ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Υποκρισία και πολιτική υποκαταστάτων

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, που σχολιάστηκε ευμενώς από τον Γάλλο εκπρόσωπο

Ρεσιτάλ υποκρισίας με κορόνες περί «ηθικής», «επιστημονικής τεκμηρίωσης» και «φιλανθρωπισμού» δόθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας μέρας του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου για τα Ναρκωτικά, που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν και το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Μια αποτελεσματική πολιτική για τα ναρκωτικά», η Ελληνική Προεδρία - και όσοι έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τα ψευτοδιλήμματα και τα αντιεπιστημονικά επιχειρήματά της - επιβεβαίωσαν ότι επιδιώκουν ακριβώς το αντίθετο. Η διαχείριση του προβλήματος, η πλήρης έλλειψη πρόληψης, η αποποινικοποίηση της κάνναβης, η επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης και η εμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της Ελληνικής Προεδρίας.

Και τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, έγιναν προσπάθειες από την ελληνική πλευρά να επικεντρωθούν οι εργασίες - και να βγουν ενιαία συμπεράσματα και «συστάσεις» με τους Ευρωπαίους εταίρους - σχετικά με την κατάργηση των διεθνών συμβάσεων για τον έλεγχο των ναρκωτικών και την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Προκειμένου να ενισχύσουν αυτήν την κατεύθυνση, επιστρατεύτηκαν εκπρόσωποι της Ολλανδίας, που, όμως, δεν παρουσίασαν κανένα ουσιαστικό στοιχείο για την κατάσταση στη χώρα τους.

Την «άγνοιά» της εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, δήμαρχος Αθηναίων, η οποία, όπως είπε, «μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμουν εντελώς αντίθετη στην ιδέα της αποποινικοποίησης. Σήμερα δεν είμαι βέβαιη, δε γνωρίζω ποια πρέπει να είναι η πολιτική απέναντι στα ναρκωτικά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα είναι λάθος».

Ενώ η πρόεδρος Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Αννα Κοκκέβη, υποστήριξε την «ανανέωση των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών» και επικαλέστηκε την ...ανάγκη για κωδικοποίηση και ενοποίηση των τριών συμβάσεων, λόγω νέων δεδομένων.

Η παρέμβαση του ΕΣΥΝ

Μετά από διαδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας με δεκάδες φορείς που έγινε πριν δύο μέρες, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πέτυχε χθες να ανοίξει τις πόρτες του Συνεδρίου, να ακουστεί άλλη μια φωνή λογικής και να καταθέσει κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο συνυπογράφουν 76 κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

«Αφορμή της διαμαρτυρίας μας είναι η υπουργική απόφαση για χορήγηση βουπρενορφίνης από το ΕΣΥ, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ για μείωση της βλάβης από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, καθώς και η αποδοχή του προβλήματος ως "αναγκαίου κακού"», είπε η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος του ΕΣΥΝ. «Απορρίπτουμε, συνέχισε, στο σύνολό της αυτήν την υπουργική απόφαση και καλούμε τον υπουργό να την αποσύρει. Απορρίπτουμε ως μέσο θεραπείας τα υποκατάστατα, γιατί δε θεραπεύουν, αλλά συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η απεξάρτηση δεν είναι αυτοσκοπός. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό φαινόμενο και μόνο με κοινωνικά μέτρα αντιμετωπίζεται. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε σε μια αποτελεσματική πρακτική για τα ναρκωτικά. Μόνον ένας δρόμος υπάρχει, η πρωτογενής πρόληψη και για να την εφαρμόσει η πολιτεία θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τους κοινωνικούς χώρους, όπου σφυρηλατείται η ώριμη προσωπικότητα του νέου ανθρώπου».

Η πρόεδρος του ΕΣΥΝ κατέληξε, καλώντας τους συνέδρους να προσέξουν δύο πράγματα: «Πρώτον, θα ήταν μέγα κοινωνικό έγκλημα για την ανθρωπότητα η αθώωση της κάνναβης. Δεύτερον, η μεγαλύτερη ασπίδα πρόληψης είναι η ειρήνη. Οπλα - βία - πόλεμος - ναρκωτικά πάνε αντάμα. Καταδικάστε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που βρωμάει πετρέλαιο και ναρκωτικά. Πείτε ΝΑΙ στην ειρήνη, ΝΑΙ στη ζωή. Για να έχουμε νιάτα, ζωή και θέληση γεμάτα και να αφήνουν στο πέρασμά τους φως»...

Το μεθοδευμένο και έντεχνο τρόπο αποκλεισμού των κοινωνικών και μαζικών φορέων από το Συνέδριο, σχολίασε και ο Γάλλος εκπρόσωπος, ο οποίος, αμέσως μετά την παρέμβαση του ΕΣΥΝ, είπε: «Τελικά, ακούστηκε και το κοινό, έστω κι αν μπήκε από το ...παράθυρο. Στη Βόρεια Γαλλία, η χρήση ουσιών πολλαπλασιάζεται, λόγω της ευκολίας που μπορούν οι νέοι να την προμηθευτούν. Να μην παρασυρθούμε από τον ηδονισμό. Η πολιτική που θα χαραχτεί πρέπει να είναι πιστή στην αρχή της ανθρώπινης προφύλαξης, ώστε να μην κληροδομήσουν οι επόμενες γενιές ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Κατάληψη στο φράγμα του Ευήνου

Κατάληψη των εγκαταστάσεων του φράγματος του Ευήνου πραγματοποιούν εδώ και αρκετές μέρες οι κάτοικοι των χωριών της ορεινής Ναυπακτίας, με αίτημα την πρόσληψη κατοίκων των χωριών αυτών για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση από τον καιρό των εγκαινίων του φράγματος είχε υποσχεθεί στους κατοίκους ότι για την ασφάλειά του θα προσλάβει κατοίκους των γειτονικών με αυτό χωριών. Ωστόσο, τη φύλαξη των εγκαταστάσεων εξακολουθεί να κρατάει ιδιωτική εταιρία «σεκιούριτι», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της ορεινής Ναυπακτίας, που έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους, φτάνοντας μέχρι το μέτρο της κατάληψης.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ
Ευθύνες σε ΥΠΑ και υπουργεία

Σοβαρές ευθύνες για την πτώση του δεύτερου ελικοπτέρου στην Ανάφη, στις 17 Ιούνη 2002, αναλογούν στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας, Μεταφορών - Επικοινωνιών και Αιγαίου, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, στο οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - γίνεται λόγος για «ανορθόδοξο τρόπο» ελέγχου της λειτουργίας της «Helitalia», «ελλείψει ενιαίου συντονιστικού μεικτού κέντρου επιχειρήσεων». Η ευθύνη αυτή ανήκει αποκλειστικά στα τρία υπουργεία και την ΥΠΑ.

Βέβαια, οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ως κυριότερες αιτίες της αεροπορικής τραγωδίας, αναφέρουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την έλλειψη ραδιοβοηθημάτων στο ελικοδρόμιο της Ανάφης.

Στο προσχέδιο περιγράφονται οι εξής τρεις βασικές αιτίες για την πτώση του ελικοπτέρου:

  • Η μη τήρηση από τον χειριστή των εγκεκριμένων και τυποποιημένων διαδικασιών απογείωσης και προσγείωσης.
  • Η εκτέλεση νυκτερινής πτήσης με κανόνες «VFR» (πτήση όψεως), ελλείψει δυνατότητας διεξαγωγής της πτήσης με όργανα («IFR»).
  • Η πιθανή απώλεια προσανατολισμού, που οδήγησε στην πρόσκρουση και συντριβή του ελικοπτέρου κάτω από συνθήκες πλήρους ελεγχόμενης πτήσης.

Σημειώνεται ότι, με ανακοίνωση της Επιτροπής, επιχειρείται διάψευση των πληροφοριών, με την αναφορά: «Τα μεταδοθέντα περί των αιτίων της πτήσεως του ελικοπτέρου δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα. Πρόκειται περί αποσπασματικών και εν πολλοίς αυθαιρέτων πληροφοριών».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 9 Μάρτη 2003 διοργανώνουν:

  • Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ο Δήμος Λαυρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση στο Λαύριο, μπροστά στο χώρο του μνημείου, για τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΚΑΜ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν την ίδια μέρα στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.
  • Το Παράρτημα Μενιδίου της ΠΕΑΕΑ, ώρα 11 π.μ., πραγματοποιεί γενική συνέλευση στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών.
  • Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ κάνει εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, ώρα 10.30 π.μ., στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).
  • To Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση, στα γραφεία της (Σοφοκλέους 8 ), στις 10.30 π.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ