Γερμανία.

Στην Ελλάδα, περίπου 20.000 καταγγελίες φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε χρόνο, ωστόσο ο αριθμός αυτός εκτιμάται πολύ μικρότερος από τα πραγματικά κρούσματα, αφού ο μοναδικός τρόπος ανίχνευσής τους παραμένει η προσωπική καταγγελία, η οποία, λόγω κυρίως του φόβου, είναι σπάνια.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων καταγράφηκε στις δυτικές συνοικίες της πόλης, από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Απέναντι στην παραπάνω πραγματικότητα, για την εξάλειψη ή την άμβλυνση, της οποίας προϋπόθεση αποτελεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών που γεννούν το πρόβλημα, δυστυχώς, οι επιστήμονες περιορίστηκαν να προτείνουν μέτρα στη λογική της καλύτερης διαχείρισης του διαπιστωμένου προβλήματος. Μίλησαν για την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών που θα φέρουν στην επιφάνεια περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης των ανηλίκων και θα συμβάλουν στην υποστήριξη και την επανένταξή τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Τεράστια προβλήματα στη λίμνη Ζεφυρίου

Τα προβλήματα της περιοχής της λίμνης Ζεφυρίου, έκτασης 200 στρεμμάτων, η οποία είναι μια από τις πιο εγκαταλειμμένες της Αττικής, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτησή τους στους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Παιδείας και Υγείας - Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν, στη λίμνη Ζεφυρίου δεν υπάρχει αποχέτευση ή δίκτυο ύδρευσης, «με δρόμους χωμάτινους που μετατρέπονται σε λίμνες από τις βροχές, χωρίς πλατείες, πράσινο και άλλες υποδομές (όπως, π.χ., σχολείο, βρεφονηπιακό σταθμό, ΚΑΠΗ). «Τα προβλήματα αυτά», συνεχίζουν οι δύο βουλευτές, «οξύνθηκαν στο έπακρο γιατί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με πρόσχημα ότι θα απαλλοτρίωνε όλη την έκταση για να την αναπλάσει, επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε το παραμικρό έργο στην περιοχή».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς: «Αν θα εγκρίνουν μέσω της Περιφέρειας το σχετικό πρόγραμμα αστικής ανάπλασης που αφορά το Δήμο Ζεφυρίου. Αν και πότε θα πάρουν μέτρα για να υπάρξει σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων. Αν θα υπάρξει πρόγραμμα και οι αναγκαίοι πόροι για την κατασκευή των δρόμων της περιοχής, ξεκινώντας από τους βασικούς. Αν υπάρχει προγραμματισμός για να γίνει δημοτικό σχολείο και βρεφονηπιακός σταθμός». Τέλος, ρωτούν «τι άλλα μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα αρμόδια υπουργεία για την ανεργία και τις υποδομές της περιοχής».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 7 Μάρτη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).
  • Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Δήμος Λαυρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Κυριακή 9 Μάρτη 2.2.2003, ώρα 10.30 π.μ., στο Λαύριο μπροστά στο χώρο του μνημείου, εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου. Πούλμαν θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7.45 μ.μ., την ίδια μέρα.
  • Την ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 9 Μάρτη και ώρα 11 π.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ