ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η οργάνωση του αγώνα πρώτη ανάγκη

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή σε εμπορομάγαζα

Από τη χτεσινή περιοδεία στα εμπορικά του κέντρου της Αθήνας
Από τη χτεσινή περιοδεία στα εμπορικά του κέντρου της Αθήνας
Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 21η Μάρτη, ως ένα ακόμα βήμα για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, αλλά και για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του λαού του Ιράκ, κάλεσε τους εργαζόμενους στα εμπορικά μαγαζιά «ΦΩΚΑΣ» και «ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ» ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας εκεί.

Η περιοδεία έγινε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων για τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται να περάσουν κυβέρνηση και ΕΕ. Αφορμή της συζήτησης με τους εργαζόμενους στάθηκε η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας για την επέκταση του ωραρίου στις επιχειρήσεις, που στην πρώτη του φάση επιχειρείται να γίνει με πρόσχημα τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηδη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, απαιτώντας να μην απελευθερωθεί το ωράριο και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο Αχ. Κανταρτζής επισήμανε αρχικά ότι η επέκταση του ωραρίου εντάσσεται στη γενικότερη αντεργατική πολιτική προώθησης των ελαστικών μορφών εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνουν συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους και για το μεγάλο κεφάλαιο αύξηση των κερδών του. Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε, πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Σε αυτή την κατεύθυνση τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην απεργία της 21ης Μάρτη, που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ. Μια απεργία που, ταυτόχρονα, στρέφεται ενάντια στον πόλεμο. Εναν πόλεμο που εξαπολύουν οι ίδιοι που εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά. Καταλήγοντας, ο Αχ. Κανταρτζής ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, την ενίσχυση του ΚΚΕ για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Πολλοί από τους εργαζόμενους επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους ίδιους η επέκταση του ωραρίου, ενώ ορισμένοι αναφερόμενοι στη γενικότερη επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τόνισαν ότι παρόλο που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη και καλύτερη οργάνωση των αγώνων τους.

ΠΕΤ - ΟΤΕ
Παιχνίδια στις πλάτες των εκτάκτων

Το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους και να παίρνουν μέρος στις αρχαιρεσίες τους είναι δικαίωμα κατακτημένο με πολύχρονους και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες. Ομως οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ-ΟΤΕ) νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με αυτό για να αποκομίσουν παραταξιακά οφέλη ενόψει των εκλογών της Ενωσης, οι οποίες αρχίζουν στις 17 Μάρτη 2003.

Πάγια θέση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΟΤΕ (ΕΣΚ-ΟΤΕ) είναι ότι οι έκτακτοι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να εγγράφονται στο σωματείο. Τη θέση αυτή αρνούνταν και οι τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις. Ενόψει των εκλογών, η ΠΑΣΚΕ άλλαξε θέση για ψηφοθηρικούς λόγους, ζητώντας την εγγραφή των εκτάκτων. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΚ, η διοίκηση του ΟΤΕ - σε μια προφανή προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης των εργαζομένων και για την εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών στόχων της ΠΑΣΚΕ - προχώρησε στην ανανέωση της σύμβασης των εκτάκτων για άλλους οκτώ μήνες, κινητοποίησε τον υπηρεσιακό μηχανισμό για να προωθήσει την άμεση και μαζική εγγραφή των εκτάκτων στην ΠΕΤ - ΟΤΕ, παρακράτησε παρανόμως τη συνδρομή των εκτάκτων από το μήνα Φλεβάρη. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ως αντίδραση επέλεξαν να μετατρέψουν τη συνδικαλιστική διαμάχη σε δικαστικό αγώνα. Η ΔΑΚΕ δε συμφωνεί ακόμα και με την εγγραφή των εκτάκτων, η «Αγωνιστική Συνεργασία» δε θέλει να ψηφίσουν στις εκλογές.

Ομως, κανείς δεν μπορεί να παίζει με το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται και να ψηφίζουν. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την υπόθεση αυτή για τον τρόπο που οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές αντιλαμβάνονται αυτά τα δικαιώματα. Η διαμάχη γίνεται για τα κουκιά (με κίνδυνο μάλιστα να αναβληθούν ή να ακυρωθούν οι εκλογές) και όχι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, και ειδικά η ΠΑΣΚΕ, πατούν πάνω στην ανάγκη των εκτάκτων για σταθερή και μόνιμη δουλιά, προκειμένου να χειραγωγήσουν τη συνείδησή τους.

Τελικά, η εγγραφή των εκτάκτων και η δυνατότητά τους να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα έγιναν δεκτά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΤ-ΟΤΕ στις 4 Μάρτη, ύστερα από τη σταθερή και αμετακίνητη θέση της ΕΣΚ-ΟΤΕ για την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Επιπλέον, η ΕΣΚ-ΟΤΕ απαιτεί τη μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Καταγγέλλει τον εμπαιγμό και την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων από την ΠΑΣΚΕ και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Αρνείται να συμμετέχει σε δικαστικές διαμάχες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και καλεί τους εργαζόμενους να πουν «όχι» στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και να ψηφίσουν μαζικά τους αγωνιστικούς συνδυασμούς της ΕΣΚ και του Αγωνιστικού Μετώπου.

Μόνο το κεφάλαιο ωφελείται

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην Ευρωβουλή

«Κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο των αποφάσεων της συνόδου της Λισαβόνας "για βιώσιμη ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση" και παρά την αύξηση των ανισοτήτων, επιβάλλεται η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδηγεί στο μοίρασμα της ανεργίας, γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια των εργαζομένων και μειώνει το μισθολογικό κόστος, προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη στρατηγική της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ.

«Με πρόσχημα τις δημογραφικές αλλαγές και τη βιωσιμότητα των Ταμείων, τόνισε ο ευρωβουλευτής, προτείνεται η παράταση του χρόνου εργασίας στη λογική της "ενεργού γήρανσης" και η ριζική ανατροπή του συστήματος ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Η προτεινόμενη ανάπτυξη των επενδύσεων δε λύνει το πρόβλημα, αφού οι περισσότερες είναι τεχνολογικού εξοπλισμού, που, αντί να αυξάνουν, μειώνουν τις θέσεις απασχόλησης».

«Αντιτασσόμαστε, κατέληξε, στις πολιτικές της ΕΕ, τις εναρμονισμένες στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στη διαδικασία της Λισαβόνας, γιατί είναι αντίθετες με τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων στρωμάτων, αποσκοπούν στο γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων και υπακούουν στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, του οποίου τα συμφέροντα εξυπηρετούν».

ΒΟΙΩΤΙΑ
Συζητούν για το ΠΑΜΕ

Για τη συγκρότηση τοπικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συζητούν σήμερα Πέμπτη, 13 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς. Οπως σημειώνει και στην ανακοίνωση - πρόσκληση η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που διοργανώνει τη σύσκεψη, «πιστεύουμε πως - πέρα από κομματική ένταξη - κάθε σωματείο, σύλλογος, συνδικαλιστής, έχει υποχρέωση να συζητήσει τρόπους και μεθόδους που θα βγάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα από τη σημερινή αδράνεια και το χρέος κάθε εργαζόμενου είναι, με την ένταξή του στο σωματείο, να ανατρέψει τους συσχετισμούς εκείνους που ποδηγετούν το κίνημα, ώστε να αποκτήσει την ταξική εκπροσώπηση που δικαιούται». Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο οι γιατροί

Την προκήρυξη δεκαπενθημέρου κινητοποιήσεων ανακοίνωσε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκεκριμένα, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή και αφήνει το ζήτημα της διεκδίκησης στις κατά τόπους Ενώσεις, δηλώνοντας ότι καλύπτει όλες τις μορφές κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν (αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία, στάσεις εργασίας κ.ά.).

Η ΟΕΝΓΕ ζητά γενικόλογα την ενίσχυση του δημοσίου τομέα Υγείας και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή. Διεκδικεί την έναρξη διαλόγου για το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο. Ακόμα, την εφαρμογή του 35ωρου, άμεση λειτουργία των νέων νοσοκομείων («Αττικόν») ενταγμένα πλήρως στο ΕΣΥ, την πρόσληψη 800 γιατρών για το 2003 και άμεση μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία.

Επ' αόριστον αποχή στη Θεσσαλονίκη

Επ' αόριστον συνέχιση της αποχής των νοσοκομειακών γιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και από κάθε άλλη προγραμματισμένη δουλιά και η μη διενέργεια εξιτηρίων αποφάσισε με Γενική της Συνέλευση η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Αυτό το διάστημα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν κυκλικά τις στάσεις εργασίας που έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη ΓΣ της Ενωσης.

Η ΕΝΙΘ συμμετέχει και στην αυριανή απεργία της ΟΕΝΓΕ και καλεί τους γιατρούς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ΠεΣΥ της Κεντρικής Μακεδονίας στην οδό Αριστοτέλους.

Σήμερα, Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, στο θέατρο «Ακάδημος». Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνέλευση αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), τους Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ. Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη συνέλευση είναι αυτό του πολέμου σε βάρος του λαού του Ιράκ και η αγωνιστική στάση των εργαζομένων για την αποτροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ