ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέο «κυνήγι μαγισσών»

Ο Μάρτιν Σιν σε αντιπολεμική εκδήλωση

Associated Press

Ο Μάρτιν Σιν σε αντιπολεμική εκδήλωση
Προ των πυλών φαίνεται πως είναι το νέο, μετά την εποχή του Μακάρθι, «κυνήγι μαγισσών» στο Χόλιγουντ, αν δεν έχει αρχίσει ήδη με πιο «υπόγειους» τρόπους. Τελευταίο κρούσμα «παρενόχλησης» διασημοτήτων του αμερικανικού κινηματογράφου για τις αντιπολεμικές τους θέσεις αποτελούν οι εκδηλώσεις εχθρότητας προς το πρόσωπο του ηθοποιού Μάρτιν Σιν, ο οποίος είναι μεταξύ των πρωτοπόρων συναδέλφων του στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» ο Σιν δήλωσε πως αποτελεί στόχο εχθρικής συμπεριφοράς εναντίον του λόγω της δημόσιας φιλειρηνικής στράτευσής του. Ο 62χρονος ηθοποιός (ο οποίος, κατά σύμπτωση, υποδύεται έναν φιλειρηνικό Αμερικανό Πρόεδρο στην τηλεοπτική σειρά «Η Δυτική Πτέρυγα» στο δίκτυο NBC) δήλωσε πως ο κόσμος τον αποστρέφεται στο δρόμο και τον αποκαλεί «προδότη», πως έλαβε «έναν ποταμό από γράμματα μίσους» και πως αποτελεί το αντικείμενο των εκκλήσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του από το δίκτυο. Τονίζει πάντως πως το προσωπικό και οι ηθοποιοί της σειράς τον έχουν υποστηρίξει «100%», αν και η διεύθυνση του δικτύου τον έχει ενημερώσει πως είναι ενοχλημένη από τις πολιτικές του θέσεις κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ και πως φοβάται ότι θα βλάψουν τη δημοτικότητα της σειράς.

Ωστόσο, το NBC ανακοίνωσε επισήμως πως οι θέσεις του Σιν δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την εργασία του στο δίκτυο. «Πρόκειται για πολιτικές απόψεις σε ιδιωτικό επίπεδο. Σεβόμεθα το δικαίωμά του για την ελευθερία έκφρασης της γνώμης του και του λόγου του», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο Σιν λέει ότι φυσικά δε νιώθει «άνετα» με τις εκδηλώσεις μίσους, υπερασπίζεται όμως τις θέσεις του τονίζοντας πως «πρέπει να κάνω κάτι καλό» και πως προ πολλού έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις πεποιθήσεις του παρά να βρίσκεται «στο πλευρό του νικητή».

Προχτές, στο πλευρό του Σιν τάχθηκε το μεγαλύτερο συνδικάτο ηθοποιών του Χόλιγουντ, το «Screen Actors Guild», το οποίο τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι «η έκφραση των φόβων και της ανησυχίας τους είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των πολιτών», και προσθέτει: «Εκείνοι που επιμένουν πως οι διασημότητες που εκφράζουν τις "απαράδεκτες" απόψεις τους θα πρέπει να τιμωρούνται χάνοντας τη δουλιά τους» αποδεικνύουν ότι «πολλοί έχουν παραμείνει κωφοί απέναντι στα μαθήματα της ιστορίας». Διατύπωση που παραπέμπει σαφώς στην αντικομμουνιστική εκστρατεία «εκκαθάρισης» των στούντιο από τους «ενοχλητικούς» κινηματογραφιστές και ηθοποιούς τη δεκαετία του '50.

Αποκριάτικο τριήμερο

Καραγκιόζης στην Ομόνοια από τον Ευγένιο Σπαθάρη
Καραγκιόζης στην Ομόνοια από τον Ευγένιο Σπαθάρη
Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή (7.30μ.μ.), στην Γκράβα θα δώσουν συναυλία οι «Μπλε» και οι «Ενδελέχεια», στο Παγκράτι (πλ. Προσκόπων) η Φιλαρμονική του δήμου θα ερμηνεύσει μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ στην πλατεία Ομονοίας θ' ανάψει γιγάντιος μπερντές του Καραγκιόζη. Πίσω του οι Ευγένιος Σπαθάρης και Διονύσης Σαββόπουλος, θα παίξουν ένα αποκριάτικο σατιρικό νούμερο, γραμμένο από τον Γιάννη Κακουλίδη και τους ίδιους. Θα συμμετέχουν 100 μαθητές με ροκάνες και τραγουδώντας τραγούδια του Καραγκιόζη και του Καρναβαλιού και η Φιλαρμονική του δήμου. Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Το Σάββατο (12.30μ.μ.) εμφανίζονται η «Big Band», η Χορωδία και η Φιλαρμονική του δήμου στο κέντρο της Αθήνας, με συμμετοχή ζογκλέρ, ξυλοπόδαρων και μαθητών που τραγουδούν «Χελιδονίσματα». Συμμετέχουν Γαϊτανάκια και Αλογάκια του Λυκείου Ελληνίδων. Ανάλογη ατμόσφαιρα και στην πλατεία Παγκρατίου και στην Τεχνόπολη (4μ.μ.), όπου η Χορωδία του δήμου δίνει συναυλία στο Αμφιθέατρο του 9.84 (Πειραιώς 100) με μουσικές παρωδίες από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Στις 7.30μ.μ., στη Φωκίωνος Νέγρη, θα δώσει συναυλία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με τη συμμετοχή της «Big Band», του δεξιοτέχνη κρουστών από το Σικάγο, Mark Smith και υπαίθρια προβολή αποσπασμάτων ταινιών με τον Μπόγκαρτ. Στις 7.30μ.μ., στην πλατεία «Σωτήρη Πέτρουλα», στον Κολωνό, η Πόλυ Πάνου με ορχήστρα και τραγουδιστές θα παρουσιάσει γνωστά λαϊκά τραγούδια. Αποσπάσματα παλιών ελληνικών ταινιών θα προβάλλονται σε προσόψεις πολυκατοικιών. Στους Αμπελόκηπους (7.30μ.μ.) θα δώσει συναυλία ο Φοίβος Δεληβοριάς. Στην Πλάκα θα πορευτεί η Μαντολινάτα - Λυρική Χορωδία του Πάνου Μπαρμπάτη.

Την Κυριακή (12μ.) στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αερόστατο, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, γαϊτανάκια, αλογάκια και μουσική περιμένουν τα παιδιά. Στο Θησείο (12μ.) μουσική συνάντηση με τη «Big Band», το δεξιοτέχνη κρουστών Mark Smith και το Γιώργο Μάγγα με το συγκρότημά του. Στην Αρχαία Αγορά (1.30μ.μ.) ο Δ. Σαββόπουλος θα παρουσιάσει τους «Αχαρνής» με καλλιτέχνες που υπηρετούν τη θητεία τους, ενώ στις 7.30μ.μ., στου Ψυρρή, εμφανίζονται η Χορωδία του δήμου και το συγκρότημα του Π. Μπαρμπάτη.

Την Καθαρή Δευτέρα (10.30μ.μ.), στο Λόφο του Φιλοπάππου Κινέζοι καλλιτέχνες του Χαρταετού, ειδικώς μετακλημένοι από το Πεκίνο, αναπαριστούν αερομαχίες δρακόντων. Μέλη της Λέσχης Ανεμοπτεριστών προσγειώνονται στο λόφο, μαθητικά συγκροτήματα συμμετέχουν στο γιορτασμό, ενώ ο σολίστ του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο βιολιστής Νίκος Οικονομίδης και το συγκρότημά του, παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς.

Τριπλή παρουσίαση στο «Φιξ»

Τρεις νέες εκθέσεις εγκαινιάστηκαν χτες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο «Φιξ». Πρόκειται για τη σειρά «Αποκτήματα 2001-2002», με φωτογραφίες, βίντεο, νέα μέσα (cd-rom) και βιντεοεγκαταστάσεις διαφόρων καλλιτεχνών που αγοράστηκαν την τελευταία διετία. θα παρουσιαστούν οι ενότητες «Μικρή ιστορία της Performance, 1967-1980» (με έργα Μ. Αμπράμοβιτς, Μπ. Νάουμαν, Κρ. Μπέρντεν κ.ά.), «Φεμινιστική τέχνη, 1974-1998» (με έργα των Λ. Μπένγκλις, Μ. Ρόσλερ, Ντ. Μπρινμπάουμ κ.ά.), «Φωτογραφίες» (με έργα των Α. Σέκιουλα, Γ. Γυπαράκη, Ν. Γκόλντιν, Λ. Ναλμπαντίδου, Ε. Παλαιολόγου κ.ά.) και «Νέα μέσα» (cd-rom από τον Μάκη Φάρο). Παράλληλα, ο Ζάφος Ξαγοράρης εμπλουτίζει τη σειρά «Εργα» παρουσιάζοντας την ηχητική εγκατάσταση «Τρεις Καμπάνες», που εκτίθενται ταυτόχρονα στο «Φιξ», στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην προβλήτα του Αγίου Κοσμά. Η τρίτη έκθεση περιλαμβάνει επιλεγμένα φωτογραφικά έργα του Μανώλη Μπαμπούση, δημιουργίες τριάντα χρόνων (1973-2003).

Οι παραπάνω εκθέσεις (διάρκεια έως τις 30/4) θα αποτελέσουν τις τελευταίες παρουσιάσεις στο πολύπαθο κτίριο της οδού Συγγρού πριν ανακατασκευαστεί ως χώρος προβολής της ελληνικής και ξένης εικαστικής δημιουργίας. Πιθανότατα το Μουσείο τα επόμενα δύο χρόνια θα στεγαστεί σε ημιτελές εγκαταλειμμένο κτίριο στο Παλαιό Ψυχικό, την αποπεράτωση του οποίου θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Αφιερωμένο στον Τίτο Βανδή

Η ακατάβλητη Δανάη Στρατηγοπούλου, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, του τραγουδιού και της ποίησης, έκφρασε στην Μπέτυ Βαλάση τη θλίψη της για το θάνατο του συντρόφου της, Τίτου Βανδή, με ένα διαφορετικό από το συνήθη τρόπο. Μιλώντας για πρώτη φορά μαζί της στο τηλέφωνο, έκφρασε τη λύπη της διαβάζοντάς της το παρακάτω ποίημα που έγραψε για εκείνον. Ενα ποίημα δέκα στίχων, των οποίων το αρχίγραμμα σχηματίζει κάθετα το όνομά του. Το παραθέτουμε:

Το βλέπω σαν να ήταν χθες εκείνο το παιδί.

Ιδανικό αγωνιστή στον πιο ωραίο αγώνα.

Τη λευτεριά και την τιμή λεβέντικα να τραγουδεί.

Ολόρθος και περήφανος λες κι είναι η εικόνα

Σωστού Ελληνα που τον ζυγό ποτέ δεν υποφέρει.

***

Βέβαιος κι όλο δύναμη λες κι έχει από χέρι

Από τα γεννοφάσκια του μάθει πως ο «Ελλην ξέρει»

Να ζει μονάχα με τιμή μ' αυτήν και να πεθαίνει

Δεν κάνει υποχώρηση πιστός στον όρκο μένει.

Ηρεμος, τον αγώνα του ποτέ δεν παρατάει.

Σωστός σ' όλο το βίο του, σωστός κι εκεί που πάει.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ομόφωνα αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση και για τρία χρόνια, του τάφου του αλησμόνητου Τίτου Βανδή.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ θα λειτουργεί το Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, υπογραμμίζοντας πως δε θα υπάρξει παράταση. Για όσους θέλουν, λοιπόν, να βρουν βιβλία με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ, το παζάρι θα λειτουργεί μέχρι και τις 8/3, καθημερινά, από 10 π.μ. - 10 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ