ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Προς διευθέτηση της διένεξης

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας εξέτασε το ζήτημα της πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν - Σεβαρντνάτζε για τη διευθέτηση της διένεξης Γεωργίας - Αμπχαζίας και μετά από έντονες συζητήσεις αποφάσισε να γίνει συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με τον Πρόεδρο Σεβαρντνάτζε για μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη συμφωνία αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Οπως είναι γνωστό, πηγή μόνιμης έντασης στον Καύκασο αποτελεί η διένεξη Γεωργίας - Αμπχαζίας, που χρονολογείται πάνω από 10 χρόνια. Την Παρασκευή, 7 Μάρτη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε στην έδρα του «Μποτσάροβ Ρουτσέι» (περιοχή Κρασνοντάρ) με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε και τον πρωθυπουργό της Αμπχαζίας Γκενάντι Γκαμπούλια. Σκοπός της συνάντησης ήταν να δοθεί πραγματική ώθηση στην επίλυση αυτού του οδυνηρού ζητήματος που βρίσκεται σε νεκρό σημείο. «Υπάρχει πάντως κατανόηση από μέρους όλων των πλευρών που μετέχουν στη διαδικασία ότι θα χρειαστεί να δώσουμε νέα ώθηση στην επίλυση των βασικών ζητημάτων που μας απασχολούν όλους και, πριν απ' όλα, τους ανθρώπους που υποφέρουν απ' αυτή την ανώμαλη κατάσταση, έχοντας υπόψη, πριν απ' όλα, το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων, το πρόβλημα ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή συνολικά, στην Αμπχαζία και τη Γεωργία, ιδιαίτερα. Τέτοια ζητήματα είναι η ανάπτυξη της υποδομής των μεταφορών και της ενέργειας», τόνισε ο Πούτιν. Σχετικά με τα παραπάνω, αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστεί η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Ινγκούρι που είχε ξεκινήσει επί Σοβιετικής Ενωσης και είχε σταματήσει. Αν ληφθεί υπόψη η ένταση που μόλις πρόσφατα είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας, λόγω της επανέναρξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Σότσι - Σουχούμι, τότε πρέπει να θεωρηθεί ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βήμα, έστω και μικρό, προς την επίτευξη της ειρήνης σ' αυτή την περιοχή. Από τη μεριά του, ο Σεβαρντνάτζε εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα ικανοποιήσουν όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Δεν είναι αμερικανικό κυρίαρχο έδαφος

Απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσιγκτον

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πρωτοφανής μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσιγκτον, όπου έκρινε ότι οι κρατούμενοι στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο της Κούβας θεωρούνται αλλοδαποί πολίτες, εκτός αμερικανικού κυρίαρχου εδάφους και δεν προστατεύονται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

Το εφετείο εξέτασε παλιότερη απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και ανακοίνωσε ότι αυτοί δεν κρατούνται σε αμερικανικό έδαφος, καθώς οι ΗΠΑ ενοικιάζουν τη στρατιωτική βάση από την Κούβα, ενοίκιο όμως το οποίο, σημειώνεται πως, η κυβέρνηση της Κούβας αρνείται να λάβει. Η κουβανική κυβέρνηση αρνείται, γιατί δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για την ενοικίαση που είχε υπογραφεί από τα πρότερα της κουβανικής επανάστασης καθεστώτα.

Οπως μεταδίδει το BBC, οι οικογένειες 16 κρατουμένων, ύποπτων για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ-Κάιντα, υποστήριξαν ότι αυτοί κρατούνται άδικα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι κρατούμενοι στερούνται βασικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των 16 κρατουμένων -12 Κουβεϊτιανοί, δύο Βρετανοί και δύο Αυστραλοί- υποστήριξαν ότι επειδή το Γκουαντανάμο είναι ντε φάκτο υπό αμερικανικό έλεγχο, τότε οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα.

Την απόφαση σχολίασε και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος είπε ότι είναι «μια σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Συνολικά, στο Γκουαντανάμο κρατούνται 600 άτομα από τα τέλη του 2001, τα οποία είχαν συλληφθεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Θάνατοι από νάρκες

Εκεί που πριν 12 χρόνια οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν ελεύθερα

Στη νότια Κιργιζία, αυτή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του αυτές τις μέρες από έκρηξη νάρκης. Το θέμα έφερε στο Κοινοβούλιο της χώρας ο βουλευτής Τασμπολότ Μπαλταμπάγεφ, που εκλέγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είναι το πρώτο κρούσμα. Από τη μεριά τους, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν θεωρούν ότι ο άτυχος Ανβάρ Σαμσίεφ, που βγήκε από το χωριό του ψάχνοντας την αγελάδα του, πέρασε τα σύνορα της χώρας του και μπήκε σε ναρκοπέδιο του στρατού του Ουζμπεκιστάν. Την εξήγηση αυτή δεν τη δέχονται οι αρχές της Κιργιζίας, που θεωρούν πως το «ξένο» ναρκοπέδιο έχει στηθεί σε έδαφος της Κιργιζίας! Στην ουσία, πρόκειται για ένα ακόμα τμήμα 710 χλμ. των συνόρων για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα επίσημη οριοθέτηση ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρά το γεγονός ότι πάνω από 10 χρόνια γίνονται συνομιλίες για τη διευθέτηση της συνοριακής γραμμής των δύο χωρών, έχει καθοριστεί μόνο κατά 690 χλμ. Μόνο την τελευταία χρονιά στη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν πάνω από 30 συνοριακά επεισόδια, ορισμένα με χρήση όπλων και από τις δύο πλευρές, με αρκετούς τραυματίες κι έναν νεκρό. Το νέο επεισόδιο με το θάνατο από νάρκη έρχεται για άλλη μια φορά να δείξει μια ακόμη πλευρά των τραγικών συνεπειών της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης που βιώνουν καθημερινά οι λαοί της: Το θάνατο από νάρκη σ' έναν τόπο που πριν 12 χρόνια οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν ελεύθερα...

ΣΥΝΤΡΙΒΗ BLACK HAWK
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τελικά, έντεκα είναι οι νεκροί στρατιώτες από την πτώση ελικοπτέρου τύπου Black Hawk σε δασώδη περιοχή κοντά στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε προς το CNN ότι διασώθηκαν μόνο δύο εκ των επιβαινόντων, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους. «Θα ερευνήσουμε πλήρως αυτό το φοβερό δυστύχημα», δήλωσε ο στρατηγός Φ.Λ. Χάγκενμπεκ και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συντριβή του ελικοπτέρου, τύπου UH-60 Black Hawk που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, όταν ξαφνικά «χάθηκε». Στη συγκεκριμένη πτήση συμμετείχαν επίσης άλλα δύο ελικόπτερα.

Πάντως, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη για πιθανή σύγκρουση του μοιραίου ελικοπτέρου με ένα εκ των άλλων δύο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δυσμενείς.

ΒΕΛΓΙΟ
Μεγάλη εργατική διαδήλωση

ΛΙΕΓΗ.- Περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Λιέγης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της εταιρίας «Arcelor» (παγκοσμίως πρώτη στην παρασκευή χάλυβα) να παγώσει τις επενδύσεις στο εργοστάσιο που διαθέτει στην περιοχή. Η απόφαση αυτή θα σημάνει την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2006.

Στη διαδήλωση, που έκλεισε το κέντρο της πόλης για ώρες, συμμετείχαν εκτός από τους εργάτες και πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται ότι το κλείσιμο του εργοστασίου θα σημάνει τον οικονομικό μαρασμό της. Μάλιστα, στην πορεία συμμετείχαν και αντιπροσωπείες εργατών από γειτονικές χώρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η «Arcelor» πέρυσι σημείωσε κέρδη 780 εκατομμυρίων ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ