ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Γενικό φακέλωμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσοι ταξιδεύουν από δω και πέρα στις ΗΠΑ θα πρέπει να προσέχουν. Ιδιαίτερα, αν έχουν ταξιδέψει παλιότερα σε κάποια αραβική χώρα ή αν οι γαστριμαργικές τους προτιμήσεις δίνουν την εντύπωση οποιωνδήποτε σχέσεων με μουσουλμανικές χώρες... Από τις 5 Μάρτη άρχισε η εφαρμογή της «τεχνικής συμφωνίας» ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης - στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» - σύμφωνα με την οποία, οι αεροπορικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε πληροφορία, που αφορά τους επιβάτες τους, στις αμερικανικές τελωνειακές αρχές και, βέβαια, στο Εφ Μπι Αϊ και τις υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες, μηδέ της ΣΙΑ εξαιρουμένης. Κι όταν λέμε πληροφορίες, δεν εννοούμε απλώς το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό της αεροπορικής πτήσης, αλλά και πού μένει, τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πού και πότε ταξίδεψε, με ποιους άλλους μαζί, τι φαγητό έφαγε στη διάρκεια της πτήσης, κλπ., κλπ.

Δε γνωρίζουμε, αν σας παρηγορεί, αλλά - σύμφωνα με τους κοινοτικούς αρμόδιους - η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε ότι θα «χειριστεί σωστά» τα προσωπικά δεδομένα, που θα της παραδίδονται...

Ο μόνος τρόπος

Αφού ισχυρίστηκε ότι το Ιράκ εξακολουθεί να παράγει απαγορευμένους πυραύλους και όπλα μαζικής καταστροφής και σημείωσε, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία και αποδείξεις για τα παραπάνω, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να αφοπλιστεί με ειρηνικά μέσα. Ολ' αυτά, όμως, τα είπε, για να συμπληρώσει τα εξής: «Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ηγηθούν ενός συνασπισμού πρόθυμων κρατών με την έγκριση του ΟΗΕ ή χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, με στόχο τον αφοπλισμό του καθεστώτος της Βαγδάτης διά της βίας».

Κι όταν όλ' αυτά, τα λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ και, μάλιστα, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, δυο μόνο μέρες πριν την κατάθεση της νέας έκθεσης του Χ. Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε ο καθένας καταλαβαίνει σε ποια ολέθρια κατεύθυνση βαδίζουμε. Κι όχι μόνον αυτό. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο μοναδικός ουσιαστικά τρόπος αποτροπής του πολέμου είναι η παγκόσμια, μαζική και μαχητική κινητοποίηση των λαών.

Η «καταιγίδα» του ιμπεριαλισμού

Οποιοι νομίζουν, πάντως, ότι ο επαπειλούμενος πόλεμος ενάντια στον ιρακινό λαό είναι μια μπόρα και θα περάσει, κάνουν μεγάλο λάθος. Χωρίς να υποτιμούμε στο παραμικρό τις ολέθριες συνέπειες ενός πολέμου στο Ιράκ, τους σοβαρούς κινδύνους δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κλπ., κλπ., πρέπει να σημειώσουμε, ότι η «μπόρα» του Ιράκ είναι απλώς τα προεόρτια των μεγαλύτερων και εντονότερων «καταιγίδων», που ήδη προαναγγέλλουν οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού.

Δεν υπάρχουν μόνο τα όσα έχει πει παλιότερα ο Μπους, περί «άξονα του κακού» και τις διάφορες χώρες, που έχει συμπεριλάβει σ' αυτόν. Υπάρχουν, επίσης, οι γενικότερες λογικές των «προληπτικών χτυπημάτων» και της επιβολής με κάθε μέσο του αμερικανικού μοντέλου «δημοκρατίας» σε όλο τον πλανήτη, τα προγράμματα του «πολέμου των άστρων» και των πυρηνικών νέας γενιάς, οι συνεχώς οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Υπάρχουν, ακόμη, οι τραγικές εμπειρίες του περασμένου αιώνα και το γεγονός, πως ήταν αυτοί ακριβώς οι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, που αποτέλεσαν τις βαθύτερες και πραγματικές αιτίες των ολέθριων για την ανθρωπότητα δυο παγκόσμιων πολέμων. Και πέρα απ' αυτά, υπάρχει η προχτεσινή δήλωση του Τζ. Μπους, περί πειθαναγκασμού της Β. Κορέας «να συνεργαστεί με στρατιωτικά μέσα». Και η δήλωση του Βρετανού ευρωβουλευτή, Γκλιν Φορντ, που είπε: «Εάν δε λυθεί αυτή η κρίση, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ' οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας του Ιράκ».

Κράτος εν κράτει η Σούδα

Μια θαλάσσια εξόρμηση ρουτίνας, στα ανοιχτά του Κόλπου της Σούδας, επιχείρησε να κάνει προχτές μια ομάδα των «Φίλων του βυθού» Χανίων και, μάλιστα, σε μέρη, που έχει αρκετές φορές ξαναπάει, αλλά τούτη τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Τ. Κατσάνος, ήθελε να πάρει δείγματα του νερού της θάλασσας στο Μαράθι, όπου έχει καταπλεύσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ». Πριν προλάβουν, όμως, να ξεκινήσουν οτιδήποτε, τους περικύκλωσαν δύο ταχύπλοα, στα οποία επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, οπλισμένοι σαν αστακοί και απαίτησαν την άμεση απομάκρυνσή τους.

Είπαμε, κράτος εν κράτει η αμερικανική βάση της Σούδας, τόσο στη γη όσο και στη γύρω θαλάσσια περιοχή. Η κυβέρνηση και ο Ελληνας διοικητής της βάσης, τι λένε για τα παραπάνω; `Η, μήπως, υπήρχε και ειδικό ενδιαφέρον, για το προαναφερόμενο περιστατικό και, συγκεκριμένα, να αποτραπεί οπωσδήποτε η λήψη δειγμάτων θαλάσσιου νερού;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στοπ στον «κανιβαλισμό»!

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και τη δίκη της «17 Νοέμβρη», διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά για την τηλεόραση. Σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση αυτή αποτελεί η ημερίδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε προχτές με τον εύγλωττο τίτλο: «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα». Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τα επίκαιρα.

Τελικά, ο «τηλεκανιβαλισμός» δεν αποφεύχθηκε. Τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και οι «μαραθώνιες» τηλεοπτικές εκπομπές, για τη δίκη της «17 Νοέμβρη», έδειξαν ότι τα κανάλια δεν έχουν ανάγκη τη «ζωντανή» εικόνα για να κακοποιήσουν την ενημέρωση. Ουσιαστικά, πρόσφεραν τις καλύτερες υπηρεσίες σ' αυτούς που αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς στη δημοσιότητα της δίκης.

Δεν είμαστε απ' αυτούς που ισχυρίζονται ότι η ενημέρωση εξασφαλίζεται μόνο με την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Ωστόσο, εφόσον η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να παρακολουθήσει (με εικόνα και ήχο) την ακροαματική διαδικασία, η τηλεοπτική μετάδοση με εικόνα από το κρατικό κανάλι διευρύνει τη δημοσιότητα. Η «κανιβαλική» διάθεση των καναλιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως άλλοθι. Εξάλλου, γι' αυτήν τη συμπεριφορά των καναλιών, η κυβερνητική ευθύνη είναι καθοριστική. Ειδικά για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», το περασμένο καλοκαίρι, με ευθύνη των κυβερνητικών οργάνων, διοχετεύτηκε στα κανάλια η πρώτη ύλη (προανακριτικό υλικό, καταθέσεις, πληροφορίες), για να ακολουθήσουν οι γνωστές τηλεοπτικές αγριότητες.

Βεβαίως, η τηλεόραση δεν κρίνεται μόνον από τη συμπεριφορά της στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η προϊστορία της είναι εξίσου βεβαρημένη για πλήθος άλλων υποθέσεων. Τα «τηλεσκουπίδια» έχουν κατακλύσει τις οθόνες, προκαλώντας ασφυξία με την αποφορά τους. Η «τηλεζούγκλα» επιβάλλει τους νόμους της στην κοινωνία, κακοποιεί την πραγματικότητα, μετατρέπει σε μείζον το ευτελές και εξαφανίζει το σημαντικό. Φυσικά, το χορό της αθλιότητας σέρνουν τα ιδιωτικά κανάλια, για τα οποία το κέρδος, σε ποσοστά θεαματικότητας και χρήμα, είναι υπέρτατη αρχή, ακόμη και από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Η τυφλή αγανάκτηση και η οργή για την κατάσταση αυτή δεν αρκούν. Ούτε μπορεί να είναι λύση η κυβερνητική παρέμβαση, αφού αυτή θα οδηγήσει σε μια άλλη χειραγώγηση και θα ανοίξει το δρόμο για την περιστολή και τη φαλκίδευση του δικαιώματος της ενημέρωσης, όπως αποδείχτηκε.

Η λύση βρίσκεται στο μαζικό και συντονισμένο αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, των πολιτών, μέσα από τους φορείς τους, με στόχο την καταδίκη της υφιστάμενης κατάστασης και την όσο το δυνατόν διευρυμένη λαϊκή παρέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ