ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Ολα για τα ... ιμάτιά τους

Πίσω από τα υποτιθέμενα «κίνητρα», κρύβεται η πολιτική ξεπουλήματος, διάλυσης και μαζικών κατασχέσεων

Κίνητρα, για να «χωνευτούν» ...οι ενδιαφέροντες συνεταιρισμοί από τους εμποροβιομηχάνους, χωρίς πολλά - πολλά έξοδα, δίνει η κυβέρνηση, μέσω του Προεδρικού Διατάγματος, που ανακοινώθηκε προχτές στην κατεύθυνση της υλοποίησης των όσων ορίζει ο σχετικός αντισυνεταιριστικός νόμος 2810/2000. Ταυτόχρονα, δίνεται κι ένα «κίνητρο» στην ιδιωτικοποιημένη ΑΤΕ να αρχίσει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς συνεταιρισμών, που κρίνονται πλέον μη βιώσιμοι...

Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΕΕ, σηματοδοτούν με την ακολουθούμενη πολιτική τους το τέλος των συνεταιρισμών, του κοινωνικού χαρακτήρα τους και του κοινωνικού ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποίησαν μέχρι τώρα τους συνεταιρισμούς για μικροκομματικά οφέλη και με την πολιτική προσαρμογής που επέβαλαν στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς, τους οδήγησαν σε απαξίωση, συρρίκνωση και χρεοκοπία με τη συνευθύνη των φίλα προσκείμενων διοικήσεων.

Προχτές, με την ανακοίνωση της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Γεωργίας για τα κίνητρα συγχώνευσης των συνεταιρισμών και μετατροπής των καταστατικών σε ΑΕ ή ΕΠΕ, φάνηκε άλλη μια πτυχή της απύθμενης κυβερνητικής υποκρισίας. Οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να γίνουν ΑΕ ή Ομάδες Παραγωγών ΑΕ, για να λάβουν τα όσα ορίζουν οι αναπτυξιακοί νόμοι της κυβέρνησης για τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Προβλέπονται, επίσης, κάποια «έξτρα» ψευτοκίνητρα, τριετούς έως πενταετούς διάρκειας, για διοικητικά έξοδα εκκίνησης, πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, λες και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καθόλου εγκαταστάσεις και επιστημονικό προσωπικό...

Ομως, στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δε λύνονται ούτε καν πρακτικά προβλήματα για όσους συνεταιρισμούς θέλουν να συγχωνευτούν. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τα χρέη; Πώς θα συγχωνευτούν οι Ενώσεις Αιγιαλείας και Πάτρας στην Αχαΐα; Η πρώτη δε χρωστάει και η δεύτερη χρωστάει της ...Μιχαλούς. Μήπως, η κυβέρνηση θέλει να βάλει υποθήκη στην ΑΤΕ και τα περιουσιακά στοιχεία και των συνεταιρισμών που δεν έχουν φέσια ακόμα; Βέβαια, τίθεται και το εξής ζήτημα. Και στο νόμο 1541/85 προβλέπονταν ανάλογα κίνητρα για συγχωνεύσεις συνεταιρισμών. Αλλά από τότε το μόνο που έγινε, ήταν να προκύψει μια Ενωση στη Μεσσηνία και να συγχωνευτούν κάνα δύο από τις Ενώσεις του Εβρου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη διάλυση της ΚΥΔΕΠ, συγκροτήθηκαν τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η «Σιτική» και η «Βαμβακουργική», αλλά χαΐρι δεν είδαν οι σιτοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί. Κι ας έδωσαν συνδρομές οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για τη συγκρότησή τους και ας δόθηκαν επιδοτήσεις για τα έξοδα εκκίνησής τους.

Ετσι και τώρα, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ΠΔ, δεν προβλέπεται τίποτα σε όφελος των φτωχομεσαίων αγροτών και της στήριξης κοινωνικού προσώπου των συνεταιρισμών. Αντιθέτως, ρίχνονται κάποια δολώματα για τη μετατροπή των συνεταιρισμών μια ώρα αρχύτερα σε ανώνυμες εταιρίες, που θα λειτουργούν σε όφελος των εμποροβιομηχάνων, με «συνεταίρους» τους κάθε λογής επιχειρηματίες και εμποροβιομήχανους. Και ο απώτερος στόχος είναι η πλήρης διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Για τους μικρομεσαίους αγρότες δε μένει τίποτα άλλο παρά να αντισταθούν και να ανατρέψουν αγωνιστικά τις νέες αυτές μεθοδεύσεις, διεκδικώντας να αλλάξει το γενικότερο πλαίσιο σε όφελος της λειτουργίας των συνεταιρισμών, να αλλάξει αυτή η αντιαγροτική πολιτική σε όφελός τους και σε όφελος των συνεταιριστικών οργανώσεων. Να απαιτήσουν και να έχουν συνεταιρισμούς που θα δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα, που θα προασπίζουν τους κόπους και την επιβίωσή τους. Να παλέψουν για την ύπαρξη παραγωγικών συνεταιρισμών.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Νέο πλήγμα για την ελαιοκαλλιέργεια

Ανακοίνωση ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Να απαιτήσουν και διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το καταστροφικό μέτρο που περικόβει παραπέρα τις επιδοτήσεις και βάζει νέους φραγμούς στην ελαιοκαλλιέργεια, να παρθούν, επίσης, μέτρα στήριξης της αγροτικής οικονομίας - ελαιοκαλλιέργειας, καλεί τους αγρότες του νησιού η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Φλεβάρη υπογράφτηκε μία νέα τροποποιημένη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ορίζεται ότι, μετά τις 28 Φλεβάρη τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να ειδοποιούν τα αρμόδια περιφερειακά γραφεία για τις ποσότητες που θα συνθλίψουν και οι παραλαβές θα γίνονται πάντα με την παρουσία ελεγκτή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, ορίζεται στην ίδια εγκύκλιο ότι οι παραγωγοί που θα παράγουν ποσότητα πάνω από 200 κιλά είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν τιμολόγιο.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας σημειώνεται ότι το νέο μέτρο αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή του νησιού, διότι η περίοδος της συγκομιδής κρατάει από το Νοέμβρη μέχρι τον Απρίλη. Πέρα από αυτό, η διαδικασία του ελέγχου, σύμφωνα με την απόφαση των δύο υπουργείων, εκτός του ότι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή του αγρότη, είναι τεχνικά αδύνατο να γίνει.

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση αυτή, η απόφαση των υπ. Γεωργίας και Εθν. Οικονομίας, που είναι καταστροφική για το νησί και οδηγεί στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας, βάζει νέους εξοντωτικούς περιορισμούς στην παραγωγή του λαδιού και κουτσουρεύει ακόμα περισσότερο τις επιδοτήσεις.

Μετά την περσινή περικοπή της επιδότησης, τονίζεται, κατά την οποία ο υπουργός Γεωργίας υποχρέωνε τους αγρότες να υπογράψουν «δήλωση» που στάθηκε αφορμή να χάσουν οι Κερκυραίοι αγρότες επιδότηση αρκετών εκατομμυρίων, επανέρχεται ο Γ. Δρυς με νέα απόφαση που κουτσουρεύει περισσότερο τις επιδοτήσεις.

Το καταστρεπτικό νέο μέτρο εντάσσεται, όπως σημειώνεται, στα πλαίσια των αποφάσεων που ήδη έχουν πάρει στην ΕΕ, αλλά και των όσων θα ακολουθήσουν από τους υπουργούς Γεωργίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 12 Μάη 2003. Η ΝΕ Κέρκυρας επισημαίνει ότι η απάντηση των αγροτών του νησιού στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, είναι ο δρόμος του μαζικού ενωμένου αγώνα στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠ
Διαπραγματεύσεις... της συμφοράς

Χρυσοπληρωμένη... ημερίδα με κυβερνητική προπαγάνδα και αποπροσανατολιστικές κορόνες

Την επωδό των «σκληρών διαπραγματεύσεων» χρησιμοποίησαν χτες κατά κόρον οι διοργανωτές της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι προσκεκλημένοι τους, στην ημερίδα μετά εισιτηρίου, που έγινε χτες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από την πλειοψηφία των ομιλούντων έγινε λόγος για επιδιορθώσεις και ασκήθηκε επιδερμική και επιμέρους κριτική στα νέα ολέθρια μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η ΕΕ, εξ ονόματος της διεύρυνσής της και των επιταγών του ΠΟΕ, δηλαδή των εντολών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Αυτό όμως που έλειψε εμφανώς, στη διάρκεια τη χτεσινής ημερίδας, ήταν η ανάληψη ευθυνών από το ανώτατο όργανο του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας και η κατάθεση πρότασης αγωνιστικής διεξόδου προς τους μικρομεσαίους αγρότες, έξω από τους «εκσυγχρονιστικούς» ευρωμονόδρομους.

Το σύνολο των συμβούλων της ΠΑΣΕΓΕΣ και των προσκεκλημένων, που πήραν το λόγο, τόνισαν την ανάγκη της «εθνικής σύμπνοιας» που απαιτείται, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτεί υπέρ των Ελλήνων αγροτών... Από κει κι έπειτα «ο θεός βοηθός», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μπουρδάρας, σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αγωνιστικού προγράμματος κινητοποίησης όλων των μικρομεσαίων αγροτών, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων. «Δε χρειάζεται καμία σπουδαία ανάλυση για να καταλάβουμε πού πάει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Γι' αυτό δε θα πρέπει να εξαντλούμε τις δραστηριότητές μας σε μελέτες και ημερίδες. Το κυρίαρχο σήμερα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά, το αγροτικό συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα, είναι πόσο οργανώνουμε την πάλη μας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρνητικές αλλαγές και να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις, που εξυπηρετούν όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο Δ. Πολύζος και συνέχισε: «Σ' αυτή την κατεύθυνση με λύπη μου διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν κάνει απολύτως τίποτα, γι' αυτό και η όποια συζήτηση ή ημερίδα θα ήταν χρήσιμη, αν ήταν ενταγμένη σε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα εξ αντικειμένου ή συνειδητά καταλήγει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους μικρομεσαίους αγρότες και "φύλλο συκής" για τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ».

Τέλος, ο Δ. Πολύζος πρότεινε προς τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και τους προέδρους των ΕΑΣ «να διαμορφωθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποίησης όλων των μικρομεσαίων αγροτών, όλων των αγροτικών οργανώσεων, με στόχο την απόρριψη αυτών των προτάσεων και την επιβολή των θέσεών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ