ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα του πολέμου

Εκδήλωση - συζήτηση με φίλους και συναδέλφους της ΚΟΒ Μηχανικών ΠΕΧΩΔΕ - Τεχνικών Εταιριών

Η ανάγκη συχνότερης συζήτησης, προβληματισμού και ενημέρωσης, ανάμεσα σε μέλη, φίλους και ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αναδείχτηκε προχτές, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από την εκδήλωση της ΚΟΒ Μηχανικών ΥΠΕΧΩΔΕ - Τεχνικών Εταιριών της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Παράλληλα, αναδείχτηκε και η ανάγκη σύνδεσης των ζητημάτων της Προεδρίας, της «παγκοσμιοποίησης», του πολέμου και των συμμαχιών του ΚΚΕ, με την καθημερινότητα, αλλά και η ανάγκη για την καλύτερη επαφή των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εισηγητική ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη της «από κοινού δράσης με... συμμαχικές δυνάμεις» στο κύριο μέτωπο σήμερα, που είναι η πάλη ενάντια στον πόλεμο. Γιατί, ο πόλεμος «ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου» και θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες, σ' όλες τις πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. «Τα σπασμένα του πολέμου, είπε, τα πληρώνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα». Σημείωσε την ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τώρα και όταν ξεσπάσει, ενώ υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει και προωθεί απεργίες μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, αλλά και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με την ΕΕΔΥΕ, τη «Δράση 2003» κι άλλες οργανώσεις, «απαντώντας» και στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας, στην Αθήνα.

Για την Ελληνική Προεδρεία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται και προωθεί μέτρα εξυπηρέτησης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενισχύοντας παράλληλα και την ελληνική ολιγαρχία σε σχέση με τα Βαλκάνια.

Ο ομιλητής υποστήριξε την ανάγκη η πάλη του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών άλλων χωρών, να επικεντρωθεί στην παρεμπόδιση των κυβερνήσεων «να δώσουν στήριξη στον πόλεμο, με οποιοδήποτε μέσο». Για την Ελλάδα, έδωσε το παράδειγμα της παραχώρησης της βάσης της Σούδας, υπογραμμίζοντας την υποτέλεια της κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης την ύπαρξη και όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων στο ιμπεριαλιστικό «σύστημα».

Ειδικότερα για τον πόλεμο σημείωσε πως τα κινήματα δε θα πρέπει να επιλέγουν «αντί των Αμερικανών, να χειροκροτούν τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Αγγλίας κ.ά. Γιατί και οι προτάσεις του λεγόμενου Γαλλογερμανικού άξονα προβλέπουν τη μετατροπή του Ιράκ σε προτεκτοράτο». Τέλος, για το θέμα των συμμαχιών απάντησε ότι το ΚΚΕ μιλά για συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο, με πολιτικές δυνάμεις, ριζοσπαστικές κινήσεις και κινήματα με σαφή προσανατολισμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποκλείοντας, φυσικά, κόμματα και κινήσεις που πρωταγωνιστούν ή και συναινούν σε πολιτικές διαχείρισης του καπιταλισμού στη χώρα μας, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξέσπασε ο Ντενκτάς κατά του «σχεδίου Ανάν»

Ο Ραούφ Ντενκτάς «έθαψε» το «σχέδιο Ανάν» για λύση του Κυπριακού, μπροστά σε υποστηρικτές του, που πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στην ομιλία του, ο Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της λύσης με βάση το «σχέδιο Ανάν», λέγοντας ότι οι διαδηλωτές έδωσαν την απάντησή τους, «που είναι όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την «περηφάνια» του επειδή τα Κατεχόμενα, όπως είπε, «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου έθνους που λέγεται Τουρκία» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Αγκυρα για τη συνεχή συμπαράστασή της. «Θέλω να φωνάξετε ότι δεν είναι δυνατόν να προσφυγοποιηθούν οι 100.000 Τουρκοκύπριοι», είπε στους διαδηλωτές ο κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι εδώ και 40 χρόνια λέει «όχι» σε συμφωνίες που δεν προνοούν τις «εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας».

«Η Αγκυρα λέει ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι σωστό. Αυτό λέμε και εμείς», δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς και διερωτήθηκε πού είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τη διαδήλωση κατά του Ντενκτάς. «Ας έρθει ο κ. Γουέστον να δει το πλήθος. Οι σημαίες αυτές δε θα υποσταλούν», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ραούφ Ντενκτάς ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και κατέληξε «πως για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους».

Αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» ζητά ο Ερντογάν

Στην ανάγκη αλλαγών στο «σχέδιο Ανάν» αναφέρεται ο αρχηγός του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κ. Ταγίπ Ερντογάν που υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση όλων των λεπτομερειών του «σχεδίου Ανάν» όταν σχολίαζε ότι το σχέδιο είναι αποδεκτό.

«Οταν ο κ. Ανάν είχε επισκεφθεί την Αγκυρα δεν είχαμε υπόψη μας τη νέα μορφή του σχεδίου, αλλά μόνο ορισμένα κεφάλαιά του στα οποία έκανε αναφορά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Οταν όμως μας περιήλθε το σχέδιο, διαπίστωσα ότι περιέχει ορισμένα σοβαρά αρνητικά σημεία. Εάν αυτές οι αρνητικές καταστάσεις δεν ξεπεραστούν, θα προκύψουν δυσχέρειες. Εάν όμως ξεπεραστούν, τονίζω ότι θα πραγματοποιηθούν βήματα προς τη λύση».

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι ο κ. Ερντογαν σε δηλώσεις σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ακόμα ότι «η Βόρεια Κύπρος είναι αναμφίβολα για μας ένας τόπος με μεγάλη σημασία. Εάν στην υπόθεση αυτή δε γίνουν εκατέρωθεν θυσίες, η επίλυση του ζητήματος είναι δυσχερής, διότι δεν είναι ορθό να αναμένονται θυσίες μόνο από την τουρκική πλευρά».

Σήμερα η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Απόλυτη εχεμύθεια για τη στάση της ελληνικής πλευράς έναντι του «σχεδίου Ανάν» τηρούν όλα τα κόμματα στην Κύπρο, εν αναμονή και της λήψης απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει σήμερα.

Εκπρόσωποι κομμάτων δήλωσαν ότι θα ήταν λάθος να αποκαλυφθεί και το παραμικρό για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς πριν από τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα.

Για την προτομή του Ν. Μπελογιάννη

Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292.696 και 6977-507.160.

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

Περιοδεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί και σήμερα Σάββατο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης. Θέμα της περιοδείας είναι τα αγροτικά ζητήματα και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η επικείμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στις 11 π.μ. θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για το βαμβάκι στο «Σαλέ» του Δήμου Οινιάδων και στις 7 μ.μ. για τα καπνά σε καφενείο στο Καινούργιο. Το μεσημέρι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ