ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Σταθερά όχι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας

Διευρύνεται η συμπαράσταση στους εργαζόμενους

Αποφασιστική στάθηκε η παρέμβαση και η επιμονή των ταξικών δυνάμεων να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης αλλά και να αποκαλυφθεί στα μάτια των εργαζόμενων η τυχοδιωκτική και εκμεταλλευτική εργοδοσία των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», που ως μοναδικό στόχο έχει την παραπέρα αύξηση των κερδών της εξασφαλίζοντας φτηνό εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, ύστερα από κινητοποίηση και αποφασιστική παρέμβαση της ΔΑΣ («Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση») τελικά με ομόφωνη απόφασή του, στις 7/3/2003, και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απέρριψε την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφασή του. Επίσης, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Κλωστηρίων Πρεβέζης» απέρριψε ομόφωνα, στις 8/3/2003, τα ΤΣΑ. Τέλος, σε σύσκεψη των πολιτικών φορέων του νομού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, της δημοτικής και νομαρχιακής αρχής, στις 11/3/2003, που συγκάλεσαν το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή Πρέβεζας που θα ζητήσει τις ερχόμενες μέρες συνάντηση με αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τις ταξικές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργατών των Κλωστηρίων και αποκάλυπταν την τυχοδιωκτική τακτική της εργοδοσίας, οι πλειοψηφίες του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κλωστήρια έδωσαν μάχη για να ικανοποιηθούν αιτήματα της εργοδοσίας. Πρόσφατα, μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών των φορέων και η κυβέρνηση ικανοποίησαν τις φορολογικές διαφορές και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες του εργοδότη των Κλωστηρίων και τον ενέταξαν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «χαρίζοντάς» του κάποια δισεκατομμύρια. Ολα αυτά, όμως, φαίνεται ότι δεν τον ικανοποίησαν και εκβίασε για προσλήψεις μόνο μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

«Κύκνειο άσμα» για τα λιμάνια

Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώνεται η σχετική συζήτηση για την έκδοση οδηγίας, η οποία προβλέπει την «απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών». Αυτό πρακτικά σημαίνει διαμελισμό, ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων τομέων των λιμανιών και πλιάτσικο σε βάρος της υποδομής τους. Ακόμα, ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τον εργαζόμενο λαό και «σκούπα» σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Βέβαια, για την Ελλάδα, αυτά έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2000, και ήδη τα μεγάλα λιμάνια της χώρας έχουν πάρει το δρόμο του ξεπουλήματος μέσω της μετοχοποίησης και της θυγατροποίησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να εμφανιστεί «βασιλικότερη του βασιλέως» και να νομοθετήσει αυτά που ακόμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν υπό συζήτηση.

Ειδικότερα, όλες οι λιμενικές υπηρεσίες, από την πλοήγηση και τον ελλιμενισμό πλοίων μέχρι τη φορτοεκφόρτωση και την αποθήκευση προϊόντων, παραδίδονται στους ιδιώτες. Οσον αφορά στους μέχρι τώρα εργαζόμενους στα λιμάνια, αυτοί θα βρεθούν είτε άνεργοι είτε χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αφού ο ιδιώτης θα μπορεί να κάνει δικές του προσλήψεις... Οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της κοινοτικής οδηγίας θα είναι τόσο τραγικές που ανάγκασαν ακόμα και τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα λιμάνια της Ευρώπης να κηρύξει για σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας, όμως, το διεκδικητικό πλαίσιο περιορίζεται σε αιτήματα για ...τροποποιήσεις και διασφαλίσεις.

Στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών (ΟΦΕ), στην οποία ανήκει η Ενωση Λιμενεργατών, συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, τόσο της ΟΜΥΛΕ, όσο και της Ενωσης Λιμενεργατών, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στις διοικήσεις των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν οι συνδικαλιστές οι ενταγμένοι στη δύναμη του ΠΑΜΕ για την απόσυρση συνολικά της κοινοτικής οδηγίας και αρκέστηκαν να ζητήσουν κάποιες τροποποιήσεις και ...διασφαλίσεις.

24ωρη στον Ηλεκτρικό

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι ηλεκτροδηγοί ΗΣΑΠ, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για την υπογραφή ΣΣΕ 2002 - 2003 και για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Η διοίκηση του Σωματείου Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του κλάδου, κήρυξε νέα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Μάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση ΗΣΑΠ, αν και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα ανεπίλυτα προβλήματα, τόσο των εργαζομένων, όσο και αυτών που αφορούν στην ασφάλεια του σιδηροδρόμου, επιμένει προκλητικά στην προσφυγή στα δικαστήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει δικαστική απαγόρευση των απεργιακών κινητοποιήσεων των ηλεκτροδηγών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λένε με απεργία ΟΧΙ στη μερική απασχόληση...

...και ζητάνε επαναπρόσληψη απολυμένης συνδικαλίστριας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή οι καπνεργάτες του εργοστασίου «Γκρέτοβα» (GREAT S.A.) στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους Φωτεινής Παπατολίδου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου «Παγκαπνεργατικό». Η εκλεγμένη συνδικαλίστρια απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση για 7ωρη εργασία με αντίστοιχη μείωση του μισθού, την οποία επιδιώκει να περάσει η εργοδοσία σε μια προσπάθεια επιβολής της μερικής απασχόλησης.

Για την παράνομη απόλυση έγινε παρέμβαση του Σωματείου και του ΕΚΘ στην Επιθεώρηση Εργασίας και στάλθηκε από το Σωματείο εξώδικος δήλωση - διαμαρτυρία προς την εταιρία και κάθε αρμόδιο δικαστήριο και διοικητική αρχή. Το Σωματείο διεκδικεί επίσης την απόσυρση της παράνομης σύμβασης για 7ωρη εργασία, την καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και γενναία αύξηση του μεροκάματου. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης σε έναν κλάδο που είναι εποχικός και οι εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο 3 ή 4 μήνες το χρόνο με πολύ χαμηλές αποδοχές, σημαίνει στην ουσία οικονομικό στραγγαλισμό των καπνεργατών - καπνεργατριών που και σήμερα με δυσκολία αντιμετωπίζουν τα έξοδα επιβίωσής τους.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του το «Παγκαπνεργατικό» Σωματείο, καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία της Παρασκευής, τονίζει: «Μισή δουλιά - μισό μεροκάματο - μισή ασφάλιση - μισή ζωή. Αυτή είναι η μερική απασχόληση που άρχισαν να εφαρμόζουν στα καπνομάγαζα. Αρχισαν με τη "Γκρέτοβα", ακολουθούν οι υπόλοιποι».

Η μερική απασχόληση δεν πρέπει να περάσει και δε θα περάσει, τονίζει η ανακοίνωση του Σωματείου. Κανένας δεν υπογράφει σύμβαση μερικής απασχόλησης, τη στιγμή που η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου προβλέπει 40 ώρες δουλιά την εβδομάδα με τις αντίστοιχες αποδοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ