ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Ολα τα σφυριά βαράνε: Απεργία στις 21 Μάρτη

Παλλαϊκά χαρακτηριστικά παίρνει πλέον η 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 21 του Μάρτη ενάντια στον πόλεμο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, για να διεκδικήσουν πραγματικά μεροκάματα και συντάξεις, για να υψώσουν αγωνιστικό τοίχος και στα νέα αντεργατικά μέτρα που θα πάρουν στις Βρυξέλλες. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), ενώ η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του Πειραιά θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού.

Στην πορεία όμως και μέχρι τις 21 Μάρτη, μπροστά υπάρχει η διήμερη αντιπολεμική κινητοποίηση με περικύκλωση του Πενταγώνου αύριο Παρασκευή στις 5 μ.μ. και το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 15 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ταυτόχρονα, σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται τα σωματεία για απεργία την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου, ώστε να βγουν οι εργαζόμενοι οργανωμένα στους δρόμους και να αντιδράσουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Την ίδια μέρα και οι επαγγελματοβιοτέχνες θα «βάλουν λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους δυναμώνοντας την κινητοποίηση.

Στις νέες αποφάσεις για απεργία στις 21 Μάρτη προστέθηκαν αυτές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (24ωρη) και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας που αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας. Απεργία στις 21 Μάρτη και προσυγκέντρωση στα γραφεία του στις 11.30 π.μ. αποφάσισε και ο σύλλογος βοηθών φαρμακείων και φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν. Επίσης αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα κήρυξης του πολέμου. Απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας την πρώτη μέρα του πολέμου έλαβε και ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί όλους τους εργαζόμενους του εμπορίου να συμμετέχουν, όπως και στη συγκέντρωση που θα κάνει στις 11 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου.

Εκτός από τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία έχουν πάρει και καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Φαρμάκου, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Λογιστών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Εργαζομένων στις Περιφέρειες. Καθώς και τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Νάουσας, Σάμου, Μυτιλήνης, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Φωκίδας, Χανίων, Λασηθίου, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Πύργου, Αρτας, Πρέβεζας.

Ακόμα, σε μαζική συμμετοχή στην απεργία έχουν καλέσει: Το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

ΔΑΣ - ΓΣΕΕ
Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων

Μια ανάσα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενώ οι εργατικές οικογένειες δέχονται μια νέα κερδοσκοπική επίθεση στα εισοδήματά τους, με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, η απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 21 Μάρτη γίνεται μετερίζι αντίστασης, μετατρέπεται αναπόφευκτα σε μέρα αντιπολεμικής και κοινωνικής συσπείρωσης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ «η απεργία αυτή επιβάλλεται να πάρει μαχητικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά».

Στο φόντο της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, απέναντι στο κύμα των νέων ανατιμήσεων, της ακρίβειας και των απολύσεων και μάλιστα πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος, τα στελέχη του ΠΑΜΕ απευθύνουν έκκληση στα συνδικάτα, στους ίδιους τους εργαζόμενους «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας».

Ομως και χτες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΔΑΣ, για προκήρυξη από τη Συνομοσπονδία πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για τις 21 Μάρτη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη δεκάδες δευτερόβαθμιες οργανώσεις έχουν πάρει απόφαση για απεργία, ενώ ακόμα και δικές τους δυνάμεις, σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, ζητάνε την προκήρυξη απεργίας. Δυστυχώς, μια τέτοια κρίσιμη, για την ανθρωπότητα, τους λαούς της περιοχής, αλλά και τους εργαζόμενους της χώρας μας, στιγμή, τα στελέχη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», δέσμια της γραμμής του ταξικού εταιρισμού και της υποταγής, αρνήθηκαν τις προτάσεις της ΔΑΣ.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, παρά τις μεγαλοστομίες τους για την ανάγκη αντιπολεμικής δράσης, οχυρωμένοι πίσω από τις γνωστές θεωρίες του «ρεαλισμού», επί της ουσίας σέρνονται στη γραμμή της κυβέρνησης και της ΝΔ, μετατρέπονται σε υπάκουους υπηρέτες της ΣΕΣ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, περιορίστηκαν σε μια ολιγόωρη στάση εργασίας για τις 21 Μάρτη, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα τελειώσει με τη λήξη της βάρδιας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα η ΣΕΣ - στην οποία μετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - θα συναποφασίζει με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες, Κομισιόν και κυβερνήσεις στη λεγόμενη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων και την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας!

Τα στελέχη της ΔΑΣ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ανέδειξαν την ανάγκη η εργατική τάξη και με το όπλο της απεργίας να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Στα πλαίσια αυτά πέρα από την απεργία στις 21 Μάρτη, να κηρυχτεί απεργία την πρώτη ημέρα του πολέμου. Παράλληλα, να δοθεί εργατική, λαϊκή απάντηση στο κύμα των ανατιμήσεων, διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με πραγματικές αυξήσεις, αλλά και να αντιμετωπιστεί ο εντεινόμενος κρατικός και εργοδοτικός αυταρχισμός.

Περιοδείες - εξορμήσεις

Συνεχίζουν καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ να περιοδεύουν και να εξορμούν σε χώρους εργασίας ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, αλλά και στις άλλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί: Σε συγκέντρωση των εργαζομένων του εργοστάσιου φαρμάκων ΣΥΝΦΑ στις 11.30 π.μ. θα μιλήσει ο Δ. Κουμπούρης. Στους εργαζόμενους του δήμου Μπραχαμίου στις 5.30 και του δήμου Δάφνης στις 7.30 π.μ. ο Γ. Σκιαδιώτης. Στην ΕΥΔΑΠ στα Κιούρκα ο Θ. Πατερέλης και ο Γ. Φασουλάς στον τομέα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ. Στον Παπάγου η Δ. Κοτά. Στα φαρμακεία του κέντρου ο Β. Κουμπούρας. Στο τσαγκαράδικο ΕΛΙΤ και στο εργοστάσιο ιματισμού ΕΛΙΤ ο Δ. Θεοδώρου. Στα τσαγκαράδικα Ταύρου και Μοσχάτου ο Π. Κυριαζίδης. Στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη 1 μ.μ. ο Δ. Αγκαβανάκης. Στο ΙΕΚ ΑΚΤΩ στη 1 μ.μ. ο Γ. Μανωλάκος. Στο ΙΕΚ ΛΕ ΜΟΝΤ στις 6 μ.μ. ο Α. Μουκάνου. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Γ. Σταυρόπουλος και στο ογκολογικό Κηφισιάς η Λ. Μεθωνιού. Επίσης περιοδείες θα γίνουν στα εργοστάσια Μετάλλου ΕΛΒΙΟΜ, ΛΑΝΤΑ και σε μηχανουργεία και βιοτεχνίες στον Βοτανικό.

Στο δρόμο και οι αγρότες

Κάλεσμα συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της 21ης του Μάρτη απευθύνουν με ανακοινώσεις τους και οργανώσεις των αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), καλεί τους αγρότες να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού και της Θεσσαλίας, να πάρουν μέρος, με τα αγροτικά μηχανήματά τους, στο πανθεσσαλικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα γίνει την Παρασκευή, 21 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 21ης Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην προκυμαία της Μυτιλήνης, σημειώνοντας ότι οι αγρότες πρέπει «να δώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν μ' αυτήν, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βγουν οι αγρότες από τα σημερινά αδιέξοδα που τους έχουν οδηγήσει και που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του κανονισμού για το λάδι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ