ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Τελικό διπλωματικό «παζάρι»

Οι προετοιμασίες εντείνονται

Associated Press

Οι προετοιμασίες εντείνονται
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.-

Εξι όρους συμμόρφωσης για το Ιράκ απεργάστηκε η Βρετανία, προσπαθώντας να «τροποποιήσει» μαζί με τις ΗΠΑ το σχέδιο απόφασής τους για να αλιεύσει περισσότερες ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Με το διπλωματικό παζάρι να αγγίζει ασύλληπτα όρια, τα μέλη του Συμβουλίου επρόκειτο να αρχίσουν την κρίσιμη συνεδρίασή τους αργά χθες βράδυ, ώρα Ελλάδας. Αν και δεν είχε αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, διπλωματικές διαρροές υποστήριζαν ότι οι ΗΠΑ «υπολείπονται μόνο μίας ψήφου», για να εγκριθεί το σχέδιο απόφασής τους και παρατηρητές του ΟΗΕ εγκατέλειπαν τα σύνορα Ιράκ - Κουβέιτ.

Τηλεοπτική εμφάνιση του Σαντάμ, που να δεσμεύεται ότι θα παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, ελεύθερη μετάβαση Ιρακινών επιστημόνων σε ξένη χώρα, παράδοση στοιχείων για τον άνθρακα και τα χημικά όπλα που διαθέτει, παραδοχή ότι κατέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με δυνατότητα ρίψης χημικών όπλων, δέσμευση καταστροφής των απαγορευμένων πυραύλων και παράδοση προς καταστροφή όλων των κινητών εργαστηρίων παρασκευής όπλων μαζικής καταστροφής, είναι οι 6 όροι, που, όπως υποστήριξε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάικ 'Ο Μπράιαν, το Λονδίνο θέτει στο Ιράκ «ως ύστατη ευκαιρία συμμόρφωσης». Βρετανικές πηγές υποστήριζαν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον 10ήμερη διορία στη Βαγδάτη.

Οι βρετανικοί όροι δεν είχαν, πάντως, μέχρι χθες βράδυ κατατεθεί γραπτώς στον ΟΗΕ, προκειμένου να συμπληρωθεί το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος. Αν και τόσο ο Τόνι Μπλερ, όσο και η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις μιλούσαν για «προσπάθειες εξεύρεσης συναίνεσης» και εξέφραζαν «διάθεση διαλόγου», ταυτόχρονα ξεκαθάριζαν ότι «είναι η ώρα να τελειώνει αυτή η υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ράις. Μάλιστα, η Ράις εκτίμησε ότι αν δεν αντιδράσει το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αποδυναμωθεί, κάτι που συμβαίνει, ήδη, εξαιτίας της έλλειψης ενότητας».

Αν και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε, αργά χθες, δεν είχε διευκρινιστεί αν τελικά το τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα. Πηγές του ΟΗΕ διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον μοιάζει να «κερδίζει» τις απαραίτητες ψήφους, προσεταιριζόμενη, εκτός από την υποστήριξη των Βρετανίας, Ισπανίας, Βουλγαρίας, και την έγκριση των Πακιστάν, Καμερούν και Μεξικού. Οσο για τον Κόφι Ανάν, προειδοποιούσε ότι «θα αμφισβητηθεί η νομιμότητα ενός πολέμου χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση του ΟΗΕ».

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πολεμική

«Η διπλωματία είναι στην τελική της φάση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο χρόνος των επιθεωρήσεων, ούτε ο αριθμός των επιθεωρητών». Στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου, ο Πρόεδρος Μπους συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους ομολόγους του του Μεξικού, της Χιλής και της Ρωσίας, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη στρατιωτική δράση, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η Ισπανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της, και στη συνέχεια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υποβληθεί καν σε ψηφοφορία το δεύτερο σχέδιο απόφασης, δεδομένης της βεβαιότητας άσκησης βέτο από τη Γαλλία.

Η Γαλλία δέχτηκε, για πολλοστή φορά, τα βέλη της Βρετανίας, με τον Τόνι Μπλερ να την κατηγορεί εμμέσως ότι «η επιμονή της στην καταψήφιση της όποιας τροποποιημένης πρότασης καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού». Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα προειδοποίησε τη Ρωσία με «σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, αν ασκήσει βέτο. Η απάντηση ήρθε από το υφυπουργείο Εξωτερικών, που επανέλαβε ότι η Μόσχα «δε δέχεται στρατιωτικά τελεσίγραφα και επιμένει ότι το Ιράκ δεν είναι απειλή», ενώ ανταπέδωσε την «απειλή» μιλώντας για «προβλήματα στην επικύρωση της Συμφωνίας για τα όπλα μαζικής καταστροφής».

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Και ξαφνικά... ένταση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το ξέσπασμα του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι οι ΗΠΑ μπορούν και χωρίς τη Βρετανία, αντανακλά την ένταση που επικρατεί μεταξύ άλλων και μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον όσον αφορά στη διπλωματία, και ειδικά στο χρόνο έναρξης του πολέμου. Μάλιστα, ίσως εξηγεί εν μέρει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η φρενίτιδα για μία τάχιστη δεύτερη απόφαση στον ΟΗΕ, δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση και ειδικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να μετριάσει την αμερικανική ανυπομονησία εξαιτίας της εσωτερικής κυρίως ανταρσίας που αντιμετωπίζει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, που αριθμεί πια 200 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το δεύτερο ψήφισμα για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στην περίπτωση που η Βρετανία δε συμμετάσχει τελικά στον πόλεμο.

Οι παρατηρήσεις του Ράμσφελντ προκάλεσαν σοκ και έκπληξη στην Ντάουνινγκ Στριτ, που επέλεξε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην υποστήριξη του ψηφίσματος, το οποίο θα δίνει το «πράσινο φως» στη χρήση βίας κατά του Ιράκ. Απεγνωσμένα προσπάθησε να μετριάσει και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των δηλώσεων και από την πλευρά του κι ο Ράμσφελντ εξέδωσε μια διευκρίνιση, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του.

Λίγο αργότερα, ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν έσπευσε να διαψεύσει τη σχετική φημολογία, δηλώνοντας σε εκπομπή του ΒΒC ότι ο Ράμσφελντ αναφερόταν σε μια «θεωρητική πιθανότητα» να μην αναμειχθούν τα βρετανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις κατά της Βαγδάτης και υπαινίχθηκε ότι ενδεχομένως να μη χρειάζεται ένα δεύτερο ψήφισμα του ΟΗΕ, για να πραγματοποιηθεί επέμβαση κατά του Ιράκ. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, εάν το ψήφισμα 1441 μπορεί από μόνο του να παράσχει την εξουσιοδότηση για χρήση βίας, ο Χουν απάντησε: «Ασφαλώς, είναι δυνατόν να ερμηνεύσουμε το 1441 κατ' αυτό τον τρόπο».

  • Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι 12.039 επιπλέον έφεδροι ανακλήθηκαν αυτήν τη βδομάδα, με τους οποίους ανεβαίνει σε 188.592 ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν κινητοποιηθεί. Το Πεντάγωνο πρόσθεσε ότι 225.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου για τη συμμετοχή τους σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Τα στοιχεία για την απασχόληση, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί πλέον να ανέχεται το σημερινό γεωπολιτικό κολαστήριο», αναφέρει σε χτεσινό της άρθρο η Wall Street Journal, μια δραματική ίσως υπενθύμιση της περιδίνησης και επιδείνωσης που επήλθε στην αμερικανική οικονομία που «πήρε στροφή προς το χειρότερο αφ' ότου ο πρόεδρος Μπους άρχισε να κτυπά τα τύμπανα του πολέμου».

«Ενώ οι σπουδαιότεροι μάνατζερ πιστεύουν πως η ελλοχεύουσα αντιπαράθεση στο Ιράκ τελικά θα τελειώσει γρήγορα και με μικρό οικονομικό κόστος», εξηγεί ο Μαρκ Ζάντι, στέλεχος της Economy.com, και συνεχίζει ότι «οι ίδιοι εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να μην εξελιχθούν κατ' ευχήν».

Η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές του έτους, εν μέρει λόγω των φόβων για διατάραξη στην προσφορά του προϊόντος, έχει επηρεάσει, υπό μορφή φόρου, την αμερικανική οικονομία. Αν τα αμερικανικά στρατεύματα μπορέσουν να μπουν γρήγορα στο Ιράκ και να διασφαλίσουν τις πετρελαιοπηγές της χώρας, αυτός ο φόρος θα εκλείψει. «Οπωσδήποτε, όμως, το κόστος του πολέμου μπορεί να αποδειχθεί τεράστιο, με απώλειες έμψυχου δυναμικού, με εμπρησμούς πετρελαιοπηγών, ή με επιθέσεις χημικών και βιολογικών όπλων κατά των ΗΠΑ».

Ωστόσο, η κυριότερη αιτία για την οποία το κόστος από την αποφυγή του πολέμου θα είναι ίσως μεγαλύτερο απ' ό,τι αυτό του πολέμου, σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ