ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Καλούν σε απεργιακή δράση, στηρίζουν δυναμικές αντιδράσεις

«Με απεργιακή δράση, νέες μαζικές διαδηλώσεις από τους πολίτες του κόσμου, όλες τις δράσεις - διαμαρτυρίες σε διαφορετικούς τόπους, στα εργοστάσια και στις τοπικές αρχές, μπορούμε να πιέσουμε την αμερικανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της να υποχωρήσουν».

Με τη διακήρυξη αυτή απευθύνονται στους εργαζόμενους της Ευρώπης συνδικάτα και εργατικές συσπειρώσεις από διάφορες χώρες της που καλούν σε κοινή δράση ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μέχρι τις 28 Φλεβάρη τη διακήρυξη είχαν υπογράψει:

Από την Ισπανία το CGT, από τη Γαλλία οι CNT, FSU, Ecole Emancipιe, G10-Solidaires, SUD Aιriens, SUD ANPE, SUD Education, SUD PTT, SUD Rail, SUI. Ακόμη, από την Ιταλία CUB, COBAS, CSC, ORSA, UNICOBAS, S.in.COBAS, UCS, Si Puo. Οι Transcom από το Βέλγιο, ESK από τη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, RMT από τη Βρετανία, SAC από τη Σουηδία, ΤΙΕ από τη Γερμανία, TIE από την Ολλανδία και από την Ελλάδα το ΠΑΜΕ.

Με τη διακήρυξη διακηρύσσουν:

«Μαζί, οι υπογράφοντες ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις του καλέσματος αυτού, απορρίπτουμε τον πόλεμο.

Ο σκοπός των ΗΠΑ είναι να επιβάλλουν την πολιτική και οικονομική τους ηγεμονία, με την εγκαθίδρυση ενός προτεκτοράτου για τον έλεγχο των ιρακινών πετρελαϊκών πηγών και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Τις συνέπειες του πολέμου θα γευτεί πριν απ' όλους ο ιρακινός λαός. Ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν και οι στρατηγοί του θα είναι αυτοί που θα βρουν καταφύγιο.

Θα ζήσουμε επίσης συνέπειες και η κάθε χώρα της Ευρώπης μέσω: αυξήσεων των στρατιωτικών προϋπολογισμών και μείωση των προϋπολογισμών πρόνοιας. Δυνάμωμα της καταστολής ενάντια όλων αυτών που αντιτίθενται στον πόλεμο.

Διαδηλώσεις, όπως αυτές που οργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο στις 15 Φλεβάρη, αποτελούν μια σημαντική επικέντρωση στήριξης, γιατί δείχνουν ότι δεκάδες εκατομμύρια λαού σε όλο τον κόσμο αρνιούνται τον πόλεμο, όπως και τη δικτατορία της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού.

Είμαστε αλληλένδετοι με τους εργαζόμενους που θα αναλάβουν δράσεις συνειδητής εναντίωσης με την άρνησή τους να συμμετάσχουν στις προετοιμασίες για πόλεμο.

Στηρίζουμε τις δράσεις αντίστασης που αναπτύσσονται στην Ευρώπη: Μπλοκάρισμα των τρένων που μεταφέρουν λόχους, άρνηση να επιτρέψουν στους ΝΑΤΟικούς στόλους να αγκυροβολήσουν.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευθύνη να αναπτύξει την κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο και ιδιαίτερα στην οικονομία.

Στην Ιταλία το σύνθημα «απεργία ενάντια στον πόλεμο» μπαίνει σήμερα μπροστά από την πλειοψηφία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το αίτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί με τους εργαζόμενους όλων των χωρών της Ευρώπης σαν μια μορφή αποφασιστικής δράσης προκειμένου να εναντιωθούν στον πόλεμο.

Με απεργιακή δράση, νέες μαζικές διαδηλώσεις από τους πολίτες του κόσμου, όλες οι δράσεις - διαμαρτυρίες σε διαφορετικούς τόπους, στα εργοστάσια και στις τοπικές αρχές, μπορούμε να πιέσουμε την αμερικανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της να υποχωρήσουν».

ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συνεχής αγώνας ενάντια στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού λιμανιού

Οι κάτοικοι των Ελευθερών Καβάλας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στη Νέα Πέραμο. Σήμερα το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οργανώνει συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει στην πορεία κλιμάκωσης των αντιδράσεων και ενόψει της συνάντησης που αναμένεται να έχει την επόμενη βδομάδα με τους αρμόδιους υφυπουργούς Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ αλλά και τον υπαρχηγό του ΓΕΝ.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα συνεχίζουν τις επαφές τους με τους φορείς του νομού προκειμένου να εκφραστεί σύσσωμα η αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει την περιοχή σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου.

Αντί λιμενικών έργων ανάπτυξης της περιοχής με βάση τις υπάρχουσες και πρόσφατα εγκεκριμένες μελέτες, σχεδιάζεται να γίνουν αποβατικές εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης τεράστιων κιβωτιαγωγών πλοίων στη Ν. Πέραμο.

Η εγκεκριμένη μελέτη το 1998 από ΥΠΕΧΩΔΕ, ΓΕΝ, Νομαρχία Καβάλας, Δήμο Ελευθερών κλπ., προέβλεπε δημιουργία ακτοπλοϊκού, αλιευτικού, μικρού εμπορικού λιμανιού, συμβατό με την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ξαφνικά οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που έρχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ετσι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στρατιωτικό λιμάνι - έκτρωμα με βάθη κρηπιδώματος 14 (!) μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 15 χρόνια - όπως ανέφεραν στο «Ρ» μέλη της ΣΕΑ - όταν σχεδιαζόταν η δημιουργία του νέου εμπορικού λιμένα της Καβάλας, μεταξύ διαφόρων εναλλακτικών λύσεων είχε εξεταστεί και η συγκεκριμένη θέση στη Νέα Πέραμο, αλλά απορρίφθηκε για να μη διαταραχτεί η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή και διότι δεν είναι συμβατή η βαριά εμπορική χρήση με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής (αγροτικός, παραθεριστικός, ακτοπλοΐας, αλιευτικός).

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Εχουν αποφασίσει το βρώμικο πόλεμο

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, επικεντρώνοντας τις πολιτικές του απόψεις στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στη διαπλοκή που υπάρχει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Ραντεβού στα τυφλά ζητάει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες χώρες, προκειμένου να εκβιάσει την αποδοχή των απαράδεκτων προτάσεων του Σχεδίου του για το Κυπριακό», τόνισε ο Δ. Τσοβόλας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού «ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται», επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «αυτή η θέση πέραν από υποκριτική, είναι ανεύθυνη και προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην Κύπρο».

Τουλάχιστον, επισήμανε σ' άλλο σημείο ο Δ. Τσοβόλας, «η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση ας μην πιέζει την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί το απαράδεκτο αυτό σχέδιο Ανάν, ας μην πιέζει την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το νεοεκλεγέντα, να δεχτεί αυτά που υπηρετούν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας στην Κύπρο και στην περιοχή». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε επίσης ότι «πέρα από την κυβέρνηση και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ηγεσία του Συνασπισμού μιλούσε για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο Ανάν, αλλά και για αποδοχή του».

Ο Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στον επικείμενο πόλεμο, υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία έχουν αποφασίσει, εδώ και αρκετούς μήνες, να κάνουν βρώμικο πόλεμο εναντίον του Ιράκ και του ιρακινού λαού, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ηγεμονικά τους σχέδια στην περιοχή, αλλά και την παγκόσμια ηγεμονία τους σε βάρος των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ανέφερε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να πάρει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψει, πάση θυσία, αυτό τον πόλεμο, που θα κοστίσει τις ζωές χιλιάδων αθώων πολιτών και που παράλληλα θα πλήξει καίρια την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον στην κυριαρχία των ΗΠΑ επί της ΕΕ».

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Καθώς όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί θα χτυπήσουν το Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες διάφορων χωρών να αποφεύγουν ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί τους Ελληνες πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Ιράκ στην παρούσα συγκυρία.

Ανάλογη οδηγία, η οποία αφορά ευρύτερη περιοχή, η οποία πιθανώς να συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει και από την Ουάσιγκτον. Γι' αυτό το θέμα ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου. Ειδικά, όσον αφορά την Ελλάδα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως να υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με μια σύσταση που απευθύνεται προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενόψει πιθανού πολέμου στο Ιράκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ