ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν την παραγωγή μισοτιμής

Αγανακτισμένοι οι καπνοπαραγωγοί από τις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).--

Τη μισή τιμή, σε σχέση με πέρσι, προτείνουν στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το προϊόν. Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά η τιμή του καπνού ανά κιλό ήταν 4,50 ευρώ, ενώ τώρα για την ίδια ποικιλία προτείνεται τιμή μόνο 2,20 ευρώ. Μετά τις τελευταίες αυτές δυσμενείς για τους παραγωγούς εξελίξεις, εκπρόσωποι καπνοπαραγωγών, που συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή, αποφάσισαν να κρατήσουν στις αποθήκες τους περίπου 80.000 τόνους καπνού. Οι καπνοπαραγωγοί τόνισαν ότι ενώ δεν έγιναν γενικότερα έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ποιότητα του καπνού, οι εταιρίες υποστηρίζουν πως υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης - Εβρου, φέτος η ποιότητα των καπνών στην περιοχή είναι καλύτερη από πέρσι. Σημειώνεται ότι στη Θράκη είκοσι έξι χιλιάδες τόνοι της ποικιλίας καπνού ανατολικού τύπου μπασμά παραμένουν στις αποθήκες.

Οπως μας δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γ. Σκούφας, οι παραγωγοί του Νομού Πιερίας είναι αγανακτισμένοι, γιατί φέτος οι μεταποιητές προσφέρουν για τον καπνό τιμές μέχρι 150 δρχ. κάτω σε σχέση με πέρσι. Δικαιολογώντας την προσφορά τους αυτή, ισχυρίζονται ότι η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη, ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει σ' ένα ποσοστό από τη συνολική παραγωγή στο νομό. Καταγγέλλει ακόμη ότι μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Ομοσπονδία και οι Ομάδες Παραγωγών περιορίζουν τις διαμαρτυρίες τους σε απλά υπομνήματα χωρίς να κατευθύνουν τους αγώνες των αγροτών σε αγωνιστική βάση.

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη χαμηλή τιμή στον καπνό εκφράζει η ΕΑΣ Αλμωπίας. Ηδη έχει στείλει δύο έγγραφες διαμαρτυρίες που αφορούν την ένσταση ζυγίσεων, αφού διαπίστωσε ότι οι τιμές που έδωσαν οι μεταποιητές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με πέρσι και κάλεσε τεχνικούς της Καπνικής να κάνουν δειγματοληπτικές εκτιμήσεις σε παραγωγούς προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι τιμές που παίρνουν από τους μεταποιητές είναι χαμηλές.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Περιμένουν 3 χρόνια τις αποζημιώσεις

Σε δίωρο αποκλεισμό της νέας και παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος της Συκιάς Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, προχώρησαν χτες οι πυροπαθείς αγρότες της περιοχής μετά τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης και της ΕΕ αναφορικά με τη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους όπως αρχικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

«Ιούλης 2000 - Μάρτης 2003, διεκδικούμε τις αποζημιώσεις» έγραφε το πανό με την υπογραφή της Επιτροπής Πυροπαθών που ανάρτησαν στην εθνική οδό οι αγρότες διεκδικώντας αγωνιστικά τις αποζημιώσεις ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ξυλοκάστρου, στην οποία συμμετείχε έμπρακτα και ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής που πήρε απόφαση να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά.

Να θυμίσουμε ότι στη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλη του 2000, έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς όχι μόνο χιλιάδες στρέμματα δασικής γης αλλά και αγροτικές καλλιέργειες (αμπέλια, εσπεριδοειδή, ελιές κ.ά.), κύρια στην περιοχή του Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Τότε, επειδή η καταστροφή ήταν μεγάλη, είχαν σπεύσει κυβερνητικά κλιμάκια για να υποσχεθούν στους πληγέντες ότι θα αποζημιωθούν 100% και άμεσα για την καμένη παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο που είχε γίνει στάχτη. Σήμερα όμως μετά από 2,5 και πλέον χρόνια, οι πυροπαθείς αγρότες έχουν λάβει μόλις το 30% των υποσχεθέντων από την κυβέρνηση και αυτό λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές από εθνικούς πόρους, χωρίς την έγκριση της ΕΕ, με αποτέλεσμα η τελευταία να παρέμβει και τελικά να κρίνει παράνομη ακόμα και αυτή την ισχνή καταβολή των χρημάτων, διακόπτοντας κάθε ενέργεια αποζημίωσης των αγροτών. Οι υποσχέσεις που έλαβαν χτες οι αγρότες είναι πως σε δύο μήνες η έγκριση από την ΕΕ θα δοθεί. Ωστόσο κανείς δεν εγγυάται ότι η ΕΕ μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα κωλυσιεργία.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «αυτή την πολιτική εμπαιγμού κυβέρνησης και ΕΕ, στήριξαν με τον καλύτερο τρόπο οι συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες του συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος του νομού, ακυρώνοντας με κάθε τρόπο τη διάθεση των αγροτών να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους» και συμπληρώνει: «Η ΕΕ κουτσουρεύει τις οικονομικές ενισχύσεις, στοχεύοντας στη μείωση των καλλιεργειών και της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών, ενόψει μάλιστα και του νέου αντιαγροτικού πακέτου που ετοιμάζει για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ».

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
«Κίνητρα» διάλυσης και ιδιωτικοποίησης

Με την υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει «ώθηση» στην εκσυγχρονιστική πολιτική διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, που η ίδια προαποφάσισε με την ψήφιση στη Βουλή, πριν τρία χρόνια, του νόμου «Αλ. Παπαναστασίου». Ετσι, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, ανακοίνωσε χτες πως υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τα κίνητρα συγχώνευσης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, επιχειρώντας μάλιστα να εμφανίσει το γεγονός ως σημαντική κυβερνητική παροχή...

Ομως, στο συγκεκριμένο ΠΔ, δε φαίνεται να υπάρχει τίποτα σε όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών και της στήριξης κοινωνικού προσώπου των συνεταιρισμών. Αντιθέτως, ρίχνονται κάποια δολώματα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μια ώρα αρχύτερα σε Ανώνυμες Εταιρίες, που θα λειτουργούν σε όφελος των εμποροβιομηχάνων, με «συνεταίρους» τούς κάθε λογής επιχειρηματίες και εμποροβιομηχάνους. Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα μια σειρά θέματα, όπως αυτό των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

Πάντως, ως βασικό «κίνητρο» για τη συγχώνευση ή τη μετατροπή του καταστατικού των συνεταιρισμών σε ΑΕ ή ΕΠΕ, θεωρούνται οι «αναπτυξιακοί νόμοι» που ισχύουν για τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Επίσης, προβλέπονται και κάποια αντιφατικά «έξτρα» ψευτοκίνητρα, τριετούς έως πενταετούς διάρκειας, για διοικητικά έξοδα εκκίνησης, πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, εκπαίδευση και κατάρτιση, περιβαλλοντικά προγράμματα κ.ά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται, ότι η συγχώνευση πρέπει να «οδηγεί σε ποσοτική διεύρυνση των δραστηριοτήτων του νεοϊδρυόμενου συνεταιρισμού τουλάχιστον κατά 30%. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς θα γίνει, δε διευκρινίζεται στα τρία άρθρα του συγκεκριμένου ΠΔ.

Ενα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι στο αρχικό σχέδιο ΠΔ προβλέπονταν μαζική έξοδος των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς που θα συγχωνευτούν. Στο τελικό ΠΔ δε γίνεται καμία αναφορά επ' αυτού. Οπως όμως φαίνεται, με βάση και τα λεγόμενα αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, θέματα όπως ο περιορισμός προσωπικού, εθελούσιας εξόδου, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά. θα ρυθμιστούν μέσω νόμων, από το υπουργείο Εργασίας...

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη

Παναγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ στις 21 Μάρτη 2003, διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας μαζί με φορείς του νομού. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/3/2003.

Επίσης, η Ομοσπονδία προγραμματίζει περιοδείες σε αγροτικές περιοχές για την ενημέρωση και καλή προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Περιοδείες θα γίνουν:

  • Στη Γαβαλού Μακρυνείας στις 12 Μάρτη.
  • Στη Γραμματικού στις 13 Μάρτη.
  • Στη Λεπενού στις 15 Μάρτη.
  • Στην Αμοριανή Βάλτου στις 18 Μάρτη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ