ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Πέταξε στο δρόμο 98 εργάτες

Ηταν η σειρά των εκτάκτων του Δήμου Χανίων να βγουν χτες στους δρόμους. Μετά την Πάτρα και την απόλυση των εκτάκτων, χτες απολύθηκαν και οι έκτακτοι στο Δήμο Χανίων. Δεν το έβαλαν βέβαια κάτω και βγήκαν στο δρόμο διαδηλώνοντας. Ενενήντα οχτώ οικογένειες συμβασιούχων καταδικάστηκαν στην ανεργία μετά από 4 έως 9 χρόνια δουλιάς στο δήμο. Οι συμβασιούχοι έκαναν συγκέντρωση στο δημαρχείο της πόλης στις 11 το πρωί και αμέσως μετά με πορεία και συνθήματα κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμά της συγκέντρωσης, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους στις υπηρεσίες του δήμου, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Στο «Ρ», μίλησε ο Μανόλης Νταγκουνάκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Χανίων και μέλος της παράταξης «Δημοτική Ενότητα», υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα της τακτοποίησης των εκτάκτων χρονίζει από το 1998, αρκετοί εκ των οποίων έχουν προσληφθεί από το 1994. Η παράταξή μας από το 1998 έως και σήμερα τονίζει ότι το θέμα είναι πολιτικό και την ευθύνη την έχουν αυτοί που προσλάβανε σαν ομήρους τους εργαζόμενους, για να εξυπηρετήσουν τα ρουσφέτια που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο τόσο η κεντρική εξουσία όσο και η τοπική». Καταλήγοντας, ο Μανόλης Νταγκουνάκης σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος των εκτάκτων για να σταματήσουν να υπάρχουν όμηροι και να μην μπορεί κανένας να «παίζει μπάλα» στις πλάτες του κάθε εργαζόμενου που θέλει δουλιά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εντείνεται ο αγώνας κατά της «ανθυγιεινής» πολιτικής

Νέα, τριήμερη απεργία ξεκίνησε χτες στο Νομαρχιακό, σήμερα αρχίζει διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό

Συνεχίζονται και εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς νέα, τριήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Νομαρχιακού, ενώ από αύριο αρχίζει η διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Και μπορεί μεν την αφορμή για την έναρξη του απεργιακού αγώνα ν' αποτέλεσε το πρόβλημα κατανομής των εφημεριών ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία, αλλά, επί της ουσίας, ο αγώνας στρέφεται κατά της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κι ενισχύει την «εφόρμηση» επιχειρηματιών στο χώρο, με στόχο να κερδοσκοπήσουν, πουλώντας πανάκριβα ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι η υγεία.

Διότι αυτή η πολιτική είναι που επιβάλλει λιτότητα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι αναγκαίοι διορισμοί προσωπικού και να μην υπάρχει η κατάλληλη κτιριακή και τεχνολογική υποδομή. Αυτή είναι η αιτία που τα νοσοκομεία «παραλύουν» και δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι στο Νομαρχιακό δηλώνουν ότι το νοσοκομείο τους δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα «χάλια» που έχει σήμερα και ζητούν:

1. Κτιριακή αναβάθμιση με την προώθηση της β΄ φάσης κατασκευής της Συνδετήριας Πτέρυγας.

2. Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων προσωπικού, ανάκληση όλων των αποσπάσεων και να μη γίνει καμιά νέα απόσπαση εργαζόμενου του νοσοκομείου.

3. Αμεση εφαρμογή του νέου συστήματος εφημεριών (προβλέπει 2 εφημερίες στο Νομαρχιακό, μία στο Πανεπιστημιακό), για δυο μήνες και στη συνέχεια έναρξη εφαρμογής νέου συστήματος εφημεριών, με αναλογία ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία, 1 προς 1 εναλλάξ.

Από την πλευρά τους οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού υποστηρίζουν ότι, λόγω των τεραστίων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι σε θέση ν' αντέξουν και την παραμικρή αύξηση των εφημεριών κι επισημαίνουν ότι για να μπορέσει το νοσοκομείο ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε - παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής - χρειάζεται:

α) Να προσληφθούν, άμεσα, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, σε αριθμούς που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου.

β) Ν' αυξηθεί, άμεσα, ο αριθμός των διαθεσίμων χειρουργικών αιθουσών, με πρόσληψη αναισθησιολόγων και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού.

γ) Να ενισχυθούν με ιατρικό, τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα εργαστήρια, ώστε να επιταχυνθεί η διακίνηση των ασθενών.

δ) Να λειτουργήσουν πέντε ακόμα από τα κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας.

ε) Να προωθηθεί η εγκατάσταση αυτόνομης Υπηρεσίας Αιμοδοσίας.

στ) Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός διοικητικού προσωπικού.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Παρ' ολίγο μπουρλότο

Με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, πλήρωσε την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας ο εργάτης Βαγγέλης Βουρδάνος

Με το σοβαρό τραυματισμό από εγκαύματα του 42χρονου Βαγγέλη Βουρδάνου από τη Χαλκίδα, εργαζόμενου στα ναυπηγεία Χαλκίδας, σημαδεύτηκε η προχτεσινή μέρα. Το ατύχημα συνέβη στις 11.30 το πρωί της Τρίτης, 11 Μάρτη, στη μεγάλη δεξαμενή «ΑΥΛΙΣ» των ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια εργασίας συντήρησης στα διπύθμενα και ειδικότερα στο δίκτυο (σωληνώσεις λαδιού) ισορρόπησης της δεξαμενής.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μαρτυρίες ο Βαγγέλης Βουρδάνης, με ειδικότητα εφαρμοστή, κατέβηκε στο διπύθμενο της δεξαμενής με ένα βοηθό του, προκειμένου να δοκιμάσουν το δίκτυο λαδιού, μετά από εντολή του υπεύθυνου δεξαμενής. Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα πριν, στον υπό δοκιμή σωλήνα λαδιού είχε γίνει ηλεκτροσυγκόλληση από άλλο συνεργείο. Αυτή ήταν και η «μοιραία» αιτία, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν είχε γίνει έλεγχος του δικτύου μετά την ηλεκτροσυγκόλληση. Αποτέλεσμα ήταν, όταν, ο άτυχος εργάτης άνοιξε το καπάκι της σωλήνας, να εκτονωθούν πάνω του, στην αρχή καυτά υπολείμματα λαδιού και στη συνέχεια φωτιά που ήταν εγκλωβισμένη στη σωλήνα προφανώς από την προσπάθεια ηλεκτροσυγκόλλησης.

Ο Β. Βουρδάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί απευθείας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα, με καθολικά εγκαύματα στο 40% του μπροστινού μέρους του σώματός του, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και στο στήθος.

Από την εκτόνωση της φωτιάς γλίτωσε ο βοηθός του που βρισκόταν μαζί του στο τάνκι. Και στην περίπτωση αυτή, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση που προσπαθεί να επιβάλλει ο εργοδότης εφοπλιστής Σταύρος Ηλίας, μαζί με την έλλειψη προσωπικού, είναι οι κύριες αιτίες για το εργατικό ατύχημα που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή σε ένα ακόμα εργάτη.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΕΤΑΞΑ»
Απαιτούν ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου

Την περικοπή των κονδυλίων εφημερίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «Μεταξά» κατά 100.000 ευρώ, που καθιστά ανασφαλή τη λειτουργία της εφημερίας του νοσοκομείου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των ασθενών, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Το πρόβλημα αυτό, αλλά και της λειτουργίας των ανελκυστήρων του νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν σημειώσει επανειλημμένες πτώσεις με συνέπεια τον τραυματισμό ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων, συζήτησαν οι γιατροί του νοσοκομείου στην πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση επιστροφή των 100.000 ευρώ που περικόπηκαν από το ετήσιο κονδύλι εφημεριών, αλλά και την ουσιαστική περαιτέρω αύξησή του, ώστε να καλύπτει επαρκώς και με ασφάλεια τις ανάγκες εφημερίας του νοσοκομείου. Δηλαδή, την ογκολογική εφημερία που χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση με περισσότερους εφημερεύοντες και τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα στο νοσοκομείο. Υπενθυμίζουν ότι το νοσοκομείο εφημερεύει για ογκολογικά και θωρακοχειρουργικά περιστατικά 20 από τις 30 μέρες κάθε μήνα, ενώ δέχεται και ειδικά ογκολογικά επείγοντα περιστατικά κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο.

Αμεσες λύσεις ζητούν και για την ασφαλή λειτουργία των ανελκυστήρων, το έργο της συντήρησης των οποίων έχει ανατεθεί σε εργολάβο. Οι βλάβες στους ανελκυστήρες του νοσοκομείου, καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, είναι καθημερινές, ενώ σε διάστημα ενός μήνα έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο τρεις πτώσεις και στην τελευταία, στις 3 του Μάρτη, τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο ασθενείς.

«Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου περιμένουν την αποκάλυψη των υπευθύνων σε όλα τα επίπεδα και την παραδειγματική τιμωρία τους για να μπορέσουν οι ασθενείς, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι του "Μεταξά" να αισθάνονται ασφαλείς στο νοσοκομείο και να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές ή να έχουμε άλλους τραυματισμούς», τονίζουν.

Κατόπιν αυτών ζητούν να καταγγελθεί αμέσως η σύμβαση με την εταιρία συντήρησης και να γίνει επείγουσα προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Μέχρι την εγκατάσταση νέας εταιρίας συντήρησης να ανατεθεί η συντήρηση σε υπεύθυνη εταιρία με έξοδα της μέχρι τώρα εταιρίας συντήρησης. Να δεσμευτούν και να σταλούν επειγόντως στον εισαγγελέα τα βιβλία βλαβών και συντήρησης των ανελκυστήρων ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες. Τέλος, να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη όλο το κύκλωμα, από τη σύνταξη των προδιαγραφών για την προκήρυξη του διαγωνισμού για τους ανελκυστήρες από τη Νομαρχία Πειραιά, ως την ανάθεση και παρακολούθηση του έργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ